Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie,
6 lat temu za pośrednictwem Dogomanii adoptowaliśmy kilkuletniego psa. Łapek został potrącony przez tramwaj, amputowano mu tylną łapkę, w drugiej usunięto mu główkę kości udowej. Poinformowano nas przed adopcją, że pies w żadnym wypadku nie może być gruby i tu pojawia się problem. Kiedyś Łapek był niejadkiem, jadał jedynie mięso z makaronem/ryżem, nigdy odwrotnie. ;) Aktualnie jednak chciałby jeść non stop, potrafi szczekać i piszczeć godzinami. Czy istnieje jakiś sposób bądź specyfik na zmniejszenie apetytu? Z racji kalectwa ciężko spalić u niego nadmiar kalorii. Z góry dziękuję za pomoc.

Posted

Oj ciężka sprawa przy żarłokach
Na razie wszystko co "zapycha" a nie jest kaloryczne bo żołądek musi sie przyzwyczaić do mniejszej ilości pokarmu
A więc jarzyny ( jesli nie jest ich miłośnikiem to łatwiej "przejdzie" papka z ugotowanych a nie surowe no i z dodatkiem mięsa albo dobrego oleju)
Zamiast klasycznych wypełniaczy ( ryż , makaron...) mozna dawać otręby
Colon C tez dobry bo zawiera duzo błonnika a to daje uczucie sytości nie tucząc a na jelita super

No i powolutku ale konsekwentnie trzeba zmniejszać porcje
A "przekąski" jesli bardzo sie ich domaga to np kawałki suszonych płuc ( do kupienia w zoologach) czyli cos do dłuzszego żucia a niekaloryczne

Posted

to zacznij od 1/2 łyżeczki do posiłku i zobacz jaka będzie reakcja. Jesli kupy będą normalne to możesz zwiekszyć do płaskiej łyżeczki. To sie co prawda nie wchłania z jelita wiec przedawkowanie nie grozi ale jednak pobudza trochę perystaltykę więc lepiej wprowadzać stopniowo żeby przyzwyczaić kiszeczki.
No i nie zdziw sie jak będzie troche wiecej pił bo Colon pęczniejąc wiąże wodę

Posted

[quote name='niemand89']Witajcie,
6 lat temu za pośrednictwem Dogomanii adoptowaliśmy kilkuletniego psa. Łapek został potrącony przez tramwaj, amputowano mu tylną łapkę, w drugiej usunięto mu główkę kości udowej. Poinformowano nas przed adopcją, że pies w żadnym wypadku nie może być gruby i tu pojawia się problem. Kiedyś Łapek był niejadkiem, jadał jedynie mięso z makaronem/ryżem, nigdy odwrotnie. ;) Aktualnie jednak chciałby jeść non stop, potrafi szczekać i piszczeć godzinami. Czy istnieje jakiś sposób bądź specyfik na zmniejszenie apetytu? Z racji kalectwa ciężko spalić u niego nadmiar kalorii. Z góry dziękuję za pomoc.[/QUOTE]

Są już odpowiedzi jak zmniejszyć apetyt u psa a czy wiecie jak wzbudzić zainteresowanie jedzeniem?
Mam roczną sunię, która mogłaby żyć bez jedzenia.
To mieszanka border collie z szkockim pasterskim - mieszanka dość aktywnych psów.
Moja sunia dużo biega, wciąż by się tylko bawiła i bawiła i biegała i biegała!
Ale żeby zmusić ją do jedzenia to jest wielki sukces.
Próbowałam już wszystkiego oleju z łososia, siemienia lnianego (czy jakoś tak), dostała tabletki na wzmożenie apetytu - nic!
Gówniara jest u mnie od 7 miesięcy i muszę za nią biegać z jedzeniem, bo inaczej nic nie zje.
Karmię ją dosłownie wszędzie, w parku, w autobusie, w poczekalni weterynaryjnej.
Po prostu jest psem, któremu jedzenie nie sprawia przyjemności.
Mimo tego, że ona dużo się rusza powinna dużo jeść, jest młoda, rośnie a żarcia nie chce.
Próbowałam już przeróżnych karm suchych i gotowanych, obecnie Lara je karmę weterynaryjną hipoalergiczną [url]http://www.swiatkarm.pl/p,royal-canin-hypoallergenic-dog-7kg,2274.html[/url]
Mimo, że nie stwierdzono u niej żadnej alergii.
Przyznam, że nie przepadam za sztucznym pokarmem.
Macie jakieś doświadczenie z psimi niejadkami i jesteście w stanie mi doradzić?

Posted

może dlatego nie chce jeść że wszędzie ją dokarmiasz.nie karm miedzy posiłkami ustal 2 lub 3 i tego pilnuj.gdybym tak co 2-3 godz podjadała np.po pół kromki chleba z masłem też bym nic nie chciała na obiad czy kolację

Posted

Przestałam ją dokarmiać. Dostaje rano kurczaka i tylko go zakopuje, więc po 20 min chowam jedzenie.
Jak wracam z pracy dostaje śniadanie, którego i nie zjadła i nie zjada.
A chrupki czasem skubnie, chętniej się nimi bawi.
Od sierpnia zaczyna szkolenie indywidualne więc mam nadzieję, że Pani coś nam na to poradzi.