Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć,

Parę dni temu zabrałam rocznego mieszańca labradora ze schroniska. Suczka kompletnie nie potrafi chodzić na smyczy, bardzo ciągnie, a jak próbuje ją korygować lekkim szarpnięciem, bądź skróceniem smyczy czy cofaniem się o parę kroków, to natychmiastowo skacze (merdając ogonem, to chyba dla niej zabawa) i pogryza (nie robi tego z agresją, ale nie jest to przyjemne i zostawia ślady). Tu pojawia się pytanie. Jak ją okiełznać? Co zrobić, aby suczka przestała skakać na ludzi? Próbowałam metody ignorowania, odwracania się do niej tyłem. Jedyne co pomaga to podniesiony głos i ręka, wtedy automatycznie siada, ale jak tylko spróbuję się poruszyć, to znów skacze. Wiem, że może to trochę za wcześnie na ocenianie psa, ale dajcie parę rad jak to korygować. Spacer z nią jest praktycznie niemożliwy. Podkreślam, że nie przejawia ona żadnych śladów agresji - je ładnie, nie pokazuje zębów, kiedy próbuję coś przy jej misce zrobić. Może chodzi o ekscytację? Za każdym razem, kiedy coś jej uczę, czekam aż się uspokoi. Wchodzi do domu tylko wtedy, jak będzie spokojna itd. Ale czuję, że siedzi w niej jakiś diabeł :D

Posted

Zacznijmy od skakania na Ciebie.
Jest to powszechny wyraz dominacji. Jest to zachowanie instynktowne aby dostać się do ludzkiej twarzy podobnie jak szczenięce podgryzanie.
Mając sunie na smyczy - przydeptujesz smycz tak, żeby była luźna kiedy pies stoi, ale na tyle krótka, że nie może skoczyć.
Spróbuj też z klikerem. Pies na Ciebie będzie chciał skoczyć powiedz FEE- krok do tyłu - pies nie skoczy a patrzy na Ciebie klik + przysmak.
Druga sprawa ciąganie na smyczy.
W moim przypadku jak uratowaliśmy dzisiejszego weimara używałam dławika. Pies najpierw musiał sobie poprzypominać komende NOGA.
Kupiłam dłużą smycz. Pies zaczynał ciągnąć ja nadeptywałam na smycz na tyle aby się nie udusił i też poczuł ciężar.
Drugą rzeczą jaką zaczełam robić było kupienie ringo zapachowego na które ma fioła :D
Zawsze gdy ciągnie ja biore ringo mu zabieram- komenda- kilka spokojnych metrów na luzie i nagroda smaczek.
Kupiłabym też niedrogą rzecz czyli halter ( kantar, uzde). Poczytaj o stosowaniu tego.

Posted

a propos ciągnięcia dławik to moim zdaniem ostateczność :oops:
spróbuj tak jak pociągnie zatrzymaj się i bez ciągniecia, skracania itp.( pies myśli że coś od niego chcesz ) wydaj komendę np siad jak usiądzie to ruszacie , mój pies się tak nauczył ładnie chodzić na smyczy :razz:

Posted

nie można powiedzieć że to ostateczność bo nie wiemy dokładnie jak to wygląda.
Jeśli byś mieszkała w okolicy Szczecina bym ci z chęcią pomogła.
Raczej bym się skupiła na pozytywnym szkoleniu z klikerem i kantarem.
Dużo mogą przy takich zachowaniach dominacji.

Posted

pies jest pelen energi i ta energie musi gdzies byc spozytkowana ,czy masz mozliwosc w ogrodzinym terenie go spuscic,zeby sobie z innymi psami biegal?czy masz mozliwosc chodzic z psem do psiej szkoly?
ja nauczylam psa chodzenia na lince , tym sposobem ,ze chodzilam bardzo blisko psa wzdluz murow domow.pies sie prawie ocieral o scine domu ,lub chodzilam przy plotach tak ze pies nie mial innego wyjscia jak isc noga w noge za pozytywne zachowanie otrzymal nagrode.
Skaknie nie jest wg.mnie zachowaniem dominacji.Skakanie psa jest wynikiem bledow jaki czlowiek czyni sam swoim lenistwem bo juz od szczeniaka nie nachyla sie podajac smakolyki tylko glaszczemy psa na nas jak wskoczy tzn dostaje nagrode i jest pochwalony jak wskoczy na nas no i w efekcie zakodowanych nawykow pies jako dorosly skacze bo mysli ze robi dobrze i dostanie nagrode.smakolyk pies powinien ortzymac tylko w pozycji stojacej ,a najlepiej jak wykona siad

Posted

Podczas psich spotkań dochodzi do tego że jeden wskakuje na drugiego, to ten który pozwala na siebie wskakiwać jest osobnikiem wykazującym podporządkowanie. U szczeniaków jest to prosbą o pożywienie.
ayannem-
napisała że to roczny psiak, czyli może być tak że wychowała się w kojcu z bardziej dominującymi psami.
Dobrym też sposobem było by zmęczenie psa fizycznie przed nauką. Ja mam wyżeła który ma wsobie mega enrgii i zawsze ćwiczymy podczas treningu z frisbee. Pies wykonuje jakąś komendę. Aby psa zmęczyć nie potrzebna jest psia szkoła albo teren ogrodzony żeby biegał z innymi.
Psu wystarczy kawałek łąki aby się wyszaleć.

Posted

[quote name='kropi124']Zacznijmy od skakania na Ciebie.
Jest to powszechny wyraz dominacji. Jest to zachowanie instynktowne aby dostać się do ludzkiej twarzy podobnie jak szczenięce podgryzanie.
O rany!!! Pies nie wyraża dominacji wobec ludzi. Owszem skacze, żeby dostać się do ludzkiej twarzy, bo gdy był szczenięciem w ten sposób zabiegał o uwagę swojej matki, która zapewniała mu przetrwanie.

[quote name='kropi124']Mając sunie na smyczy - przydeptujesz smycz tak, żeby była luźna kiedy pies stoi, ale na tyle krótka, że nie może skoczyć.
Spróbuj też z klikerem. Pies na Ciebie będzie chciał skoczyć powiedz FEE- krok do tyłu - pies nie skoczy a patrzy na Ciebie klik + przysmak.

Zamiast tego proponuję nauczyć psa komendy SIAD, ale tak, by wykonywał ją w dowolnej sytuacji. Gdy skacze, wystarczy powiedzieć FEE, SIAD i nagrodzić za siedzenie - niekoniecznie jedzeniem. Chodzi o to, żeby nie nagradzać za skakanie. Skoro pies skacze, by uzyskać uwagę człowieka nie należy do niego wtedy gadać, zdejmować go z siebie, albo się odsuwać. Można odwrócić się tyłem/bokiem i wydać komendę, która uniemożliwi skakanie. Nie widziałam psa, który skacze siedząc...

[quote name='kropi124']Druga sprawa ciąganie na smyczy.
W moim przypadku jak uratowaliśmy dzisiejszego weimara używałam dławika. Pies najpierw musiał sobie poprzypominać komende NOGA.
Kupiłam dłużą smycz. Pies zaczynał ciągnąć ja nadeptywałam na smycz na tyle aby się nie udusił i też poczuł ciężar.
Drugą rzeczą jaką zaczełam robić było kupienie ringo zapachowego na które ma fioła :D
Zawsze gdy ciągnie ja biore ringo mu zabieram- komenda- kilka spokojnych metrów na luzie i nagroda smaczek.
Kupiłabym też niedrogą rzecz czyli halter ( kantar, uzde). Poczytaj o stosowaniu tego.
Po co to wszystko? Trzeba nauczyć psa dwóch komend: NOGA - na chodzenie przy nodze i IDZIEMY - na chodzenie na smyczy bez ciągnięcia. Gdy pies napina smycz zawsze należy zmienić kierunek ruchu na przeciwny. Konsekwencja w tym przypadku podstawą sukcesu. Ważne jest też, by oduczyć się ciągnięcia za smycz, bo jeśli sami odruchowo ciągamy smycz pies nie zrozumie, że najlepiej jest, gdy smycz luźno zwisa między nami. Gdy zmieniamy kierunek ruchu trzeba zawołać psa po imieniu i wydać odpowiednią komendę (NOGA jeśli ma iść obok nas, IDZIEMY, jeśli nam na tym nie zależy). Gdy tylko pies spróbuje ciągnąć w drugą stronę musi przebiec obok nas - tu właśnie należy go przytrzymać nagrodą, by zrozumiał, że o to nam chodzi. Wiele psów ciągnących na smyczy jedzenie na spacerze ma w głębokim poważaniu. Można używać zabawki/patyka w charakterze nagrody. Ważne jest, by napięta smycz była równoznaczna ze zmianą kierunku. Po kilku dosłownie spacerach pies się tego uczy i jak napnie smycz sam się wraca :crazyeye:

Wolontariusze, z którymi pracuję w schroniskach potrafią w ten sposób bez szarpania i dodatkowych sprzętów nauczyć psa chodzenia na smyczy w ciągu dosłownie 3-5 spacerów.

Posted (edited)

Pies nie wyraaża dominacji do ludzi???

Bardzo ciekawe. A niby co twoim zdaniem jest dominacja?????

Pies dominujący to taki, który uważa, ze należą mu się pewne przywileje i obowiązki i próbuje się z tego wywiązać. Przykładem zachowania dominującego psa jest wchodzenie na nasze łóżko. Pies uważa, ze skoro ma (według niego) najwyższą pozycje w "stadzie", to należy mu się najwygodniejsze miejsce do leżenia. Innym zachowaniem psa dominującego jest bronienie swojej miski, kości, czy zabawki wg zasady: "Moje i wara od tego!", gdyż pies alfa (tak określany jest przewodnik stada ustawiony najwyżej w hierarchii) nie musi się dzielić swoja własnością. Wylegiwanie się w przejściu to tez okazywanie pozycji dominanta, gdyż w ten sposób pilnuje on stada.

Edited by kropi124
Posted

kropi124-a Ty czytałaś tą stronę? czy tylko nagłówek? bo ja przeczytałam i jest tam miedzy innymi-

"[FONT=Verdana]Teoria dominacji to mit, a ustalanie hierarchii w rodzinie na wzór stada to zaklinanie rzeczywistości zamiast podejmowania faktycznych działań." i dalej
"[/FONT]
[FONT=Verdana]Podaje 10 najczęstszych zachowań ocenianych przez właścicieli jako dominacyjne"-ocenianych przez właścicieli,a nie przykładów dominacji.
Przeczytaj dokładnie to co polecasz...to tekst obalający mity o dominacji

[/FONT]

Posted (edited)

[quote name='kropi124']Pies nie wyraaża dominacji do ludzi???

http://www.azorres.pl/index.php?sec=59
Przykłady dominacji dla Ciebie i prosze przeczytaj to co jest napisane na tej stronie.

1.Agresja lub gryzienie, szczególnie wobec członków rodziny
2.Ciągnięcie na smyczy
3.Brudzenie w domu, a tym bardziej w łóżku
4.Niszczenie wartościowych przedmiotów
5.Obskakiwanie właściciela na powitanie
6.Odmowa przychodzenia na wołanie
7.Żebranie przy stole
8.Wyprzedzanie w drzwiach
9.Spanie na meblach, tam, gdzie nie wolno
10.Kradzież jedzenia i rozmaitych przedmiotów

A jeśli ktoś nie umie poradzić sobie z tak wielkimi znakami dominacji jak np zebranie przy stole czy spanie na meblach to najłatwiejszym sposobem jest wywalenie psa na dwór...

Sorry za ten sarkazm ale nie rozumiem na jakich podstawach twierdzisz że to dominacja?
Skoro skakanie to oznaka dominacji to dziwne że mój pies bez rzucania go na glebę i pokazywania mu mojej wyższości oduczył się tego...
Widzę że TD miała ma i będzie miała swoich wyznawców...

Skoro pies wykazuje takie zachowania to gratuluję właścicielowi nie wychowanego psa :)

Edited by Wasylek
Posted

[quote name='kropi124']Pies nie wyraaża dominacji do ludzi???

Pies dominujący to taki, który uważa, ze należą mu się pewne przywileje i obowiązki i próbuje się z tego wywiązać. Przykładem zachowania dominującego psa jest wchodzenie na nasze łóżko. Pies uważa, ze skoro ma (według niego) najwyższą pozycje w "stadzie", to należy mu się najwygodniejsze miejsce do leżenia. Innym zachowaniem psa dominującego jest bronienie swojej miski, kości, czy zabawki wg zasady: "Moje i wara od tego!", gdyż pies alfa (tak określany jest przewodnik stada ustawiony najwyżej w hierarchii) nie musi się dzielić swoja własnością. Wylegiwanie się w przejściu to tez okazywanie pozycji dominanta, gdyż w ten sposób pilnuje on stada.[/QUOTE]

Kropi124 zastanów się chwilę - przywilej leżenia w przejściu, gdzie co chwila ktoś Ci przeszkadza w drzemce - toż to sensu nie ma za grosz!!!
Teoria dominacji jest bez sensu, a psy alfa nie istnieją. Są owszem psy mniej i bardziej asertywne, pewne siebie. Ale te nie muszą potwierdzać swoich przywilejów czy bronić zasobów. Psy niepewne bronią zabawki, czy miski, bo się boją jej utraty. Ja kiedyś oglądałam na youtube taki filmik ze szczeniakami. Było ich bodaj 5 czy 7 i dostały 1 kość. Najpierw złapał ją jeden z nich i chowając się po kątach próbował spożywać. Gdy podchodziły do niego pozostałe warczał i kłapał zębami. Po chwili oczywiście inny szczeniak mu ją odebrał, bo żeby kłapać zębami trzeba wypuścić zdobycz z tychże. I ten drugi szczeniak położył się z kością na środku i po prostu ją ogryzał, jakby pozostałych szczeniąt nie było wokół niego. Gdy któryś podchodził ten po prostu jadł, przy próbach odebrania - odwracał się tyłem. Po chwili reszta sobie darowała. ten właśnie pies zyskał swoim spokojnym zachowaniem przywilej zjedzenia tej kości. Skoro miał przywilej zjedzenia kości - był samcem/samicą alfa? Według tego co piszesz to nie, bo żeby był alfa to powinien bronić zdobyczy...
Tym nie mniej psy nie tworzą stada - nawet te żyjące wolno raczej łączą się w grupy o luźnej strukturze i co najwyżej chwilowo - np żeby zapolować na większą zdobycz. Nawet wilki chociaż tworzą stado też nie mają w nim hierarchii, jak ta o której piszesz. Para alfa w wilczej watasze nie jest agresywna - to raczej pozostali członkowie wilczej rodziny okazują im podporządkowanie i podąrzają za nimi.
Teoria dominacji powstała, bo ludzie szukali odpowiedzi na pytanie: dlaczego mój pies źle się zachowuje? I jak to ludzie mają w zwyczaju - zamiast się zastanowić nad tym, co ja jako właściciel robię źle, wyjaśnili to sobie zgrabną, aczkolwiek nieprawdziwą teorią obarczając odpowiedzialnością zwierzę. Dorabiając do tego rytuały typu - przechodzenie przez drzwi przed psem, jedzenie przed psem i włażenie na jego posłanie uzyskali zmiany w zachowaniu niektórych psów, które się im spodobały. Ale analizując te rytuały głębiej widać, że czekanie przy drzwiach lub przed jedzeniem uczy psy po prostu panowania nad emocjami. A pies który panuje nad emocjami jest spokojniejszy, grzeczniejszy, sprawia mniej problemów.
Dla mnie problemem jest tylko jedno - teoria dominacji usprawiedliwia agresję wobec bezbronnego zwierzęcia. Jak pies wchodzi na łóżko - zrób mu alfa roll, niech wie, gdzie jego miejsce. A przecież wystarczy psa nauczyć, że spać ma na posłaniu, a na łóżko mu nie wolno wchodzić...

Posted

Ludzie, dziewczyna prosi o konkretne rady, a uzyskuje tu tylko mieszanie w głowie zupełnie innymi tematami. Pogadajcie o dominacji w innym wątku lub na privie.

ayannem, tak jak już ktoś wyżej napisał dobre jest zmienianie kierunku za każdym razem, kiedy psica napnie smycz. Musisz jednak uważać, żebyś sama jej nie napinała ruchem ręki. Ja swojego czubka oduczyłam w ten sposób, że przypinałam smycz do paska i szliśmy równym tempem. Napiął, w tył zwrot i tak do usr...no ;) Nadal zdarza mu się czasem ciągnąć, wtedy powtarzam to 'ćwiczenie' na jednym dwóch spacerach i pies sobie cudem przypomina o co chodzi.

Jednak trzeba uważać, bo pies może nagle pociągnąć i będzie bieda. Proponuję szeroki pasek, dwie obroże i dwie smycze. Ja tego nie robiłam i raz mnie plecy bolały jak mi się pies szarpnął :lol: