pajak Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 Witam wszystkich Jako że to nasz 1 post na tym forum wiec się przedstawimy . Mam na imię Lucek mam 4,5 miesiąca jestem adoptowany ze schroniska i jestem Krzyzówka labladora z owczarkiem bardzo nierodowodowych :lol: Czytając wypowiedzi na forum po prostu zgłupiałem jaka suchą karmę podać ogólnie pies na dobry apetyt jest w dobrej kondycji dotychczas dostawał purine friskis oraz purine dog chow a oprócz tego rózne inne potrawy z jedzenia ludzkiego czyli miesko z kurczaka parówki jogurty czy inne rzeczy których nie zjadła nasza 2 letnia córka , lecz po lekturze wypowiedzi na forum sam nie wiem co m podac zastanawiam sie nad Britem albo purina dog chow te sa w dobrej cenie Chyba ze polecicie cos innego. Z góry dzieki za odpowiedzi Quote
Kirinna Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 przede wszystkim czytaj składy, najlepiej gdy karma nie ma w składzie ryżu, zbóz czy innych wypełniaczy, a na pierwszych miejscach jest mączka z jakiegoś mięsa, jeżeli pies ładnie wygląda, czuje się dobre to ja bym nic nie zmieniała mój dostawał dog chow ale wg mnie nie jest to najlepsza karma, źle po niej wyglądał jeżeli chcesz zmienić to zastanów jaka karma dla twojego psa będzie dobra, czy bardziej energetyczna czy mnie itd. mój teraz je TOTW'a i jak na razie jest fajnie, ładnie wygląda ma aż za dużo energi:) a po dog chow schudł 1,5 kg chociaż dostawał więcej niż powinien ile osób tyle opini, a najwięcej zalezy od psa jak zareaguje na karme zawsze możesz jeszcze spróbować z BARFem Quote
andromeda Posted November 5, 2012 Posted November 5, 2012 To wszystko zależy od tego ile możemy przeznaczyć na karmę. Z tych które wymieniłeś to Brit jest dobry. Reszta to same zboża z mini dodatkiem mięsa. Quote
gryf80 Posted November 8, 2012 Posted November 8, 2012 ja także moge polecic brita ewentualnie arion premium(ale premium nie complete w kolorowej opakówce) Quote
filodendron Posted November 8, 2012 Posted November 8, 2012 Z podobnej półki cenowej, co Brit, przyzwoity jest jeszcze Fitmin Quote
Patik Posted November 8, 2012 Posted November 8, 2012 Brita są jeszcze dwa rodzaje premium i care (najlepszy) , taste of the wild też jest bardzo dobry (lepszy od brita z tego co wiem). Ale musisz też sprawdzić ,bo każdy pies reaguje inaczej dla jednego lepszy jest brit, dla innego Fitmin ,a znam psy na które lepiej dział Purina . Dla mnie na razie najlepiej spisuje się TOTW. Quote
filodendron Posted November 8, 2012 Posted November 8, 2012 No ale TOTW to już jest nieco inna półka cenowa - na tej półce jest z czego wybierać. Quote
pajak Posted November 27, 2012 Author Posted November 27, 2012 Witam ponownie Otóż jesteśmy z Luckiem po małych testach :) Ponieważ pare tygodni przebywał w schronisku bardzo chętnie je wszystkie karmy z tym nie ma problemu co do kup to chyba najzdrowsze (o ile mozna uzyc takiego określenia :) miał po Purinie i Brit najgorzej sprzątało sie po friskis Ale i tak najbardziej smakuje mu gotowany ryż z sercami i żołądkami z drobiu .Zastanawiam się nad płucami i nerkami wieprzowymi ale nie wiem czy surowe czy gotowane mu podać :) Quote
AnIeLa Posted November 27, 2012 Posted November 27, 2012 Z tego co wiem lepiej nie dawać wieprzowych podrobów. Quote
filodendron Posted November 27, 2012 Posted November 27, 2012 Można podać wieprzowe podroby, ale wyłącznie po obróbce termicznej. Nie może to być jednak podstawa żywienia, tylko dodatek od czasu do czasu. No, na chłopski rozum - jeśli dzikie psowate upolują zwierzaka, to jaki procent zdobytego łupu stanowią płuca, serca, żołądki czy nerki? Raczej niewielki, prawda? Jedno serce, jeden żołądek, po dwie nerki i dwa płuca na jedno całe, duże upolowane zwierzę, które składa się w większej części z mięśni, kości/chrząstek, ścięgien, tłuszczu - i to jest to, czego psu potrzeba. Zdecyduj się na suchą karmę plus dodatki od czasu do czasu, lub żywienie domowe, ale wtedy rozsądnie zaplanowane - na pewno nie bazujące na samych podrobach. Quote
Recommended Posts