Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie wiem, czy ten mój topic lepiej dać tutaj czy na Weterynarii... Ale czy ktoś z Was ma doświadczenie z prześwietlaniem bioder w celu uzyskania rejestracji OFA? Wszelkie rady miło widziane!

Posted

Buldog, żeby skomplikować sprawę, organizacja nazywa się w "oficjalnym" skrócie OFA, a strona internetowa jest www.offa.org - jak wejdziesz na stronę, to stanie się oczywiste, że organizacje nazywa się OFA. W każdym razie, Orthopedic Foundation for Animals.

Posted

OK, o to mi chodzilo - kiedy bylem tam ostatni raz, strona wygladala jeszcze zupelnie inaczej i wydawalo mi sie, ze to sie OFFA nazywa.

niewazne.

nie slyszalem w kazdym razie, zeby ktos to robil w Polsce, z tym, ze to troche stare informacje som ;)

juz sie zbieram i bede tylko grzecznie obserwowal :hand:

Posted
nie slyszalem w kazdym razie, zeby ktos to robil w Polsce, z tym, ze to troche stare informacje som ;)
W OFA są zarejestrowane polskie psy, więc ktoś chyba robił.

Tak naprawdę to chodzi mi głównie o dotarcie do ortopedy, który ma doświadczenie w robieniu zdjęć dla OFA.

I "od zawsze" nazywali się OFA, ale podejrzewam, że jak się zabrali za rejestrację domeny, to ofa.org było już zajęte :wink: .

Posted
Flaire, a to nie jest Orthopaedic Federation of America? :wink:
Boszsze!!! Czy Wy się ze mnie nabijacie??? Dosyć już! W kontekscie psów, OFA to Orthopedic Foundation for Animals i o tę organizację mi chodzi. Nie o Orthopaedic Federation of America, nie o Ohio Florists Association i nie o ...... . ORTHOPEDIC FOUNDATION FOR ANIMALS. OFA. Thank you.
Posted

Flaire:

Ja sie wcale nie nabijam. :wink:

Rodzice mojej Raisy maja badania OFA i jak sprawdzalam oficjalna nazwe, to bylo napisane Orthopaedic Federation of America :wink: Natomiast znalazlam to w ksiazce Living with a Border Collie.

A moze to jakies inne OFA? :hmmmm:

Posted

Mami, nie wiem, co Ci odpowiedzieć. Organizacja, o którą mnie chodzi nazywa się (i, o ile wiem, zawsze się nazywała) Orthopedic Foundation for Animals. Natomiast o tej organizacji, o której Ty piszesz nigdy nie słyszałam. Zresztą sprawdź sobie w internecie: w internecie nie istnieje nic pod nazwą "Orthopaedic Federation of America". Co, oczywiście, nie znaczy, że nie istnieje w ogóle, ale w dzisiejszych czasach, tego typu organizacje raczej istnieją w internecie jeżeli istnieją w ogóle.

Internetowy adres organizacji, o którą mi chodzi to www.offa.org i tam możesz sobie sprawdzić w bazie danych rozmaite informacje wszystkich psach (również Border Collie), które były przez nich zatwierdzane. Możesz sobie przeszukać ich ogromną bazę danych żeby sprawdzić, czy psy, o których wspominasz w niej figurują. Możesz też wyświetlić listę (baaaardzo długą - setki stron) wszystkich Border Collie, które były przez nich zatwierdzane.

O tę organizację mi chodzi. Natomiast nie wiem, co to jest za organizacja, o której Ty piszesz - to raczej oddzielny topic.

Posted

Moze to jakas stara nazwa? Chociaz, ksiazka jest swieza, z 2001 roku. Jest podany skrot i rozwiniecie, wlasnie przy temacie przeswietlania bioder. :roll: Niewazne.

Rodzice Raisy figuruja w podanej przez Ciebie bazie, wiec chyba "Twoja" nazwa jest prawidlowa. A te z ksiazki, to ja sobie jeszcze poszukam i sprawdze :wink:

Posted
Rodzice Raisy figuruja w podanej przez Ciebie bazie
No to kamiń spadł mi z serca, bo trochę się bałam, że coś tutaj nie tak.

A autor książki może po prostu "po swojemu" rozwinął skrót (o OFA wiedzą wszyscy, ale nie koniecznie o tym, od czego to skrót). Takich błędów, niestety, jest sporo w tym, co czytamy. :roll: