Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Nasza wolontariuszka zabrała do siebie dziadeczka na dom tymczasowy, żeby nie marzł w te okropne mrozy :)

Amber to psiak, który trafił do schroniska w Sosnowcu 30.11.2011 jako znajda. Jest filigranowych rozmiarów - waży 5,4 kg.

Amber młodzieniaszkiem już nie jest, ma ok. 9 lat. Jednak stan jego zdrowia jest dobry - miał zrobione badania krwi i USG które nie wykazały nic niepokojącego.
To bardzo spokojny, zrównoważony pies, który będzie świetnym towarzyszem. Jest łagodny i przyjacielski w stosunku do ludzi. Inne psy albo zaczepia do zabawy, albo ignoruje. Jest grzeczny i ładnie chodzi na smyczy. Na spacerze chętnie obsikuje wszystkie napotkane krzaki.
Pies nie radzi sobie w schronisku - jest smutny i wychudzony.
Zaszczepiony, odrobaczony i wykastrowany.

Amber czeka, aż ktoś da mu jeszcze szansę i go pokocha...

Kontakt:
Basia: 508 402 652, [email protected]

Edited by Dorin91
  • 2 weeks later...
Posted

Wieści z DT :)
"Amber już się zadomowił i teraz sobie odpoczywa. Kąpiel zniósł nad wyraz dobrze, chociaż bardzo się bał. Szkoda tylko, że otrzepał się z wody zanim zdążyłam wytrzeć go ręcznikiem. Zachlapał mi pół łazienki, ale co tam
Mój pies potraktował go na początku jak nową zabawkę - łaził za nim, tyrpał nosem, piszczał, usiłował lizać. Amber ustawił go kilka razy i Figaro nauczył się utrzymywać dystans, chociaż dalej śledzi każdy jego krok.
Szybko okazało się, że chociaż przygotowaliśmy mu legowisko to Amber zdecydowanie woli leżeć na wersalkach, fotelach itp. i nie pozwala Figarowi przeszkadzać sobie w drzemce
Niestety, nie może być całkiem cukierkowo. Już kilka razy wlazł na stół w kuchni, przy czym za pierwszym razem zrzucił z niego miskę z jedzeniem. Zanim doszłam do kuchni podłoga była już sprzątnięta ;D
Mam nadzieję, że się tego szybko oduczy."

Posted

Agucha napisał(a):
Jestem u Dziadeczka :)
Czy coś mu potrzeba? Zdrowy jest?

Dzięki :)
Wydawało się, że nic mu nie dolega i jest w dobrym stanie, ale niestety nie :( Ostatnie wieści:
"byłam dzisiaj z Amberem u pani wet., bo mi się nie podobało jak oddychał i sapał... okazało się, że ma jakieś szmery w serduszku ;(
dostałam dla niego tabletki na obniżenie ciśnienia, więc mam nadzieję, że będzie się wkrótce lepiej czuł chłopak."

• 3 weeks later...
Posted

Dziadziuś po lekach czuje się o wiele, wiele lepiej :) Zadomowił się już w swoim domu tymczasowym, zrobił się bardzo czujny i jak tylko ktoś przechodzi na klatce to trzeba wszcząć alarm :D W te wielkie mrozy chodził w ubranku na spacery, żeby mu było cieplej. Jest bardzo pociesznym i kochanym psiakiem, a na powitanie przynosi kapcie :lol:

• 2 months later...
  • 3 weeks later...
Posted

Hallo Amberku! Co u Ciebie?

Agucha napisał(a):
Co słychać u Amberka?
Czemu od lutego nie ma żadnych wieści? :(

Jakieś nowe, ładne zdjęcia do ogłoszeń są?

Posted

Amberek jest przekochany, bardzo grzeczny i ułożony. Trochę przyzwyczaił się do ludzi chodzących po klatce i nie szczeka już na każdego, chociaż wciąż zdarza mu się okrzyczeć niechcianego intruza. W domu zachowuje się niemal wzorowo, czasem tylko kłóci się z moim psem o jedzenie lub miejsce do spania. Poza tym jest bardzo żywiołowy, uwielbia bawić się w przeciąganie zabawki i biegać po lesie. Na spacerze nie toleruje innych psów, ale pracujemy nad tym.
Amber uwielbia pieszczoty, od razu nadstawia do głaskania brzuszek albo główkę, a jego wielkie szczenięce oczy mówią "nie przestawaj". Na powitanie przynosi nam buty, nauczył się też powarkiwać do melodii "aaa kotki dwa". Śpi oczywiście na łóżku ;)
Przytył, teraz waży 7,4 kg. Jedyną oznaką jego problemów z sercem jest specyficzny kaszel, zazwyczaj występujący po wysiłku, np. zabawie.
Jeśli nie brać pod uwagę jego nie najlepszego stosunku do innych zwierząt, Amber jest psem idealnym ;)

A oto 2 zdjęcia z akcji adopcyjnej i jedno z domu.

• 4 weeks later...
  • 8 months later...