Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.
Jestem posiadaczką półrocznej suczki, która jakiś czas temu dostała pierwszej cieczki. Cztery dni temu jechaliśmy samochodem na majówkę i na drodze znaleźliśmy wybiedzonego psiaka, którego przygarnęliśmy.
Problem jest taki, że od dwóch dni piesek cały czas biega za suczką i chce kopulować. Oczywiście to normalne, ale niesie ryzyko niepożądanej ciąży.

Suczkę tak czy owak mieliśmy w planach sterylizować, jednakże musi ona odczekać kilka tygodni po zakończeniu cieczki, żeby można było to bezpiecznie zrobić.
Pieska nie możemy jeszcze wykastrować, ponieważ jest jeszcze zbyt słaby, chudy i chorowity, by móc przeprowadzić operację.

Także czeka nas jeszcze podróż powrotna z obydwoma psami, co będzie pewnie męczarnią + kilka tygodni, póki nie będzie można przeprowadzić operacji choćby jednego z nich. Myślę, że suczce niedługo minie cieczka - czy zachowanie pieska się wtedy poprawi? Czy jest to gwarancją, że suczka "w razie czego" nie zajdzie w ciążę?

Jak do tego czasu można ochronić suczkę przed napastliwym pieskiem lub zmniejszyć jego popęd? Dodam, że mieszkamy w kawalerce bez możliwości odseparowania psów, co nie poprawia sytuacji :(

Posted

[quote name='yenan']Witam.
Jestem posiadaczką półrocznej suczki, która jakiś czas temu dostała pierwszej cieczki. Cztery dni temu jechaliśmy samochodem na majówkę i na drodze znaleźliśmy wybiedzonego psiaka, którego przygarnęliśmy.
Problem jest taki, że od dwóch dni piesek cały czas biega za suczką i chce kopulować. Oczywiście to normalne, ale niesie ryzyko niepożądanej ciąży.

Suczkę tak czy owak mieliśmy w planach sterylizować, jednakże musi ona odczekać kilka tygodni po zakończeniu cieczki, żeby można było to bezpiecznie zrobić.
Pieska nie możemy jeszcze wykastrować, ponieważ jest jeszcze zbyt słaby, chudy i chorowity, by móc przeprowadzić operację.

Także czeka nas jeszcze podróż powrotna z obydwoma psami, co będzie pewnie męczarnią + kilka tygodni, póki nie będzie można przeprowadzić operacji choćby jednego z nich. Myślę, że suczce niedługo minie cieczka - czy zachowanie pieska się wtedy poprawi? Czy jest to gwarancją, że suczka "w razie czego" nie zajdzie w ciążę?

Jak do tego czasu można ochronić suczkę przed napastliwym pieskiem lub zmniejszyć jego popęd? Dodam, że mieszkamy w kawalerce bez możliwości odseparowania psów, co nie poprawia sytuacji :([/QUOTE]
Nie mozecie rodziny lub przyjaciol uszczesliwic i umiescic psa lub suczka na okres cieczki?

Posted

[QUOTE][COLOR=#000000]Myślę, że suczce niedługo minie cieczka - czy zachowanie pieska się wtedy poprawi? Czy jest to gwarancją, że suczka "w razie czego" nie zajdzie w ciążę?[/COLOR][/QUOTE]
Po cieczce zachowanie psa się zmieni,nie będzie próbował kopulować;nie będzie również już ryzyka ,ze suka zajdzie w ciążę.Ale to dopiero PO zakończeniu cieczki-jeśli suka jest w trakcie i pozostawicie ją z samcem prawie na 100% skończy się to ciążą.Jedno z nich koniecznie musicie zamykać np. w łazience.Można również kupić/pożyczyć klatkę i jedno z nich zamykać.

Posted

Zabierzcie sunię do weterynarza, wytłumaczcie sytuację, może poda suni lek zatrzymujący cieczkę, chociaż jeżeli to jest jej pierwsza cieczka to nie polecałabym (to są hormony, więc nie są bez znaczenia dla organizmu). Umówcie sunię od razu na sterylizację za około 3-4 tyg dzięki temu unikniecie miotu nawet jeżeli zdarzy lub zdarzyła się już wpadka przez waszą nieuwagę. Poinformujcie oczywiście weterynarza, że suka może być w ciąży. Sterylizacja aborcyjna nie należy do rzadkości, ale lepiej żeby wykonywał ja weterynarz zaznajomiony z tematem.

Do tego czasu pilnujcie, separujcie (np. klatka dla jednego z nich) i nie spuszczajcie z oka. Pies czując cieczkę jest zdolny do naprawdę niesamowitych wyczynów. Sukę porządnie wykąpcie a następnie pryskajcie co parę godzin repelentem zmniejszającym zapach cieczki (np. Vivisol), do tego możecie podawać jej tabletki z chlorofilem (też zmniejszają wydzielanie zapachów). Oczywiście to nie zadziała jakoś spektakularnie, ale może chociaż trochę pomoże.

Gratuluję przygarnięcia psiaka w potrzebie!

Posted

Dziękuję za rady. Repelent i tabletki to może być jakieś wyjście. Klatki nie mamy niestety skąd pożyczyć, a na zakup nie możemy sobie pozwolić finansowo.
Suczki nie spuszczamy z oka, poza tym ona nie jest taka chętna na kopulację - mimo, że jest w fazie płodnej ma tego natręta już zwyczajnie dość ;)
No nic, trzeba przetrzymać ten okres do sterylizacji suni.

Posted

z jakiego miasta jesteście? klatkę można pożyczyć z fundacji albo ze schroniska (na miesiąc np)
u nas w Katowicach pewnie byłaby taka możliwość...
Gratuluje przygarnięcia psiaka i życzę powodzenia:)

Posted

Dziękuję za odpowiedzi :)
Jesteśmy z Poznania, wracamy tam w sobotę/niedzielę. Mam nadzieję, że do tej pory suni przejdzie ta najbardziej "atrakcyjna" faza i piesek tym samym trochę się uspokoi.

• 3 months later...