Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam ;) Tak jak w tytule, chciałabym wiedzieć jaka jest różnica między akitami. Czy amerykańska sprawdza się w roli stróża, bo w necie różnie podają.

Posted

Jeśli chodzi o rolę stóża to ja na podwórko z akitami amerykańskimi bym się nie pchała, bo mimo misiowego wyglądu można się mocno zdziwić :) Ponoć nie które akity nie szczekają (moja szczeka i daje o sobie znać i ludzie czują respekt) Ale pies to pies i swego pilnuje, jak właściciel wpuści jest ok, ale niech obcy ma się na baczności bo będzie obserwowany. :)

• 1 month later...
Posted

bo żadna nie lubi obcych :) amerykańska ma takie gabaryty,że nikt nie będzie próbował wejść,japońska drobniejsza,ale spojrzenie zabójcze!obie mało szczekają(bo i po co?) ale zawsze czujne,co widać.Nie zapomnij tylko,że to pies kochający właścicieli i chociaż jest świetnym stróżem to lubi(i musi)przebywać też w domu z rodzinką :)

• 11 months later...
Posted (edited)

Witam. W chwili obecnej jestem na etapie wyboru psa i mój wybór padł na akitę, ale wciąż się zastanawiam którą- japońską czy amerykańską. I ponowił bym pytanie o różnice w charakterach akity japońskiej i amerykańskiej, o ile w ogóle takie różnice istnieją.

Hmm, może sprecyzuje pytanie powyżej, bo mam wrażenie, że nikt nie odpowiada myśląc o tym iż ten temat był wałkowany 1000 razy.
Zatem moje pytanie brzmi, czy akta amer. poprzez to, że jest zmieszana z owczarkiem, ma przez to inny charakter niż akita inu? Czy jest bardziej posłuszna łatwiej ja ułożyc, czy wręcz przeciwnie?

Edited by vampuru
Doprecyzowanie pytania
  • 2 months later...
Posted

Ja też miałam taki dylemat. Na początku chciałam haski lub malamuta, ale jak zobaczyłam amerykańca to wiedziałam że będzie amakita :-) Zależy jaka akita Ci się podoba, mi podobał się Amerykaniec z racji gabarytu i różnorakiej maści. Wydaje mi się że domieszka krwi z ON-kiem nie zmodyfikowała charakteru tylko raczej fizycznie/wizualnie. Bynajmniej ja nie zauważyłam podobieństwa jeśli chodzi o charakter bo mam ON-ki. Ale każdy pies jest inny, jedne są skore do pracy i zabawy (jak moja ADHD) inne są bardziej leniwe. Jedne szczekają inne uważają ze niema sensu bo nic się nie dzieje. Ja nie jestem kynologiem i mówię tylko z własnego doświadczenia. A Tobie co się bardziej podoba? Inu czy Amerykaniec?
Mam nadzieję że uda CI się dokonać dobrego wyboru :-)
Pozdr.