pauli_lodz Posted October 20, 2012 Posted October 20, 2012 jak w temacie :) proszę o pomoc w znalezieniu dobrej karmy dla psa z problemami ;) ostatnio się cuś popsuło, badania moczu wykazały kryształy trójfosforanu amonowomagnezowego i kryształy fosforanu wapnia. pies do teraz karmiony z powodzeniem dla jelit i sierści karmą Taste of the wild pacific stream, z przerwą na Canidae rybną. a tu teraz pojawia się klops - trzeba szybko odstawić karmy rybne bo się pojawiły kryształy. i zakaz ryb, najlepiej kurczaka. ktoś może nam polecić jakąś dobrą karmę, najlepiej bezzbożową [mój pies źle reaguje na zboża w karmie, miał badania kału nie trawi włókien roślinnych], dla psa wrażliwego, który na złe karmy reaguje bólem wzdęciami i krwistą biegunką, który najlepiej się miał na rybie z ziemniakami, ale teraz ryby nie może jeść, na wersji TOTW z jagnięciną były bóle, na brit care z jagnięciną była MASAKRA biegunkowo żołądkowa. jak próbowałam go doprowadzić do równowagi zjadł mał worek royal canin medium sensible - i od strony jelitowej było ok. nie jestem specjalnie przekonana do royala, zwłaszcza na dłuzszą metę z uwagi na BHA, ale trochę nie wiem co wybrać :/ czy warto zainwestować w rc vet urinary? czy karma jest dobra dla psa o wrażliwych jelitach? czy rc medium sensible będzie dobrym wyborem na te kryształy w siuśkach? pies rasy beagle, prawie 6 lat, aktywny, waga w normie, apetyt na wszystko więc nie mam problemu ze smakowitością karmy, zapotrzebowanie energetyczne większe niż średnie [by utrzymał wagę zawsze dostaje trochę więcej karmy niż zaleca producent na wiek/wagę] proszę o pomoc i porady :( Quote
vicvictoria Posted October 20, 2012 Posted October 20, 2012 To są dobre karmy [URL]http://www.trovet.biz.pl/[/URL] Quote
vicvictoria Posted October 20, 2012 Posted October 20, 2012 [URL]http://www.trovet.biz.pl/page6.php[/URL] Quote
vicvictoria Posted October 20, 2012 Posted October 20, 2012 [URL]http://www.trovet.biz.pl/page4.php[/URL] Quote
pauli_lodz Posted October 22, 2012 Author Posted October 22, 2012 halu nikt nie ma nic więcej na myśli? :( myślę nad RC urinary ale czy karma nadaje się dla psa o bardzo wrażliwych jelitach? Quote
gryf80 Posted October 23, 2012 Posted October 23, 2012 pauli jeśli pies ma kryształy struwitowe to to jako pierwsze należy wziąśc pod uwagę-weż rc urinary lub nawet inną diete lecznicza na te kryształy-kryształy zbite w większe konglomeraty=zabieg hirurgiczny,więc działaj.nie martw sie diety sa tak skomponowane zeby psu nie zaszkodzić Quote
pauli_lodz Posted October 23, 2012 Author Posted October 23, 2012 na razie kupiłam mały worek rc sensible i wmuszam w gamonia więcej wody - mam nadzieję, że dużo przyczyn w złych wynikach leży w tym, że księciunio ma wodowstręt i trzeba wmuszać :/ za pare dni po wypłacie rozejrzę się za mniejszym rc urinary, jeszcze muszę wczytać się w składy dokładnie czy mu tam nic nie zaszkodzi :/ Quote
Joven Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 Nasz york miał kryształy właśnie....strasznie bolesna dla niego przypadłość. To był skutek karmienia go przez moją mamę :( przez rok jadł głównie paróweczki, biały serek, pasztecik , bułeczki etc...masakra...od roku je głównie RC urinary i nie miał od tego czasu kryształów w moczu...znaczy że działa :) Quote
gryf80 Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 raczej wina bakterii w pęcherzu ,w/w żywieniem mozna co najwyżej zaszkodzic psu niedoborami i nadwagą.. fakt,rc urinary w przypadku struwitów jest niezła Quote
Recommended Posts