Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kormaczek dzis zadebiutował w roli psa sprawdzającego dom, byłiśmy na wizycie pa, spiała się rewelacyjnie był bardzo grzeczny i niczego ani nikogo się nie bał, był też dziś na pobraniu krwi, tylko spojrzał co go ukłuło i nawet się nie ruszył :)

Posted

A ja się cieszę, że dwa bidule wyrzucone z samochodu są już zaopiekowane, a tymi z pseudo też się martwię, ale mniej, akcja trwa, a psy jakiś dach nad głową mają i chociaz chleb dostają, w bidule nie miały nic

Posted

Wracając do dogadania to jak niewiadomo o co chodzi to pewnie o kasę i zasługi, wy nam dajcie kasę na ratowanie, a my sobie przypniemy medal za zssługi uratowania psów, ile razy to przerabiałam na róznych gruntach, szkoda słów, a mogło być tak pięknie jest kilka organizacji każda bierze na siebie jakiegos psa albo więcej i zajmuje się nim od poczatku do konca łącznie ze znalezieniem finansów. Albo skoro są organizacje dogowe to niech one się wypowiedzą na ile dają radę i tyle. Nie rozumię ktos prosi o zaangażowanie organizacji dogowych o pomoc w zajęciu się psami, a potem co "sam się zajmuje czudzym i łapkami i pieniążkami". To nasz tygielek właśnie krajowy nie tylko w kwestii psów.

Posted

[quote name='_Dunaj_']A ja się cieszę, że dwa bidule wyrzucone z samochodu są już zaopiekowane, a tymi z pseudo też się martwię, ale mniej, akcja trwa, a psy jakiś dach nad głową mają i chociaz chleb dostają, w bidule nie miały nic[/QUOTE]

Ale co nimi ,gdzie są i pod czyją opieką??

Posted

Dwa bidule będą w hoteliku w Konstancinie pod opieką SDA, a te z pseudo spó trwa, narazie chyba są pod opieką OTOZ i uważam, że skoro OTOZ tak bardzo chce i czuje się na siłach zająć wszystkimi to o kasę też się powinien postarać

Posted

[quote name='_Dunaj_'][B]Dwa bidule będą w hoteliku w Konstancinie pod opieką SDA,[/B] a te z pseudo spó trwa, narazie chyba są pod opieką OTOZ i uważam, że skoro OTOZ tak bardzo chce i czuje się na siłach zająć wszystkimi to o kasę też się powinien postarać[/QUOTE]

O te dwa pytałam,dzięki Danusiu

Że też zawsze muszą byc jakieś kwasy,nawet jeśli o dobro zwierząt chodzi

Posted

Jolu w takich sytacjach niczyje dobro nie jest ważne, organizowałam w swoim życiu wiele akcji, koncertów itp.... są działacze i działaaacze, jedni robia to z potrzeby serca, a drudzy dla profitów albo finansowych albo dla pochwał itd... Nawet są tacy, że jak proponujesz wolontariat to pytają za ile. W SDA czy FRD nawet jak są drobne spory to wynikają z róznicy poglądów, a ludzie działają za darmo, a TOZy mają pracowników i gro zgromadzonych środków idzie na wynagrodzenia, to dlatego nie wszystkie schroniska są chętne do wspólpracy, dawać im i to kasę jak najbardziej ale od siebie nic, przecież jeżeli pies będzie w dt tylko za koszty karmy i weta, to jego miejsce w schronisku za które płaci gmina jest wolne i pieniążki nie płyną, a tam jest kierownik, pracownicy i po co jeszcze wolontariusze mają sie szwędać, żeby za dużo zobaczyć. Wiele razy były propozycje, żeby zamisat schronisk gigantów wprowadzić cos w rodzaju opłaty za utrzymanie psa, np. strasza osoba kochjaca psy dostawała by karmę opłacanoby weta albo dodatek 100-200 zł do emerytury, w zamian za wzięcie do domu psiaka ze schroniska i kto był najbardziej przeciwny straż dla zwierząt i TOZy bo staruszka kosztem psa się odkuje, no coż jak mu troche mięsa podbierze i zje i tak możnaby w nieskończoność. Kiedys oglądałam program, jakś gmina zlkwidowała schronisko i wprowadziła właśnie takie opłaty, ludzie wzięłi haszczaka i przychodziła do nich straż dla zwierząt z kontrolą, pies owszem mieszkał w kojcu, ale ładnie wyglądał, właściciel go wypuszczał i wychodził z nim na spacery, oczywiście paniusia swoje madrości musiała w prowadzić, że powinien luzem po ogrodzie biegac , mieszkać w domu itp... facet tłumaczył, że on lepiej czuje się na dworze, a zamyka go w kojcu, żeby nie uciekał, no ale paniusia wie lepiej, taką to natychmiast w palnik piznąć, bo bzdury kompletne wygadywała, własnie Bugi nam wtedy nawiewał bo miał mozliwośc swobodnego biegania po ogrodzie, a zimą sobie jamke w śniegu zrobił i tak sapł w domu za nic, posiedział i do wyjścia, jakby taka do mnie przyszła swe mądrości wprowadzać to psami bym poszczuła

Posted

[IMG]https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/935111_549975055063848_1914140559_n.jpg[/IMG]

Wczoraj Cormiś miał sowja pierwszą poważną misję, byliśmy na wizycie PA sprawdzając domek dla bokserki Kory, na zdjęciu Cormiś z Panią u której zamieszka Kora, pewnie za jakiś czas znowu ich odwiedzimy :)

[IMG]https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/581704_549971955064158_1779677809_n.jpg[/IMG]

Pierwsza poważna misja Cormaca, poznalismy bardzo fajnych ludzi :)

Posted

Aniu najczęściej wychodzę sama z psami i sama robie zdjęcia, a nawet jak jest ktoś ze mną, to nie każdy chce doga na smyczy trzymać. A Cormiś w sumie na tym zdjęciu wyszedł szczypiorowaty, a jest taki średni, no już nie taki pulpet jak wcześniej. Jeśli widziałas Hamera to Tosiu jest troszkę od niego wyższy, a "mały" jak widac na zdjęciach na wysokość to juz go właściwie dogonił, ma 8 miesięcy i 10 dni, waży 56, wczoraj byliśmy na kontroli u weta

Posted

Ale duży już. :)

Jeszce raz Ci dziękuję za wizytę. Państwo przyjadą dziś po Koraska już za dwie godziny.
A tu Korcia w całej okazałości, mam nadzieję, że nie będziecie krzyczeć, że to nie dożek. ;)

[IMG]https://lh5.googleusercontent.com/-LJVaGjXrtOM/UfTyQEcooUI/AAAAAAAABug/jH0JiuUYgnU/s640/kora1.jpg[/IMG]

[IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-DKBZ3BjsBRo/UfTyQAuyysI/AAAAAAAABuk/WOlizotYALM/s660/kora.jpg[/IMG]

Posted

Za to dożek odegrał tutaj bardzo ważną rolę :)
Jak będzie domek do sprawdzenia dla dożka w bliżej Ciebie, to z pewnością poprosimy :)
Cała przyjemność po naszej stronie, poznalismy bardzo fajnych ludzi, których jak się okazało na miejscu troszkę znałam i było ogromne zaskoczenie, bo ani ja, ani Małgosia nie pomyślałyśmy, że w ten spoób poznamy się bliżej :)

Posted

[quote name='Justyna1']Witajcie.Na wstępie zaznaczam że brakuje mi trochę wyobraźni i nie wiem co na siebie ściągnę zadając pytanie które zadaje wielu użytkowników ale jak dotąd nikt nie zrobił tego oficjalnie. Dlaczego właściwie działacie oddzielnie i nie połączycie się w jedną organizację z jakąś rejonizacją np. wschód- zachód.[/QUOTE]

W obliczu ilości potrzebujących pomocy dogów i kosztów leczenia i utrzymania psów tej rasy, to i 3 organizacja miałaby co robić...

Posted

[quote name='Justyna1']Witajcie.Na wstępie zaznaczam że brakuje mi trochę wyobraźni i nie wiem co na siebie ściągnę zadając pytanie które zadaje wielu użytkowników ale jak dotąd nikt nie zrobił tego oficjalnie. Dlaczego właściwie działacie oddzielnie i nie połączycie się w jedną organizację z jakąś rejonizacją np. wschód- zachód.[/QUOTE]

Jest "miejsce" dla wielu takich organizacji, niestety. Nie zawsze jedna "duża" to właściwe rozwiązanie. Trudno w jednym poście opisać jak funkcjonują Adopcje, ale najważniejsze to chyba to, że działają na zasadzie wolontariatu, nikogo nie zatrudniają, członkowie stowarzyszenia i wolontariusze pomagają społecznie. Zatem typowa rejonizacja - podział na województwa czy regiony nie jest taki prosty.

Posted

Danusia-pakę dostałam,dziękuję:-)obfociłam,będę opisywac,ale wystawię/jak nie masz nic przeciwko/za jakiś tydzień,będzie na zakładkę z obecnie trwającymi.