Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 105
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='beta ata']Wieści z domu Melki bardzo dobre :-) Państwo i ich córcia zachwyceni, Melka nie jest zestresowana (no, zupełnie, jakby "mówiła": to jest miejsce dla mnie ;-) )
"Załatwiłam" im darmowe szkolenie z Melką u Marcina Wierzby we Wrocławiu :-) , chcialabym, żeby skorzystali, ale nie wiem, jak to będzie, mają do Wrocka 30 km,

O Farcie nic nie wiem, zapadła cisza, wysłałam pw do ZuziaM, ale chyba jeszcze nie czytała.
Wieści dobre, żadnych kłopotów, sunia nie jest zestresowana...więc po co to szkolenie?:crazyeye:

[quote name='beta ata']
To moja kolejna udana adopcja! :multi:
Azalia, znów mówi, że mam dobrą rękę do adopcji ;) ale to ona wzieła je z ulicy.
"Jam to, nie chwaląc się, uczynił(a)!" ;-) :cool3: :-D

To jeszcze raz gratuluję, a może teraz Fart by się do ciebie uśmiechnął ;)

Posted

Jak to, po co szkolenie??!! Szkoli sie psa, po to, by był nalezycie wychowany, np. przychodził zawsze na wołanie, zatrzymywal sie na komendę itp. Nie chodzi mi tu o jakąs interwencję behawiorysty w związku ze złym stanem psa, tylko o podstawowe szkolenie z zakresu posłuszeństwa :-) Melka czuje sie świetnie (teraz, bo, gdy tyrafiła do mnie tak nie było), ale niewiele umie. "Odtrułam" ją psychicznie, uspokoiłam, nauczyłam skupiania uwagi na przewodniku i dałam przekonanie, że za robienie tego, o co czlowiek prosi, jest nagroda (a nie bicie!! jak to było w jej poprzednim życiu, to pewne. Np. wiem z całą pewnością, że wołano ją po to, żeby ją uderzyć za karę :-( , to bylo po niej widać jak na dloni ) - ale to wszystko, więcej nie zdołałam, nie zdążyłam. Melka nie przychodzi jeszcze na zawołanie, gdy np. zobaczy wiewiórkę :-) a powinna, każdy pies powinien. Melka jest pierwszym psem Państwa i mają małe dziecko, więc szkolenie pod okiem fachowca byloby ideałem.

Piesek, który był razem z Melką porzucony, ma na imie Fuks, jak sie okazuje :-) coś mi sie pomyliło :-) Fuks jest nadal w hoteliku u ZuziM koło Zgorzelca. Ma sie dobrze, o ewentualnym domu dla niego ZuziaM nic nie wie, bo jego adopcją zajmują się dziewczyny z Jeleniej Góry. Ja nie mam z nimi kontaktu, nie odzywają się do mnie, nawet nie wiedzą o tym, że Melka znalazła dom. Cóż, wychodzę z założenia, że albo nie maja czasu albo nie są tym zainteresowane, więc nie ścigam ich z tą informacją.

Do siebie Fuksa nie mogę wziąć, no, chyba że sie zupełnie zmienił i przestał rzucać się na psy.

Posted

[quote name='beta ata']Jak to, po co szkolenie??!! Szkoli sie psa, po to, by był nalezycie wychowany, np. przychodził zawsze na wołanie, zatrzymywal sie na komendę itp.
Melka jest pierwszym psem Państwa i mają małe dziecko, więc szkolenie pod okiem fachowca byloby ideałem.
Nooo rozumiem po co szkoli się psa, choć ja to nazywam raczej wychowywaniem.
Naukę takich prostych komend jak: stój, wróć, zostań, nie rusz itp.
przerabia chyba każdy właściciel
Może faktycznie ludzie nie wiedzą jak to ,,ugryźć'' skoro to pierwszy pies i
wystarczyłaby podpowiedź.:lol:

Szkoda, że dziewczyny nie interesują się nawet adopcją Meli,
nie wspomnę już o Fuksie :shake:

Posted

Wyslałam Państwu masę różnych linków do stron z wiedzą o psach, o wychowaniu, o żywieniu, do sklepów internetowych z karmą, wyjaśniłam, jaka karmę kupować, jakiej nie, i inne... Napisałam mailem kilka "elaboratów" - jednak uważam, że nic nie zastąpi kontaktu z dobrym fachowcem, przyjrzenia sie na żywo, jak ćwiczyć z psem i praktycznych ćwiczeń z fachowcem. Państwo maja dobre chęci, to najważniejsze, ale o wychowaniu psa nic nie wiedzą, kontakt z fachowcem pozwoliłby im uniknąc ewentualnych błędów. Melka jest ogólnie grzecznym pieskiem, ale są sytuacje, w których zupełnie nie reaguje na komendy i jestem przekonana, że Państwo samodzielnie nie zdołają tego wyeliminowac i nauczyć nowych zachowań.

Dziś znalazłam wątek zalożony przez wolontariuszkę/i z Jeleniej Góry dla Fuksa i dwóch innych psiaków.
http://www.dogomania.pl/forum/threads/232334-1-5-roczny-psiak-5-letnia-suczka-i-5-letni-piesek-szukają-DOMU!?p=19714462#post19714462

Posted

Dalsze wieści z domu Melki... :-) Melka bardzo dobrze dogaduje sie z dzieckiem :-) Na podwórku "szaleje" :-) , pani pisze, że córcia nie moze nadążyć za nią wzrokiem, a stara się nie odrywać od niej oczek :-) , Melka zaprzyjaźniła sie z sukami sąsiadów i merdaja do siebie ogonami przez płot :-)