frotka32 Posted April 30, 2007 Posted April 30, 2007 Hej hej, moja sunia 2-letnia jamniczka podgryza swoje szczeniaki, więc musimy podawać suczce szczeniaki do karmienia. Szczeniaczki urodziły się dwa dni temu - jak często przynosić je do karmienia? Na dodatek Frotka traci pokarm, czy macie jakieś doświadczenia z pokarmem zastepczym u tak małych szczeniaków (chodzi mi o jakieś marki karm zastepczych i sposób podawania - strzykawką , pipetą?). Pozdrawiam serdecznie aga Quote
Saskja Posted May 2, 2007 Posted May 2, 2007 Jak to możliwe, że podgryza takie maluszki? Szok. Co do Twojego pytania, chciałam odpowiedzieć na nie od razu, ale posty znikaly. Ja bym radziła jak najczęściej, choć tak małe szczeniorki 90% czasu śpia. ale te 10% to musi byc właśnie jedzonko. Masujcie tez im brzuszki. Niech ssą jak najczęściej, a krótko. Tak się to odbywa u moich 2-dniowych malców. wtedy sutki są pobudzane do produkcji mleka, którego w pierwszych dniach faktycznie może być mało. Co do mieszanki zastępczej, to wiem, że są gotowe, ale tez tutaj na forum ktoś podawał przepis na domową recepturę. Poszukaj w postach sprzed paru tygodni, albo tutaj w Hodowli, albo może w Weterynarii - Rozród. Quote
frotka32 Posted May 3, 2007 Author Posted May 3, 2007 Okazało się, że że Frotka miała szok poporodowy (to jej piewrwszy miot), dwa razy dostała po pół Relanium plus mnóstwo czułości z naszej strony i wszystko się unormowało. Teraz karmi szeniaki sama i oczywiście cały czas przebywa z nimi w kojcu. Niestety ma bardzo mało mleka, więc czasem dokarmiamy maluchy Mixolem. Dziekuję za odpowiedź i pozdrawiam aga Quote
Diana14 Posted May 4, 2007 Posted May 4, 2007 frotka jeśli suka ma mało mleka to jej także mozesz podawac Mixol albo robić bawarkę. Powinno pomóc. Trzymam kciuki za mamusie i jej dzieci! Quote
frotka32 Posted May 5, 2007 Author Posted May 5, 2007 Diana, dokładnie tak robię - podaję i Mixol (2x 2 łyżeczki dziennie) i bawarkę (jak najczęściej). Więc Frotka ma mleko nie za duzo, ale jest ok :-) Pozdrawiam aga Quote
Draczyn Posted May 13, 2007 Posted May 13, 2007 W aptekach sa specjalne mieszanki ziołowe dla kobiet karmiacych, do pobudzania laktacji. Dla suk tez sa skuteczne . Sama sprawdzilam z doskonalym skutkiem, polecam Quote
frotka32 Posted May 16, 2007 Author Posted May 16, 2007 Dzięki Draczyn, ale juz sobie poradziliśmy (patrz poprzedni mój post).;) Quote
Recommended Posts