Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 47.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Maupa4

27969

• Bila

6040

• ockhama

3031

• wilczy zew

1578

Posted

[quote name='Maupa4']

Poza tym - chociaz nie wiem co to znaczy że kurczak biegunka i cielęcina biegunka - taka prawdziwa cielęcina i taki prawdziwy kurczak z mięsnego czy te karmy z kurczakiem i cielęciną go "rozregulowywują" ?[/QUOTE]

Po prawdziwych kościach cielęcych jedzonych w zamierzchłej przeszłości miał alergię - wylizywał łapy aż mu sierść brązowiała, po odstawieniu, przeszło jak ręką odjął.
Dodatek gotowanej cielęciny do karmy kończył się baaardzo rzadką kupą.
Jak chciałam mu zrobić dobrze i po którymś tegorocznym rozszerzeniu zapodałam mu gotowanego kurczaka, skończyło się regularną biegunką:shake:
Ja wiem jakie są teorie dotyczące skrętu i w dużej mierze się z nimi zgadzam, ale one niestety również w dużej mierze nie pasują do futrzaka, np. próby wymiotów przy idealnie pustym żołądku, co jak dla mnie przesuwa problem poza żołądek czyli w jelita.
Pewnie bym na to nie wpadła, gdyby nie to, że sama mam podobny problem - nadmierny wysiłek lub nadmierny stres lub kombinacja jednego i drugiego i jest mi niedobrze i jest to ewidentnie odjelitowe.

Posted

[quote name='Bila']Kurczę, betuana, a po karmie dla jelitowców też się zdarzały skręty?[/QUOTE]

Przerobiliśmy Royala wtedy jeszcze nazywał się intestinal, potem był Hill's i/d. Teraz były różne sensitivy, a ostatnio Hill's d/d. Rozważam powrót do Royala, ewentualnie jest jeszcze Purina gastrointestinal. Może, cholera, wrócić do wersji mielonej i namaczanej? Bądź tu człowieku mądry i pisz wiersze...

Posted

[quote name='betuana']Po prawdziwych kościach cielęcych jedzonych w zamierzchłej przeszłości miał alergię - wylizywał łapy aż mu sierść brązowiała, po odstawieniu, przeszło jak ręką odjął.
Dodatek gotowanej cielęciny do karmy kończył się baaardzo rzadką kupą.
Jak chciałam mu zrobić dobrze i po którymś tegorocznym rozszerzeniu zapodałam mu gotowanego kurczaka, skończyło się regularną biegunką:shake:[/QUOTE]

Wołowina :roll:
I to "dziesiątej" kategorii :roll: I surowa ale przemielona. Świeża ze sklepu/marketu który ma swój rozbiór mięsa i chętnie odsprzeda resztki/odpady z danego dnia.
Makaron dla psów z witaminami - żaden ludzki ani tym bardziej psi chiński zalewany.
I warzywa - ja tam daję marchew.
Żadnych alergii i żadnych biegunek ...

Nawet nowi zaraz na pierwszy wspólny obiad dostają to co kuchnia daje a nie to co teoretycznie gdzies tam jedli. Żadne nigdy żadnych sensacji. Nawet tym którzy przyjeżdzali z sensacjami zaraz sensacje ustępowały.
Białasy nie mają alergii mimo że sa potencjalnymi alergikami.

Za to Dani dostała takiej mega alergii jak ją uraczyłam kością wołową wedzoną :oops:, że świat jeszcze takiej nie widział :roll:

[quote name='betuana']
Ja wiem jakie są teorie dotyczące skrętu i w dużej mierze się z nimi zgadzam, ale one niestety również w dużej mierze nie pasują do futrzaka, np. próby wymiotów przy idealnie pustym żołądku, co jak dla mnie przesuwa problem poza żołądek czyli w jelita.
Pewnie bym na to nie wpadła, gdyby nie to, że sama mam podobny problem - nadmierny wysiłek lub nadmierny stres lub kombinacja jednego i drugiego i jest mi niedobrze i jest to ewidentnie odjelitowe.[/quote]

Raz mieliśmy skret, cudem wyszliśmy i opatrznośc i wiązanie do kaloryfera czuwały nad nami - nigdy nam się nie powtórzyło. :modla:
Z czego się cieszę i w związku z tym nie mam żadnego doświadczenia akurat w tym temacie ...
Podobnie jak nie mam zielonego pojęcia o karmach suchych ... :oops:

Posted

Maupo, jak się miewają bulwy ze szczególnym uwzględnieniem tej rudej i kudłatej?

Mnie właśnie chce szlag trafić - od powrotu z pracy do domu waruję przy komórce, czekając na info z kliniki czy futro dostanie na noc przepustkę do domu, a jak wreszcie zadzwonili to zdążyłam wcisnąć zieloną słuchawkę i w tym momencie wyłączyli mi zasięg. Zawsze mi to cholera robią jak czekam na ważny telefon, a w klinice cholera nikt nie odbiera...

Ale wystarczyło zacząć pisać zażalenie i już wiem wszystko - futro zostaje na noc bo jest bardzo słabiutkie, ale doniesiono mi, że już i tak jest bardziej zainteresowany otoczeniem niż po południu.

Posted

Ruda kudłata bulwa poczuła już wiatr w żaglach ... :mdleje:
Trochę jeszcze niepewnie chodzi ale jak się rozpędzi to gna jak szalona :roll:
Znosi ją jeszcze i na prostej i na zakrętach ale ona już "sama, sama, sama". Po schodach już też sama ... no ale na zejście samej to jeszcze niekoniecznie - i dobrze że akurat to to sama niekoniecznie.

Reszta bulw też ok ;)

[quote name='betuana'] futro zostaje na noc bo jest bardzo słabiutkie, ale doniesiono mi, że już i tak jest bardziej zainteresowany otoczeniem niż po południu.[/quote]

Trzymamy kciuki za rekonwalescenta.

Posted

[quote name='Maupa4']Ruda kudłata bulwa poczuła już wiatr w żaglach ... :mdleje:
Trochę jeszcze niepewnie chodzi ale jak się rozpędzi to gna jak szalona :roll:
Znosi ją jeszcze i na prostej i na zakrętach ale ona już "sama, sama, sama". Po schodach już też sama ... no ale na zejście samej to jeszcze niekoniecznie - i dobrze że akurat to to sama niekoniecznie.

Reszta bulw też ok ;)[/QUOTE]
Ale wieści:multi::multi::multi:

[quote name='Maupa4']Trzymamy kciuki za rekonwalescenta.[/QUOTE]

My się też dołączamy do kciukowania:thumbs::thumbs::thumbs::thumbs::thumbs::thumbs:

My już jesteśmy bezszwowi, wciąż nie mogę uwierzyć,że nie było drugiego szycia:evil_lol:

Posted

wow Bila jak szybko! Gratki, że Wam się udało :lol: u Puni też zagojone - poszło ładnie po odcięciu supełka - to on tam podrażniał

Trzymam też za Futrzaka pechowca!

i za wszystkie bulwy łącznie z rudą kudłatą też a co!

Posted

[quote name='Bila']

My już jesteśmy bezszwowi, [B]wciąż nie mogę uwierzyć,że nie było drugiego szycia[/B]:evil_lol:[/QUOTE]

W końcu kiedyś cos musi pójść nie po naszej myśli ;)
I super że już bez szwów :)

[quote name='malawaszka'] u Puni też zagojone - poszło ładnie po odcięciu supełka - to on tam podrażniał

[/QUOTE]

Jak nic one wszystkie powinny byc zszywane bezszwowo - ile stresów byłoby mniej ;)

Widziałam Klementynę ... ale laska. :siara:
No i podobno chce byc pierwszą polską sznupą łaciatą ... :hmmmm:

A co do Migoty - to dałam się podpuścic Matce Barona M. ... miałam już wizję małego ślepego pieska śmigającego na wózku. Tylko jak tu śmigac na wózku jak przód się wali i tył się wali - jak nic musiałaby śmigac na ... wrotce ... :roll:

Posted

No Klementynka wreszcie przestała przypominać hipka :loveu: taka zgrabniutka jest że szok! No i póki co zarasta dziwnie - zobaczymy co z tego będzie dalej, oby do zimy się udało ale niektóre miejsca są całkiem łyse jeszcze, jakby nie było tam mieszków...

Posted

[quote name='malawaszka']No Klementynka [B]wreszcie przestała przypominać hipka[/B] :loveu: taka zgrabniutka jest że szok! [/QUOTE]

To już normalnie obsesja z tymi wagami i figurami ... :mdleje:
Co Wy macie przeciwko hipkom i to karłowatym hipkom ... :mad:
Chyba najwyższy czas założyc w końcu Stowarzyszenie Obrony Hipków Karłowatych Wszystkich Ras :roll:

[quote name='malawaszka']No i póki co zarasta dziwnie - zobaczymy co z tego będzie dalej, oby do zimy się udało ale niektóre miejsca są całkiem łyse jeszcze, jakby nie było tam mieszków...[/quote]

Na niezarastającą łysośc to ja mam tylko jeden sprawdzony patent - podkoszulek :roll:

Posted

[quote name='Maupa4']To już normalnie obsesja z tymi wagami i figurami ... :mdleje:
Co Wy macie przeciwko hipkom i to karłowatym hipkom ... :mad:
Chyba najwyższy czas założyc w końcu Stowarzyszenie Obrony Hipków Karłowatych Wszystkich Ras :roll:
[/QUOTE]

nie no - ją trzeba było doprowadzić do wyglądu sznaucera bo przecież bulwą nie jest - jak schudła to od razu i wątrobowe się poprawiły!!! i już koniec odchudzania :multi:

Posted

Dobrze, że u bulw dobrze i Bilbo wreszcie bezszwowy:evil_lol:

A u nas... Nawet mi się pisać nie chce...
O północy kolejne rozszerzenie... Futrzak jest bardzo słaby, nawet nie chce się podnieść...
Boję się, cholernie się boję, że to już ten czas, że trzeba się będzie żegnać...

Posted

[quote name='betuana']Dobrze, że u bulw dobrze i Bilbo wreszcie bezszwowy:evil_lol:

O północy kolejne rozszerzenie... Futrzak jest bardzo słaby, nawet nie chce się podnieść...
Boję się, cholernie się boję, że to już ten czas, że trzeba się będzie żegnać...[/QUOTE]

:glaszcze:

Posted

Kochani zagłosujcie

[INDENT]
[LIST]
[*][INDENT][URL="http://www.dogomania.pl/forum/threads/235228"][IMG]http://content.pimp-my-profile.com/i57/2/11/10/bn_fffbf0786b.png[/IMG][/URL]
[/INDENT]
[/LIST]

[/INDENT]

Posted

[quote name='betuana']
Boję się, cholernie się boję, że to już ten czas, że trzeba się będzie żegnać...[/QUOTE]

:calus:

I trzymamy za Was kciuki.

Posted

[quote name='wilczy zew']Kochani zagłosujcie[INDENT]
[LIST]
[*][INDENT][URL="http://www.dogomania.pl/forum/threads/235228"][IMG]http://content.pimp-my-profile.com/i57/2/11/10/bn_fffbf0786b.png[/IMG][/URL]
[/INDENT]

[/LIST]

[/INDENT]
[/QUOTE]

Zagłosowałam ... wczoraj ? albo przedwczoraj ? ... :hmmmm:
Wtedy jak Pani Prezes od Sznupów "kazała głosowac" u siebie ;)

No sznupy mobilizacja ... pełna mobilizacja :mad:

Posted

Betuana :calus:
Maupo jak Wiewióreczka dzisiaj ?
Bila , dobrze że Bilbo się nie podarł . Mam w domu jego dalekiego kuzyna , chyba są spokrewnieni przez jakąś babcię lub pradziadka który właśnie przechodził niedaleko ;)

Posted

[quote name='jaanka']
Maupo jak Wiewióreczka dzisiaj ?
[/QUOTE]

Dobrze :)
Ciągle ją jeszcze znosi i gibie ale chyba zdecydowanie nie będzie jeżdzic na wrotce ;)

Posted

Albo mikro wylew albo ten obrzęk rdzenia.

Jak na coś innego to chyba za szybko "przechodzi".

A o dr Bałucińskiej pamiętam.
A jak zapomne to przypomnisz mi ;)

Posted

Całe szczęście że szybko przechodzi .

Wiesz z tymi radami i przypominaniem to różnie jest .
Intencje są dobre ale może to kogoś wkurzać . Muszę się często w język gryźć a raczej po paluchach bić .
A i tak się coś zawsze wymknie .:ices_bla: