Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 4 months later...
  • Replies 90
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

tanitka napisał(a):
chyba nie mam już adresu mailowego tego Pana, po zrobieniu porządków w skrzynce. Poszukam.

jeśli masz pocztę na wp, to adresy same zapisują sie w książce ;)

• 1 month later...
  • 4 weeks later...
  • 2 months later...
  • 8 months later...
Posted

Witam,
dziś rano przypomnialem sobie, że zdjęcia psiny, którą wzięliśmy ze schroniska w Ostródzie były na jakiejś stronie..No i znalazłem to forum!
Widzę, że zainteresowanie dalszymi losami Manty było duże, więc skrótowo przedstawię sprawę.
Po pierwsze-imię. W schronisku otrzymała imię Manta, jednak jej pierwotne imię brzmiało (podobno) Sena. Postanowiliśmy nie robić psinie wody z mózgu więc wabi sie tak jak nazwała ją pierwsza właścicielka.
Pies został oddany do schroniska z powodu warczenia na dziecko (znów podobno...)- początkowo rzeczywiście reagowała agresją w stosunku do niektórych mężczyzn (łysi, ubrani w skórzane kurtki lub w kombinezony robocze). Reakca ta była jednak powodowana strachem- odruch obronny. Postanowiliśmy dać jej trochę czasu na zaaklimatyzowanie się. Staraliśmy się aby zawsze w naszym towarzystwie czuła się bezpieczna, w końcu pseudoagresja zniknęła.
Pozostała kwestia "dobrego wychowania";) Sena niestety nie reagowała na nadane jej przez pierwszą właścicielkę imię, ba nie znała nawet komendy "siad"!. Tak więc po zaaklimatyzowaniu się pieska i wytworzeniu uczucia przywiązania do nowych wlaścicieli rozpoczęliśmy mozolną naukę posłuszeństwa, czyli szeleczki, 25 metrowa linka (żeby nie uciekała-nie reagowała na imię), pełne garście smakołyków, zabawki i do roboty!
Muszę przyznać, że poświęciłem jej naprawdę dużo czasu, ale jak na 3-4 letniego psa bardzo szybko się uczyła.
Po kilku tygodniach umiała wszystkie podstawowe komendy wydawane głosem (chodź, idziemy, noga, siad, waruj+zostawanie do 80 m,przynies no i..biegaj:lol:) oraz gestem (chodź, noga, siad, waruj, zmiana kierunku).
W końcu mogliśmy zacząć spuszczać ją ze smyczy=WIELE RADOŚCI!

Jednak to nie wszystko-na spacerach przejawiała wszystkie typowe cechy wyżłow (bobrowanie w szuwarach, stójka-początkowo na wzrok, później na węch, "pasja wody"). Tak sie sklada, że jestem mysliwym więc spróbowałem przyuczyć ją do polowań. Początki były ciężkie- bała się strzalów, nie chciała oddawać aportów itp. Jednak trochę cierpliwości i w sierpniu zeszłego roku (t.j. po 5,5 msc przebywania w nowym domu) pojechaliśmy na pierwsze kaczki. I co się okazało? Jest rewelacyjna, aportuje z wody, z lądu, z szuwarów, wystawia, nie boi się strzelania.
Krótko mówiąc w niecałe pół roku z psa nie reagującego nwet na swoje imię stała się bardzo dobrym psem pracującym! Mądra bestia!

Ale to nie wszystko....:roll:
Ja zająłem się jej wyżłową naturą, natomiast "Pani od Manty" psim sportem czyli Agility. Tak, to prawda-Sena jest chyba jednym z nielicznych wyzłów skaczącym przez przeszkody, chodzącym po trapezach i biegającym przez specjalne tunele...W dodatku niesamowicie wierna i przesympatyczna-lubi wszystkich ze wzajemnością. Lubi bawić sie też z dziećmi.

Krótko mówiąc pani, która oddała ją do schroniska albo nie potrafiła sobie z nią poradzić (uciekała na spacerach, pewnie goniła zwierzynę i za karę dostawala lanie-stąd agresja do mężczyzn ?), albo pies jej się po prostui znudził. Myślę, ze ma czego żałować.

Na koniec parę zdjęć. Niestety zawieruszyły mi się gdzieś zdjecia z trudów szkolenia, za to proszę Sena w kilku wersjach:
-pies latajacy:

-pies milusiński:

-pies wodny:

-pies ambonowy, czyli jak ja z tąd zejdę?

-pies skaczący:

-pies polujący:

Chyba starczy...Następnym razem wkleję wersję pies sportowy- Sena w maju b.r. brała udział w pokazach Agility zorganizowanych przy wystawie psów rasowych w Dobrym Mieście k/Olsztyna.
Pozdrawiam:
T.S.

Posted

Witamy na forum . Kibicowałam po cichu suni i bardzo cieszę się , że wiedzie życie dla jakiego wyżeł jest stworzony .

Posted

Hym, no cóż Pan od Manty przesadził... Po trapezach nie chodzimy, ale to dlatego, że Senia nie ma kciuka i trudno jej by było sie trzymać drążka:evil_lol: Jak by miała to na pewno nie byłoby problemu:lol:
Ale o tunelach i przeszkodach to jak najbardziej prawda, robimy jeszcze kładki, koła noi uczymy sie slalomu. W niedalekiej przyszłości pewnie gdzieś wystartujemy i pokażemy wszystkim jak sie hopa:multi:

Posted

Witam,
najfajniejsze jest właśnie to, że to pies ze schronu pochodzi. W sumie pewnie dzięki temu jest tak wierna i chętne do współpracy:roll:
A tu obiecane foto z agility:

odnośnie trapezu- myli mi się z kładką;)-sorry.
Pozdrawiam:
T.S.

• 2 weeks later...
Posted

Pan od Manty napisał(a):
Witam,
najfajniejsze jest właśnie to, że to pies ze schronu pochodzi.

Oj tak znam to uczucie :lol:

No a co do Seny to jest bardzo pilną uczennicą, przykłada się do zajęć, nie sprawia kłopotów na lekcjach :cool1:
hehe

Szczerze to za każdym razem jak na nią patrze jak pracuje to nie mogę pojąć jak taki psiun w schronie mógł siedzieć :shake: