Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

a ja się wtrącę odnośnie kurczaków i zabijania...

cóż, może robienie sobie fotek z pisklakami, które ktoś niebawem zeżre, nie jest najbardziej taktowne, ale jak dla mnie żyjemy w takim świecie, że albo funkcjonujemy na zasadzie 100% eko vegan (nie jemy mięsa ani nic pochodzenia zwierzęcego i cała reszta), albo stosujemy "wybiórczą wrażliwość". NIE DA SIĘ inaczej, dlaczego?

globalizacja + społeczeństwo ponowoczesne + fordyzm stosowany w "fabrykach" mięsa (dla ludzi o słabych nerwach - nie polecam googlować, w jaki sposób "powstaje" mięsko z supermarketu). po prostu się nie da.

wg. mnie nie ma nic złego w tym, że rolnik głaszcze swoją świnię/kurę/krowę, daje jej imię, a później ją zarzyna i zjada - taka kolej rzeczy, tego się nie zmieni, a nadawanie zwierzątkom "słodziusiości" pokazuje pewien, powiedziałabym, szacunek do tego, co zostanie zjedzone.

nieświadomie wspieramy setki nieekologicznych i okrutnych przedsięwzięć (kosmetyki i środki czystości testowane na zwierzętach - nie wkleję zdjęć, jak sobie wygooglujecie, to się dowiecie dlaczego), większość z nas ma w domu produkty, przez które cierpiały zwierzęta - choćby pośrednio. Procter&Gamble, NESTLE (tak, tak) i wiele innych firm stosuje okrutne metody testowania na żywych istnieniach, a będąc w sklepie trzeba się naprawdę nagimnastykować (a wcześniej - naczytać i nauczyć), żeby korzystać z produktów, które nie szkodą naturze i zwierzętom.

to samo z żywnością, przetworzoną czy półprzetworzoną - w większości wypadków używa się mięsa z produkcji taśmowej (kurom urywa głowy automatyczna głowica, lecą nogami w dół na taśmie - to dopiero masakra), już nie wspomnę o tym, że jedząc kebaba w Warszawie masz 80% szans na zjedzenie mięsa z uboju rytualnego (tak - głównym producentem bryzoli do nadziewania na kebab jest Arabem,a mięso sprowadza "pod siebie" i pod wyznawców swojej religii, mimo tego, że je to cała reszta).

może dlatego fotka kurczaka w ręku na targu nie robi na mnie wrażenia, bo tak naprawdę to kropla w morzu tego, co naprawdę stoi za biznesem okraszonym pięknymi reklamami i czym się karmi społeczeństwo. te kurczaki postoją w klatce i pojadą z powrotem na fermę, może nawet na słomę, a nie do klatek, a już na 100% nie łamie to żadnych przepisów unijnych, które są jakie są, ale jednak TOZ bezpodstawnie nie może zwinąć interesu takiemu handlarzowi.

<sory, musiałam - poruszyliście "mój" temat :diabloti:>

Posted

[quote name='marta1624']Ja jak oglądałam to też myślałam że to z pogryzienia ;) Ale na formach może tylko tak wyglądać ;)[/QUOTE]Dopiero po napisaniu pomyślałam że mógł np mieć usuwany jakiś guz, kaszak, tłuszczak itd.

Posted

aha, dodam jeszcze, że znam jedną kobitkę, która jest dobrze sytuowana i bardzo majętna - przeprowadziła się pod miasto i wybudowała sobie dom, a obecnie żyje na zasadzie proekologicznej, jednak nie jest weganką.
kupuje mięso TYLKO od okolicznych rolników i to właśnie tych, którzy wołają krasulę przez kilka lat po imieniu, gadają do świń i opowiadają historie o swoich kurczakach/królikach.

wszystko, co kupuje jest ekologiczne albo wyhodowane własnoręcznie/przez okolicznych rolników, chemia i kosmetyki są też eko,a kawa, przyprawy i napoje - fair trade, więc nie wspiera taniej siły roboczej i wykorzystywania pracowników. z odzieżą to samo.

a teraz zgadnijcie, ile babka zarabia miesięcznie i odpowiedzcie sobie, czy każdego z Was byłoby stać na takie eko-życie. strzelam, że nie, bo to są sumy, niestety, pięciocyfrowe, szczególnie jak ma się dzieci i zwierzaki.

Posted

Dobrze, że jesteś PP - właśnie miałam to na myśli, poruszając ten temat. Mam jedynie problem z opisywaniem swoich myśli. Zgadzam się z tym, co napisałaś i podpisuję się obiema rękami :).

Majka, odpowiadając na Twoje pytanie - sama odpowiedziałaś przecież, że kupujesz mięso ze sklepu. ;) Nic o Tobie nie dopisywałam oprócz tego, co piszesz na dogo. Jeśli jednak mimo wszystko napisałam coś, co nie jest prawdą to przepraszam. ;)

Posted

Kury, kaczki, świnie, krowy....były, są i będą zwierzętami na ubój i hodowane są tylko i wyłącznie na mięso.
Jakbyśmy tak chcieli, żeby wszystkie te, które potem widzimy na stole, miały godne warunki życia, zanim umrą, to powinniśmy zburzyć domy/zakłady/drogi, bo te zwierzęta potrzebują miejsca, żeby godnie żyć ;)
Ja tam mięcho lubię i jeśli mam być szczera, to zdjęcia, które wkleiła Karolina, nie robią na mnie żadnego wrażenia ;)

Posted

Mnie nie przeraża to, że ktoś zje te kurczątka/kaczki. Jedynie co to tyle, że są ściśnięte w takich skrzynkach bez wody, nawet w upał, przez wiele godzin. To że ktoś je kupi żeby wychować i zjeść... No cóż, sama mięsa z reguły nie jem, ale psom kupuje. Jedynie swoich zwierząt jakie mam/miałam nigdy na pokarm nie dałam ;)

Posted

ja jestem krytycznie nastawiona, a wręcz agresywna i pełna sprzeciwu wobec maltretowania zwierząt (sadyzm, chore zabawy kosztem zwierzaka), bezduszności (oprawianie zwierza nie do końca ogłuszonego, "fabryki mięsa", zarabianie na "żywych breloczkach" w Chinach) czy bezmyślności (krzywdzenia zwierzaka nieświadomie, ale ze względu na bycie idiotą, a nie na faktyczną życiową nieporadność).

wszystko inne to, niestety, duch czasów i tego nie przeskoczymy...można tylko w obrębie własnego podwórka ustalać co będziemy wspierać, a z czym się nie zgodzimy. do tego trzeba kupę forsy, obycia i pojęcia o produkcie.

Posted

[quote name='marta1624']Mnie nie przeraża to, że ktoś zje te kurczątka/kaczki. Jedynie co to tyle, że są ściśnięte w takich skrzynkach bez wody, nawet w upał, przez wiele godzin. To że ktoś je kupi żeby wychować i zjeść... No cóż, sama mięsa z reguły nie jem, ale psom kupuje. Jedynie swoich zwierząt jakie mam/miałam nigdy na pokarm nie dałam ;)[/QUOTE]

jakby siedziały każde w oddzielnej klatce z własną miseczką z wodą, to nie kosztowałyby, załóżmy, 4zł, tylko 10 - kto takie kurczaki kupi?

(no, ktoś na pewno, ale nie wszystkie "zejdą", a wtedy biznes jest nieopłacalny). jeśli ktoś tych kurczaków nie kupi po tej cenie, to my - konsumenci "ostatniego rzędu" (bo zakładam, że nikt z was nie ubija sobie sam kury) nie będziemy mieli co jeść, albo staniemy przed kurczakiem z ceną 30zł/kg. i kto go będzie jadł?

aha, żeby nie było - ja nie mówię, że to dobrze! to po prostu brutalne realia rynku, uwierzcie, że im więcej się wie na takie tematy, tym bardziej to boli...

Posted

No u mnie facet je trzyma tak jak na zdjęciach Karoliny, ale facet z miejscowości obok tyle kurczaków trzyma w 5 takich pojemnikach, a w każdym jest miseczka. Siedzi pod zwykłymi parasolami. I patrząc na zbyt- szczerze- dużo więcej ludzi kupuje u niego, nawet z mojej mieściny jadą tam ;) Ludzie widzą, że są bardziej zadbane, czyste, zdrowe. I najważniejsze- cena jest taka sama. A facet ode mnie przywozi ciągle te same, coraz bardziej wyrośnięte, bo nikt nie chce ich kupić, nawet gospodarze którzy są "pod nosem"

Posted

[quote name='marta1624']No u mnie facet je trzyma tak jak na zdjęciach Karoliny, ale facet z miejscowości obok tyle kurczaków trzyma w 5 takich pojemnikach, a w każdym jest miseczka. Siedzi pod zwykłymi parasolami. I patrząc na zbyt- szczerze- dużo więcej ludzi kupuje u niego, nawet z mojej mieściny jadą tam ;) Ludzie widzą, że są bardziej zadbane, czyste, zdrowe. I najważniejsze- cena jest taka sama. A facet ode mnie przywozi ciągle te same, coraz bardziej wyrośnięte, bo nikt nie chce ich kupić, nawet gospodarze którzy są "pod nosem"[/QUOTE]

czyli pan poznał zasady działania konkurencji ;) tylko widzisz, to jest wola tego jednego gościa i to, o czym pisałam wcześniej - szacunek do tego, co zostanie zjedzone. nie można jednak liczyć na to, że w każdym miejscu, każdy handlarz na coś takiego wpadnie, procentowo domyślam się, jak to wypada...ilu się zdecyduje na lepsze warunki za tą samą cenę (tak po prostu - z dobroci), a ilu machnie ręką...

Posted

To ja potrafię mieć ciśnienie rzędu 170/40 ... przy czym czuję sie bardzo dobrze, choć jak byłam w ciązy to lekarki nade mną chuchały żebym nie umarła przy takich wynikach.