Vectra Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 życie z idiotami , które mają tylko pomysły - wyostrza wyobraźnie , ale ona też przychodzi z czasem ;) Jej nie wolno skakać , jest po zerwanym więzadle krzyżowym ... my wiemy , że jej nie wolno skakać. Szkoda że ona tego nie chce przyswoić :evil_lol: Quote
asiak_kasia Posted April 15, 2013 Author Posted April 15, 2013 [QUOTE]Vectra życie z idiotami , które mają tylko pomysły - wyostrza wyobraźnie , ale ona też przychodzi z czasem ;-)[/QUOTE] \ święte słowa. Człowiek się uczy całe życie a i tak głupim umrze. I serio ciesze się, że trafiły mi się takie psy, każdy mnie nauczył czego innego, i każdy był na swój sposób potrzebny. Ta małpa mi naprawde pokazuje, że nie warto się przejmować pierdołami jak na zewnątrz słonko i pogoda. I taki głupeczek bardzo potrzebny w zyciu jest ;) A zerwane więzadła, wspołczuje, biedulka nie poszaleje. Chociaż kto ją tam wie :evil_lol: Quote
Vectra Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 taa , kto ją tam wie. Na szczęście nie muszę patrzeć .. na zakaz jej biegania i skakania :evil_lol: niemniej , wet jest od 4 lat w pełnej gotowości , by robić reoperację ;) bo ona już skakała , na drugi dzień po operacji :grins: to 7 lat skończy w tym roku , ale nic mądrzejsze .... traktor i kotek , twoim wrogiem i go kilim Quote
Alicja Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 :modla: Ozzy raz chciał skoczyc z 4 piętra z balkonu ... od tej pory na ławkę już nie ma wejścia a na fotel nie wejdzie ...no i założyliśmy rolety na balkon :lol: Quote
Aleks89 Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 U mnie balkon dostępny tylko pod moim okiem.Niestety mam zabudowany więc ,żeby PACZEĆ muszą skakać łapami na barierkę.I jakoś zawsze widzę placki na ziemi:diabloti:oczyma wyobraźni Quote
Vectra Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 u mojej matki , to nie mają wstępu na balkon. 6 piętro , a pod balkonem beton. Hania próbowała wyjść przez okno , moja mama złapała ją na parapecie zewnętrznym :diabloti: Quote
Amber Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 [quote name='Okamia']Do zwykłych zdjęć spacerowych psów? Raczej wątpię ;)[/QUOTE] To nie, ale jak chce się robić ładne, jasne zdjęcia to by się przydał ładny jasny obiektyw, a ten niestety tani nie jest ;) Quote
Okamia Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 [quote name='Amber']To nie, ale jak chce się robić ładne, jasne zdjęcia to by się przydał ładny jasny obiektyw, a ten niestety tani nie jest ;)[/QUOTE] Ja nie wiem czy wiesz ale są jeszcze takie parametry jak iso i czas które się ustawia by zdjęcie było odpowiednio jasne :siara: Obiektyw wiadomo jest istotny np uwielbiam plastykę canona 70-200 2.8, no i 85 mm 1.8 ale powiedzmy sobie szczerze, że większości z nas aparat jest potrzebny do robienia zdjęć dla siebie ew. rodziny i wydanie 6 tys na obiektyw mija się z celem a podobne efekty można uzyskać tańszym kosztem i wiedzą. Podkreślam podobne. Mi też znajomy fotograf od razu nie dał canona 5d z 50 mm lub 85 mm. Najpierw była zabawa canonem g11 i ocenianie efektów oraz nauka - potem przyszedł czas na zabawę w lustrzankę z marnym obiektywem a dziś mam do dyspozycji cały jego sprzęt ale do nauki jeszcze wiele przede mną ;) Więc pisanie o dobrym nie wiadomo za ile sprzęcie dla początkującego jest jak pisanie o ferrari tylko na niedzielną przejażdżkę do kościoła ;) Quote
Vectra Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 Ja nie umiem już robić fot , tymi starszymi moimi obiektywami , ze zmiennym światłem :( Człowiek się szybko do dobrego przyzwyczaja.;) Quote
Okamia Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 [quote name='Vectra']Ja nie umiem już robić fot , tymi starszymi moimi obiektywami , ze zmiennym światłem :( Człowiek się szybko do dobrego przyzwyczaja.;)[/QUOTE] Mnie to zawsze w kitach drażniło - zwłaszcza, że ja lubię wąskie kadry a czasami nie miałam możliwości podejść :evil_lol: Kiedyś też nie lubiłam szkieł ze światłem 4.0 i wyższym - byłam fanką małej GO - teraz już mi to zwisa i powiewa w sumie - wszystko zależy od zdjęcia i co chcę w nim uzyskać - ale pisanie, że jasne szkiełko to podstawa by uzyskać ładne, jasne zdjęcie to lekko naciągana teoria bo niestety to my robimy zdjęcia a nie aparat i jeżeli wiemy jak go obsłużyć by efekt osiągnąć możemy wiele zdziałać na amatorskiej lustrzance z ciemnym szkłem ;) Quote
Vectra Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 światło to podstawa jak mawiasz ... ja mam takie warunki na podwórku , że bez jasnego szkła nie ma co się wygłupiać ;) kilka osób z dogo było u mnie ze szkłami ze zmiennym światłem i cóż można powiedzieć - lipa ;) może inna kwestia jest istotna , pomijając portrety .... szybki AF , czego tanie obiektywy nie posiadają. ale ale , na początek by się uczyć , zdobywać doświadczenie , warto mieć cięższy w obsłudze obiektyw. drugie ale ale , co już się wiele osób przekonało , tymi drogimi lufami , wcale się tak łatwo zdjęć nie robi. ile było *******amentów , że cudowne 70-200 2.8 fot nie robi :diabloti: a tak miało być pięknie. Quote
Amber Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 [quote name='Okamia']Ja nie wiem czy wiesz ale są jeszcze takie parametry jak iso i czas które się ustawia by zdjęcie było odpowiednio jasne :siara: Obiektyw wiadomo jest istotny np uwielbiam plastykę canona 70-200 2.8, no i 85 mm 1.8 ale powiedzmy sobie szczerze, że większości z nas aparat jest potrzebny do robienia zdjęć dla siebie ew. rodziny i wydanie 6 tys na obiektyw mija się z celem a podobne efekty można uzyskać tańszym kosztem i wiedzą. Podkreślam podobne. Mi też znajomy fotograf od razu nie dał canona 5d z 50 mm lub 85 mm. Najpierw była zabawa canonem g11 i ocenianie efektów oraz nauka - potem przyszedł czas na zabawę w lustrzankę z marnym obiektywem a dziś mam do dyspozycji cały jego sprzęt ale do nauki jeszcze wiele przede mną ;) Więc pisanie o dobrym nie wiadomo za ile sprzęcie dla początkującego jest jak pisanie o ferrari tylko na niedzielną przejażdżkę do kościoła ;)[/QUOTE] Nie musisz tłumaczyć mi podstaw. Ja mam kiepskie obiektywy i wiem co mogą, a czego nie. Gdybym miała lepsze, zapewne foty też by były lepsze. Pamiętam moją radość po przesiadce z Sonego na Nikona. Umiejętności miałam te same, ale sprzęt lepszy i było to widać po fotach od razu. Nie lubię gadki, że nie ważny jest sprzęt tylko umiejętności - ważne jest wszystko. Umiejętności, sprzęt, obróbka. Im więcej każdego z elementów tym lepsze foty. Na początek nie ma co się zabierać za drogi sprzęt, ale też nie ma co wymyślać, że naprawdę dobre fotki można zrobić starą cyfrówką "bo liczą się umiejętności". Możliwości sprzętu też się kiedyś kończą, mimo, że oko pragnie więcej. Quote
Okamia Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 (edited) Las to warunki ekstremalne - jak hala i pomieszczenia ;) Tu można przy znajomości kilku sztuczek sobie dopomóc ;) Jak piszesz - dla mnie szybki af przy pracy na hali lub choćby foceniu Prośki w biegu to podstawa ale to już inna sprawa - specyfika, pracy czy rasy. I o te lamenty mi najbardziej chodzi - przykład z wczoraj. Jestem na hali i robię moje słit fociaszki z meczyku. Dzwoni kumpel: - Słuchaj jak ustawić aparat by robił ładne zdjęcia w pomieszczeniach bez lampy. - ??? Jakich pomieszczeniach? Jaki masz sprzęt itp. - no na kręgielni, mam olympusa. Już ogarnąłem jak robić by były ostre ale są za ciemne. - YYY? To musisz odpowiednio ustawić czułość iso no i czas naświetlania... - no ale na jakie i jak? Nie wiem czy kolega myślał, że wyrecytuje mu z pamięci jakie powinien mieć ustawienia w kręgielni gdzie ja nigdy nie byłam i na sprzęcie którego w rączkach nie miałam ale spoko :evil_lol: Recytować z pamięci to ja mogę ustawienia na mojej hali gdzie wiem w którym miejscu jakie mam warunki ;) Co do cięższego sprzętu w obsłudze to powiem tak - to uczy pokory, doceniania i kombinowania ;) Chodź naprawdę dziwi mnie tę pęd na jak najlepsze szkła bez docenienia obróbki w jakimkolwiek programie - tyle ile ja dzięki temu zdjęć uratowałam. Wiem, że RAWy są ciężkie ale jeżeli się uczymy robić zdjęcia to postprodukcja też jest ważna bo dzięki temu tak naprawdę można osiągnąć mega efekty. I to nie tak, że pozjadałam wszystkie rozumy - tylko niestety obserwuje przypadki gdzie ktoś mianuje się fotografem a robi zdjęcia 100 razy gorsze ode mnie i to nie przez sprzęt a przez swój brak wiedzy w dziedzinie ;) żeby nie było podam przykład z dziś: [URL]https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/524126_508024492589084_1512721005_n.jpg[/URL] i babka to robi za kasę ;) Edit: Ale ja nie mówię, że starą cyfrówką osiągniesz efekty jak lustrem 'pełną klatką' przy 50 lub 85 mm ;) Mówię tylko, że w tym hobby liczy się wszystko ale wiedza i POMYSŁ przede wszystkim ;) I nauczyło mnie tego życie i doświadczenie oraz kilka osób mających sprzęt lepszy ode mnie swego czasu a efekty dużo gorsze i brak wiedzy ;) Zresztą nadal się z tym spotykam oraz brakiem jakiejkolwiek pokory z ich strony. Taki jest światek reporterów sportowych niestety ale cóż... ;) Edited April 15, 2013 by Okamia Quote
Aleks89 Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 Wy macie ruje?Cieczki?PMS?Dni płodne?Że jesteście jakieś takie do siebie na irokezy i zęby? Quote
Alicja Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 [quote name='Aleks89']Wy macie ruje?Cieczki?PMS?Dni płodne?Że jesteście jakieś takie do siebie na irokezy i zęby?[/QUOTE] :cool2: :roflt: Quote
Aleks89 Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 [quote name='Alicja']:cool2: :roflt:[/QUOTE] No ,bo trochę za dużo progesteronu wisi w powietrzu i to wśród moich poddanych :shake:I to mnie martwi i czuje się źle będąc pomiędzy młotem i kowadłem dlatego też nie komentuje.Zawsze mi się wydawało ,że mamy podobne myślenie WSZYSCY na wiele sprawy ,wielki luz do krytyki itd. A tu wychodzi na to ,że jednak iskrzy i to nie z miłości.I tak mi się przykro zrobiło(serio),bo każdy z nas chce najlepiej dla siebie ,bliźniego i swojego i psa bliźniego ,a wychodzą brzydkie haje z byle gówna. I to powiedziałem ja ,nerwus ,choleryk i hejter jakich mało. Quote
Amber Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 To wszystko prawda, ale gdyby tylko obróbka była kluczowa to nikt by tych drogich szkieł i body nie kupował, skoro efekt jest "ten sam", a jednak po coś kupuje się obiektyw za 8000 zł, a nie za 600 zł. Zdjęcie paskudne ;) [QUOTE]No ,bo trochę za dużo progesteronu wisi w powietrzu i to wśród moich poddanych [IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/shake.gif[/IMG]I to mnie martwi i czuje się źle będąc pomiędzy młotem i kowadłem dlatego też nie komentuje.Zawsze mi się wydawało ,że mamy podobne myślenie WSZYSCY na wiele sprawy ,wielki luz do krytyki itd. A tu wychodzi na to ,że jednak iskrzy i to nie z miłości.I tak mi się przykro zrobiło(serio),bo każdy z nas chce najlepiej dla siebie ,bliźniego i swojego i psa bliźniego ,a wychodzą brzydkie haje z byle gówna. I to powiedziałem ja ,nerwus ,choleryk i hejter jakich mało. [/QUOTE] Teraz musisz być mądrym królem i władcą i pogodzić zwaśnione jajniki :evil_lol: Quote
Vectra Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 [quote name='Aleks89']Wy macie ruje?Cieczki?PMS?Dni płodne?Że jesteście jakieś takie do siebie na irokezy i zęby?[/QUOTE] niestety nic z tych rzeczy :diabloti: Quote
Okamia Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 [quote name='Aleks89']Wy macie ruje?Cieczki?PMS?Dni płodne?Że jesteście jakieś takie do siebie na irokezy i zęby?[/QUOTE] Pudło :evil_lol: Ja tu żadnych irokezów i zębów nie widzę :eviltong: Jedynie konstruktywną rozmowę :evil_lol: Przyjedź do WLKP zrobimy Ci sesję ala Adonis lub Juliusz Cezar :diabloti: [quote name='Amber']To wszystko prawda, ale gdyby tylko obróbka była kluczowa to nikt by tych drogich szkieł i body nie kupował, skoro efekt jest "ten sam", a jednak po coś kupuje się obiektyw za 8000 zł, a nie za 600 zł. Zdjęcie paskudne ;) [/QUOTE] Na drogie szkło składa się np efekt bokeh i af także - nie tylko świateło :eviltong: To samo można roztrząsać w przypadku body - szumi już przy iso 500 a niektóre przy 1600 ;) Wiem, że paskudne - aż patrzeć nie mogę :diabloti: Quote
Vectra Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 to jest fotograf komercyjny ? jeśli tak , to by złamanego grosza nie dostała za takie pstryk ;) Quote
Okamia Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 [quote name='Vectra']to jest fotograf komercyjny ? jeśli tak , to by złamanego grosza nie dostała za takie pstryk ;)[/QUOTE] Ma aspiracje ale jak widać brak podstawowej wiedzy - jak to by były moje fotki ślubne to bym chyba zrobiła z tyłka hiroszimę ;) Dlatego ja się np na śluby nie pcham - nie moja bajka, nie czuje się w tym dobrze i tyle... Quote
Amber Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 W trakcie szybkiego rozwoju fotografii cyfrowej jaki można teraz dobrze zaobserwować, każdy może być "profesjonalnym fotografem". Niektórym się wydaje, że jak sobie kupią najwyższy model lustrzanki to każdy ma mu bić pokłony. A jak widać na przykładzie tej foty sam sprzęt to za mało ;). [QUOTE]Na drogie szkło składa się np efekt bokeh i af także - nie tylko świateło :eviltong: To samo można roztrząsać w przypadku body - szumi już przy iso 500 a niektóre przy 1600 ;-)[/QUOTE] Wiem o tym, chciałam jedynie wspomnieć, że "niestety" jest tak, że niektórych zdjęć (szczególnie przy określonych warunkach) nie uzyska się tanim, przypadkowym sprzętem. Quote
Vectra Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 Moje foty nie są na miano profesjonal , ale są jakie są , tylko temu że mam przyzwoity amatorski sprzęt. I serio zabawa z takimi obiektywami jest miła , a podpięłam zmiennoświetlny obiektyw , to mnie krew zalała od ciągłego kręcenia w guziczkach. Nie oszukujmy się , sprzęt bardzo pomaga , umiejętności zdobywa się praktykując ... obróbka, no cóż , też trzeba znać podstawy , obsługi programów graficznych. Ja zeszłam z lightrooma , bo mi komp kuca strasznie. Padła mi kość pamięci .... muszę kupić nowe pamięci i więcej ich ;) Rawy super to prawda , ale np do focenia szczeniaków , to dysków by zbrakło ;) to są paskudni modele i dużo trzeba nacykać , by wybrać kilka. A czas który można poświęcić na robienie fotek takim maluszkom , to nie więcej jak 3-5 minut. Bo po tym czasie zaczynają jęczenie , łażenie i się denerwują. Później łatwiej je zainteresować ;) ale do 4-5 tygodni , to niestety trzeba się uwijać jak w ukropie ;) Quote
motyleqq Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 [quote name='Aleks89']No ,bo trochę za dużo progesteronu wisi w powietrzu i to wśród moich poddanych :shake:I to mnie martwi i czuje się źle będąc pomiędzy młotem i kowadłem dlatego też nie komentuje.Zawsze mi się wydawało ,że mamy podobne myślenie WSZYSCY na wiele sprawy ,wielki luz do krytyki itd. A tu wychodzi na to ,że jednak iskrzy i to nie z miłości.I tak mi się przykro zrobiło(serio),bo każdy z nas chce najlepiej dla siebie ,bliźniego i swojego i psa bliźniego ,a wychodzą brzydkie haje z byle gówna. I to powiedziałem ja ,nerwus ,choleryk i hejter jakich mało.[/QUOTE] ojacie jakie słowa z klawiatury Oleczka :-o to wystarczający powód żeby wszyscy podali sobie rączki :cool3: Quote
Vectra Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 [quote name='motyleqq']ojacie jakie słowa z klawiatury Oleczka :-o to wystarczający powód żeby wszyscy podali sobie rączki :cool3:[/QUOTE] bez przesady :) ja tam w żadnym TWA nie siedzę i nie zamierzam. A że mam takie zdanie , to już moja sprawa :) Quote
Recommended Posts