aneena Posted July 20, 2012 Posted July 20, 2012 Mam bardzo starego i bardzo chorego psa, juz nie moze wychodzic na dwor. Chcialabym, zeby zalatwial sie w domu, bo widac, ze bardzo cierpi. Nie chce jesc, nie chce pic, nie chce wychodzic na dwor. Jak "przez przypadek zalatwi potrzebe w domu" to potem juz chce jesc i pic, czyli jest ok. Ale on jest bardzo dobrze wychowany i po prostu nie chce zalatwiac sie w domu, bo wie, ze nie wolno. Czy starego, 15sto letniego psa mozna jakos przekonac, zeby zalatwial sie w domu? Podobno sa specjalne kuwety, plyny itp. Mamy tez balkon, nie wiem, czy to cokolwiek zmienia. Psu nie zostalo juz duzo zycia, moze 1 dzien, moze 1 tydzien, jest w swietnej formie dopoki nie wychodzi z domu. Ma ciezka chorobe serca i po prostu kazda proba wyjscia z domu konczy sie strasznymi emicjami, podnieceniem, atakiem serca, pada na podloge, dusi sie, juz mu raz serce zupelnie stanelo i na chwile przestal oddychac. Polaczyl te fakty i nawet sie nie chce zblizyc do drzwi. Ale w domu jest w calkiem dobrej formie, chodzi, wacha zapachy, bawi sie pileczka - wszystko jest ok, wiec to nie jest pies do uspienia. Probowalam juz chyba wszystkich lekow uspokajajacych (jestem w stalym kontakcie z weterynarzem) - tez nie dzialaja. Jak tylko ma byc spacer to sa emocje i jest atak serca. Wiec tak naprawde jedyna szansa na przedluzenie mu ostatnich chwil zycia jest to, zeby zaczal zalatwiac sie w domu / na balkonie. Cena i skomplikowanie wykonania nie graja roli - moge nawet w tym celu kupic folie, na niej postawic drzewo i rozlozyc dywan ze swiezej trawy - byle bym wiedziala, ze to cos da!!! Quote
Ineger Posted July 20, 2012 Posted July 20, 2012 Szczerze nówiąc, to trudna sprawa...może po prostu go nie wyprowadzaj, to prędzej czy póśniej po prostu będzie musiał Quote
filodendron Posted July 29, 2012 Posted July 29, 2012 [quote name='aneena'] moge nawet w tym celu kupic folie, na niej postawic drzewo i rozlozyc dywan ze swiezej trawy - byle bym wiedziala, ze to cos da!!! Gwarancji nikt nie da, ale ten pomysł zrealizowany na balkonie w sumie mógłby się udać. Kiedyś były takie nowinki z górnej półki w postaci płytkich skrzynek z trawą do postawienia dla psa w mieszkaniu. To było oczywiście przeznaczone dla specyficznej klienteli (jeśli dobrze kojarzę) - pieski z torebki itp. http://www.cafeanimal.pl/artykuly/CafeAnimal-pl/Trawnik-dla-psa-w-kazdym-domu,2078/zdjecia?p=96080 Mnie się wydaje, że przy dobrze wychowanym psie w mieszkaniu coś takiego się nie sprawdzi. Ale na balkonie może? W sumie na próbę można by samemu coś takiego skonstruować, żeby nie wyskakiwać z takiej kasy na próżno. Nie będzie trwałe, ale pozwoli sprawdzić, czy pies się przekona. Trochę trawki sprzed domu można przynieść, żeby zapach był. Quote
Recommended Posts