Ptysiak Posted June 13, 2012 Author Posted June 13, 2012 [quote name='magdabroy']To ćwicz bez smaków ;) Moja sąsiadka ma owczarka francuskiego beauceron. Pies ma jakieś 4 lata i żadnej komendy nie zrobi bez smaka :roll: Sąsiadka wszędzie jak z nim idzie, to zabiera saszetkę ze smakami :oops:[/QUOTE] Mi Trenerka mówiła żeby na początku nagradzać smakami, potem nagrodę zmieniać na np. sznurek z węzłem (bawi się nim chętnie a dostaje go jedynie w trakcie nauki to ciągle jest nim zainteresowany) a potem powoli przechodzić do nagrody w postaci samej pochwały i pogłaskania np. No i tak powoli robię. Na treningu w psim przedszkolu często nic nie dostanie ale się nie zniechęca. Obciach troszkę chodzić wszędzie z saszetką :D Quote
monika&karol Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 Nakręć filmik jak Ptyś wykonuje jakieś komendy :cool3: U nas też były takie rady. Najpierw ciastko, parówka itd. a później nagradzanie zabawkami i na końcu mówienie "dobry pies" "dobrze" Quote
kalyna Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 [quote name='magdabroy']To ćwicz bez smaków ;) Moja sąsiadka ma owczarka francuskiego beauceron. Pies ma jakieś 4 lata i żadnej komendy nie zrobi bez smaka :roll: Sąsiadka wszędzie jak z nim idzie, to zabiera saszetkę ze smakami :oops:[/QUOTE] dokładnie.. też znam taki przypadek... choć z Sonią wracam do smaczków, bo cielątko zapomniało, że Pańci szybciutko piłeczkę się oddaje, a nie biega po podwórku z nią.. :roll: za to o wiele lepiej nakręca mi się zwierzaki na zabawkę.. ale to już indywidualna sprawa.. i G. to nie obejmuje.. zresztą to on się uważa, że jest bezkarny za to co wyprawia..ale sprowadzamy go do rzeczywistości :D Quote
Ptysiak Posted June 13, 2012 Author Posted June 13, 2012 [quote name='monika&karol']Nakręć filmik jak Ptyś wykonuje jakieś komendy :cool3: U nas też były takie rady. Najpierw ciastko, parówka itd. a później nagradzanie zabawkami i na końcu mówienie "dobry pies" "dobrze"[/QUOTE] Jak kiedyś przestanie padać:roll:... i wezmę ze sobą Kogoś by nagrywał to nakręcę :D Ja za każdym razem mówię "dobrze" a potem on już wie, że dostanie smaka :D albo "dobrze" i go głaszczę.:) Na początku to "dobrze" miał gdzieś :evil_lol: teraz chyba kuma, że jestem zadowolona :D Czyli podobne sposoby szkolenia :) Mam nadzieje, że skuteczne :) [quote name='kalyna']za to o wiele lepiej nakręca mi się zwierzaki na zabawkę.. [/QUOTE] U mnie lepiej niż zabawka działa kawałek trawy lub patyk :evil_lol: Quote
:: FiGa :: Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 Bedzie filmik bedzie filmik :sweetCyb: :evil_lol: Quote
*Magda* Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 [quote name=':: FiGa ::']Bedzie filmik bedzie filmik :sweetCyb: :evil_lol:[/QUOTE] Pytanie tylko "kiedy"??:diabloti: Quote
Ptysiak Posted June 13, 2012 Author Posted June 13, 2012 [quote name=':: FiGa ::']Bedzie filmik bedzie filmik :sweetCyb: :evil_lol:[/QUOTE] :D:D:D [quote name='magdabroy']Pytanie tylko "kiedy"??[IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/diablotin.gif[/IMG][/QUOTE] No to jest dobre pytanie :evil_lol: Słoneczko zaczyna u nas wychodzić :multi: Quote
Ptysiak Posted June 13, 2012 Author Posted June 13, 2012 Na razie nie mam jak nagrać filmiku ale mam filmik z wczorajszego spaceru z psami :evil_lol: Nic ciekawego i strasznie skacze więc dla Tych co mają mocne nerwy :D [video=youtube;XSa_I-E_CLU]http://www.youtube.com/watch?v=XSa_I-E_CLU&feature=youtu.be[/video] Quote
*Magda* Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 Była właśnie na spacerku z Torą i tak myślałam o Was ;) Uczysz Ptysia, żeby chodził zawsze z jednej strony? No i myślę, że mogłabyś pomyśleć o czymś takim, że jak Ty stajesz w miejscu, to Ptyś musi przyjść do Ciebie i usiąść koło Twojej nogi ;) Moja poprzednia suczka i Tora również były tego nauczone i dzięki temu nie ma problemu z zapięciem na smycz ;) Ja staję, pies podchodzi, siada, zapinam smycz i po sprawie :) Quote
Ptysiak Posted June 13, 2012 Author Posted June 13, 2012 [quote name='magdabroy']Była właśnie na spacerku z Torą i tak myślałam o Was ;) Uczysz Ptysia, żeby chodził zawsze z jednej strony? No i myślę, że mogłabyś pomyśleć o czymś takim, że jak Ty stajesz w miejscu, to Ptyś musi przyjść do Ciebie i usiąść koło Twojej nogi ;) Moja poprzednia suczka i Tora również były tego nauczone i dzięki temu nie ma problemu z zapięciem na smycz ;) Ja staję, pies podchodzi, siada, zapinam smycz i po sprawie :)[/QUOTE] Na filmiku już były pod koniec spacerku i szły sobie jak chciały:), co widać po małym bo cały mokry :evil_lol: Jak idę sama z Ptysiem to właśnie tak go uczę by szedł po mojej lewej stronie (jeszcze trochę musi się pouczyć:D). Kiedy idzie ładnie przy nodze to czasami mówię siad i uczę go właśnie tego (ostatnio na szkoleniu to przerabialiśmy). On jest dużo bardziej skupiony kiedy idziemy sami bo tak to często biega za Kolką i ja zaczepia do zabawy. Tak samo w domu przed wyjściem siada i czeka żeby zapiąć mu smycz bo inaczej po prostu stoję, czekam i nie idziemy aż się nie uspokoi. Po powrocie nie zawsze usiądzie bo leci do kuchni napić się itd...:D ale też staram się go tego oduczyć i żeby usiadł i poczekał na odpięcie smyczy. Quote
*Magda* Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 To dobrze ;) Tora musi usiąść nawet jak dostaje miskę z żarciem ;) Myślę, że to dobrze dla psa, bo jednak zawsze musi coś zrobić zanim będzie nagroda, czyli spacer, jedzonko itp. Quote
Ptysiak Posted June 13, 2012 Author Posted June 13, 2012 [quote name='magdabroy']To dobrze ;) Tora musi usiąść nawet jak dostaje miskę z żarciem ;) Myślę, że to dobrze dla psa, bo jednak zawsze musi coś zrobić zanim będzie nagroda, czyli spacer, jedzonko itp.[/QUOTE] Ptyś też siada jak dostaje jeść tego akurat to uczyłam go już od początku tak samo jak czekania aż zrobię mu jedzenie bo nie chcę by potem po mnie skakał i rzucał się na miskę :) Quote
kalyna Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 [quote name='Ptysiak']Ptyś też siada jak dostaje jeść tego akurat to uczyłam go już od początku tak samo jak czekania aż zrobię mu jedzenie bo nie chcę by potem po mnie skakał i rzucał się na miskę :)[/QUOTE] u mnie G. jak mu nakładam jedzenie do miski(na budzie sobie ją ustawiam i nakładam) to siedzi w kojcu z miną kota za Shreka.. ciężko mi być poważnym wtedy :D a Kola jak czeka za nim i jest cierpliwa :loveu: Quote
Klaudia&Aza Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 [quote name='magdabroy']To ćwicz bez smaków ;) Moja sąsiadka ma owczarka francuskiego beauceron. Pies ma jakieś 4 lata i żadnej komendy nie zrobi bez smaka :roll: Sąsiadka wszędzie jak z nim idzie, to zabiera saszetkę ze smakami :oops:[/QUOTE] Skąd ja to znam:roll: U mnie tak jest, Cola nic nie zrobi bez smaków:roll: Quote
Ptysiak Posted June 13, 2012 Author Posted June 13, 2012 [quote name='kalyna']u mnie G. jak mu nakładam jedzenie do miski(na budzie sobie ją ustawiam i nakładam) to siedzi w kojcu z miną kota za Shreka.. ciężko mi być poważnym wtedy :D a Kola jak czeka za nim i jest cierpliwa :loveu:[/QUOTE] :evil_lol: Kolka faktycznie ma świętą cierpliwość do niego :loveu: Quote
łamAga Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 [quote name='Ptysiak'] Wczoraj zrobiłam furorę u veta na szczepieniu. Zawsze go niosłam i Wszyscy mi tam truli, że mam go nie nosić bo kręgosłup, bo juz duży itd... Aż Wszyscy się zbiegli jak weszłam z psem i nie niosłam go na rękach :D Nie mogli uwierzyć, że Ptyś chodzić potrafi :evil_lol:[/QUOTE] Poczekaj jeszcze chwile , niedługo Ptyś będzie nosił Ciebie na grzbiecie :evil_lol: ciekawe jak sie wybarwi :loveu::loveu::loveu::loveu: Quote
Ptysiak Posted June 13, 2012 Author Posted June 13, 2012 [quote name='dOgLoV']Poczekaj jeszcze chwile , niedługo Ptyś będzie nosił Ciebie na grzbiecie :evil_lol: ciekawe jak sie wybarwi :loveu::loveu::loveu::loveu:[/QUOTE] To byłoby dopiero przedstawienie :D Też jestem ciekawa:) Na brzuszku robi mu się już jasne futerko :loveu: fajnie by było jakby pyszczek został mu czarny :) Ale zmokłam :evil_lol: Tak ładnie się zrobiło i poszłam na spacer a tu w połowie.... Ptysiek szczęśliwy i mokry jak po kąpieli. Do domu nie chciał wejść i tarzał się w kałuży :D A kolka biegła szybciej niż kiedykolwiek bo boi się burzy i nie lubi deszczu. Fajnie się szło z dwoma psami... jeden skacze po wodzie i biega zadowolony a drugi zwiewa do domu.:diabloti: Quote
*Magda* Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 [quote name='Ptysiak'] Ale zmokłam :evil_lol: Tak ładnie się zrobiło i poszłam na spacer a tu w połowie.... Ptysiek szczęśliwy i mokry jak po kąpieli. Do domu nie chciał wejść i tarzał się w kałuży :D A kolka biegła szybciej niż kiedykolwiek bo boi się burzy i nie lubi deszczu. Fajnie się szło z dwoma psami... jeden skacze po wodzie i biega zadowolony a drugi zwiewa do domu.:diabloti:[/QUOTE] Nie ma to jak spacer z przygodami :evil_lol: Quote
łamAga Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 Jak my idziemy na spacer w deszczu to każda kałuża jest Nerona :evil_lol: w każdej by sie chciał kłaść :evil_lol: Quote
Ptysiak Posted June 13, 2012 Author Posted June 13, 2012 Jakbym wiedziała, że tak zmoknę to włosów bym nie płukała z szamponu. Oszczędność na wodzie :D Zastanawiam się czy Nasze ONki nie mają coś wspólnego z Wodołazami :evil_lol: Quote
łamAga Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 [quote name='Ptysiak']Jakbym wiedziała, że tak zmoknę to włosów bym nie płukała z szamponu. Oszczędność na wodzie :D Zastanawiam się czy Nasze ONki nie mają coś wspólnego z Wodołazami :evil_lol:[/QUOTE] dobry pomysł musze kedys wyprobowac :evil_lol: Neron na pewno nawet ma centkowany język jak niufki :evil_lol: Quote
Ptysiak Posted June 13, 2012 Author Posted June 13, 2012 [quote name='dOgLoV']dobry pomysł musze kedys wyprobowac :evil_lol: Neron na pewno nawet ma centkowany język jak niufki :evil_lol:[/QUOTE] Przy okazji szampon spłynie na ubrania to je troszkę odświeży i pranie zbędne :D Normalnie dwa w jednym :evil_lol: Może praprapra dziadek Nerona był niufkiem :roll::evil_lol: Quote
kalyna Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 [quote name='Ptysiak']Może praprapra dziadek Nerona był niufkiem :roll::evil_lol:[/QUOTE] ale nijak z wyglądu niufka nie przypomina :D to u mnie Soń i Cip omijają inteligentnie każda kałuże i boją sobie łapki pobrudzić.. za to G. ciągnie do kałuży jak do wodopoju :roll: Quote
Ptysiak Posted June 13, 2012 Author Posted June 13, 2012 O znalazłam odpowiednią emotkę. Tak wyglądałam dziś z Kolką jak zaczęła się burza:painting: :evil_lol: Quote
Ptysiak Posted June 13, 2012 Author Posted June 13, 2012 [quote name='kalyna']ale nijak z wyglądu niufka nie przypomina :D to u mnie Soń i Cip omijają inteligentnie każda kałuże i boją sobie łapki pobrudzić.. za to G. ciągnie do kałuży jak do wodopoju :roll:[/QUOTE] Kolka tez tak właśnie jak Sonia i Ciapek. Nie da się jej wyciągnąć z domu jak jest mokro :D Quote
Recommended Posts