Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

My pewnie będziemy, ale na zawodach obedience - może uda nam sie wpaść na wystawę, zobaczymy.
Udało nam się w piątek dostać kaczkę na placu, więc Fire miał chrzest bojowy kaczy :)

Posted

a ja się spytam kto będzie w ten weekend w Sopocie? ;) może byśmy się jakoś spotkali :)
Ja jadę z Witkiem i jego mamą, m.in. Jazda będzie wystawiana :)

Posted

My będziemy w Sopocie z Holly.
Wczoraj Holly stanęła na wysokości zadania, była w miarę grzeczna, otrzymała oc. dosk. CWC BOB :multi: . Sędziował Jerzy Olszewski, bardzo dokładny i szczegółowy, zwracał uwagę na wszystko, nie pozwolił mi jej ustawić ale to chyba wyszło nam na dobre :eviltong: .

Posted

Taq- Gratulacje !! Apropo będziesz na międzynarodówce we Wrocławiu? Bo widziałam Was w zeszłym roku.

A tak w ogóle ktoś jeszcze sie wybiera do Wrocławia?

Posted

Taq napisał(a):
My będziemy w Sopocie z Holly.
Wczoraj Holly stanęła na wysokości zadania, była w miarę grzeczna, otrzymała oc. dosk. CWC BOB :multi: . Sędziował Jerzy Olszewski, bardzo dokładny i szczegółowy, zwracał uwagę na wszystko, nie pozwolił mi jej ustawić ale to chyba wyszło nam na dobre :eviltong: .

Fajnie, to bardzo prawdopodobne, że się spotkamy :)

Już się doczekać nie mogę, postaram sie obfocić wszystkie tollery ;)

Posted

Dopiero teraz po powrocie z urlopu dołączam do złożenia najserdeczniejszych gratulacji dla Firea, Holly i ich Państwa.

Czy ktoś z Was myśli o przyjechaniu na wystawy do Warszawy we wrześniu?

Posted

Witam także wszystkich po urlopie i przyłączam sie do gratulacji.
My raczej bedziemy we Wrocławiu (zgłoszenie już wypełnione tylko opłacić i wysłać) i Poznaniu.

Posted

Witam,
jestem nowa na forum i kompletnie nie mam wprawy. Mam nadzieję, że teraz uda mi się wysłać te wiadomość. Wybaczcie niedociagnięcia.
Za miesiąc z kawałkiem będe właścicielką retrievera z Nowej szkocji.
Maluszek ma juz 2 tygodnie i na razie siedzi z mamusią. Nie mogę sie doczekać, kiedy będzie z nami w domu... szukam kontaktu z miłośnikami tej rasy, chętnie dowiem sie od nich trochę więcej. Pozdrawiam!!!:razz:

Posted

blanol napisał(a):
Witam,
jestem nowa na forum i kompletnie nie mam wprawy. Mam nadzieję, że teraz uda mi się wysłać te wiadomość. Wybaczcie niedociagnięcia.
Maluszek ma juz 2 tygodnie i na razie siedzi z mamusią. Nie mogę sie doczekać, kiedy będzie z nami w domu... szukam kontaktu z miłośnikami tej rasy, chętnie dowiem sie od nich trochę więcej. Pozdrawiam!!!:razz:

Czyżby maluszek z Virgo Vestalis? :cool3:

Posted

blanol napisał(a):
Tak, po Ghanie i Scherlocku

No to z niecierpliwością czekamy aż maluszek będzie u Ciebie :)

A tymczasem ja się żegnam, jade do tolleró właśnie i spadamy do Sopotu :multi:

Posted

Wróciłam dziś o 4 rano ze znajomymi, przed godzinką dopiero do siebie :cool3:

Poznałam Holly! :multi:

I jeszcze się pochwalę, nasza Jazda jako najlepsze szczenie w rasie, ocena wybitnie obiecująca. Szaleje nam maleństwo:) Za tydzień Rzeszów a tam pokazuje sie Dzida, w Białymstoku bodajze tez ;)

I małe sporostowanie, któe wyniknęło dopiero dziś :) Jazda i Dzida nie są z jednego miotu, chociaż hodowla ta sama i wiek się zgadza. Dzida jest z 26 albo 24 grudnia, a Jazda z 1 stycznia ;) niedługo zapewne zostaną zgłoszone do bazy tollerów :)

Posted

[quote name='blanol']Witam,

Blanol - Bardzo nam miło- witamy na forum!!!
Cieszę sie że nas przybywa- pytaj o co chcesz, chętnie wyjaśnimy :) Jak sie mały będzie nazywał - wymyśliłaś już imię?

Gratuluję Jeździe Sopotu! :multi:
Gucio- to pewnie druga sunieczka jest po Vanadoo i Verze, ale mogę sie mylić.

A my właśnie wróciliśmy z tygodniowej wyprawy do Szwecji na Tollerspeciality :multi:

Oprócz samego Fajerkowego występu, naoglądaliśmy się Tollerów (zgłoszonych przeszło 300), nagadaliśmy z europejskimi hodowcami - generalnie impreza na całego. Szwedzkie Tollery robią niesamowite wrażenie - u nich eksterier liczy się oczywiście, ale najważniejsza jest chęć do pracy i zdrowie. Takich psów jak tam jeszcze nie widziałam- FD (to jeszcze odbywało się dla kilku miotów) WT, Fields Trialsy no i same sporty robią naprawdę wielkie wrażenie. Wystawa kończy całą imprezę - z tym że zapraszani są na nią naprawdę doskonali znawcy rasy, a ocena jest baaardzo długa i szczegółowa. Jak pozbieram się z kilkoma tysiacami zdjęć (właśnie tyle zrobiłam :cool3:) to będzie krótki reportaż na głównej stronie. Na razie wybywam znowu na jeden dzień, jak wrócę to zabieram sie do pracy na obróbką ;)

Posted

Dziękuję za miłe powitanie!
Na razie mamy wiele pomysłów na imiona na czele listy jest Bono i Teodor, ale podobno to drugie jest za długie. Pytań na pewno będę miała mnóstwo, ale zamęczać Was nimi będę sukcesywnie. Na razie mam jedno podstawowe - co sądzicie o agility dla tollera?

Posted

Sami ćwiczyliśmy z Foxem (bratem mamy Twojego pieseczka), teraz ćwiczymy z Fajerkiem - na Zachodzie Tollery doskonale sprawdzają się w agility - są szybkie, zwinne i dokładne- potrzeba jedynie dobrej motywacji.
Tu masz filmik właśnie z agility szwedzkiego - http://pl.youtube.com/watch?v=oFqZJt4F7nc
Ja optuję za Bono- prościej Ci będzie wołać. "Teodor, do mnie" będzie chyba trochę za długie, a liczy sie szybkość ;)
Zamęczaj, zamęczaj - od tego jestem :evil_lol:

Posted

Jeszcze raz ja, ważne pytanie na początek dla małego tollerka obroża, czy szelki? Moje córeczki też są za Bono i pewnie tak zostanie, chyba, że jeszcze coś wymyślimy. Na początek na pewno wybierzemy się do przedszkola, potem PT i agility to dobra kolejność?

Posted

Dzieki za wspaniałą stronę novascotia.pl, to mój podstawowy podręcznik, bo w ksiegarniach takich książek z pełną wiedzą o tollerach po polsku nie ma!

Posted

Ja jestem za obrożą, mniej niszczy sierść, ale dobre szelki też mogą być, tyle że musisz je naprawdę dobrze dopasować.

Doskonała kolejność ze szkoleniem - jedna uwaga: zapytaj czy u Ciebie w mieście nie ma przedszkola agility- u nas jest, dopasowane do możliwości szczeniąt. Tak naprawdę, dopóki pies nie zakończy wzrostu, raczej się nie powinno skakać, aby nie obciążać stawów. My skaczemy z Fajerkiem, ale do treningu zdejmujemy tyczki od agility, i kładziemy na trawie- pies się uczy przekraczać je, a stawy sie nie męczą. To szczególnie ważne w przypadku, jeśli rodzice nie byli badani na dysplazję stawów łokciowych (bo to łokcie właśnie znoszą na agility większe obciążenia przy skokach), zresztą ogólnie chodzi o ochronę przed rozwojem dysplazji, nie tylko łokciowej.
Do tego na torze, musisz bezwzględnie panować nad psem (ćwiczy bez smyczy) więc psiak musi być posłuszny. Dopóki nie jest w stanie spokojnie wysiedzieć i poczekać, przybiec na każde zawołanie, być cały czas koło Ciebie i skoncentrowany na Tobie- trzeba poczekać, bo inaczej pies sie uczy że na torze sie nie ćwiczy tylko bawi i nie słucha :razz:.
Tak więc najpierw PT, dobrze zrobione, a potem ewentualnie wstępne RTG i dopiero skoki.

Cieszę się ze stronka jest pomocna ;)
Gdyby ktoś chciał, dysponuję książkami o Tollerach anglojęzycznymi i jedną niemieckojęzyczną - mogę przeskanować wybrany rozdział i wysłać na maila.

Acha, jeszcze jedno- tu masz nasz trening z Fajerkiem z pozdejmowanymi tyczkami http://pl.youtube.com/watch?v=t3ginAK27eA

Posted

Bardzo dziękuję za dobre rady, będę się stosować , bo jestem laikiem w tej kwestii. Zawsze miałam przygarnięte kundelki, to mój pierwszy rasowy pies w życiu i chcę zrobić wszystko jak należy. Miło jest mieć możliwość "pogadać' z kimś, kto sie na tej rasie zna. Ja w każdym razie liczę dni kiedy maluch już będzie z nami, a moje dzieci do tego czasu zamęcza mnie jednym pytaniem- kiedy jedziemy po pieska?!

Posted

blanol napisał(a):
Ja w każdym razie liczę dni kiedy maluch już będzie z nami, a moje dzieci do tego czasu zamęcza mnie jednym pytaniem- kiedy jedziemy po pieska?!

Zawsze pytaj - naprawdę chętnie pomogę :)
A oczekiwanie znam - w zeszłym roku czekałam tak przez 9 miesięcy na Fajerka :cool3:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...