Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='LALUNA']Ale jak patrzę na to zdjecie

To aż płakać sie chce :shake:
Zeby tych ludzi co zgotowali swoim psom taki los, pozamykać na takim małym wybiegu.
Pola dostała wyrok na pół roku. Inne pewnie jeszcze dłużej. :-(

Czy one miały tam tylko jedna bude?

A Pola już po szczepieniach, odrobaczana będzie później. Tak zadecydował Pan doktor.
Zobacze ja w niedzielę na treningu :loveu:

nie, tam sa 3 albo 4 budy, a ta sunia co tak wyglada to Gwiazda już w nowym domku blisko mnie :loveu: czesto ja widuje ze swoim nowym panciem

• Replies 537
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

laluna - i tak nie miała źle
jesli była w boksie tylko z jeszcze jednym psem to nie mozemy marudzić
w krakowie sa boksy gdzie siedzi nieraz po 5 - 6 psów
a wybieg mają taki sam

w ostródzie maja jeszcze takie klatki na króliki
cieszmy sie ze do takiej klatki nie trafiła..:shake:

pół roku - boże kochany - dla psa to kilka lat zycia..

Posted

AniaB napisał(a):
laluna - i tak nie miała źle
jesli była w boksie tylko z jeszcze jednym psem to nie mozemy marudzić
a wybieg mają taki sam

w ostródzie maja jeszcze takie klatki na króliki
cieszmy sie ze do takiej klatki nie trafiła..:shake:

pół roku - boże kochany - dla psa to kilka lat zycia..

AniaB Pola nie była tylko z jedna sunia, ich tam było 6, teraz jest 4 lub 5

Posted

Ania tam na boksie było z 10 suń a nie 2 :(

popatrzcie na pierwsze moje zdjęcie w schronisku

wszystkie 5 psiaków widocznych ma domy :)

oprócz tej suńki co oczka z budy jej widać...

a tak w kolejności:

Figa, Muszka, Pinezka, Gwiazda i Pola mają domy....(dobre ujęcie zrobiłam;))

Posted

a wybieg mają taki sam

Wiem, ja ogólnie tak mówię. We Wrocławiu tez jest wiele psów w boksach.
I to poprostu jest straszne dla tych psów, dzień za dniem, tydzień za tygodniem, miesiac za miesiacem, rok za rokiem :-(
I za co.

Posted

o litosci
jakoś tak na tym zdjeciu wyszły dwie - i miąłm wrazenie że zaraz jest siatka od nastepnego boksu..

no no - ale popatrzmy na to z innej strony - jaki dobry wynik - w boksie z 10ciu suń zostały tylko cztery!!

Posted

No teraz to ja widzę te pięć suń, ale bude tylko jedną :razz:

no no - ale popatrzmy na to z innej strony - jaki dobry wynik - w boksie z 10ciu suń zostały tylko cztery!!

Byłby dobry pod jednym warunkiem.
Aga a ile na ich miejsce przybyło nowych?

Posted

LALUNA napisał(a):
Wiem, ja ogólnie tak mówię. We Wrocławiu tez jest wiele psów w boksach.
I to poprostu jest straszne dla tych psów, dzień za dniem, tydzień za tygodniem, miesiac za miesiacem, rok za rokiem :-(
I za co.

dlatego własnie mam hyzia na punkcie sterylizacji suczek..
bo zalew zwierzat jest ogromny
dawniej natura jakos sama regulowała sprawy narodzin
teraz reguluja to ludzie - jedni dobrze drudzy troche inaczej..

rekordzistą pod wzgledem liczebnosci jednorazowego miotu jest mastino - 24 młode
przypadek?
nie :shake: - sztuczna stymulacja bo wiekszy zarobek..

Posted

dlatego własnie mam hyzia na punkcie sterylizacji suczek..

No tak ale dopóki to nie bedzie prawnie uregulowane, większy podatek i zwolnienie z podatku za sterylizowane i kastrowane psy nie zrzeszone w organizacjach kynologicznych to nie wiele to wnosi.
Na wsiach nikt podatku nie płaci wiec co im za różnica.

rekordzistą pod wzgledem liczebnosci jednorazowego miotu jest mastino - 24 młode
przypadek?

Hodowczyni mojej briardki miał jeszcze drugą która raz miała 24 a drugim razem 25 szczeniaków. Wszystkie padły potem juz nie kryła jej, bo wywnioskowała że wczesniej Czesi pozbyli jej sie z hodowli bo musiała mieć zaburzenia hormonalne.

Posted

ja tak do końca nie iwem czy było ich tam 10 czy 8 czy 7...w kazdym razie napewno sporo....
jak nikt nie ukrywa w Ostrózie przepełnienie maksymalne.....

Laluna oczywiście, że na ich miejsce zaraz pojawiły się nowe i nie odczuwa się luzu....ale znowu co by było gdyby zostały te i pojawiły się nowe...w ogóle...byłby szok...

ja się cieszę bo od końca grudnia do dziś udało nam się (AFN-owi i wszystkim zaangażowanym) "wypchnąć" z Ostródy 25 psów do dobrych domów (mam nadzieję, że takimi pozostaną)...a to 25 rozmerdanych ogonów...25 wyleczonych depresji, 25 szczęśliwych pysiów :)

Posted

A ja myslę że Pan Maciek sie nie pogniewa jak wkleję jego dzisiejszy liścik
;)

mała już zadomowiła się, biega ze starą po domu, ogródku i parku i nawet sama prowokuje zabawę, nispodziewanie szybko mała została zaakceptowana przez Azę, jest dobrze

dziękuję za Polę, stara bawi się z nią i nawet sama prowokuje zabawę, mała w parku biega bez smyczy, trzyma się mnie i reaguje na przywołanie

Stara znaczy Aza ale nie taka stara ma 5 latek:evil_lol:

Posted

Aga_Mazury napisał(a):
...a że ja się nieśmiało podpytam....

czy zostało imię mazurskie? czy ma nowe wrocławskie?:cool1:

E no co Ty za takie pytania :razz:
Czy moglibyśmy coś ładniejszego znaleźć niż Pola:crazyeye:
Przecież to imie jest piekne. Mi się trochę z tańcem Polką kojarzy a troche z Polą Negri. Pasuje jak ulał i jedno i drugie. Ładniejszego sama bym nie wymysliła ;)

Posted

Aniu pamietasz ten wpis?

laluna, pola NA PEWNO polubi zabawe z piłką:razz:
na pewno, na pewno..:-( :-(

Pan Maciek wczoraj pojechał na wykłady i przysłał mi z pociagu sms.;)

Mała z dużą w najlepszej komitywie, mała biega po parku bez smyczy a jak rzucam Azi smycz czy patyk to mała dobiega pierwsza i przynosi rzucony przedmiot

:loveu: no i jak tu nie wierzyć miłości od pierwszego wejrzenia;)
Nie tylko biega ale przynosi, to ja tu juz nic nie będę mieć do roboty:evil_lol:

Posted

najwspanialej sie czyta o takich domach, w których widac, ze przyjście psiaka sprawiło i sprawia radość..

wiem, ze Pani Basia i Pan Maciek są luźmi odpowiedzialnymi i kochaliby pole tak czy inaczej ale...
ciesze sie, ze pola nie zawiodła pokładanych w niej nadziei:loveu:
ze biega, aportuje, jest taka pełna zycia..
że sprawia jej to radość, jest w swoim zywiole..

ma cudowny dom...

Posted

wiem, ze Pani Basia i Pan Maciek są luźmi odpowiedzialnymi i kochaliby pole tak czy inaczej ale...
ciesze sie, ze pola nie zawiodła pokładanych w niej nadziei:loveu:

Kochaliby, kochaliby. Ale jako że ja byłam pośrednikiem miałam olbrzymi stres aby był to psiak nie tylko ładny ze zdjęcia ale i taki zeby im dopasował. Bo nie ma to jak dopasowana adopcja.
Dlatego trochę zmęczałam Agę na priv z listą do sprawdzenia :evil_lol:
Chociaz w pewnym momencie kiedy przygotowałam Pana Macka ze o jej charakterze tak naprawdę będziemy mogli powiedzieć dopiero na miejscu, a wtedy juz odwrotu nie będzie. To jakoś cieplej mi się zrobiło, jak Pan Maciek powiedział, no ale przecież sobie poradzimy, damy radę przecież pomożesz.
Dla mnie najważniejsze że ktoś chce i jest przygotowany nawet na trudniejsze początki znajomości. Dlatego że to nie chodzi o mnie czy ja sobie dam radę, ale o chęci osoby adoptującej.
Jezeli takie chęci są, to wtedy wszystko powolotku da się rozwiazać. Więc kamień z serca, jak to od pana Mącka wyszła taka determinacja że Pola i będziemy wspólnie pracowac.
Dlatego najważniejszy był już tylko wzrost aby mógł z nia biegac w medium. A reszta już była drugorzędna i mniej wazna. Zawsze jest jakaś metoda i jak są chęci to juz połowa sukcesu. A Pola ujęła wszystkich za serce już na zdjęciach. Matusz takie śliczne porobil zdjęcia;)
No a tu wysżła niespodzianka i okazało się że Pola jest najcudowniejszym prezentem z Mazur i diamencikiem który jak ulał przypasował :loveu:

a czy pola ma nadal taką samą fryzure, czy bedzie jakos inaczej strzyżona?:lol:

Pola jest narazie wyrzępolona jak Cię mogę z kołtunów i czekamy aż porosnie i się wyrówna. Fryz bedzie miała naturalny tylko czesany;)

Posted

Devis&Marta napisał(a):
ja sie bardzo ciesze,ze tak sie pieknie wszystko uklada i juz sie nie moge doczekac kiedy poznam Pole osobiscie:multi:
Beatko - odwalilas kawal dobrej roboty:loveu:

A ja mam nadzieje ze Pan Maciek przyłoży się do Poli coby w tym roku ten obiecany medal był:lol:
A póki co Pola ma na koncie taksówkarza pod domem, mówiłam że obrończa :evil_lol:
Ale z pozytywów to jest czyściutka i nie załatwia sie w domu. Dzisaj dostała taką ładną klateczkę z materiału, już na zawody. Metalowa bedzie oddana, ale materiałowa będzie w domku. Bo Pola jako małoletniej trzeba przypominać aby poszła spać o godzina 21, a nie rozwalac z Azą chałupe po nocy.
Dzisiaj było gorzej z kładka, ale za to nauczyła sie tunelu i palisady.
Trochę była rozproszona ilościa psów w koło. Ale na koniec dobrała sie z Antim pirenejczykiem i zaczeli szaleć po całym terenie. No wiec ma już swojego wymiarowego kolege do zabaw.;)
A i jeszcze pokazała jak ładnie biega po piłeczkę tenisowa i dostała swoja własna ze sznureczkiem.

Posted

no i co tam u poli?

nie wylazł z niej jakis diabełek przypadkiem?
bo prawdziwy charakter to dopiero pewnie zacznie sie ujawniać jak mała przywyknie, okrzepnie i zadomowi sie..

a moze jakieś małe zdjecie by sie udało wyszarpac, hę..?:lol:

Posted

Wylazł, wylazł. :diabloti: Już drugiego faceta ma na swoim koncie. Tym razem upolowała go w parku.:evil_lol:
Ale co tam, w środę mieliśmy taką imprezkę, że jakoś przymkniemy oko, na jej braki wychowania. Było pyszne cistao jabłkowo brzoskwiniowe posypane migdałami, grzaneczki z serem i pieczarkami i papryczką, sałatki warzywne i owocowe. No i winko i szampan.:lol:
Mała została wygłaskana, a przy okazji obadałam że uszka do przeglądu. Ale dostała kropelki a po naprawie ma obiecaną jeszcze jedną kąpiel.;)
A to zdjecie z ostatniej niedzieli. Tylko jedno bo dzieliłam po równi z innymi.
" class="ipsImage" alt="">
A jutro to nie wiem co ze zdjeciami, bo strasznie u nas pada:angryy:

Posted

ale cwaniara na tej kładce..:lol:
czy to za paróweczką tak gna?:loveu:

ojej laluna, ale z tym polowaniem to mnie zmartwiłas..
czy ona jest zołzowata z natury, czy po prostu facet jej nie spasował?:roll:

Posted

AniaB napisał(a):
ale cwaniara na tej kładce..:lol:
czy to za paróweczką tak gna?:loveu:

ojej laluna, ale z tym polowaniem to mnie zmartwiłas..
czy ona jest zołzowata z natury, czy po prostu facet jej nie spasował?:roll:

No to palisada. Kładka to taka wąska;)
Tym razem za szyneczką, wszystko było w tłustej szyneczce przeszkody i moje paluszki też. :mad: Aż zabrakło szyneczki a potem były moje małe kwadraciki z serca wołowego. Są najlpesze na smakosie i nie brudza paluszków.

Zołzowata nie sadzę, ale niekiedy sztywnieje jak sie bieże na recę, albo dotyka. Widać ze mała walczy ze soba, jakby nie bardzo wiedziała co dalej będzie. Ale jak już widzi że tylko miziana, to wtedy się rozluźnia.
Być moze jakis facet ja kiedy pogonił, bo mała zanim trafiła do schronu szwedała sie po całej okolicy. Wtedy nie trudno o kopniaka od przechodnia.
No i też nie wiadomo co się działo w domu. Moze facet po alkoholu ją machnął nogą. Kto to wie. Teraz powoli będą ujawniać się nawyki i te złe i te dobre. W końcu to jest przejśc z przeszłością i zdawliśmy sobie sprawę ze nie bedzie tak wszystko cacy.
Najważniejsze że ma temperament, jest sprytna, skoczna i chetna do pracy a już nawet nosi gryzaczek ( ukradła Azie, bo obydwie dostały tylko Aza większy). I to jest dla nas podstawa. Z czasem zacznie poznawać nowe komendy i coraz wiecej sie wdrazać w posłuszeństwo i to ze jej się bedzie opłacać. I pracujac nauczy sie nowych zasad i nowe już te pożadane nawyki będzie miała utrwalane.
Ale to nie będzie przemiana w miesiac czasu, bo musi trochę upłynać aby zapomniała co było i poznała nowe zasady i miała czas je utrwalić.
Minęły dopiero dwa tygodnie, a w jej życiu zaszło tyle nowych zmian.
Nowe środowisko, inni ludzie, psy, jeszcze nie wie czy to na stałe czy znowu chwilowe. No i nie wie tak naprawdę co znaczy praca z człowiekiem i jaki to wciągajacy nalóg i zabawa.
Jeszcze jej organizm nie przestawił sie na stałe dobre jedzenie, co chwila do weterynarza. Bo to odrobaczenie, szczepienia, uszy. Musi upłynąc trochę czasu aby upewniła się że jej stado jest miejscem azylu, bezpieczeństwa i jej na zawsze.

A z plusów to wet mówił że ona nawet młodsza niz te dwa lata. Ona wygląda gdzieś na rok ;)