kathie225 Posted August 2, 2013 Posted August 2, 2013 ;)Mój kochany piesek niedawno przeszedł szczepienie i Pani Weterynarz powiedziała że 2 tygodnie po szczepieniu można pieska wykąpać.Będzie to pierwsza kąpiel mojego pupila więc proszę o informacje co zrobić żeby ta kąpiel była jak najmniej stresowa dla mojego pieska. Wzięłam ją ze schroniska 3 miesiące temu i chcę żeby nie musiała się niczego bać i żeby było jej jak najlepiej. I proszę jeszcze o podanie jakiego szamponu najlepiej użyć. Psinka ma prawie 8 miesięcy i jest czarno taka podpalana. Quote
gryf80 Posted August 2, 2013 Posted August 2, 2013 spróbuj delikatny strumień ciepłej wody,głowe na końcu a najlepiej wpierw nalej na dłoń troche wody i "wetrzyj"w głowę,że pies mógł przyzwyczaic się do takiej czynności-z myciem głowy na ogół jest najgorzej-do uszu mozesz wlozyć tampony z waty. szampon moze byc każdy byleby dla psów.jest ich tyle na rynku że nie wiem co ci konkretnie polecic.ja używam leczniczych bo mam psy z chora skóra(stany zaplne skóry z atopowym) Quote
Delph Posted August 2, 2013 Posted August 2, 2013 Szampon dla szczeniąt lub niemowląt. Wstaw malucha do pustej wanny/brodzika, ustaw letnią wodę i zmocz psa zaczynając od dołu, najpierw łapy, później tył psa, na końcu głowa. Uważaj, żeby nie nalać wody do uszu i żeby szampon nie dostał się do oczu i nosa. Spłucz jak najdokładniej. Później wysusz ręcznikiem i nie wychodź z małym od razu na spacer, niech najpierw wyschnie. Pamiętaj, żeby do kąpieli zdjąć obróżkę przeciwkleszczową, a jeżeli zabezpieczasz psa kropelkami, to nie należy tego robić trzy dni przed i trzy dni po kąpieli. Quote
WiedźmOla Posted August 3, 2013 Posted August 3, 2013 Ja bym jeszcze proponowała wejść razem z pieskiem do wanny, niech zobaczy, że pańcia też wchodzi do strasznego białego pudła i też dostaje jej się wodą. Będzie to mniej straszne :eviltong: Quote
Recommended Posts