Aysel Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 Już jakiś czas temu karmiłam psy barfem i było bardzo ok. Ale mojej suce po ciąży zaczęły się ruszać zęby... musiałam zrezygnować z kości, zmielonych jeść nie chce. Czy zamiast kości mogę dodawać do surowego mięsa mączkę kostną, resztę (warzywa, owoce, nabiał) także surowe, tak jak to w normalnym barfie? Czy to bezpieczne? Oczywiście wiem, że będę musiała suplementować barf w takim wypadku. Po prostu suche się kompletnie nie sprawdza, bo psy NIE CHCĄ go jeść w ilościach jakie potrzebują, boję się niedoborów. Czy to jest dobry pomysł? :) Quote
filodendron Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 Są specjalne mączki kostne do suplementowania w barfie kotów, więc pewnie analogicznie u psów też powinny się sprawdzić. W sumie przecież chodzi o to, żeby było źródło wapnia - czy to z kości, czy ze skorupek. Zastanawiam się tylko, czy skorupki nie są praktyczniejsze, bo to prawie sam wapń, więc daje się mniej, a mączki pewnie zawierają też fosfor? Quote
Aysel Posted May 11, 2012 Author Posted May 11, 2012 Mączki mają wapń i fosfor w stosunku 2:1. Kupiłam w sumie tylko dlatego, że mojej sucz po ciąży zaczęły ruszać się zęby (generalnie ma je dość delikatne) i nie chcę ryzykować wypadnięciem siekaczy u psiaka wystawowego (a to bardzo możliwe w przypadku gryzienia kości). Później pewnie i tak przejdę na kości. Czyli skorupki są lepsze? Nie mogłam ich nigdzie na necie znaleźć sproszkowanych, a samej suszyć i mielić nie mam siły :) Jak gdzieś znajdę to później zamienię mączkę na skorupki. Dzięki za odpowiedź :) Pozdrawiam, Olka. Quote
filodendron Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 Nie wiem, czy lepsze. Na chłopski rozum w charakterze suplementu wapnia stosowanego przy karmieniu surowym mięsem chyba tak, bo nie dość, że go dostarczają, to i wyłapują podobno nadprogramowy fosfor, bo to węglan wapnia. Inni z kolei twierdzą, że lepiej przyswajalny jest cytrynian wapnia, ale ten ma samego wapnia mniej. Zapytaj Martens albo na barfnym świecie. Mączka ze skorupek jest w ekozwierzaku. Quote
Aysel Posted May 11, 2012 Author Posted May 11, 2012 Kurczę, a ja wyszukiwałam na ekozwierzaku i mi nie pokazywało tej mączki... I nie kupiłam... A teraz patrzę, że szukało mi w złym dziale. Masz babo placek. Wzięłam tą mączkę kostną bo tak intuicyjnie człowiek sądzi, że to taki substytut kości, ale może rzeczywiście lepiej suce z niedoborami podawać coś co jest bardziej skoncentrowane i lepiej przyswajalne. Dzięki :) Quote
Recommended Posts