Jump to content
Dogomania

Wczoraj przyjaciółki - dziś przeciwniczki (stara bostonka i młoda buldożka)

Recommended Posts

Posted

Witam,
mam problem z pieskami, z którym nie mam pomysłu jak sobie poradzić, może ktoś z Was coś doradzi. Rodzice mieszkają poza miastem, mają dwa psy wilbox (mix wilczura z bokserem) 8 lat samiec i boston terier 9 lat suczka, wraz z małżonką mamy 7 miesięcznego buldoga francuskiego – suczkę. W związku z tym, że rodzice mają domek i podwórko gdzie pieski mogą pobiegać często do nich jeździmy.
Wszystko było fajnie i spokojnie, zwierzaki się bawiły aż tu jakieś dwa tygodnie temu bostonka rzuciła się na buldożkę i od tego czasu koniec, suczki nie mogą przebywać w tym samym pomieszczeniu, bo od razu bostonka rzuca się na buldożkę. A ostatnio buldożka już chyba nie wytrzymała i też zaczęła odwzajemniać ataki. Duży pies na szczęście się w to nie miesza.
Dziwnym jest, że takie akcje zaczęły się nagle i nie zaobserwowałem aby byłby czymś konkretnym sprowokowane. Wcześniej wszystkie psy bawiły się razem, a teraz każda wizyta u rodziców, to na zmianę, trzeba jedną albo drugą zamykać.
Dodam, że bostonka, ma już reumatyzm i jest prawie całkowicie ślepa – a to ona prowokowała ataki. Buldożka z kolei jest już teraz od niej większa i masywniejsze.
Czy macie jakąś radę jak towarzystwo pogodzić?
Stawiam zwierzaki na ziemi i póki je trzymam, to wydaje się być wszystko OK, ale wystarczy je puścić – od razu ogień w oczach.
Co ciekawy gdy jedna leży na kolanach, druga wpycha się obok i jest spokój.
Macie jakiś pomysł?

Pozdrawiam

Posted

Przypuszczam (może mylnie), że stara sunia może się bać konkurencji młodej, skoro jest głuchawa, ślepawa, a młoda silna, wieksza. Jeśli pojedynki są naprawdę ostre, ingerujcie. Jesli to sa raczej przepychanki, ale bezkrwawe, ja bym radziła nie ingerować. One ustawiają sobie miejsca. Muszą się dotrzeć i ustalić swoje miejsca w domu.
U mnie były 4 psy (2 moje, 2 mojego faceta), przy pierwszych spotkaniach było ostro, po prostu puszczalismy je w kagańcach, one się tłukły, przepychały (pod naszym okiem, jak ktoś przeginał, był odstawiany do kąta). Po kilku takich spotkaniach utarły się ich pozycje w grupie i teraz się swobodnie bawią.

Nie jestem pewna, czy u Was podobnie to wygląda, ale jesli tak, spróbujcie zostawić je w spokoju.

Posted

Dzięki za odpowiedź.
Brałem pod uwagę takie rozwiązanie, ale boję się skutków konfrontacji zwłaszcza u starszej - że może biedaczka stracić oczy. Przy okazji jednego ze starć mała ugryzła starą kilka razy w ucho, tak że można było kolczyki wieszać ;)
Świetnie by było gdyby dało się każdemu z piesków nałożyć kaganiec, ale one mają tak małe pyszczki, że chyba się nie da (pytałem w kilku zoologicznych - nie ma tak małych), online nie chce kupować, bo wolałbym je przymierzyć (pieskom oczywiście).

Pozdrawiam