Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie-zaskocze was tym ja pracowałem w tym schronie w latach 1999-do 31,03,2004 znam ten schron jak własna kieszen wiem co tam jest grane i dlatego JZK robi wszystko zeby przetargi wygrywał grabarz cmentarza komunlnego.Mi sie udało wgrac przetarg tylko raz w 2005r,ale byłem bardzo czesto kontrolowany przez JZK i Um dlatego niewiele mogłem zrobic dla schroniska.Od tej pory przetargi wygrywa grabarz,nadmieniam ze z ramienia JZK kontrolującym schronisko jest kierownik cmentarzy komunalnych pan E.K i wszystko jest jasne,a panowie z UM tez sie nie lubia przyznawac do swoich błedow.Wysłałem wiele pism do UM o tym ze w schronisku jest zle, ze jest mało psów ,ze nie przyjmuje sie kotow ze grabarz nie przeprowadza zadnych prac do czego jest zobowiazany.Pan Prezydent odpisywał ze wszysko jest w porządku.A grabarz w odwecie pozwał mnie do sądu i mam teraz sprawę z art 212.Ale zapewniam was ze się nie poddam, wiem ze mam racje ,dlatego prosze was spisujcie wszelkie uwagi,robcie zdiecia,przydadzą sie.Uważam ze schronisku moze pomoc Rada Miasta.Wiem tez ze w miescie powstaje towarzystwo opieki nad zwierzetami,oby tylko zdązyli zaczac działac przed koncem roku bo inaczej przetarg znowu wygra grabarz.A petycje trzeba tez pisac to nie zaszkodzi-pozdrawiam

• Replies 220
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='lech-Z']Witam serdecznie-zaskocze was tym ja pracowałem w tym schronie w latach 1999-do 31,03,2004 znam ten schron jak własna kieszen wiem co tam jest grane i dlatego JZK robi wszystko zeby przetargi wygrywał grabarz cmentarza komunlnego.Mi sie udało wgrac przetarg tylko raz w 2005r,ale byłem bardzo czesto kontrolowany przez JZK i Um dlatego niewiele mogłem zrobic dla schroniska.Od tej pory przetargi wygrywa grabarz,nadmieniam ze z ramienia JZK kontrolującym schronisko jest kierownik cmentarzy komunalnych pan E.K i wszystko jest jasne,a panowie z UM tez sie nie lubia przyznawac do swoich błedow.Wysłałem wiele pism do UM o tym ze w schronisku jest zle, ze jest mało psów ,ze nie przyjmuje sie kotow ze grabarz nie przeprowadza zadnych prac do czego jest zobowiazany.Pan Prezydent odpisywał ze wszysko jest w porządku.A grabarz w odwecie pozwał mnie do sądu i mam teraz sprawę z art 212.Ale zapewniam was ze się nie poddam, wiem ze mam racje ,dlatego prosze was spisujcie wszelkie uwagi,robcie zdiecia,przydadzą sie.Uważam ze schronisku moze pomoc Rada Miasta.Wiem tez ze w miescie powstaje towarzystwo opieki nad zwierzetami,oby tylko zdązyli zaczac działac przed koncem roku bo inaczej przetarg znowu wygra grabarz.A petycje trzeba tez pisac to nie zaszkodzi-pozdrawiam[/quote]

Panie Leszku :razz: jak sie domyślam ;)

NIE BĘDZIE PAN SAM!!!!! jeżeli chodzi o psy w naszej DOBIJALNI:angryy: będę walczyć do skutku!!! nie poddam się bo los tych psiaków nie jest mi obojętny! Wiem na co się narażam... wczoraj u mnie w firmie yła Pani z JZK-porozglądała sie i poszła.... podejrzewam że została wysłana na przeszpiegi... skoro Pan tu trafił, nie mieli raczej i oni problemu :shake:
Teraz czekam na potoczenie spraw... czekam na odpowiedź na moje pytania.... na zniszczenie mnie- bo nasz UM i JZK nie przebiera w środkach!!!!!! niszczą wszystkich kto stanie im na drodze :shake: PO TRUPACH DO CELU!!!! są kryci przez policje i prokurature :angryy:
ale zaczęłam walkę i się nie wycofam!!!!! jakiekolwiek konsekwencje miałoby to przynieść.:mad:
Bardzo chętnie się z Panem spotkam!!!! proszę o kontakt mailowy [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL] - kiedy, gdzie... :razz: bo sami pojedyńczo nic nie zrobimy! wierzę że mamy wsparcie setek dogomaniaków!!! bo po to tu jesteśmy... bo PSY KTóRE PRZEGRAłY STARCIE Z NAJGROZNIEJSZYM WROGIEM-CZŁOWIEKIEM,NIE PRZEŻYJĄ BEZ NASZEJ POMOCY-POMOCY LUDZI DOBREJ WOLI!

do dzieła Panie Leszku :roll:

co do tworzenie się jakiejś Fundacji prozwierzęcej... tak... kontaktowano się i ze mną jakieś pół roku temu- co ja na to, czy w to wchodze... oczywiście powiedziałam że jaknajbardziej..... od tej pory NIKT więcej się nie skontaktował :shake: nie wiem więc czy nadal coś sie u nas planuje...

Posted

[FONT=Arial][COLOR=Red][B]No to teraz czekanie na odpowiedź osób ...instytucji ...
a potem wspólna walka o godność zwierząt...jesteśmy im to winni...nie można tego tak zostawić ...
Człowiek [/B][/COLOR][/FONT][FONT=Arial][COLOR=Red][B]jest [/B][/COLOR][/FONT][FONT=Arial][COLOR=Red][B]odpowiedzialny za stworzenia które oswoił ...
[/B][/COLOR][/FONT]

Posted

nigdy osle nie bylem dyrektorem tego shroniska tyko tam pracowałem a za złodzieja spotkamy się w sadziequote=kingilka;5372311]Oj kochana Szkapo...
6 lat temu, to dyrektorem schroniska był strary złodziej, który psami handlował. I schronisko podlegało pod Urząd Miasta.
Teraz jest inny dyrektor, a schronisko należy do Jatrzębskiego Zakładu Komunalnego.
Jest o wiele lepiej niż było 6 lat temu, ale schronisku jeszcze daaalekoo do IDEAŁU.Co prawda jest tam brudno i w ogóle, ale psy nie są aż tak w złym stanie.
Ostatnio z Samturią byłyśmy tam, i nie ma tam aż takiej tragedii, facet był nawet miły, dłao ię z nim pogadać i w ogóle...[/quote]

Posted

[quote name='clockwork']
[B][FONT=Arial][COLOR=blue]podobno nie.... Budzik opiekował się przy poprzednim właścicielu i niewiele chce mówic na ten temat.... [/COLOR][/FONT][/B]
[B][FONT=Arial][COLOR=blue]masakra... nikt nic nie wie :angryy:[/COLOR][/FONT][/B][/quote]
schroniskiem opiekuje sie lek.wet z Pawłowic poniewaz żaden inny lekarz wet nie chciał z grabarzem razmawiac

Posted

[quote name='clockwork']
[B][FONT=Arial][COLOR=blue]podobno nie.... Budzik opiekował się przy poprzednim właścicielu i niewiele chce mówic na ten temat.... [/COLOR][/FONT][/B]
[B][FONT=Arial][COLOR=blue]masakra... nikt nic nie wie :angryy:[/COLOR][/FONT][/B][/quote]
ja z Budzikiem nie mialem nic wspolnego -Lech

Posted

Ostatnio bylem w tym schronisku brudne miski, brak wody, podniesione dachy z bud,taka norma jest w tym schronie ale jest coś nowego grabarz pomalował brame i kilka słupków w kojcach to znaczy ze grabarz zaczął sie bać to jest efekt naszych interwencji to moze byc dobrą oznaka na przyszlosc.Moze urzędnicy i pan Prezydent zmienią zdanie że przekazanie schroniska pod JZK było błedem, organizowanie corocznych niby przetargow i przekazanie schroniska w ten sposób grabarzom tez było błedem.To tak jakby szpitale oddac we władanie grabarzom wiadomo co będą robic.Jest tylko róznica ludzie mówia , zwierzeta nie umieją mówic i nie mogą sie upomniec o swoje prawa ,ale jestesmy my, miłosnicy zwierząt dlatego monitorujcie to schronisko piszcie petycje do UM.Rady Miasta.można sie zapisywac na rozmowy z prezydentem .Zwlaszcza teraz to jest ważne gdyz w listopadzie zapadną decyzje dotyczace schroniska czy dalej bedzie przetarg czy schronisko wroci pod Urzad Miasta.Nie
wyobrazam sobie zeby schronisko nadal bylo w rekach JZK.Grabarz ma schronisko do konca roku co dalej bedzie z tym schronem zależy w dużej mierze od nas,moge was zapewnic że ja też robie co mogę , kilku radnych tez jest zainteresowanych losem tych biednych zwierzat z p Januszem T. na czele.Pozdrawiam [moj tel 698853523]

Posted

[FONT=Arial][COLOR=Red][B]I o to chodzi aby współnymi silami zacząć walczyć o lepszy los zwierząt skazanych przez ludzi na poniewierkę ...Opieka nad schronem to nie może być zlo konieczne jak wydaje się panom z JZK i panu Preztdentowi ale ich .....obowiązek ...
Człowiek jest odpowiedzialny za stworzenia które oswoił...[/B][/COLOR][/FONT]

Posted

[FONT=Arial][COLOR=Blue][B]OTRZYMAŁAM ODPOWIEDŹ .... z której nic nie wynika :cool1: dyplomatycznie .... bardzo dyplomatycznie :roll:

czyli.... trza jechać kilka razy... porobić foty... i :razz::razz::razz::razz: petycji nadszedł czas :diabloti:

[/B][/COLOR][/FONT]
[quote name='clockwork'][FONT=Arial][/FONT]

[B][FONT=Arial, sans-serif]Do:[/FONT][/B]
[B][FONT=Arial, sans-serif]Prezydent Miasta Jastrzębie Zdrój [/FONT][/B][EMAIL="[email protected]"][B][SIZE=2][FONT=Arial, sans-serif][email protected][/FONT][/SIZE][/B][/EMAIL]
[FONT=Arial, sans-serif][B]Jastrzębski Zakład Komunalny [/B][SIZE=2][EMAIL="[email protected]"][B][email protected][/B][/EMAIL][B] , [/B][EMAIL="[email protected]"][B][email protected][/B][/EMAIL][B] ,[/B][/SIZE][/FONT]
[B][FONT=Arial, sans-serif]Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami o/Racibórz[/FONT][/B]

[FONT=Arial, sans-serif]W związku z wieloma sygnałami o nieprawidłowościach zarówno w JZK jak i w [B]JASTRZĘBSKIM SCHRONISKU DLA PSÓW[/B], a szczególnie w trosce o byt tych zwierząt, w imieniu społeczności [/FONT][URL="http://www.dogomania.pl/forum/../"][FONT=Arial, sans-serif]www.dogomania.pl[/FONT][/URL][FONT=Arial, sans-serif] , [/FONT][URL="http://www.dogomania.pl/forum/forumdisplay.php?f=28"][FONT=Arial, sans-serif]http://www.dogomania.pl/forum/forumdisplay.php?f=28[/FONT][/URL][FONT=Arial, sans-serif] wnoszę o odpowiedź na nurtujące nas pytania:[/FONT]

[RIGHT] [SIZE=2][I][COLOR=#000000]Jastrzębie Zdrój 30.10.2007[/COLOR][/I][/SIZE][/RIGHT]

[SIZE=2][I][COLOR=#000000]W związku z przysłanym zapytaniem informujemy:: [/COLOR][/I][/SIZE]

[LIST=1]
[*][FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]Czy schronisko posiada statut wg którego działa? Jeżeli tak to prosimy o jego treść? [/COLOR]
[/FONT] [B][SIZE=2][I][COLOR=#000000]Ad.1. Schronisko nie posiada statutu.[/COLOR][/I][/SIZE][/B]

[*][FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]Czy w schronisku prowadzona jest ewidencja psów?[/COLOR][/FONT] [B][SIZE=2][I][COLOR=#000000]Ad.2. W schronisku prowadzona jest na bieżąco ewidencja psów.[/COLOR][/I][/SIZE][/B]

[*][SIZE=2][COLOR=Blue]Czy są spisywane umowy adopcyjne, z których wynikałoby gdzie aktualnie przebywa pies? [/COLOR] [/SIZE][SIZE=2] [B][I][COLOR=#000000]Ad.3. Spisywane są zobowiązania adopcyjne, z których wynika, gdzie aktualnie przebywa pies.[/COLOR][/I][/B][/SIZE]
[*][FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]Czy jest możliwe zaangażowanie sie w pracę schroniska, tzw. wolontariat?
[/COLOR][/FONT]
[*][FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]Czy ewentualni wolontariusze mogłyby fotografować i wystawiać schroniskowe psy do adopcji na ogólnopolskich forach internetowych( min. [/COLOR][/FONT][COLOR=Blue][URL="http://www.dogomania.pl/forum/../"][FONT=Arial, sans-serif]www.dogomania.pl[/FONT][/URL][/COLOR][FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]  ), mieć wpływ na wydawanie psów po uprzednim sprawdzeniu ewentualnego domu, co zapobiegałoby narażaniu psów na przebywanie w nieodpowiednich warunkach, wizji bezdomności po raz kolejny, absolutnym zakazie adopcji psów wykorzystywanych do walk lub w celach rozrodczych w pseudo-hodowlach (co ujęte byłoby w formularzach adopcyjnych).Zadaniem wolontariuszy byłoby tez sprawdzanie i informowanie o charakterze psa- stosunku do obcych, do zwierząt...[/COLOR][/FONT]
[*][FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]Chętni wolontariusze mieliby pełny wgląd w ewidencje psów i decydowaliby o oddaniu psa potencjalnemu „domowi” co bardzo dobrze się sprawdza w wielu schroniskach i azylach nadzorowanych przez wolontariuszy z forów internetowych. [/COLOR] [/FONT]
[B][SIZE=2][I][COLOR=#000000]Ad.4, 5 i 6. Do tej pory nie angażowaliśmy wolontariuszy w prace na rzecz schroniska, aczkolwiek temat wolontariatu jest podejmowany w rozmowach dotyczących przyszłości schroniska.[/COLOR][/I][/SIZE][/B]
[LEFT] [/LEFT]
[*][FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]Jaki cel ma przepis zapłaty gotówkowej za oddanie psa do schroniska (bo to ewidentne zezwolenie na pozostawianie psa samemu sobie na ulicy,w lasach.....itd.) [/COLOR] [/FONT][B][I]Ad.7. Zdecydowana większość schronisk (a w naszej okolicy wszystkie), jak pewnie Pani wiadomo, pobiera opłaty za przyjęcie jak i wydanie psa, a to że, niektórzy właściciele porzucają psy np. w lasach wynika z ich kompletnego braku odpowiedzialności. Na dowód takiego stanu rzeczy można mnożyć tego rodzaju przypadki z lat ubiegłych kiedy jeszcze nie było żadnych opłat za przyjęcie psa do schroniska.[/I][/B]

[SIZE=2][I][/I][/SIZE]
[*][FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]Czy psy mają odpowiednią opiekę weterynaryjną- faktyczne szczepienia, odpchlenia, leczenia itd. [/COLOR] [/FONT][B][SIZE=2][I][COLOR=#000000]Ad.8. Opiekę weterynaryjną w schronisku prowadzi lekarz weterynarii, który jest odpowiedzialny m.in. za szczepienia, leczenie psów, a także zwalczanie pcheł.[/COLOR][/I][/SIZE][/B]
[*][FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]Czy w schronisku znajduje jest izolatka dla psów chorych, oraz gdzie przetrzymywane są psy poddane kwarantannie? [/COLOR] [/FONT][I][B][SIZE=2][COLOR=#000000]Ad.9. W schronisku znajduje się izolatka dla chorych psów wymagających leczenia oraz w osobnym pomieszczeniu znajduje się kwarantanna.[/COLOR][/SIZE] [/B][/I]
[*][FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]Czy psy mają zapewniony wybieg, kontakt z człowiekiem co pomaga w socjalizacji? [/COLOR] [/FONT][SIZE=2][I][COLOR=#000000][B]Ad.10. W chwili obecnej 10 największych kojców składa się z części zadaszonej, pod którą znajdują się budy dla psów oraz części niezadaszonej, która spełnia rolę wybiegu. Budowę dużego wybiegu dla wszystkich psów przewiduje opracowywany projekt zagospodarowania terenu schroniska.[/B] [/COLOR][/I][/SIZE]

[*][FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]Proszę podać liczby - w skali roku : ilość psów w schronisku, ilość eutanazji, ilość adopcji, ilość naturalnych zgonów... [/COLOR] [/FONT][I][B][SIZE=2][COLOR=#000000]Ad.11. W bieżącym roku od stycznia do 22 października przyjęto 208 psów, wydano 196, wykonano 2 eutanazje, odnotowano 7 przypadków padnięć[/COLOR][/SIZE] [/B][/I]
[*][FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]Jaka kwota z budżetu miasta/państwa przeznaczona jest miesięcznie/rocznie na utrzymanie schroniska?? czy to uzależnione jest od ilości psów w schronisku czy to tzw. ryczałt?? [/COLOR][/FONT]
[B][SIZE=2][I][COLOR=#000000]Ad.12. Kwota jaką zabezpieczono w budżecie miasta na potrzeby schroniska na rok 2007 wynosi 129 100,00 zł [/COLOR][/I][/SIZE][/B]

[*][FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]Czy psy przed oddaniem do adopcji zostają wysterylizowane (suki) i wykastrowane (psy) co zapobiegałoby rozmnażaniu się psów i zwiększaniu bezdomności wśród gatunku? [/COLOR] [/FONT]
[SIZE=2][I][COLOR=#000000][B]Ad.13. Schronisko nie posiada środków na przeprowadzanie zabiegów kastracji lub sterylizacji wszystkich zwierząt znajdujących się w obiekcie (a byłoby to na pewno wskazane). Decyzję o wykonaniu w/w zabiegu podejmują indywidualnie osoby adoptujące psy.[/B] [/COLOR][/I][/SIZE]

[*][FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]Czy jest możliwość wprowadzenia CHIPowania psów schroniskowych oddawanych do adopcji, co ułatwiłoby identyfikacje psa np. zaniedbanego i naprowadzenie na nieodpowiedzialnego właściciela. [/COLOR] [/FONT][B][SIZE=2][I][COLOR=#000000]Ad.14. Na dzień dzisiejszy miasto nie posiada środków na przeprowadzenie akcji znakowania psów za pomocą mikrochipów. Pamiętać jednak należy, że chipowanie ma swoje zalety, ale ma również wady, o czym można przeczytać choćby na stronie http:// [url]www.psianiol.org.pl/boz/slownik/znakowanie.htm[/url].[/COLOR][/I][/SIZE][/B][/LIST]

[FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]Nieprawidłowości zaobserwowane przeze mnie podczas wizyty w schronisku. Wnoszę o ustosunkowanie się do nich :[/COLOR][/FONT] [LIST=1]
[*][FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]Przetrzymywanie dużej liczby psów w jednym kojcu = [/COLOR][/FONT][/LIST][LIST]
[*][FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]zastraszanie słabszych psów przez psy lub grupy dominujące, a co za tym idzie pogryzienia, brak dostępu słabszego psa do miski z jedzeniem i wodą, [/COLOR][/FONT]
[*][FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]suki z psami w jednym kojcu, czego następstwem nie rzadko są szczeniaki, oraz walki psów o sukę,[/COLOR][/FONT][/LIST][LIST]
[*][FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]psy chore przetrzymywane z psami zdrowymi, psy drapiące się, z objawami chorób skórnych (łyse placki na ciele) z resztą psów.[/COLOR][/FONT][/LIST][LIST]
[*][FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]zbyt mała ilość chroniących przed słońcem, deszczem, mrozem bud w stosunku do ilości psów [/COLOR][/FONT]
[*][FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]zbyt ciasne obroże u niektórych z psów,[/COLOR][/FONT]
[*][FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]złe odżywianie psów,[/COLOR][/FONT]
[*][FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]psy zaniedbane, wychudzone, ze skołtunioną sierścią...[/COLOR][/FONT]
[*][FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]zakaz fotografowania psów![/COLOR][/FONT]
[*][COLOR=Blue]„[/COLOR][FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]kwarantanna” w GARAŻU!!! gdzie psy siedzą odizolowane w ciemnościach!!![/COLOR][/FONT]
[*][FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]stały tekst pracowników schroniska „wczoraj pojechał do domu” na pytanie o psa zazwyczaj rasowego, gdzie osoby poinformowane na dogomanii znajdują im domy.Co sie dzieje z tymi psami??? możemy TYLKO przypuszczać! [/COLOR][/FONT][/LIST][B][SIZE=2][I][COLOR=#000000]W stosunku do zaobserwowanych przez Panią nieprawidłowości:[/COLOR][/I][/SIZE][/B] [LIST]
[*][B][SIZE=2][I][COLOR=#000000]schronisko jest w stanie zapewnić miejsce ograniczonej ilości psów. Nie dopuszcza się sytuacji w której liczba psów przebywających w jednym kojcu jest zbyt duża. Gdyby do takiej sytuacji doszło psy musiałyby być przewożone do innych schronisk.[/COLOR][/I][/SIZE][/B]
[*] [B][SIZE=2][I][COLOR=#000000]Każde schronisko dysponuje ograniczoną ilością kojców. W kojcach zbiorczych przebywa po kilka lub kilkanaście psów, które stanową odrębne stado, a z kolei w każdym stadzie jest pies który dominuje nad innymi. Pogryzienia zdarzają się w każdym schronisku, a sam fakt wcale nie musi mieć związku ze zbyt dużą ilością psów w jednym kojcu (uzależniony jest także chociażby od charakteru danego psa, czy jego pozycji w stadzie). Pogryzienia w naszym schronisku zdarzają się bardzo rzadko.[/COLOR][/I][/SIZE][/B]
[*] [B][SIZE=2][I][COLOR=#000000]niedopuszczalne są sytuacje by w jednym kojcu przebywały samce i samice. [/COLOR][/I][/SIZE][/B]
[*] [B][SIZE=2][I][COLOR=#000000]lekarz weterynarii decyduje o tym, który pies ma być leczony w izolatce, a który może pozostać w kojcu z innymi psami. [/COLOR][/I][/SIZE][/B]
[*] [B][SIZE=2][I][COLOR=#000000]ilość bud jest wystarczająca, a z naszych obserwacji nie wynika, by któryś z psów nie miał możliwości schronienia się w nich.[/COLOR][/I][/SIZE][/B]
[*] [B][SIZE=2][I][COLOR=#000000]nie ma mowy o sytuacji, w której pies odczuwałby dyskomfort przez zbyt ciasno zapiętą obrożę. Jak łatwo da się zauważyć w niektórych przypadkach w ogóle nie zakłada się obroży, bo pies po prostu nie jest do niej przyzwyczajony,[/COLOR][/I][/SIZE][/B]
[*] [B][SIZE=2][I][COLOR=#000000]psy są karmione każdego dnia, a karma przygotowywana jest z produktów takich jak przetwory mięsne, odpady poubojowe, makarony, kasza itp.[/COLOR][/I][/SIZE][/B]
[*] [B][SIZE=2][I][COLOR=#000000]niektóre psy pomimo tego, że mają możliwość regularnego zaspakajania głodu nie chcą jeść, ewidentnie widać, że tęsknią.[/COLOR][/I][/SIZE][/B]
[*] [B][SIZE=2][I][COLOR=#000000]na terenie schroniska można wykonywać zdjęcia, nie ma żadnego znaku informującego o zakazie fotografowania,[/COLOR][/I][/SIZE][/B]
[*] [B][SIZE=2][I][COLOR=#000000]kwarantanna znajduje się w innym budynku niż Pani sugeruje, z braku kojców wykorzystywane są kojce w zaadoptowanych do tego celu pomieszczeniach byłych magazynów, w których psy przebywają czasowo. [/COLOR][/I][/SIZE][/B]
[*] [SIZE=2][I][COLOR=#000000][B]psy rasowe bardzo rzadko trafiają do schroniska i faktycznie długo nie są przetrzymywane ponieważ większość zainteresowanych chce mieć rasowego psa (tym bardziej, że wydawane są bezpłatnie). Wszystkie adopcje są odnotowane.[/B] [/COLOR][/I][/SIZE]
[/LIST]

[FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]Sygnały otrzymane z PEWNEGO i WIARYGODNEGO źródła:[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]-sprzedawanie psów rasowych do pseudo-hodowli min. w Mszanej w celach rozrodczych, czego następstwem są szczeniaki, które z różnych powodów mają szanse trafić w przyszłości „na ulicę”[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]-sprzedawanie psów ras bojowych na walki!!!![/COLOR][/FONT] [FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]-”znikanie”artykułów spożywczych i np. do ocieplenia bud- ofiarowanych przez miłośników psów.[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]-brak aktualizacji i informacji o psach na jedynym informującym o schronie JASNECIE.[/COLOR][/FONT]
[B][SIZE=2][I][COLOR=#000000] Na pozostałe “sygnały otrzymywane z pewnego i wiarygodnego źródła” odpowiadamy, że jeżeli jest Pani w posiadaniu dowodów wykorzystywania psów do prowadzenia pseudohodowli z przeznaczeniem do organizacji walk psów to powinna Pani niezwłocznie powiadomić organy ścigania o popełnieniu przestępstwa.[/COLOR][/I][/SIZE][/B]
[B][/B]
[B][/B]
[B][SIZE=2][I][COLOR=#000000]Z poważaniem[/COLOR][/I][/SIZE][/B]
[B][SIZE=2][I][COLOR=#000000]Marek Krakowski – dyrektor JZK[/COLOR][/I][/SIZE][/B]

[FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue][B][U]Żądamy[/U][/B] odpowiedzi na każde z pytań i udokumentowania ich w miarę możliwości, ponieważ LOS TYCH PSÓW NIE JEST NAM OBOJĘTNY, a jako miłośnicy i podatnicy w jednym- głosząc hasło [B][I]„ZWIERZE NIE JEST RZECZĄ,ONE TEŻ MAJĄ PRAWO DO GODNEGO ŻYCIA” [/I][/B]mamy uzasadnione obawy co do losu psów oraz przypuszczamy że schronisko nie działa prawidłowo i obawiamy się o ich los. Apelujemy o odpowiedź zanim wydarzy się coś co ma miejsce w wielu schroniskach w Polsce, gdzie zwierze jest traktowane jak rzecz i „maszynka do robienia pieniędzy” np.:[/COLOR][/FONT][COLOR=Blue]
[URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=87126"][FONT=Arial, sans-serif]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=87126[/FONT][/URL]
[URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=38091"][FONT=Arial, sans-serif]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=38091[/FONT][/URL]
[/COLOR] [FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]i całe mnóstwo innych przypadków ![/COLOR][/FONT] [FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]W przypadku potraktowania nas niepoważnie sprawę zgłosimy do Prokuratury.[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]Z poważaniem [/COLOR][/FONT] [FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]w imieniu społeczności [/COLOR][/FONT][COLOR=Blue][URL="http://www.dogomania.pl/forum/../"][FONT=Arial, sans-serif]www.dogomania.pl[/FONT][/URL]
[/COLOR] [FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]Magda Z.
[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial, sans-serif][COLOR=Blue]E-mail: [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL][/COLOR][/FONT] [/quote]

Posted

[FONT=Arial][COLOR=Red][B]:roll:no tośmy się wiele nie dowiedzieli z tego pisma ...tak dyplomacja za wszelką cene ...aby wilk był syty a przede wszystkim owca cała ...aby można było odfajkować ze współpracuje się i nikt nie mógł powiedzieć ze olali sprawę ...ale mam wrażenie ze ów pan ani razu tam nie był :shake:[/B][/COLOR][/FONT]

Posted

Panie dyrektorze to co pan napisal to jest czesc prawdy o schronisku- informuje pana ze w iednym kojcu bardzo czesto przebywaly duze psy z malymi suki z psami i to nadal jest bo otym mowią sami pracownicy.Co to za kwarantana w ktorej nie ma ogrzewania psy leza na betonie nie maja nawet slomy ba nawet nie jest doprowadzona zimna woda nie mowiac o ciepłej.Badzo czesto jest brak wody w miskach, wszystkie 3 szamba sa bardzo czesto przepelnione.Dlaczego nie uzywa sie do gotowania kamy kotła elektrycznego który kupil UM koszt 10 tys zl agotuje sie karme na piecu weglowym taka karma jest poprostu zle ugotowana a wrecz zimna a co bedzie zimą.Dlaczego to schronisko niby jest dla bezdomnych zwiezrat a przyjmowane sa tylko psy a inne zwierzeta sa wywozone do innych schronisk i na to śą pienądze pytanie kto wywozi-czyzby grabarz.Skoro to schronisko ma okresloną pojemnosc[150 psow]to dlaczego podpisyje pan umowy na wyłapywanie psow gm z Mszana i Godow czyzby znowu chodziło o pieniadze i zeby grabarz miał dodatkowe mozliwosci zarobku.Panie Krakowski o co w tym wsztstkim chodzi moze ktos po prostu musi sie uderzyc w piersi i powiedziec pomyliłem sie.

Posted

Wielka szkoda ze pan dyr.Krakowski nie poruszył sprawy zatr ludzi w tym schronie.otóz pan dyr wprowadziłtam tam rewlacyjny system pracy polegający na zatr tylko 3-ech ludzi tylko.Wiec ludzie ci pracują tam na okrąglo,a jak który chce wolne to pracuje 24 godz i ma 2 dni wolne,o urlopie nie ma mowy.Proponuje panu wprowadzicten system w JZK zaoszczedzi pan mase pieniedzy no bo po co panu tylu urzedników przecierz mozna pracowac bez wolnego tak jak to jest w tym schronisku.A pieniadze zaoszczedzone w ten sposob prop[onuje przekazac na schronisko.Tak tylko co na to wszystko powiedziala Panstwowa Inspekcja Pracy ktora kontrolowala schronisko w dn 14,18,19 czerwca.Jest jezscze jedna kwestia,to schronisko jak do tej pory było tylko i wyłącznie dla urzednikow z JZK i UM.Tylko oni mogli wysłac hycla[grabarza]na interwencje tylko wtedy maiał płacone.Uwazam ze schronisko powinno byc dla mieszkancow,bo jest utrzymywane z naszych pieniedzy,winno byc tak zeby kazdy mogl zadzwonic do schronu z jakas interwencja w sprawie zwierzat wtedy patrol inter udaje sie na dane miejsce i zalatwia sprawę.Proste prawda ale nie dla urzednikow przecerz, w tym schronisku nie maja nr tel.Grabarz ma swoj nr tel, kontrolujacy schron z ramienia JZK kier.cmentarzy komunalnych ma swoj[507066393]i moze o to chodzi po co tam ma ktos dzwonic i zaklocac niebianski spokoj.Jest bardzo duzo takich nieprawidlowosci w tym schronisku ale o tym potem,

Posted

[FONT=Arial][COLOR=Blue][B]Panie Leszku... byłam dziś tak jak mówiłam;) w schronie....
masakrycznie mało psiaków..... fakt- sypało sniegiem i boroczki nie bardzo chciały wychodzić ze zbitych z dech bud... nie ocieplonych i zimnych...po co jeszcze wychodzić na beton i ziąb???
akcja w schronie ruszyła... pierwszy raz widziałam tam więcej ludzi niż 1 stróż... błąkało się jakiś 4 panów... coś robili, za czymś latali :roll: ....
czyżby grunt palił im się pod nogami??????
porobiłam foty... faktycznie tym razem nie zauważyłam psów z sukami w 1 kojcu... ale tylko TYM RAZEM :roll: nie ma tych co były z łysymi plackami na grzbiecie.... za to lodówki ze zwłokami zwierząt na Ruptawie przy cmentarzu pełne............ nie wiem... nie chce domniemywać.... ale kto w Jastrzębiu wie że tam się oddaje do utylizacji??? ja tam trafiłam przez przypadek... ledwo zmieścili kotka :roll:

hmmmmmmmm.....

co do fot... to też pierwszy raz dostałam przyzwolenie... pan dopytywał gdzie bedziemy je publikować więc ja grzecznie odpowiedziałam że na ogólnopolskim forum "Dogomania"... oczywiście on stwierdził że nie ma po co bo ONI mają swoją stronkę.... TAK-MAJĄ... na miejskim portalu internetowym JASNET, gdzie z prezentowanych psów już dawno żadnego nie ma :roll:

odpowiedzi pana dyr. JZK przeanalizowałam dokładnie... w sumie na żadne pytanie nie uzyskałam konkretnej odpowiedzi...
a to:[/B][/COLOR][/FONT]
[I][B][SIZE=2][COLOR=#000000]Ad.11. W bieżącym roku od stycznia do 22 października [COLOR=Red]przyjęto[/COLOR] [COLOR=Red]208 psów, wydano 196[/COLOR], wykonano 2 eutanazje, odnotowano 7 przypadków padnięć
[/COLOR][/SIZE][/B][/I][B][FONT=Arial][COLOR=Blue][SIZE=2]powaliło mnie na kolana :crazyeye::crazyeye::crazyeye: MAMY NAJLEPSZY WSKAŹNIK ADOPCJI W POLSCE!!!!
Schrony które mają wolontariuszy, wypasione i aktualizowane stronki w w w .... nie mają takich wyników!!!!
NASZ SCHRON POWINIEN OTRZYMAĆ NAGRODE ZA PRACE I EFEKTY!!!!! a inne schrony powinny się od NAS uczyć jak sie opiekować porzuconymi psami :evil_lol:
[/SIZE][/COLOR][/FONT][/B]

Posted

odnosze wrazenie ze pan prezydent Jastrzebia po to powołał do zycia JZK aby ci kolesie mieli prace a przy okazji naprawiali błedy czyli usuwali szkody wynikłe z błednych decyzji magistratu i nie chodzi tylko o schronisko iest wiele innych przykładow,oczywiscie to wszystko odbywa sie za nasze pieniądze

Posted

rzecywiscie to schronisko ma pierwsze miejsce w Polsce tylko 2 eutanazje i 7 padniec w roku inne schroniska moga sie pochwalic takimi osiagnieciami w skali miesiaca.Cos mi sie wydaje panie dyr.ze pana pracwnicy robia pana w konia Ja chciałem dodac ze swej strony ze w 2003r gdy ja tam pracowałwm to przyjołem do tego schroniska ponad 400 psow,adopcji było 350 byly tez tam inne zwierzeta w tym koty.

Posted

Namawiam wszystkich chetnych do wziecia udzialu w przetargu na obsługe tego schroniska, przetarg prawdopodobnie odbedzie sie na poczatku grudnia , im wiecej nas wezmie udzial w przetargu tym mniejsza bedzie mozliwosc manipulacji.Podaje nr telefony do JZK 32 4751495 w 30 .W ubiegłym roku grabarz wygral przetarg za kwote 116,500.Wiec w gre wchodza tylko nizsze.Jak widac po sachronisku nic nie trzeba tam robic wiec nie nalezy sie przejmowac zbytnio specyfikacja Jezeli sa jakies pytania to chetnie na nie odpowiem.Czasu jest nie wiele na zalozenie dzialalnosci gospodarczej potrzeba okolo 2 tyg.Zycze powodzenia

Posted

[quote name='lech-Z']Namawiam wszystkich chetnych do wziecia udzialu w przetargu na obsługe tego schroniska, przetarg prawdopodobnie odbedzie sie na poczatku grudnia , im wiecej nas wezmie udzial w przetargu tym mniejsza bedzie mozliwosc manipulacji.Podaje nr telefony do JZK 32 4751495 w 30 .W ubiegłym roku grabarz wygral przetarg za kwote 116,500.Wiec w gre wchodza tylko nizsze.Jak widac po sachronisku nic nie trzeba tam robic wiec nie nalezy sie przejmowac zbytnio specyfikacja Jezeli sa jakies pytania to chetnie na nie odpowiem.Czasu jest nie wiele na zalozenie dzialalnosci gospodarczej potrzeba okolo 2 tyg.Zycze powodzenia[/quote]

[FONT=Arial][COLOR=Blue][B]i to jedyny warunek jaki trzeba spełnić??? założenie działalnośći?????? jeżeli tak to ja w to wchodze :grins: [/B][/COLOR][/FONT]

Posted

na temat schroniska i JZK można książkę napisać, tylko dziwnym trafem nikogo nie interesuje to co się tam dzieje. Czasami ręce opadają. Mam nadzieję że najpóźniej z nowym rokiem sytuacja tych bidul się diametralnie zmieni i wreszcie ktoś odda godność tym psiakom. Trzymam mocno kciuki.

Posted

[FONT=Arial][COLOR=Blue][B]a tak przy okazji... moja mama pracowała jako księgowa w tym nieszczęsnym JZK... dlatego wiem co się tam działo..... znam to od podszewki ...już nie pracuje... bo nie chciała brać udziału w kombinowanych transakcjach:angryy::angryy: dlatego jestem w 100% pewna że schron to przykrywka na pranie pieniędzy :grins:
i dlatego jestem w 100% pewna że bez NASZEJ POMOCY te psiaki nie mają szans:placz::placz::placz:[/B][/COLOR][/FONT]

Posted

[FONT=Arial][COLOR=Red][B]No niestety :cool3:...kiedy się powiedziało A trzeba rzec i B ...tym psiaczkom trzeba pomóc ...Schronisko pod żadnym pozorem nie może pozostać w tych rękach w których obecnie się znajduje ...:shake:
obawiam się tylko jednej rzeczy :angryy:.....otóż podstawienia KUKIEŁEK do przetargu przez zainteresowane strony :angryy: przeciez to nie lada gratka obracać taką kasą :shake:
w takim układzie który przedstawia się obecnie ...marny los tych zwierzaczków...

Byłam ...widzialam ...niby nakarmine a dlaczego takie chude :shake:
niby zdrowe a dlaczego koopalony śmierdzące i rzadkie :angryy:
niby w schronieniu ...a dlaczego budy bez słomy ...:shake:bez osłon przed wiatrem i deszczem ...
oj oby przyszedł kiedyś czas że odpowiedzialni za to poniosa należyte konsekwencje :cool1:[/B][/COLOR][/FONT]

• 1 month later...
Posted

[FONT=Arial][COLOR=Blue][B]2 kolejne noce mają byc rekordowo mroźne....

dla jastrzębskich psiaczków ktore nie przeżyją

[/B][/COLOR][/FONT][CENTER][CENTER][FONT=Arial][COLOR=Blue][B][IMG]http://www.znicz-kam.pl/graphics/image2.png[/IMG]

[/B][/COLOR][/FONT][LEFT][FONT=Arial][COLOR=Blue][B]bądźcie szczęśliwe za Tęczowym Mostem :-(:-(:-(

bo tu na ziemi nie dano WAM szansy na na szczęście i wiarę w człowieka

[/B][COLOR=Cyan]ale mam doła :placz:

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images27.fotosik.pl/39/7cdf67e3f91c1b63.jpg[/IMG][/URL]
[/COLOR][/COLOR][/FONT][/LEFT]
[/CENTER]
[/CENTER]

Posted

[quote name='Alicja'][FONT=Arial][COLOR=red][B]:shake:...Oj ani nie mów ...na termometrze już -15 stopni ....a tam wygwizdowo w tych budkach ...:-([/B][/COLOR][/FONT][/quote]
Bylismy na wizji w tym schronie jest gorzej niz myslelismy a tym schronisku brak jest pomieszczen; kwarantanny, kojcy dla suk szczennych,dla suk ze sczeniakami osobnych kojcy dla szczeniat osobnych kojcy dla psow agresywnych, brak izolatki dla chorych psow,poza tym żadne pomiezsczenie dla psow nie było ogrzewane.To nie jest schronisko to cos powinno byc natychmiast zamkniete.

Posted

[quote name='clockwork'][FONT=Arial][COLOR=blue][B]2 kolejne noce mają byc rekordowo mroźne.... [/B][/COLOR][/FONT]

[B][FONT=Arial][COLOR=blue]dla jastrzębskich psiaczków ktore nie przeżyją [/COLOR][/FONT][/B]

[CENTER][FONT=Arial][COLOR=blue][B][IMG]http://www.znicz-kam.pl/graphics/image2.png[/IMG][/B][/COLOR][/FONT]

[LEFT][FONT=Arial][COLOR=blue][B]bądźcie szczęśliwe za Tęczowym Mostem :-(:-(:-([/B][/COLOR][/FONT][/LEFT]

[LEFT][B][FONT=Arial][COLOR=blue]bo tu na ziemi nie dano WAM szansy na na szczęście i wiarę w człowieka [/COLOR][/FONT][/B][/LEFT]

[LEFT][FONT=Arial][COLOR=blue][COLOR=cyan]ale mam doła :placz:[/COLOR][/COLOR][/FONT][/LEFT]
[COLOR=blue]

[LEFT][FONT=Arial][COLOR=blue][URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images27.fotosik.pl/39/7cdf67e3f91c1b63.jpg[/IMG][/URL][/COLOR][/FONT][/LEFT]

[/COLOR]

[/CENTER]

[/quote]
Tak wyglada schron w Jastrzebiu chore lub martwe psy leżace za budami brak wody i karmy w miskach

Posted

[quote name='lech-Z']Bylismy na wizji w tym schronie jest gorzej niz myslelismy a tym schronisku brak jest pomieszczen; kwarantanny, kojcy dla suk szczennych,dla suk ze sczeniakami osobnych kojcy dla szczeniat osobnych kojcy dla psow agresywnych, brak izolatki dla chorych psow,poza tym żadne pomiezsczenie dla psow nie było ogrzewane.To nie jest schronisko to cos powinno byc natychmiast zamkniete.[/quote]
[FONT=Arial][COLOR=Red][B]A ja pokuszę się o stwierdzenie ze osoba kierujaca schroniskiem mogłaby wziąc przykład z innych pokazac ze potrafi działac w środowisku z pożytkiem dla naszych braci mniejszych i nawiązac kontakt z ZK w Szerokiej i w ramach prac mogliby pensjonariusze ;)zakładu robic jakieś pożyteczne prace ...przykładem może byc Schronisko Kundelek w Rzeszowie ...

[url]http://www.rsoz.superhost.pl/[/url]

warto popatrzec jak potrafią inni

zresztą daleko nie szukac....na Rybnickie schronisko też nie można narzekac
[/B][/COLOR][/FONT]