Jump to content
Dogomania

Swinka-makabra,czyli Klub Pomocy Świnkoosobom.SZUKAMY DT dla swinek,w calej Polsce!

Recommended Posts

Posted

[quote name='pucka69'][COLOR=black]pewnie ze przezyja, szkoda ze nie wziełaś mojego kontenerka - byłby im wygodniej chyba? zasadzkas go zabrała?[/COLOR][/quote]
ja mam kontener :oops: zapomniałam napisać.
A świniaki maja większą powierzchnie niz w kontenerku, a o to że "pzezyje" to o Bolka mi chodziło, zreszta on teraz cały czas i tak przebywa na lub pod hamakiem, wiec tak naprawde nie czuje sie poszkodowany 2/3 klatki mu zostało. a ja sie bałam ze trzy dni w kontenerku je wymeczy. Zrobiłam im niby domek żeby mogły się zchować.

• Replies 8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

To ja wtrące swoje 3 grosze....Moim zdaniem w nazwie stowarzyszenia czy klubie pomocy powinno znaleźć się słowo swinkoosoba....Nie świnka tylko świnkoosoba...
Witaj Kapuszek na forum...
Pucka,ta Zyta (dawna Mietka) wraz ze zmianą imienia chyba zmieniła charakter...Jak ona smiała zabrać Heli ogórka.Helka nie daj się gówniarze..Jestes duża i dobrze odżywiona..Chociaz tak naprawdę Zyta jest podobna do Kryski (swojej mamy).Krysia uczyła dzieci prawdziwego zycia od małego-podchodziła i zabierała im liścia i szybko sama zjadała.I Zyta była zdolną uczennicą...
Reszta trzody chlewnej ma sie dobrze.Wolfi jest dostojny,zjada chętnie,przemiły świn.
Tradycjusz u mojej siostry-je jak jadł.Delikatnie,po troszeczku.Może to jest przyczyna chudości?Przy tym wszystkim-uwielbia się głaskać,gulgocze.Wypuszczony z klatki-biega...Ale nie je tak jak inne swinie.
Jutro przekazanie świniaka nowej właścicielce.Choc moja siostra juz żałauje bo zdążyła się do Tradycjusza przywiązać..

Pucka dodaj mi Brusię,która w lutym br pomaszerowała za TM

Posted

[B][I][COLOR=#800080]Evelin - Pajunia, Brusia za TM,Wacio
[*], Krysia,Selma, Wolfi-Bobik, Gwidon[/COLOR][/I][/B]
[I][B][COLOR=#800080]Black - Duża i Mała[/COLOR][/B][/I]
[I][B][COLOR=purple]Alfa i Zuzia - Don Kichot i Filip[/COLOR][/B][/I]
[I][B][COLOR=purple]Pucka - Inka,Helenka, Zyta ( Gucio,Czwartek i Jadzia za TM)[/COLOR][/B][/I]
[I][B][COLOR=purple]Bebebe - Bronka i Pysia, Misiu
[*][/COLOR][/B][/I]
[I][B][COLOR=purple]brazowa1-"Czarna Głowa vel Chrupcia" oraz Łatka na wakacjach[/COLOR][/B][/I]
[I][B][COLOR=#800080]Elurin - Bercik i Bolek, Batman i Benio oraz Balbina II w ciąży na tymczasie (Balbina za TM)[/COLOR][/B][/I]
[I][B][COLOR=#800080]TZ Elurin - Rosi i Frania[/COLOR][/B][/I]
[I][B][COLOR=#800080]Zasadzkas - żeby jej nie było smutno - Świnka Ze Śmietnika (czyli Boluś) i Filipa[/COLOR][/B][/I]
[I][B][COLOR=#800080]Aga&Adam - świnki płci damskiej - Kubuś i Tutuś [/COLOR][/B][/I]
[I][B][COLOR=#800080]Agamika - Lukierek i As na tymczasie[/COLOR][/B][/I]
[I][B][COLOR=#800080]Tajemniczy CHŁOPAK ERIU - Godzilla i Pusia[/COLOR][/B][/I]
[I][COLOR=purple][B]Supergoga - Kamasutra
[*][/B][/COLOR][/I]
[I][COLOR=purple][B]Magda - Halinka[/B][/COLOR][/I]
[B][I][COLOR=purple]Magdzik - dwa chłopaki -.....?[/COLOR][/I][/B]
[B][I][COLOR=#800080]Korenia - świnek Kaśka[/COLOR][/I][/B]
[B][COLOR=#800080][I]Apsa z [/I][/COLOR][COLOR=purple]Myszką i Króliczkiem ['][/COLOR][/B]
[B][COLOR=#800080]Basia - Kalie
[*][/COLOR][/B]
[B][COLOR=#800080]Bounty - już wkrótce świnki od Agamiki[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#800080]Kitka - Paszczak i Ryjek[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#800080]Kremowy - w Piasecznie[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#800080]Muminek i Włóczykij - w Baniosze[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#800080]invictus - Pigusia
[*] oraz już wrótce 2 świnki dziewczynki[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#800080]Czarne słoneczko od środy -Tradycjusz [/COLOR][/B]

mnie najbardziej sie podoba Klub Pomocy Świnkoosobom

Posted

a u mnie nie jest przypadkiem As,a nie Kremowy?

A tak wogóle to ja poprosze o "a" na końcu mojego nicku, bo jeszcze mnie z płcoą przeciwną pomylą;) :eviltong:

Posted

Pucka - u mnie na liście jeszcze Benio. Muminek i Włóczykij - w Baniosze.
A Asik to przypadkiem dziś do Krakowa nie pojechał? Bo mi się zdaje, że w Piasecznie jest Kremowy. I że Ci się, Pucka, pomerdali. Ale może mi się pomerdało?
Klub Pomocy Świnkoosobom jako nazwa stowarzyszenia?
Może [B][COLOR=red]Stowarzyszenie Przyjaciół Świnek Morskich - Klub Pomocy Świnkoosobom[/COLOR][/B]? Bo świnkoosoba będzie słowem mało zrozumiałym dla postronnych.
Agamika - myślę, że chcemy nawiązać kontakt z chętnymi na świnki. Daj kontakt do Anity, wyjaśnię jej szczegóły.
Balbinia przeniesiona do dużej klatki. Relaksuje się.

Posted

[quote name='Elurin'][B][COLOR=red]Stowarzyszenie Przyjaciół Świnek Morskich - Klub Pomocy Świnkoosobom[/COLOR][/B]? .[/quote]
To jest ok.
Pucka -poproszę o poprawkę - to była [B][U]Brusia[/U][/B] (skrót od Ambrozji)
Elurin kiedy spodziewasz się narodzin ?I jak Balbina- przejmuje sie trochę swoją rolą?
Jak rozpoznałeś ciążę u Balbiny?

Posted

To klatka Magdaryny, której raz jeszcze dziekujemy :)
Elurin - nazwa zdecydowanie za długa. Pierwszy człon - zbyt powazny jak na takie małe zwierzatka, drugi człon - niezrozumiały - moze cos jeszcze wymyslimy?

Posted

[quote name='Evelin']Elurin kiedy spodziewasz się narodzin ?I jak Balbina- przejmuje sie trochę swoją rolą?
Jak rozpoznałeś ciążę u Balbiny?[/quote]
Poród chyba będzie do końca tygodnia, Binia jest bardzo szeroka i co jakiś czas szykuje coś w rodzaju gniazda - kopie dołki w brykietach. Poza tym chętnie wyleguje się w domku. Przejmować się za bardzo nie przejmuje, myślę, że matkować będzie podobnie jak Krysia.
Jak rozpoznałem - Rosi mojej TZ była w ciąży i zaświnie jej się ze 2-3 tygodnie przed porodem mocno poszerzyło. Binia ma podobne kształty, zabrałem ją tylko do weta i się upewniłem.
Invictus - siedziba to pewnie byłaby W-wa. Składkę by się na posiedzeniu założycielskim ustaliło.

Posted

[quote name='Elurin']
Agamika - myślę, że chcemy nawiązać kontakt z chętnymi na świnki. Daj kontakt do Anity, wyjaśnię jej szczegóły.
[/quote]

napisałam ci na PW, niestety mam tylko adres meilowy

Posted

Wy naprawdę chcecie takie stowarzyszenie stworzyć? Tak na poważnie ? Z nr nip, regonem, wpisem, fv, księgową, konem bankowym, stroną internetową itd? Może za wczesnie na to wszystko jeszcze?
Stan swinek - poprawiam na bieżąco - zaglądajcie!

Posted

[quote name='pucka69']Wy naprawdę chcecie takie stowarzyszenie stworzyć? Tak na poważnie ? Z nr nip, regonem, wpisem, fv, księgową, konem bankowym, stroną internetową itd? Może za wczesnie na to wszystko jeszcze?[/quote]
Pucka - a co myślałaś? Że sobie jaja robimy z tym statutem?:evil_lol: Ja wprawdzie uważam, że należy to jeszcze przemyśleć dokładnie, ale tylko w kontekście dogrania szczegółów.
A czemu za wcześnie? Króliki mają swoje, szczurki, to co, świnki gorsze? A pomoc dla nich jest potrzebna - patrz na te eksperymentki, na zaniedbanego Tradycjusza, na Mela bez poidła, na schroniskowe...A ile trafia ze schronów do węży?
W końcu trzeba coś z tym zrobić.

Posted

my chcemy miec stowarzyszenie zarejestrowane- pytam dla pewnosci ;)

Musimy zebrac 15 czlonkow stowarzyszenia..

Prawo tworzenia stowarzyszeń mają obywatele polscy, mający pełną zdolność do czynności prawnych (osoby, które ukończyły 18 lat i nie są ubezwłasnowolnione) i nie są pozbawieni praw publicznych (art. 3 ust. 1).
[LIST]
[*]Małoletni poniżej 16 lat może należeć do stowarzyszenia, jeśli wyrażą na to zgodę jego przedstawiciele ustawowi (np. rodzice), nie może jednak korzystać z biernego i czynnego prawa wyborczego. Natomiast małoletni w wieku 16-18 lat, mający ograniczoną zdolność do czynności prawnych, może należeć do stowarzyszenia oraz korzystać z biernego i czynnego prawa wyborczego, ale w składzie Zarządu danego stowarzyszenia większość muszą stanowić osoby o pełnej zdolności do czynności prawnych.
[*]Cudzoziemiec, niemający zameldowania na terytorium Polski, może wstąpić do stowarzyszenia, którego statut przewiduje taką możliwość. Cudzoziemcy, mający zameldowanie w naszym kraju, mogą tworzyć stowarzyszenia zgodnie z przepisami obowiązującymi obywateli polskich (art. 4).[/LIST]Oprócz projektu statutu musimy zebrac liste czlonkow założycieli z danymi: imię i nazwisko; data i miejsce urodzenia; adres zameldowania; numer dowodu osobistego, PESEL; własnoręczny podpis

Musimy wybrac 3 czlonkow, ktorych upowaznimy do zarejestrowania stowarzyszenia - ZARZAD .. Wybrac skarbnika..

uwazam ze zarzad powinien byc z jednego miasta..

Warszawa= to moja propozycja na siedzibe stowarzyszenia ;)

musimy zebrac 1 500 zl- trzeba bedzie jeszcze sprawdzic dokladnie..

Posted

[quote name='invictus hilaritas']my chcemy miec stowarzyszenie zarejestrowane- pytam dla pewnosci ;)

Musimy zebrac 15 czlonkow stowarzyszenia..[/quote]

Zgadza się - stowarzyszenie zarejestrowane. To jedyny sensowny rodzaj.

[quote name='invictus hilaritas']uwazam ze zarzad powinien byc z jednego miasta..

Warszawa= to moja propozycja na siedzibe stowarzyszenia ;)

musimy zebrac 1 500 zl- trzeba bedzie jeszcze sprawdzic dokladnie..[/quote]
Popieram W-wę, mamy tu w jednym miejscu grupę świnkomaniaków. Kasę sprawdzę jutro w dzień, jeszcze koszty rejestracji...

Posted

do tego moze dojsc jeszcze opłata sądowa za uzyskanie statusu organizacji pożytku publicznego 250 zl

[I]jezeli[/I] Sąd bedzie nam kaal płacić za zmiany w KRS[I] w[/I] wysokości 150 zł [I]to bedziemy skladac[/I] wniosek o zwolnienie z kosztów sądowych..

Posted

znalazlam :

[LIST]
[*][quote][LIST]
[*]rejestr stowarzyszenia - zarejestrowanie - 250 zł, zmiana - 150 zł, wykreślenie - 300 zł,
[*]rejestr przedsiębiorców - zarejestrowanie 1000 zł (również gdy jednocześnie następuje wpis do rejestru fundacji), zmiana - 400 zł, wykreślenie tylko z rejestru przedsiębiorców i bez wykreślenia z KRS - 150 zł oraz 300 zł wykreślenie nie tylko z rejestru przedsiębiorców, ale i z KRS,
[*]opłaty kancelaryjne - od poświadczonych odpisów, wypisów, wyciągów i odpisów w wysokości 6 zł za każdą stronę.
Stowarzyszenie, które najpierw zarejestrowało się wyłącznie w rejestrze stowarzyszeń, innych organizacji społecznych i zawodowych, fundacji oraz publicznych zakładów opieki zdrowotnej, a chciałoby podjąć działalność gospodarczą musi złożyć wniosek o rejestrację w rejestrze przedsiębiorców.[/LIST]W wypadku jednoczesnego wniesienia przez tego samego wnioskodawcę, na kilku formularzach, kilku wniosków o wpis lub o dokonanie zmian w Krajowym Rejestrze Sądowym - pobiera się tylko jedną opłatę, z tym, że jeżeli przepis przewiduje dla danego rodzaju spraw opłaty w różnych wysokościach - pobiera się opłatę wyższą.
Jedną opłatę stałą, w kwocie 100 zł, pobiera się od skargi na orzeczenie referendarza sądowego, chociażby dotyczyło kilku wpisów w rejestrze przedsiębiorców lub rejestrze stowarzyszeń, innych organizacji społecznych i zawodowych, fundacji oraz publicznych zakładów opieki zdrowotnej.
Za uwierzytelnienie odpisu statut w postępowaniu rejestrowym trzeba zapłacić 40 zł.

[/quote]
[/LIST]zrobienie stronki takiej : [URL="http://www.fundacja-ast.pl/content/view/41/44/"]http://www.fundacja-ast.pl/[/URL]

po znajomosci wynosiloby 200-250 zl (to polowa ceny), chyba ze ktos nam zrobi za free ;)

oplata za serwer na miesiac ok 5 zl

Posted

staram się twardo stąpac po ziemi, chociaz naturalnie idea świnkowego stowarzyszenia jest super!
nie wiem natomiast czy nie jest po prostu za wczesnie - jest nas zbyt mało jeszcze. A stowarzyszenie helki by nie uratowalo - bo helka jest uratowana nielegalnie. swinki z laboratorium zreszta tak samo.