Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W karcie oceny napisane jest: dobrej wielkości, proporcji suczka, ładna głowa doskonała szata o wystarczających białych znaczeniach, doskonały ruch i temperament. Ocena wybitnie obiecujaca:cool3: :multi:

• Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[B]Wiola[/B] - GRATULACJE!!!!:multi: :multi: :multi: i jak masz jakieś zdjęcia to bardzo proszę wklej choć parę...proszę

[B]Gosiu -[/B] no właśnie to gubienie już sie zaczęło...codziennie staczam bój z odkurzaczem jak jeszcze królik zacznie zmieniać futerko to normalnie poduszki zacznę wypychać. Czyli rozumiem, że to normalne.
i również proszę o jakąś fotkę 11 kilogramowej bestiiiiii.

[B]Ewa -[/B] Fila ma 18 kg (z włosem)

Posted

Foteczki dałam już w galerii naszej grupy :cool3: [B]Wiola-[/B] bardzo się cieszę! Niestety, muszę chwilę się wstrzymać z dodawaniem ocen - zmieniamy komputer, na większy (bo już sie zdjęcia Fajerkowe powoli nei mieszczą, i od nowa trzeba zainstalować wszystkie programy, w tym oczywiście ten do edytowania bazy danych). Myślałąm że skończymy to wczoraj, no ale były Walentynki i co innego na głowie :loveu: :cool3: :oops:

[B]Safarii[/B]- zbieraj kudełki, zbieraj- możesz zrobisz sweter? :razz: WIem że jest kilka osó, wprawdzie za granicą, które przędą a potem robią swetry na drutach, z psiej sierści a dokładniej z podszerstka :evil_lol:

Posted

Ha ha - moja ma 20kg:lol: ,włosa jeszcze nie gubi.
Ze zdjęciami bedzie narazie kiepsko, bo coś mi komputer w domu szwankuje i muszę kogoś poprosić o pomoc. Jak tylko będzi można to te kilka co wyszły to wkleję.
Safarii - a jak tam Fila radzi sobie z cieczka? Adoratorzy już są:cool3:

Posted

Cieczkę przechodzi bardzo spokojnie gdyby nie plamiki na jasnych kaflach to bym nawet nie zauważyła. Ostatnio jednak upodobała sobie gazety, jak nas nie ma to bardzo pilnie je czyta ąż na malutkie strzępki musi porozrywać - może już gniazdo dla szczeniąt wije:razz:. Adoratorów brak bo tak jakoś wyszło, że wokół same suczki no i zadne psiaki się nie błąkają. Ad sweterków to też słyszałam, że kobieta miała pudla i tak go kochała, że sibie sweterek z jego futerka zrobiła i po jego śmierci dumnie nosiła. Cóż Filuni "kudły" lądują w wiadrze.

Posted

WiolaW – gratulacje. Czekanie na wystawie jest naprawdę wyczerpujące ale w przypadku Holly bardzo przydatne. Zapraszam we wrześniu do Zielonej Góry na wystawę, postaram się aby Tollery były na początku :razz: .
Safari- Fila jest śliczna:loveu: ! i zupełnie inna niż Holly.
Ja również zastanawiam się nad zmianą karmy. Ostatnio Holly dostała „w spadku” po rottweilerce karmę arion lamb&rice i sierść jakby się jej polepszyła, bardziej błyszczy, koopki dobre. Mam mieszane uczucia co do tej karmy bo niby jakość idzie w parze z ceną, a cena ariona nie jest wysoka ale Holly lepiej wygląda po arionie niż eukanubie. No i teraz nie wiem co zrobić :niewiem: i chyba skuszę się na jeden worek ariona a później kupię jej coś lepszego. Na szczęście nie mamy żadnych problemów ze zmianą karmy.
Nie wiedziałam, że na opakowaniu ciasteczek cirrus pro jest Toller ale już zamówiłam :evil_lol: .
Safari czy decydując się na sterylizację Fili bierzesz pod uwagę możliwość nietrzymania moczu? Ja kilka lat temu adoptując ze schroniska „dobermankę” też od razu chciałam ją sterylizować ale przeraziło mnie, że może nie trzymać moczu i nie zdecydowałam się na to. Oczywiście taka dolegliwość może też wystąpić u niewsterylizowanego psa i można to leczyć.

Toller-Fox – ale Fire już jest taki duży i jaki śliczny:loveu: . Lada dzień przerośnie Holkę, a Fila i Sonia już ją dawno przerosły :p .

Mam jeszcze pytanie jak podchodzicie do strzyżenia Tollerów? Będziecie strzyc swoje? Ja wolę jak Holly ma przystrzyżone łapki i uszka, wygląda wtedy na bardzie zadbaną. Ale „małpa” nie chce czterech łapek za jednym zamachem dać obciąć więc obcinam po dwie i tak obetnę jej przednie i zanim zabiorę się za tylne to już przednie znowu odrastają i tak wkółko. Na szczęście przy uszkach wolniej odrasta. I nie wiem czy jej za bardzo koło uszu nie obcinam:roll:?!

Posted

[B]Taq[/B]- zasada jest prosta- jak widzisz że sunia lepiej reaguje na Ariona, to dajesz Ariona i jest OK;) . Do tego chyba też powinnaś ją wpomagać jakimiś minerałkami i witaminkami- zapytaj weta czy wystarczy to co jest w tej karmie. No i na początek kup mniejszy worek- na wypadek jakby się Holly odwidziało lubić tą karmę :cool3:

Ja jestem dużą zwolenniczką strzyżenia, ale takiego, żeby wszystko wyglądało naturalnie. Sama przez długi okres z Foxikiem, miałam kompletnego "zaroślaka" - ale wtedy nie było kogo zapytać jak i co należy robić. Potem jednak, w miarę jak miałam coraz więcej znajomych hodowców zagranicznych, BARDZO delikatnie zrwócili mi uwagę na wygląd Foxika :evil_lol: - nie chcieli mnie urazić, hihih.

W sumie, Fox był tollerową wersją dziada Wernyhory do około roku- jednak gdy wybieraliśmy się z rocznym Foxikiem na pierwszą wystawę, obcięłam te straszne kudliska. Teraz, po 2 latach, razi mnie zakudlony Toller równie mocno, jak musiał razić Foxik moich znajomych:lol:

Ale uwaga- jeszcze gorzej jest, gdy Toller jest za bardzo "zrobiony". Raz widziałam suczkę, przyciętą niesamowicie - wyglądało to naprawdę rozpaczliwie:razz: .

Toller powinien zatem nie mieć poczwórnych uszu (tych zwałów kudełków za uszami- to dobrze wyciąć degażówkami), - bo psują linię głowy; można też delikatnie zdegażować po wierzchu płatka ucha, żeby nie było wystających za linię ucha "wąsów"- ogólna zasada- jeśli pies ma obfite futro- strzyzemy oszczędniej, żeby go zbytnio nie wygolić; jeśli ma krótszy włos - przycinamy tak, aby pasowało do całości.

Toller nie powinien mieć okudlonych zanadto łap- bo wygląda to dość nieestetycznie, nie mówiąc o tym, ze w zimie w tych kudełkach zbiera się śnieg, i może ranić łapki;

natomast broń Bóg nie powinno się ruszać ogona (czasem, naprawdę dobrzy znawcy w USA to robią, ale tu trzeba mieć doświadczenie większe w cięciu Tollerów, zeby z Tollera nie zrobić goldena, a w PL nie ma żadnego psiego fryzjera, który się w Tollerach specjalizuje).

Sumując- za uszami i na łapach, ewentualnie można wyrównać na nogach pióra, ale też radzę ostrożnie. Tym bardziej lepiej to zacząć robić, bo Tollerów przybywa, konkurencja będzie coraz większa, a schludny i zadbany pies czy sunia na ringu zawsze robi lepsze wrażenie ( za granicą, np w Szwecji- można wogóle wylecieć z ringu, za "brak przygotowania" psa do wystawy, gdy jest zbyt zaniedbane strzyżenie. Inna sprawa, że można też wylecieć za używanie pianek czy lakierów- Toller to nie pudel ani maltańczyk, a pies myśliwski).

[B]Taq-[/B] Holly wygląda bardzo dobrze- umiesz ją strzyc :multi: Włąśnie tak powinna wyglądać sunia przygotowana do wystawy.

Posted

[quote name='Toller-Fox'][B]Taq-[/B] Holly wygląda bardzo dobrze- umiesz ją strzyc :multi: Włąśnie tak powinna wyglądać sunia przygotowana do wystawy.[/quote]

Dziekuję za miłe słowa

Posted

Zerknijcie tu [URL]http://www.westminsterkennelclub.org/videos/largeplayer07.html?xml=wkc2007.xml&video=sport|novascotiaduck[/URL] fotorelacja z Westminsteru- aż miło popatrzeć na taką prezentację psów :loveu:

Posted

witamy Was tu Gola i Draka-rozrabiaka ;) córa Foxa miło sie czyta zapaleńców rasy trochę zdjątek Draki jest w galerii ale dołoże bo mamy sporo nowych pozdrawiamy papa

Posted

Ale fajnie że się tu wpisałaś!! Bardzo miło powitać na tollerowym wątku naszą córeczkę!!

Widziałam zdjęcia- domagamy się więcej! W topiku "Retrievery" na górze jest temat GALERIA- tam można je dodawać.
A my nie tak dawno widzieliśmy Rudego (ALE RUDY LIS)- byliśmy na wspólnym spacerku :loveu:
Zgłoszacie małą do Katowic?

Posted

:bluepaw: nie zgłosiłam Draki do katowic jakoś wystawy tam mnie przerazają;) mielismy jechac do jarosławia 11 marca ale męzowi wypadła ważna sprawa i musielismy odpuscic czasem tak bywa mysle teraz o Bytomiu i potem napewno kraków wiec myslę ze się spotkamy.w lipcu ustron i potem sie zobaczy.Z małą ogólnie nie mam problemu wiele uczy się od mojej goldenki Joko.Jedyna rzecz no może dwie nie da sobie obciąć pazurów za nic na świecie i te polowania na spacerach chce złapać każdego ptaka nie ważne gdzie on jest.Gdyby były tu gdzieś szkolenia myśliwskie to bym pewnie pomyślała;) teraz to zastanawiam się kiedy wrócę ze spaceru bez ręki;).Jak nie ma ptasiego zagrożenia to jest ok.Dziś byłyśmy w Prudniku na pogadance o dogo.Draka była dzielna.Choć narazie większą prace wykonuje Joko to Draka dzielnie się uczy.ostatnio nauczyła się obrotu, szczeka na komendę ,podstawy zna ale nie zostaje jeszcze na komendę zostań.przed nami szkolenie PT na wiosenkę.

Posted

Coś w tym jest, z tymi katowickimi spędami :evil_lol: Będziemy tam towarzysko, bez piesa, ale muszę przyznać że wystawy tam są raczej trudne pod względem warunków.

Hihihih, no to co, może jakiś kursik myśliwski jednak? :cool3:
My już zaczęliśy obedience, a właśnie dziś dostałam wiadomość że w na naszym torze agility, rusza także przedszkole agilitowe- więc już niedługo zaczynamy! :multi:
Mały się też ładnie turla na komendę, robi papa, czyli machanie łapką (super to wygląda :eviltong: ) ale szczeku to nie ma siły z niego wydobyć. Cały miot jest cichutki (hodowca prowadzi linie pracujące, a przy konkursach dla retrieverów nie może być nawet mowy o szczekaniu na pozycji :p, więc dobierają w liniach tylko psy prawie bezgłośne). Zobaczymy, czy nam by się szczek gdzieś nie przydał, i wtedy spóbujemy nauczyć:cool3: .

Jaka już jest duża? Ile waży? Jaki ma temperament? Raczej spokojna czy z odpałami? Nawet nie wiesz, jakie to miłe uczucie widzieć taką śliczną córeczkę :loveu:

Posted

co do Draki to jest pogodna,uwielbia towarzystwo,lubi się tulić i siedziec na kolanach;)jest posłuszna i jako ze to wsumie jeszcze dzieciak lubi poszalec ale nic nie niszczy wiecej fotek na naszej str hodowli [URL="http://www.delayla.republika.pl"]www.delayla.republika.pl[/URL]

Posted

Wychodzę właśnie z małym na spacerek, ale podsyłam Ci na priva moje gg :)
Serwer to jest to gdzie trzymasz całą zawartość strony- jeśłi nie prowadzisz jej sama, lub nie masz do serwera dostępu, to prześlij mi zdjęcia na maila, wrzucę na swój serwer i wtedy będzie można je zobaczyć tutaj :)
Ale możesz jeszcze tak - (niedawno ją sama odkryłam) tu jest strona Fotosika, czyli darmowego hostingu zdjęć. Polega to na tym, że [URL]http://www.fotosik.pl/[/URL] :

Dodajesz zdjęcie (opcja "przeglądaj" i wybierasz zdjęcie z komputera), i potem na dole "dodaj". Możesz się wcześniej zalogować, możesz to ominąć, dając "kontunuuj mimo wszystko"). PO wgraniu zdjęcia, program Cię informuje że już jest, i wtedy wybierasz jedną z opcji (w środku strony która się Ci wyświetli) z [B]Kody na forum dyskusyjne[/B] opcja[B] Pełen rozmiar na forum. [/B]
Wyglądać będzie to tak:

[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images20.fotosik.pl/80/af55fc0ac2545db8.jpg[/IMG][/URL]

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...