Cudak Posted July 17, 2012 Posted July 17, 2012 (edited) Inka to 4-mies, porzucony szczeniak. Została znaleziona i przygarnięta przez Osobę, która na stałe mieszka w Anglii. Urlop zleciał, a z ogłoszeń brak jakiegokolwiek odzewu :shake: z wywiadu wśród okolicznych mieszkańców udało się ustalić, że ktoś też ją dokarmiał przez jakiś czas, ktoś nawet wskazał podwórko na którym Inka się urodziła, ale właściciele posesji się jej wyparli... i dobrze, bo podobno psy są przez tych ludzi głodzone, bite, a szczeniaki trafiają do Niemiec, jako worki treningowe dla psów używanych do walk! :angryy: Inka jakimś cudem uniknęła wywózki (może uciekła, schowała się gdzieś, albo nie chcieli suki?), więc została wyrzucona... Nie umiem odmawiać, gdy ktoś prosi mnie o pomoc dla zwierzaka, a Ince groziło schronisko... Od wczoraj jest u mnie na DT. Inka wymaga operacji uszkodzonej w wyniku urazu powieki, która zabliźnia się tak, że sierść wbija się suni do oka i je podrażnia, oczko łzawi i boli :( Potrzebne będzie wsparcie na leczenie oczka, szczepienia (jedno już za nią, ale za 3 tyg kolejne...) oraz karmę. Dostałam wraz z Inką miseczki, kolczatkę, smycz, ale karmy już nie, więc dostaje Joserę miniwell mojego psa, która jest zbilansowana dla dorosłych, małych psów, a ona jest szczeniakiem, który z pewnością będzie sporym psem...więc na pewno jej nie służy. Bardzo proszę o wsparcie na operację i utrzymanie Inki. Oto nasza piękność :loveu: Edited October 10, 2012 by Cudak Quote
Cudak Posted July 17, 2012 Author Posted July 17, 2012 (edited) Rozliczenie: wpłaty: Panna Marple 50 zł baster i lusi 20 zł El&Udun 100 zł Kundelkowa Skarbonka (na karmę) 146 zł wydatki: Fiprex spot-on na pchły 22 zł 5 kości wędzonych za 1,50/szt = 7,50 zł krople do oczu 28 zł (link do zdjęcia) karma 148,76 zł (faktura) zabieg usunięcia sierści z powieki 50 zł _____________________ stan konta 59,74 zł Bardzo dziękuję w imieniu Inki za wsparcie :) Jako, że Inka znalazła DS, a zostały w jej "skarbonce" pieniążki, to przelałam je dn. 17.10.2012r na konto Hałabajówki: 30 zł dla Dextera z wątku: http://www.dogomania.pl/forum/threads/232986-Skóra-i-kości-na-łańcuchu-BEZ-BUDY-już-w-DT!-potrzebne-wsparcie-na-utrzymanie! 30 zł dla suniek z wątku: http://www.dogomania.pl/forum/threads/228678-Dwie-staruszki-jamniczki-w-PDT-czy-mają-szansę-na-DOM Edited October 17, 2012 by Cudak Quote
Cudak Posted July 17, 2012 Author Posted July 17, 2012 Na pewno spora będzie, dlatego martwię się o jej żywienie... Zanim została przygarnięte, była niedożywiona, zarobaczona (podobno ogromny brzuszek miała od robali), teraz nieodpowiednio karmiona - może to się odbić na jej zdrowiu w przyszłości. Jak tylko będę wiedziała na czym stoimy, to pierwsze co będzie potrzebne to karma dla szczeniaków dużych ras, a potem operacja oczka, bo sprawia jej ono ból. Ogólnie fajny, spokojny psiak z niej (mam nadzieję, że nie zapeszę!). Na smyczy trochę się pląta, ale ma jeszcze prawo ;) Bez smyczy bardzo się pilnuje. W domu przeważnie śpi, raz dziś nalała. Próbuje coś tam gryźc, ale wystarczy podniesionym głosem powiedzieć "zostaw!". Quote
magdola Posted July 17, 2012 Posted July 17, 2012 Gdyby coś to moge wspomóc karma dla szczeniakow Rc vet, 2 kg, nowa. Quote
mgro Posted July 17, 2012 Posted July 17, 2012 Postaram się zgromadzić fanty na ewentualny bazar Quote
Cudak Posted July 17, 2012 Author Posted July 17, 2012 I karma i bazarek na wagę złota :loveu: je naprawdę sporo... Quote
Cudak Posted July 18, 2012 Author Posted July 18, 2012 Inka prosi o deklaracje na leczenie i karmę... Quote
magdola Posted July 18, 2012 Posted July 18, 2012 Ale ona piękna..... Rozumiem, ze ni jest wysterylizowNa bo za młoda.... Więc moge zadeklarować pomoc w sterylizacji do 100% w zależności od ceny. Quote
Cudak Posted July 18, 2012 Author Posted July 18, 2012 [quote name='magdola']Ale ona piękna..... Rozumiem, ze ni jest wysterylizowNa bo za młoda.... Więc moge zadeklarować pomoc w sterylizacji do 100% w zależności od ceny.[/QUOTE] Super by było, tylko w jakim wieku można najwcześniej sterylizować? Quote
magdola Posted July 18, 2012 Posted July 18, 2012 Oj, tego to nie wiem.....:hmmmm: "[h=3]Kiedy można kastrować psy i sterylizować suki?[/h][FONT=arial]Suki można sterylizować już od 3 do 6 miesiąca życia, zaś psy około 7 – 12 miesiąca. Tutaj należy wiedzieć, że zabieg ten w żaden sposób nie zmienia rozwoju psa, jeśli zostanie przeprowadzony w tym czasie. Mitem jest również przekonanie, że przed sterylizacją suka powinna dostać cieczki – pełen cykl rozpłodowy wcale nie jest tutaj potrzebny, natomiast może powodować nieprzyjemne dolegliwości u suki."[/FONT] Quote
Cudak Posted July 18, 2012 Author Posted July 18, 2012 [quote name='magdola']Oj, tego to nie wiem.....:hmmmm: "Kiedy można kastrować psy i sterylizować suki? [FONT=arial]Suki można sterylizować już od 3 do 6 miesiąca życia, zaś psy około 7 – 12 miesiąca. Tutaj należy wiedzieć, że zabieg ten w żaden sposób nie zmienia rozwoju psa, jeśli zostanie przeprowadzony w tym czasie. Mitem jest również przekonanie, że przed sterylizacją suka powinna dostać cieczki – pełen cykl rozpłodowy wcale nie jest tutaj potrzebny, natomiast może powodować nieprzyjemne dolegliwości u suki."[/FONT] Chyba im większa rasa, tym dłużnej się rozwija? Czyli można by ją było w 5-6 mies wysterylizować. Na jakich zasadach byłaby ta refundacja? Quote
Cudak Posted July 18, 2012 Author Posted July 18, 2012 Poczekamy do piątku ogłoszeniami - choć Osoba, która ją znalazła i niby chce ją do Anglii wziąć, nie odezwała się jeszcze... Bardzo potrzebne są deklaracje na operację oczka (wstępnie pytałam u weta, to cena zabiegu to ok 100 zł) oraz na karmę, bo to co zjadła w te dwa dni, starczyłoby mojemu psu na tydzień spokojnie (no i nie jest to odpowiednia dla niej karma). Potem jeszcze szczepienia, powtórne odrobaczenie... Póki co odpchliłam ją Fiprexem, 22 zł (spot-on), bo się drapała. Quote
Panna Marple Posted July 18, 2012 Posted July 18, 2012 Będzie z niej kawał baby:evil_lol:. ode mnie 50 zł jednorazowo na operację Quote
magdola Posted July 18, 2012 Posted July 18, 2012 [quote name='Cudak']Chyba im większa rasa, tym dłużnej się rozwija? Czyli można by ją było w 5-6 mies wysterylizować. Na jakich zasadach byłaby ta refundacja?[/QUOTE]Jako, ze jestem deklarowiczem akcji sterylizacji, to coś sie załatwi ;) Quote
Cudak Posted July 19, 2012 Author Posted July 19, 2012 [quote name='__Lara']Dobra, idę rozsyłać wątek, nie ma rady....[/QUOTE] Dziękuję:) Quote
Cudak Posted July 19, 2012 Author Posted July 19, 2012 [quote name='Panna Marple']Będzie z niej kawał baby:evil_lol:. ode mnie 50 zł jednorazowo na operację[/QUOTE] Dziękuję za pierwszą deklarację :) Quote
__Lara Posted July 19, 2012 Posted July 19, 2012 Wczoraj zasnęłam przy laptopie rozsyłając zaproszenia :evil_lol: idę dalej.... ;) Dziękujemy za deklarację :) Quote
baster i lusi Posted July 19, 2012 Posted July 19, 2012 [quote name='__Lara']Wczoraj zasnęłam przy laptopie rozsyłając zaproszenia :evil_lol: idę dalej.... ;) Dziękujemy za deklarację :)[/QUOTE] oj cioteczka dziękuję za zaproszenie .Grosik jednorazowo ode mnie poleci ,dajcie nr konta. Quote
Recommended Posts