Jump to content
Dogomania

Nie patrzy oczami, lecz sercem. Rafi - niewidomy ONek prosi o pomoc.

Recommended Posts

Posted

[quote name='bela51']Watek spadł zapomniany.
Co u Rafiego, czy pojechał do tego dt ?

Tak, Rafi pojechał do tego dt. Rozmowy trwały długo, dt był poinformowany jakim psem BYŁ Rafi a nie był psem łatwym. Na początku nie wpuszczał nikogo do kojca, warczał, prawdopodobnie było to spowodowane tym, ze nie widzi. Na początku powoli dziewczyny oswajały go z obecnością człowieka w kojcu, potem powoli uczyły Rafiego że człowiek nie jest taki zły. Pierwsze czesanie, spacery i Rafik polubił swoich opiekunów. Monika włożyła w pracę z Rafim masę czasu i serca, schronisko długo sie zastanawiało nad wydaniem Rafiego do dt z innymi psami, ale wszystko dla dobra psa. Tym bardziej boli, że jak zwykle dt po paru dniach jest mądrzejszy niz opiekunka ze schroniska. Znam to schronisko i wiem jak się tam z psami pracuje. Takie wypowiedzi sa dla mnie skandaliczne.
to wypowiedź dt z fb:
Od wczoraj Rafi jest juz u nas :)
Poki co mamy male zamieszanie, poniewaz nie mamy jeszcze kojca a ze on nie toleruje naszych 3 psow, to na zmiane spacerujemy.....Rafi zajal przedpokoj a reszta z nami. Strasznie jest biedy...te jego oczy, do tego przerazliwie chudy, choc nie widac pod jego dlugim futrem.....musimy kupic jakas wysokokaloryczna karme, w nastepnym tyg pojedziemy do Wrocl
awia do weterynarza, posluchac serduszka, obejrzec oczy...zaczniemy rowniez prace z Rafim...przyjedze Malgosia, ktora pomoze nam, mam nadzieje, zapanowac nad chlopakiem. Pies bardzo spragniony kontaktu z czlowiekiem. Przytula glowe, podstawia do glaskania, lapie za reke, zeby dotykac....bez problemu pozwala sie czesac, choc wolontariuszki ze schroniska kazaly kaganiec zakladac.....i co najlepsze, co uslyszalam wczoraj...pies od marca w schronie, do ktorego sie przyzwyczail, ZAAKLIMATYZOWAL.... wszystkim bardzo zalezalo na wydaniu go do adopcji a przez te 6 m-cy, nikt nawet nie zadal sobie trudu, zeby go sprawdzic na inne psy....dopiero kilka dni przed przyjazdem do nas, mial kontakt z suka, na ktora zle zareagowal. Szkoda, ze nikomu nie chcialo sie nawet odrobiny wysilku wlozyc i popracowac nad nim, co zwiekszyloby na pewno jego szanse na potencjalny dom. My go nie oddamy, nawet jak sie socjalizacja nie uda, ale bedzie skazany na kojec i ciagla separacje.....i moj lek, zeby innym, szczegolnie yorkowi nic nie zrobil. A tak, mogliby by byc razem......mam nadziej, ze jak sie zadomowi, poczuje bezpieczny, ze jego strach= agresja, zniknie.

Jutro jak w koncu przestanie padac, porobimy zdjecia.
Nie zapominajcie prosze o Rafim....to madry, biedny pies, potrzebuje pomocy....a moze sie okaze, ze choc jedno oko bedzie mozna ratowac....byloby wspaniale, choc to ogromne koszta....

Została podpisana umowa na dt, w tej chwili dt rzuca słuchawką i nie chce rozmawiac ze schroniskiem, nie twierdze ze Rafiemu jest tam źle, ale to jak pies zachowuje sie w tej chwili jest tylko i wyłącznie zasługa Moniki i umniejszanie jej zasług w socjalizacji psa jest nie na miejscu. W wielu innych schroniskach Rafi dawno zostałby uspiony jako nieadopcyjny. Propozycja załozenia Rafiemu kagańca była podyktowana tylko i wyłącznie troska o opiekunke w dt. Jezeli okazało się to niepotrzebne to nie jest to zasługa dt tylko opiekunki ze schroniska.
Rozumiem dlaczego schroniska nie chca wydawac psów na dt...

Posted

Rzeczywiscie, sprawa zrobiła sie nieprzyjemna, Ja tez słyszałam wiele dobrego o Waszym schronisku od innej osoby z dogo. Szkoda, ze tak źle ułozyła sie wspólpraca z dt. Nie zawsze tak jest, nie mozna generalizowac, czasem wspołpraca jest bardzo dobra.
Ale z drugiej strony nie sposob sie nie cieszyc, ze jednak pojechal do dt, ktore deklaruje juz go nigdy nie oddac, bez wzgledu na efekty socjaliszacji.

Posted

Myślę, że dt znam troszkę dłużej niż osoby ze schroniska i inne osoby które się na jej temat wypowiadają. I przepraszam, że sie nie odzywałam, ale miałam małe sprzątanie w domu i nie miałam prądu.

Posted

[quote name='gazzy']Myślę, że dt znam troszkę dłużej niż osoby ze schroniska i inne osoby które się na jej temat wypowiadają[/QUOTE]
Ja za to znam bardzo dobrze wszystkich zaangażowanych w schronisko krotoszyńskie i ocenianie ich pracy przez dt, który nie ma zielonego pojęcia o czym pisze, jest zupełnie nie na miejscu.
Dt przygarnęło psa 3 dni temu socjalizowanego intensywnie przez kilka miesięcy w schronisku. Stan psa wydanego do dt jest nieporównywalnie lepszy od stanu w jakim trafił do schroniska.

• 2 weeks later...
  • 8 months later...
  • 1 month later...
Posted

Z aktualnych informacji ...
Rafi ma chore serduszko - ale było o tym wiadomo już wcześniej. Musi iść do weta na kontrolę, przydałyby się badania krwi - także kontrolnie. Ogólnie w dobrej formie. Piękny psiak. Aktualne zdjęcia niedługo wstawię :)

Posted

[quote name='gazzy']Z aktualnych informacji ...
Rafi ma chore serduszko - ale było o tym wiadomo już wcześniej. Musi iść do weta na kontrolę, przydałyby się badania krwi - także kontrolnie. Ogólnie w dobrej formie. Piękny psiak. [B]Aktualne zdjęcia niedługo wstawię [/B]:)[/QUOTE]

Czekamy na fotki :)
SKARPETA OWCZARKOWA przegłosowała zakup karmy dla Rafiego
Czy on jest przyzwyczajony do jakiejś konkretnej karmy ?
Poproszę o adres do wysyłki i numer telefonu dla kuriera

• 2 weeks later...
Posted

Śliczny chłopak :loveu:
Dziś zamówiłam dla Raffiego 30 kg karmy w imieniu SKARPETY OWCZARKOWEJ
Zgodnie z życzeniem PURINĘ Darling
Proszę o info jak karma dotrze do celu :)

• 2 weeks later...