Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Karti89']Czy polecacie przy tresowaniu mojej najslodzszej czekoladki klikiera ? Prosze o rady ! :p[/quote]

Pamiętaj o uwarunkowaniu kliku , ta metoda jets prosta dla psa, ale dla przewodnika jest skomplikowana.
Odpowiedni timing (trzeba cwiczyc bez psa - cwiczenia sa opisane na stronie klikerowej ) , planowanie cwiczen....

Posted

Jasne, że labka można szkolić przy użyciu kikera. Właściwie to szkolenie różni się tylko tym od "zwykłego", że jest dokładniejsze i pozytywne.

Generalnie plan treningu i tak trzeba zrobic ;) A zamiast "klik" pies moze np. slyszec "dobrze" - nauczylam tak mojego, jak ktoryś raz z rzędu zgubiłam klikera :P Po prostu klikniecie jest szybsze niz wypowiedziane slowo.

Moim zdaniem jest bardziej efektywne, bo pies wie, za co konkretnie dostaje nagrode i łatwiej jest stosowac metodę małych kroczkow :)

Posted

[quote name='Rinuś']a co mysliscie o rozpoczeciu szkolenia z klikierem z prawie 2 letnim labradorem??[/quote]

A co starszy pies gorszy?
Każdy wiek jest dobry by zmienic metode, na taka , ktora odpowiada nam i psu.

Posted

Mogę z doświadczenia własnego polecic jak najbardziej kliker dla labka, niezaleznie od wieku psa. Początkowo uczyłam Tajgę na słowne hasło, a z klikerem zaczęłam pracować dopiero jak miała juz 1,5 roku. Ale to w niczym nie przeszkadza. Labki kochają pracować z człowiekiem, szybko łapią o co chodzi i chętnie się uczą nowych rzeczy. Tylko tak jak napisała nathaniel metoda ta jest wtedy skuteczna gdy jest dobrze stosowana, a kliker wymaga wiecej myslenia i przygotowania od przewodnika. Dla mnie to jest plus....żeby cos wyćwiczyc muszę dobrze wiedziec czego dokładnie chcę w sesji osiagnąć, i dzieki temu unikam chaosu, uczenia na szybko, byle jak itp. no bo jak ja nie bardzo wiem czego chce od psa to tym bardziej pies nie wie o co chodzi albo sam sobie wymysli, nie zawsze to co bym chciala. Oprocz czytania, dobrze jest jak ktos ci pokaże jak ćwiczyc z klikerem, możesz tez obejrzeć filmiki z takich ćwiczeń, dużo dają!
Musze przyznac że szkolenie klikerem uzaleznia;) i jak sie wciągnie czlowiek to wymyśla co by tu jeszcze z psem poćwiczyć....
życzę powodzenia!!!

Posted

[quote name='Rinuś']a co mysliscie o rozpoczeciu szkolenia z klikierem z prawie 2 letnim labradorem??[/quote]

Oczywiście! :)
Ja zaczęłam z Zakim klikać właśie kiedy skończył dwa lata. (już od szczeniaka go uczyłam, ale bez klikera)
I naprawdę polecam kliker! Zaki teraz jest bardziej skupiony na ćwiczeniach, szybciej się uczy różnych komend i sztuczek, a poza tym widać, że nauka sprawia mu przyjemność! :)

Posted

[URL]http://members.westnet.com.au/b%2Dm/[/URL] to jest super książka o klikerze,nie wiem czy ją widziałeś ale napewno ułatwi ci posługiwanie się nim.

Posted

[quote name='Ilka21'][URL]http://members.westnet.com.au/b%2Dm/[/URL] to jest super książka o klikerze,nie wiem czy ją widziałeś ale napewno ułatwi ci posługiwanie się nim.[/quote]
okej dziekuje :) napewno skorzystam jak tylko kupie klikier :)

Posted

[quote name='Ewelina22']A gdzie mozna filmiki ogladnac? Prosze o jakiegos linka.[/quote]

Tutaj tez znajdziesz fajne filmiki i cos ciekawego do poczytania o klikerze:
[URL]http://www.bouvs.org/index.php?option=com_zoom&Itemid=127&page=view&catid=9&key=8&hit=1[/URL]