Matusz Posted July 25, 2007 Posted July 25, 2007 Co tam u Manty?? jakieś wieści?? zdjęcia ??:cool3::cool3: Quote
tanitka Posted July 25, 2007 Author Posted July 25, 2007 chyba nie mam już adresu mailowego tego Pana, po zrobieniu porządków w skrzynce. Poszukam. Quote
Matusz Posted July 26, 2007 Posted July 26, 2007 tanitka napisał(a):chyba nie mam już adresu mailowego tego Pana, po zrobieniu porządków w skrzynce. Poszukam. jeśli masz pocztę na wp, to adresy same zapisują sie w książce ;) Quote
Matusz Posted September 19, 2007 Posted September 19, 2007 co u Manty?? jaK SIę MIEWA????????:cool3::cool3::cool3: Quote
Pan od Manty Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 Witam, dziś rano przypomnialem sobie, że zdjęcia psiny, którą wzięliśmy ze schroniska w Ostródzie były na jakiejś stronie..No i znalazłem to forum! Widzę, że zainteresowanie dalszymi losami Manty było duże, więc skrótowo przedstawię sprawę. Po pierwsze-imię. W schronisku otrzymała imię Manta, jednak jej pierwotne imię brzmiało (podobno) Sena. Postanowiliśmy nie robić psinie wody z mózgu więc wabi sie tak jak nazwała ją pierwsza właścicielka. Pies został oddany do schroniska z powodu warczenia na dziecko (znów podobno...)- początkowo rzeczywiście reagowała agresją w stosunku do niektórych mężczyzn (łysi, ubrani w skórzane kurtki lub w kombinezony robocze). Reakca ta była jednak powodowana strachem- odruch obronny. Postanowiliśmy dać jej trochę czasu na zaaklimatyzowanie się. Staraliśmy się aby zawsze w naszym towarzystwie czuła się bezpieczna, w końcu pseudoagresja zniknęła. Pozostała kwestia "dobrego wychowania";) Sena niestety nie reagowała na nadane jej przez pierwszą właścicielkę imię, ba nie znała nawet komendy "siad"!. Tak więc po zaaklimatyzowaniu się pieska i wytworzeniu uczucia przywiązania do nowych wlaścicieli rozpoczęliśmy mozolną naukę posłuszeństwa, czyli szeleczki, 25 metrowa linka (żeby nie uciekała-nie reagowała na imię), pełne garście smakołyków, zabawki i do roboty! Muszę przyznać, że poświęciłem jej naprawdę dużo czasu, ale jak na 3-4 letniego psa bardzo szybko się uczyła. Po kilku tygodniach umiała wszystkie podstawowe komendy wydawane głosem (chodź, idziemy, noga, siad, waruj+zostawanie do 80 m,przynies no i..biegaj:lol:) oraz gestem (chodź, noga, siad, waruj, zmiana kierunku). W końcu mogliśmy zacząć spuszczać ją ze smyczy=WIELE RADOŚCI! Jednak to nie wszystko-na spacerach przejawiała wszystkie typowe cechy wyżłow (bobrowanie w szuwarach, stójka-początkowo na wzrok, później na węch, "pasja wody"). Tak sie sklada, że jestem mysliwym więc spróbowałem przyuczyć ją do polowań. Początki były ciężkie- bała się strzalów, nie chciała oddawać aportów itp. Jednak trochę cierpliwości i w sierpniu zeszłego roku (t.j. po 5,5 msc przebywania w nowym domu) pojechaliśmy na pierwsze kaczki. I co się okazało? Jest rewelacyjna, aportuje z wody, z lądu, z szuwarów, wystawia, nie boi się strzelania. Krótko mówiąc w niecałe pół roku z psa nie reagującego nwet na swoje imię stała się bardzo dobrym psem pracującym! Mądra bestia! Ale to nie wszystko....:roll: Ja zająłem się jej wyżłową naturą, natomiast "Pani od Manty" psim sportem czyli Agility. Tak, to prawda-Sena jest chyba jednym z nielicznych wyzłów skaczącym przez przeszkody, chodzącym po trapezach i biegającym przez specjalne tunele...W dodatku niesamowicie wierna i przesympatyczna-lubi wszystkich ze wzajemnością. Lubi bawić sie też z dziećmi. Krótko mówiąc pani, która oddała ją do schroniska albo nie potrafiła sobie z nią poradzić (uciekała na spacerach, pewnie goniła zwierzynę i za karę dostawala lanie-stąd agresja do mężczyzn ?), albo pies jej się po prostui znudził. Myślę, ze ma czego żałować. Na koniec parę zdjęć. Niestety zawieruszyły mi się gdzieś zdjecia z trudów szkolenia, za to proszę Sena w kilku wersjach: -pies latajacy: -pies milusiński: -pies wodny: -pies ambonowy, czyli jak ja z tąd zejdę? -pies skaczący: -pies polujący: Chyba starczy...Następnym razem wkleję wersję pies sportowy- Sena w maju b.r. brała udział w pokazach Agility zorganizowanych przy wystawie psów rasowych w Dobrym Mieście k/Olsztyna. Pozdrawiam: T.S. Quote
Katcherine Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 :loveu: cudowne wiesci. I wspaniale sie czyta raport od wlascicieli- ktorzy sa szczesliwi ze trafil do nich schroniskowy pies. Quote
Matusz Posted August 22, 2008 Posted August 22, 2008 pięknie czytać takie wieści :loveu::loveu::loveu::loveu: prawdziwy instynkt wyżła się wyłonił :) widziałem jak fajnie skaczecie w DM :) brawo ! Quote
Jo37 Posted August 22, 2008 Posted August 22, 2008 Witamy na forum . Kibicowałam po cichu suni i bardzo cieszę się , że wiedzie życie dla jakiego wyżeł jest stworzony . Quote
Pani od Seny Posted August 22, 2008 Posted August 22, 2008 Hym, no cóż Pan od Manty przesadził... Po trapezach nie chodzimy, ale to dlatego, że Senia nie ma kciuka i trudno jej by było sie trzymać drążka:evil_lol: Jak by miała to na pewno nie byłoby problemu:lol: Ale o tunelach i przeszkodach to jak najbardziej prawda, robimy jeszcze kładki, koła noi uczymy sie slalomu. W niedalekiej przyszłości pewnie gdzieś wystartujemy i pokażemy wszystkim jak sie hopa:multi: Quote
tanitka Posted August 22, 2008 Author Posted August 22, 2008 to ten sam pies????:-o:-o:-o:-o:-o:-o bardzo sie cieszę, na prawdę serce rośnie dzięki takim Ludziom i ich sercom:loveu: Quote
Pan od Manty Posted August 24, 2008 Posted August 24, 2008 Witam, najfajniejsze jest właśnie to, że to pies ze schronu pochodzi. W sumie pewnie dzięki temu jest tak wierna i chętne do współpracy:roll: A tu obiecane foto z agility: odnośnie trapezu- myli mi się z kładką;)-sorry. Pozdrawiam: T.S. Quote
Saba Posted September 6, 2008 Posted September 6, 2008 Pan od Manty napisał(a):Witam, najfajniejsze jest właśnie to, że to pies ze schronu pochodzi. Oj tak znam to uczucie :lol: No a co do Seny to jest bardzo pilną uczennicą, przykłada się do zajęć, nie sprawia kłopotów na lekcjach :cool1: hehe Szczerze to za każdym razem jak na nią patrze jak pracuje to nie mogę pojąć jak taki psiun w schronie mógł siedzieć :shake: Quote
Recommended Posts