Merson Posted May 23, 2007 Posted May 23, 2007 @Do tematu Moim zdaniem nie da sie okreslic wysokosci kundelka, bo to mieszaniec. Quote
diabelkowa Posted May 25, 2007 Posted May 25, 2007 Merson napisał(a):@Do tematu Moim zdaniem nie da sie okreslic wysokosci kundelka, bo to mieszaniec. da sie da sie u nas wetka ladnie okreslila wysokosc mojego kundla podaj ile teraz ma psiak i ile wazy m oze cos sprobujemy porownac :)) Quote
Czoko Posted May 25, 2007 Posted May 25, 2007 Nam w schronisku powiedziano dość dobrze co moze wyrosnąć z naszej misi. To samo mówili nasi weterynarze. Wszyscy podczas spacerów zwracali uwagę na wielkość łapek - poduszeczek... uspokoiłam się dopiero gdy zobaczyłam łapkę owczarka niemieckiego podobno jej rówieśnika - łapka była dwa razy większa. Misia ważyła 5,5 kg w wieku prawdopodobnie około 10 tygodni i miała 32 cm w kłębie - teraz waży 11 kg ma 43 cm. Mała to jak najbardziej typowy kundelek - dopatrywano sie już w niej podobieństwa do 8 ras. Quote
Eriu Posted May 26, 2007 Posted May 26, 2007 Witam, odświeżę trochę temat, gdyż od tygodnia zamieszkała u mnie Beza :D. Młodziutki kundelek, ma trochę ponad dwa miesiące. Byłabym wdzięczna, jakby ktoś mi podpowiedział, czy mała urośnie jeszcze dużo. Matka jest jamniczką, a ojciec nieznany :). Jednak wszyscy mi wmawiają, że będzie duża. Na jednym ze zdjęć porównanie z psiną podobną do CTRa. Quote
Coffee&Nera Posted May 26, 2007 Posted May 26, 2007 Eriu wiesz pieska mozna ocenic wzrostowo po wielkosci jego lapek i ich długosci jednak niezawsze sie to sprawdza, ale z tego co widze na zdjęciach to suczka ma tylne lapki takie bardziej na budowe jamniczą jednak przednie są jakies takie okraglutkie... ale wiadomo ze nieda sie okreslic 100% jaka bedzie... Quote
BORA Posted May 26, 2007 Posted May 26, 2007 Eriu Beza mi przypomina trochę Torę :loveu: Tutaj miała niecałe 8 tygodni Ważyła wtedy 4 kg. Wszyscy mówili, że będzie duża, bo miała grube łapki, ale krótkie. Wyrosła na średniego psa, sięga mi do kolana, waży 16 kg. Jej mama była dużo większa od niej ;) Ile Beza waży? Quote
Eriu Posted May 26, 2007 Posted May 26, 2007 [quote name='Nerul']Eriu wiesz pieska mozna ocenic wzrostowo po wielkosci jego lapek i ich długosci jednak niezawsze sie to sprawdza, ale z tego co widze na zdjęciach to suczka ma tylne lapki takie bardziej na budowe jamniczą jednak przednie są jakies takie okraglutkie... ale wiadomo ze nieda sie okreslic 100% jaka bedzie... Pół wyrośnie na jamnika, drugie pół na coś innego ;). Ile Beza waży? 3 kilo póki co i jakieś 10 tygodni. Jak tak zajrzałam do Waszej galerii to rzeczywiście z pyszczka są podobne :). A że masz śliczną sunię, to moja też wyrośnie na ładną ;]. Quote
BORA Posted May 26, 2007 Posted May 26, 2007 Eriu napisał(a):Pół wyrośnie na jamnika, drugie pół na coś innego ;). 3 kilo póki co i jakieś 10 tygodni. Jak tak zajrzałam do Waszej galerii to rzeczywiście z pyszczka są podobne :). A że masz śliczną sunię, to moja też wyrośnie na ładną ;]. Pewnie, że będzie ładna :lol: Myślę, że będzie mniejsza niż Tora. Mama jamniczka i waży mniej niż Tora w tym wieku ;) Quote
sugarr Posted May 26, 2007 Posted May 26, 2007 Myślę, że Beza będzie trochę większa od jamnika, masywniejsza, na grubszych, torchę dłuższych łapkach. Czasami psiak może być chudy i wysoki (więc niekoniecznie sugerować się wagą) ale widzę, że psina raczej okrąglutka i na krótkich łapeczkach :) Quote
Eriu Posted May 27, 2007 Posted May 27, 2007 No też mi już ktoś sugerował, że będzie "niskopienna, ale byk" ;) Dzięki za odpowiedzi :). Zależy mi na tym, żeby nie była jakaś wielka, więc mnie trochę uspokoiłyście. Quote
Coffee&Nera Posted May 27, 2007 Posted May 27, 2007 Wiesz moglabys również isc do Weterynarza moze on bardziej by ci to przyblizyl ;) Ale fajnie ze cie uspokoilam... A to juz bedzie twój pies? Quote
Eriu Posted May 27, 2007 Posted May 27, 2007 No, generalnie to już jest moja :). Od tygodnia mam ją w domu. No właśnie muszę spytać się jutro, bo idziemy na szczepienie. Może mi powie coś mądrego. Quote
Coffee&Nera Posted May 27, 2007 Posted May 27, 2007 No to cudownie ^^ Idź, idź i napomsknij o tym jaka ona urosnie bo znam to jak jest niepokój jaki pies urosnie. Nieraz jest tak ze niby mial byc jamnik a wychodzi pies wielkosci amstaffa... Quote
Eriu Posted May 27, 2007 Posted May 27, 2007 To mnie właśnie niepokoi, bo przecież na wszystkich prawie karmach dla szczeniąt dawki są podane wedle tego ile pies będzie ważył w przyszłości. A skąd ja to mogę wiedzieć ;) Quote
sugarr Posted May 27, 2007 Posted May 27, 2007 Tylko uważaj bo wet lubi powiedzieć "duża to ona nie urośnie" albo "taki średni pies" :D Quote
Coffee&Nera Posted May 27, 2007 Posted May 27, 2007 Sugarr ale jak wiadomo takie okreslenie nic praktycznie niemówi... Wiec chyba najlepiej poczekac bo napewno za jakis czas bedzie miec taki wiek kiedy wystrzeli w góre... Quote
kasykk Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 diabelkowa napisał(a):da sie da sie u nas wetka ladnie okreslila wysokosc mojego kundla podaj ile teraz ma psiak i ile wazy m oze cos sprobujemy porownac :)) Jak wazylam psiaka 3 tyg. temu to wazyl 2,6 kg i mial wzrost w klebie 26 cm. :) niedlugo pojde z nim na ostatnie szczepienie i zwaze go jeszcze raz bo napewno przytył :D wtedy sie odezwę :) Co ztymi poduszkami o ktorych wspomniano wczesniej? jak poznac popoduszkach wilkosc pieska? :) Co do weterynarza to powiedzial mi ze pisek bedzie gora do kolana siegał, ale nie powiedzial dokladnie. :( Quote
Czoko Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 Podczas spacerów albo w przedszkolu obserwowałam wszystkie spotkane szczeniaki i gdy to było możliwe pytałam o rasę i docelową wielkosć pieska i widziałam jaką wielkość łapki i poduszeczki ma tamten piesek a jaką Choculka. Quote
diabelkowa Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 no ja np myslalam ze moj pies bedzie mimo wszystko wiekszy bo jak byl szczenieciem to byl ladnie wymiarowy potem troche urosl do gory a potem na dlugosc... Quote
kasykk Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 http://i97.photobucket.com/albums/l227/Kasyk/IMG_3903.jpg Aktualne zdjecie pieska, niewiem czy to cos da, ale moze :D Quote
diabelkowa Posted May 30, 2007 Posted May 30, 2007 sredni bedzie mysle ze bedzie mial ponizej 15 kilo :) Quote
Recommended Posts