Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 715
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='wiosenka']To, że się wydrapuje to doczytałam, ale czy nie ma stanu zapalnego w samym uchu w środku? Bo to tez częsty objaw alergii.[/QUOTE]

[B]Mamanabank [/B]- wetka chyba zaglądała Nuri w uszy? (muszę się upewnić, bo byłyśmy z trzema psami i na 100% Nelka z Szirą miały grzebane w uszach, wydaje mi się, że Nuri też).

Posted

[quote name='Andzike'][B]Mamanabank [/B]- wetka chyba zaglądała Nuri w uszy? (muszę się upewnić, bo byłyśmy z trzema psami i na 100% Nelka z Szirą miały grzebane w uszach, wydaje mi się, że Nuri też).[/QUOTE]

Nie jestem pewien na 100%, tak na 98, że ona akurat tej przyjemności nie dostąpiła.

Posted

[quote name='uczeń czarnoksieżnika']Nie jestem pewien na 100%, tak na 98, że ona akurat tej przyjemności nie dostąpiła.[/QUOTE]

Mnie też się tak wydaje... nadrobimy przy kolejnej wizycie.
Klauzunko, ja też się rozpływam nad Twoją sunią :loveu: i marzę o tym, żeby tak wyglądała Nuri...

Posted

No właśnie, ja też miałam takie wrażenie z tymi uszami - mamanabank, uczniu czarnoksiężnika - dzięki za potwierdzenie :)

Ja też marzę, że Nuri wyglądała tak ślicznie i zdrowo jak sunia Klauzunki...

Posted

Ze [URL="http://www.dogomania.pl/threads/221706-KONIEC%21Rozliczamy%21Skorupkowo-ostrrry-bazarro-dla-Nuri-w-BDT-do-11.02.g.20"]skorupkowego bazarku[/URL] uzbierało się już dla Nuri [B]270zł[/B] - bardzo, bardzo dziękujemy! :)
Brakuje jeszcze jednej małej wpłaty, ale poza tym wszystko dotarło :)

Posted

Trzeci post pod sobą, ale co tam... ;)

Florentynka :cool3:- bo my tak z Dziką_Figą i aikowo debatowałyśmy czy może BARF by Nurkowi dobrze nie zrobił na te jej alergiczne problemy?
Wypowiesz się jako specjalista w tej dziedzinie? ;)

Posted

Wielbicieli czekoladki zapraszam do boguchwalskiej labki - tak pewnie wyglądałaby Nuri za parę miesięcy, gdyby w odpowiednim momencie nie wypatrzyła jej aikowo :(

[url]http://www.dogomania.pl/threads/223194-Labka-z-pseudo-koczowa%C5%82a-na-mrozie-odmro%C5%BCone-sutki-potrzebny-pilnie-tymczas[/url]!!!

Posted (edited)

W takiej sytuacji lepiej nie kombinować. Najlepiej zastosować dietę eliminacyjna tzn. zacząć od 2 góra 3 produktów najmniej uczulających. Od 13 lat tak się składa że mam psy alergiczne, tylko pierwszy miał testy które potwierdziły moje obserwacje. Na początek u mnie dobrze sprawdziły się płatki i ryba. Andzike ja pamiętam, czekam na info od Ciebie, bo tak to muszę prosić męża o wpłatę, więc wolałabym gotówką, ale jak co to jak wróci to jeszcze dziś przeleje.

Edited by wiosenka
Posted

[quote name='wiosenka']W takiej sytuacji lepiej nie kombinować. Najlepiej zastosować dietę eliminacyjna tzn. zacząć od 2 góra 3 produktów najmniej uczulających. Od 13 lat tak się składa że mam psy alergiczne, tylko pierwszy miał testy które potwierdziły moje obserwacje. Na początek u mnie dobrze sprawdziły się płatki i ryba. [/QUOTE]

No dlatego właśnie BARF jest słusznym pomysłem.
Mozna zacząć od jednego rodzaju mięsa...

Posted

Można, tyle, że odradzam kurczaka, a poza tym Barf opiera się na wielu produktach i albo trzeba mieć dostęp do dobrego źródła świeżego pokarmu, albo mieć dużą zamrażarkę. Też przerabiałam Barf, ale niestety nie sprawdził się u mnie :(. Powyżej pisząc o płatkach miałam na myśli owsiane.

Posted

Kurczak jest chyba najbardziej niebezpieczny...u nas w przytulisku przydarzały się "uczuleniowce " i miały karmę kupowaną z jagnięciną

Klauzunka rozwaliły mnie foty Twojej porażki w wychowaniu psa rasy labrador, coś pięknego:loveu::evil_lol:

Posted

Skoro zostałam wezwana do odpowiedzi, to odpowiadam:
na mój babski rozum BARF może być dobrym pomysłem dla psa z alergią, pod pewnymi warunkami. Po pierwsze - odpowiednie mięso. W Warszawie nie powinno być problemów z nabyciem takowego. W przypadku psa z podejrzeniem alergii zastosowałabym na początek mono mięsną dietę - na przykład tylko jagnięcina/ baranina.
Żaden z moich psów nie ma skłonności do alergii, ale znam alergików BARF-ujących i mających się dobrze - nie dostają drobiu ani wieprzowiny.
W każdej, nawet tej z najgórniejszej półki, karmie gotowej zawsze będzie większa ilość potencjalnych alergenów niż w żarciu przygotowanym w domu, przy zachowaniu pewnych reguł.
Wariant najbezpieczniejszy: mięso surowe wrzucamy do gorącego gotowanego wypełniacza - ryż, płatki owsiane. Jako dodatek może być utarte warzywo lub owoc.
Chodzi o lekkie sparzenie mięsa ( ale nie zagotowanie). Proporcje - pól na pół mięsa i wypełniacza.
Należy pamiętać, że psa może uczulać każdy składnik gotowej karmy - począwszy od mięsa, przez wypełniacz ( na przykład kukurydza), przez dodatki, utrwalcze, substancje stosowane do chemmicznej obróbki poszczególnych składników itp.
A, a straszenie drobiem nie dotyczy, oczywiście, kur tzw. wiejskich. To, że drób często psom szkodzi wynika ze stopnia jego nafaszerowania chemią za życia.

Posted (edited)

O ile mi wiadomo, Barf(Biologically Appropriate Raw Food (Biologicznie Odpowiednie Surowe Jedzenie), zakłada surowiznę, więc dodając gotowane już Barfem nie będzie;). Jeśli mnie pamięć nie zawodzi ryż był w Pro planie więc z niego na pewno bym zrezygnowała. Dodając warzywa, już mamy kolejne niewiadome. Dodam, że jabłko wchodzi w reakcje krzyżową, która może nam utrudnić postawienie diagnozy co uczula. W zeszłym roku był ciekawy artykuł w "Moim psie" na ten temat.
[B]edit[/B]" Na barf składają się:

- surowe kości i mięso - 60%
- warzywa - 15% (warto podawać różnorodne warzywa, aby dieta była maksymalnie urozmaicona)
- podroby - 10%
- surowe dodatki (jaja, algi, jogurt, olej rybi, twaróg itp.) - 10%
- owoce - 5%"
Przy alergiach skórnych dobrze sprawdza się podawanie nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Edited by wiosenka
Posted

Dzisiaj razem z mamanabank byłyśmy z Nuri u veta.
Nuri ma stan zapalny w uszkach, płyn do płukania i kropelki (kuracja dwutygodniowa) powinna pomóc :)
Będzie też kontynuowana kuracja sterydowa (dwa tygodnie). Sterydy pomagają, Nuri się tak nie drapie, rany się goją, z czasem zarośnie sierścią.
Od wczoraj Nuri też wcina karmę Acana - oby pomogła :)

Za trzy tygodnie szczepimy a za kolejne dwa sterylizujemy i poprawiamy powiekę :)

Aha jesteśmy lżejsze o 130 zł :( W tej cenie płyn do płukania i kropelki do uszu i zapas sterydów. Dodatkowo p. weterynarz wypucowała zabagnione uszka Nuraska :)

Posted

To ja znowu swoje, jak to z alergii to pomoże tylko zlikwidowanie przyczyny. A szczepi się tylko zdrowe psy, wydaje mi się że tydzień po sterydach to ciutek za wcześnie. I nie chcę straszyć ale często po odstawieniu sterydów robi się problem, czego oczywiście nie życzę Nuri. A jak nazywa się ten steryd który dostała, bo chyba nie padła nazwa?

Posted

[quote name='wiosenka']To ja znowu swoje, jak to z alergii to pomoże tylko zlikwidowanie przyczyny. A szczepi się tylko zdrowe psy, wydaje mi się że tydzień po sterydach to ciutek za wcześnie. I nie chcę straszyć ale często po odstawieniu sterydów robi się problem, czego oczywiście nie życzę Nuri. A jak nazywa się ten steryd który dostała, bo chyba nie padła nazwa?[/QUOTE]

Mamanabank, popraw mnie jeśli się mylę, ale przy naszej ostatniej wizycie była mowa o Encortonie?

Wiosenka - co do reszty, powtórzę po raz kolejny-zadna z nas nie jest wetem i właśnie dlatego zasięgamy ich opinii przy próbie ulżenia Nuri :(