Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A mi się podobają stafiątka z hodowli Port Erin, Dorotki. Są spore, mają wyraziste mordki i niesamowity charakter.

Ps. chyba cosik przeoczyłam, Carry słoneczko o co chodzi z tym panem z Poznania??? Jakaś sensacja? Coś mi tu pachnie... :wink:

Posted
A mi się podobają stafiątka z hodowli Port Erin, Dorotki...

Trudno, żeby Ci się nie podobały :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ale Dorota Rudnicka jest bardzo w porządku :D

:wink:

Posted
Myślę, ze głównie specyficzna uroda powoduje względne zainteresowanie, choc ja nie nazwałaby pięknym choćby boksera, który do dzis jest chętnie kupowany. Dziwne to wszystko.

Psiaków takich jak boksery(mówię tu o prawdziwych bokserach-bez urazy),staffiki czy AST nie kupuje się dla urody-od tego są inne psiaki :D

To smaczki dla tych,co lubią siłę,muskulaturę,zdecydowanie,szybkość i pewną niezależność-chociaż rasy te nie są pozbawione specyficznej urody-ale tylko dla koneserów :wink: :lol:

Piękne te wasze stafiorki :D

Posted

A ja myślę, że jednak nie dokońca tak jest. Mi się te psy strasznie podobają, w ogóle uwielbiam molosy i dla mnie są śliczne. A znam ludzi którzy kupili takiego psa nic o nim nie wiedząc tylko ze względu na urodę... co nie było przemyślaną decyzją i źle sie skończyło...

Z drugiej strony dużo osób jest zrażonych do tych psów nie ze względu na ich urodę, a przez nagonkę w mediach. I jest tak, że widząc staffika się nim zachwycaja do momentu, aż nie dowiedzą się jaka to rasa :roll:

Posted
...Czy określenie "STAFFORD" odnosi się do staffików czy amstaffów?? :roll:

Niestety jest z tym problem. Amerykanie mówią tak o swoich amstaffach. Europejczycy nazywają tak staffiki. Polacy natomiast ze względu na popularność astów nazywają tak właśnie je.

U nas, jak i w reszcie Europy miano stafforda powinien nosić Anglik.

Posted

Generalnie mozna by odniesc do tej i tej rasy,gdyz to pochodzi od STAFFORDSHIRRE - nazwa hrabstwa w Wielkiej Brytani , a i Staffik i Am'staff ten czlon w swojej nazwie rasy posiadają.Mimo wszystko przylgnelo do Am'staffów i raczej jak ktos pyta o STAFFORDA ma na mysli AMERICAN STAFFORDSHIRRE TERRIER-a.

NAJ,NAJ STAFFIK - INT.CH. MULTI.CH.ITALY ZW.SWIATA,ZW.EUROPY :

suczka-

BEAUTYGIRL DEI BULLS DEGLI ORSI

o: AMBASADOR OF JUMPING FLASH

m: MOOSSKEL BELLA IL BAMBINO

a takze psiaczek - MULTI CH. MOOSSKEL GOGET EHM

Fotki jak mi sie uda wsadze pózniej O.K.??

Posted

Staff-ka... niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale shirre znaczy hrabstwo, więc w prostym tłumaczeniu jest to terrier (pies) na byki z hrabstwa stafford :D

A wiecie jak najczęściej określa sie stafika w stanach? BULlTERrIER :-? :o :roll:

Najprostszy podział byłby na ast, stafik i bulik. Po co mieszać gdy jest tak prosto. Ewentualnie staford ang. amerykański. I juz.

Syliwa, ludzie kupują boksery bo istnieje obiegowa opinia, bardzo silnie zakorzeniona, że bokser jest świetnym, bezproblemowym psem rodzinnym. Łagodny, przyjazny, kocha dzieci, nie choruje i nie wymaga specjalnej pielegnacji. Poza tym obronny. Czy tak jest?

Posted

Dokladnie tak Marto - Staffik byl psem wyhodowanym "na byki" .jeden Staffik chytal skutecznie wielkiego wolu za chrapy i po pewnych zmaganiach obalal go na ziemie, albo dla ulepszenia efektu puszczali jeszcze pare innych psiaków ,które "doczepialy" sie wolu i tak wspólnie powalali zwierzę - nie powiem aby mnie to podniecalo :evilbat:

Do tego tez dochodzilo "mordowanie" gryzoni(ale w tym lepszy okazal sie Bullek , a na koniec wymyslili psie walki ,a to sie bardzo spodobalo Amerykanom,którzy zapragneli miec takiego psa.Zciagneli Staffiki na swój kontynent i tam zaczeki je "ulepszać" gdyz jednak te zwinniejsze przynosily lepszy efekt podczas walki. Tak tez drobnymi kroczkami stworzyli ,wieksza ale bardziej w sportowym typie "wersje psa walczacego" , Staffik w walkach z drugim psem nie sprawdzil sie tak jak by tego chcieli -byl za malo widowiskowy!!!!. A,ze uszy byly bardzo narazone na "wybitne" skaleczenia - uchlastali i już , ogona nie bo okazywal sie bardzo przydatny przy utrzymaniu równowagi.

Z tad tez nazwa PIT BULL = walczacy pies na byki, mniej wiecej o to im chodzilo.No i tu wkroczyli Anglicy,gdyz niezbyt sie im spodobalo,ze Amerykanie tak jakby "ukradli " im rasę i ja ulepszyli( do dzis przeciez PIT nie jest uznawany przez FCI) ,w takim ukladzie Amerykanie "zmodernizowali" walecznego PIT-a i powstal STAFFORDSHIRE TERRIER AMERYKANSKI(American) ,takze nazwa hrabstwa zostala w czlonie - i kazdy do dziś jest zadowolony(domniemam) .Am,staffa zarejestrowalo FCI bez problemów.

Sorrki jak cos nie tak wyszlo jak chcialam napisać,ale to tak wlasnymi slowami - a historie znam poniekad z Amerykańskich czasopism i kiedyś posiadalam(pozyczona)historię rasy STaffordshire Bull Terrier angielskiego autora,niestety w wersji niemieckiej,wiec moglam cos nie doczytać :oops:

Posted

BossTone- witaj,,

tak wyjazd aktualny,no chyba ze w tym samym czasie zbiegnie mi sie wyjazd do Czech do krycia :( , nie wiem bo taka dziwna ta ruja :roll:

Dziekuje ,Maluchy juz prawie wszystkie w nowych domkach.Ostaly mi sie jeszcze dwie sulki - takie "uwysyny edne" ,jedna jest tak przekochana,ze musi znależć bardzo,bardzo zyczliwych opiekunów..

Pozdrówka :drinking:

Posted

Witam,

macie jakies namiary na fotki Bena z Hambalek i Fay Sirius Atlet CS - jakoś nie moge znaleźć a chciałbym się przyjżeć rodzicom mojej Diny.

A macie może jakieś tapetki na pulpit kompa ze stafikami

Posted
BossTone- witaj,,

tak wyjazd aktualny,no chyba ze w tym samym czasie zbiegnie mi sie wyjazd do Czech do krycia :( , nie wiem bo taka dziwna ta ruja :roll:

Dziekuje ,Maluchy juz prawie wszystkie w nowych domkach.Ostaly mi sie jeszcze dwie sulki - takie "uwysyny edne" ,jedna jest tak przekochana,ze musi znależć bardzo,bardzo zyczliwych opiekunów..

Pozdrówka :drinking:

Staff-ko to ja sie decyduje na wyjazd a Ty teraz odpadasz ?Nieladnie :evilbat: :wink:

:drinking: :drinking: :drinking:

Posted
Witam,

macie jakies namiary na fotki Bena z Hambalek i Fay Sirius Atlet CS - jakoś nie moge znaleźć a chciałbym się przyjżeć rodzicom mojej Diny.

Z Benem nie ma problemu,

4max.gif

ben.jpg

ben.jpg

Ostatnie kiepsko mi wyszło :roll:

Zdjęcie Fay, jak będziesz cierpliwy, to za parę dni powinienem dostać, więc wkleję.

Pozdrawiam

Posted

@acroba fajne podoba mi się - mojej niestety nie wrzuce jeszcze nie dorobiłem sie na cyfrówkę :-?

@BossTone dzięki za zdjęcia Bena będe czekał na Fay

Pozdrawiam :hand: