Burzowo Posted March 12, 2013 Posted March 12, 2013 (edited) [COLOR=#000000][FONT=Verdana]Witam Mam pewien problem z moim 9 miesięcznym samcem-szpic miniaturka. Ryś szczeka jak zostaje sam. Uczy się bardzo szybko, jednak w tej jednej materii czuję się już bezradna. Od kiedy sąsiad po raz pierwszy zwrócił mi uwagę staram się jak mogę, żeby psa oduczyć złego nawyku(od ok 3- 4 miesięcy). Niestety jednak tylko w małym stopniu udało mi się to ograniczyć. Tzn. wszystko zależy od tego jaki ten mały potwór będzie miał nastrój, i czy będzie cicho u sąsiadów, bo jak będzie za głośno to już zaczyna się aria. Co śmieszne w moim towarzystwie czy chłopaka pies prawie w ogóle nie szczeka, więc ciężko mi ten problem skorygować. Jestem już zmęczona zamartwianiem się, czy szczeka czy nie szczeka (w końcu bidny jak szczeka kilka godzin to aż żal zwierzaczka). Codziennie nagrywamy psa więc wiem kiedy szczeka a kiedy nie. Nie ma jakiegoś specjalnego powodu to po prostu szpic. Na początku po przeczytaniu paru porad zaczęłam przy wyjściu i przyjściu do domu olewać psa dopiero jak się uspokoi powitanie itd. (też nie wylewne tylko chwilka), dodatkowo więcej olewki w domu czyli pies zajmuje się sobą, a my sobą. Na spacerach staram się go zawsze wymęczyć, żeby nie miał siły. Oczywiście nauka komend i posłuszeństwa, i opcje typu najpierw jemy MY potem pies. Czytałam wiele, byliśmy konsekwentni jednak pies dalej jak ma gorszy dzień to szczeka. Zresztą szczeka codziennie kwestia ile czasu. Bywa, że poszczeka godzinę pod sam koniec naszej nieobecności np. w 7 godzinie na 8 w samotności, bywa że cały dzień jazgocze. Pracuje zmianowo więc ciężko nauczyć Rysia rutyny czasem jest sam 8 godzin czasem 3. Pojawia się problem, bo czasem pracuję do 23 więc może być nieciekawie. Poza tym nie chce denerwować sąsiadów, w końcu ile można. Czytałam ostatnio, powtórzę czytałam, o obrożach antyszczekowych ultradźwiękowych, ale boję się,że bez pomocy tresera czy specjalisty zrobię mu krzywdę. Czy ktoś stosował coś takiego? i jest w stanie podzielić się opinią. Niestety w moim mieście nie ma behawiorysty ani tresera. Nie chce iść na skróty i chce z psem pracować, a nie pogłębić jego problem, jednak sąsiad dzwoni już z pogróżkami, a jest to nieciekawy typek. Boje się o psa. Może przesadzam, ale w sumie też bym oszalała, gdyby mi takie małe coś szczekało non stop. Jakby ktoś wiedział coś konkretnego na temat takiej obroży, jak działa, czy widać efekty była bym wdzięczna. Poza krytyką w zasadzie nic ciekawego nie znalazłam, jednak głosy negatywne były od osób, które nie stosowały więc jakbym trafiła na użytkownika takiego czegoś było by super. Proszę o info od tych co stosowali Oczywiście wszelkie porady poza obrożą również wypróbuję.[/FONT][/COLOR][COLOR=#000000][FONT=Verdana] Pozdrawiam [/FONT][/COLOR][COLOR=#000000][FONT=Verdana] [/FONT][/COLOR] Edited March 12, 2013 by Burzowo Quote
LadyS Posted March 17, 2013 Posted March 17, 2013 To się nazywa lęk separacyjny. Tutaj masz więcej na ten temat, poczytaj też o treningu klatkowym, crate games, doggie zen: [url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/233258[/url] Akurat część metod - np. nauka komend, posłuszeństwa - to dobre pomysły; teoria dominacji i jedzenie przed psem raczej nie zrobi mu żadnej różnicy. Natomiast w wybiegiwaniu bardzo ważne jest to, aby psa po takim spacerze wyciszyć, bo niejednokrotnie taka zwiększona aktywność paradoksalnie wpływa na szczekanie - pies jest bardziej pobudzony. Próbowaliście zostawiac mu np. konga? Quote
a_niusia Posted March 17, 2013 Posted March 17, 2013 zeby rozsadnie i bezpiecznie uzyc obrozy antyszczekowej musisz miec dobrze zrobiona klatke i pewnosc, ze to, ze pies drze jape w samotnsci nie wynika z leku sepracyjnego. i najlepiej miec dobrze zrobiona klatke, bo inaczej pies moze znalezc sobie inne "samonakrecajace" zachowanie, ktore niekoniecznie bedzie ci odpowiadac. porady z kongiem itd. sa spoko pod warunkiem, ze walczymy z lekiem separacyjnym a nie z czyms zupelnie innym. Quote
WEIMAR Posted March 17, 2013 Posted March 17, 2013 tu znajdziesz produkty antyszczekowe ciekawa wydaje sie ta stacja [url]http://www.zooplus.pl/ask?q=antyszczekowa&num=20[/url] Quote
a_niusia Posted March 17, 2013 Posted March 17, 2013 znacznie lepsze produkty sa tutaj: [url]http://www.easypet.pl/[/url] zeby obroza antyszczekowa spelnila wlasciwie swoja funkcje, a nie np. przerazila psa i zestresowala go (wtedy cofamy sie krok do tylu i jesli nawet szczekanie nie wynika z leku separacyjnego, to moga pojawic sie inne reakcje stresowe-wygryzanie lap itd.), to musi ona spelniac odpowidnie warunki jesli chodzi o sposob dzialania. Quote
WEIMAR Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 (edited) zooplus jest tanszy ta sama stacja antyszczekowa w tym sklepie co podala a_niusia kosztuje 50 zloty wiecej poza tym w zooplusie dostaniesz jeszcze 10% rabatu dla nowego klienta wiec nawet wiecj zaoszczedzisz a_niusia tradycyjnie "pomaga" bardzo enigmatycznie wie ze cos ma miec pewne cechy ale tych cech to juz nie wymieni bo trzeba ja o to poprosic a jak zapytasz ja co ma na mysli to i tak ci nie powie bo to tajemnica Edited March 18, 2013 by WEIMAR Quote
a_niusia Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 [quote name='WEIMAR']zooplus jest tanszy ta sama stacja antyszczekowa w tym sklepie co podala a_niusia kosztuje 50 zloty wiecej poza tym w zooplusie dostaniesz jeszcze 10% rabatu dla nowego klienta wiec nawet wiecj zaoszczedzisz a_niusia tradycyjnie "pomaga" bardzo enigmatycznie wie ze cos ma miec pewne cechy ale tych cech to juz nie wymieni bo trzeba ja o to poprosic a jak zapytasz ja co ma na mysli to i tak ci nie powie bo to tajemnica[/QUOTE] po prostu pierwszy post nie daje na tyle informacji, zeby polecic odpowiednie rozwiazanie problemu i dlatego antyszczeka polecalabym w tym przypadku bardzo ostroznie. Quote
gryf80 Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 [B]bvurzowo[/B] a może psie feromony?np.takie do kontaktu. Quote
Burzowo Posted March 26, 2013 Author Posted March 26, 2013 Na ten moment obroży jeszcze nie kupiłam (choć na jednej z polecanych przez Was stron znalazłam obroże antyszczekową, która w momencie gdy pies szczeka wydaje nagraną przez nas komendę). LadyS jak wracam z psem ze spaceru to jestem jeszcze ok pół godziny w domu więc pies ma czas na wyciszenie, z reguły wygląda na mocno śpiącego gdy wychodzę. Gryf80 co do feromonów zbyt wiele w tej kwestii nie słyszałam więc nawet nie brałam ich pod uwagę, jak działają? Quote
Recommended Posts