czesio Posted March 23, 2012 Posted March 23, 2012 mam małego słodkiego dwu miesiecznego kundelka niepokoi mnie jego zachowanie.Na wszystkich obcych ludzi szczeka,warczy i ucieka.Nie da sie pogłaskać.próbowałam zachecic go do kontaktów z innymi ludzmi delikatnie u mnie na rekach nie pomaga ani smakołyki.Dodam że nie znam wczesniejszych warunków psa.prosze o pomoc bo boję sie że pogłębi sie w nim niechęć i agresja. Quote
gerta Posted March 24, 2012 Posted March 24, 2012 czesio napisał(a):mam małego słodkiego dwu miesiecznego kundelka niepokoi mnie jego zachowanie.Na wszystkich obcych ludzi szczeka,warczy i ucieka.Nie da sie pogłaskać.próbowałam zachecic go do kontaktów z innymi ludzmi delikatnie u mnie na rekach nie pomaga ani smakołyki.Dodam że nie znam wczesniejszych warunków psa.prosze o pomoc bo boję sie że pogłębi sie w nim niechęć i agresja. Zapiszcie się na zajęcia psiego przedszkola. Trener wytłumaczy Wam jak socjalizować szczenię. Trzeba to zrobić naprawdę szybko, bo okres otwartości na nowe doświadczenia jest bardzo krótki, a już widać, że pies nauczył się niewłaściwych reakcji. Quote
GAJOS Posted March 24, 2012 Posted March 24, 2012 To nie agresja, to po pierwsze. Tylko lęki. Pies mógł mieć nie miłe doświadczenia z człowiekiem. Jak napisała Greta, musicie zacząć bardzo szybko socjalizację. Smakołyki nie pomogą gdy pies jest bardzo zlękniony (psy w stresie nie jedzą) lub nie pomogą gdy nie są zachętą taką "na śmierć i życie". Po prostu musisz dobrać odpowiednie smakołyki za którymi pies będzie szalał, ale będzie miał do nich dostęp bardzo rzadko. Nie rób nic na siłę. Niech ludzie nie próbują go głaskać, gdy jest u Ciebie na rękach/kolanach. Pies wtedy jest o wiele potężniejszy niż w pojedynkę plus przejmuje Twój strach, więc stresuje się jeszcze bardziej. A jak jest z kontaktem z psami , innymi zwierzętami? Jeśli jest dobrze, można to wykorzystać do poprawienia kontaktu z ludźmi. Quote
czesio Posted March 24, 2012 Author Posted March 24, 2012 dziękuje bardzo za odpowiedz a gdzie mogę szukać takiego psiego przedszkola? Quote
GAJOS Posted March 25, 2012 Posted March 25, 2012 czesio napisał(a):dziękuje bardzo za odpowiedz a gdzie mogę szukać takiego psiego przedszkola? W najbliższej w Twojej okolicy Szkole Tresury Psów. Z czym pies się spotka teraz, nie będzie się tego obawiał w przyszłości. Quote
Fauka Posted March 25, 2012 Posted March 25, 2012 Gajos w zasadzie wszystko powiedział, ja dodam jeszcze że jeżeli nie rozwiążecie tego teraz, może to skutkować realną agresją w przyszłości bo od lęku do agresji jest jeden mały kroczek. Quote
GAJOS Posted March 25, 2012 Posted March 25, 2012 Fauka napisał(a): ja dodam jeszcze że jeżeli nie rozwiążecie tego teraz, może to skutkować realną agresją w przyszłości bo od lęku do agresji jest jeden mały kroczek. Ja posunął bym się o krok dalej, w 99,9% agresja psów bierze się właśnie ze strachu. Nie strachliwy pies, raczej nie jest agresywny. Potrafi bronić, ale tylko pod wpływem niebezpieczeństwa, a nie dla samego bronienia. Quote
Soko Posted March 28, 2012 Posted March 28, 2012 No właśnie się kiedyś zastanawiałam, jak dużo pies jest faktycznie agresywnych bez powodu lub dla przyjemności.. Quote
Recommended Posts