Patik Posted August 11, 2012 Author Posted August 11, 2012 Dzisiaj Doris przeszła samą siebie zobaczyłam jak zwymiotowała cały posiłek (już drugi raz) ale dziś połkną całą ok.15 cm kość ;( a to 4 kg shih tzu :shake: nie chce wiedzieć co by było jakby jej to gdzieś stanęło,a ona nic nie gryzie i przez to częściej wymiotuje po barf'ie. Teraz przechodzimy z powrotem na karmę, przynajmniej, nie muszę się martwić,że mój pies nie przeżyje posiłku, a mielić razem z kośćmi nie mam niestety możliwości. Jutro postaram się dać jakieś zdjęci, bo dzisiaj znowu nie miałam na nic czasu ;/ Quote
Bgra Posted August 11, 2012 Posted August 11, 2012 [quote name='Patik']Dzisiaj Doris przeszła samą siebie zobaczyłam jak zwymiotowała cały posiłek (już drugi raz) ale dziś połkną całą ok.15 cm kość ;( a to 4 kg shih tzu :shake: nie chce wiedzieć co by było jakby jej to gdzieś stanęło,a ona nic nie gryzie i przez to częściej wymiotuje po barf'ie. Teraz przechodzimy z powrotem na karmę, przynajmniej, nie muszę się martwić,że mój pies nie przeżyje posiłku, a mielić razem z kośćmi nie mam niestety możliwości. Jutro postaram się dać jakieś zdjęci, bo dzisiaj znowu nie miałam na nic czasu ;/[/QUOTE] zastanawiałam się nad przejściem na Barf,ale tego się bałam miałam sunię,która po zjedzeniu ugotowanej kości trafiła na stół operacyjny z niedrożością jelit podobno tak się nie dzieje z surowymi kośćmi,ale ... Quote
Patik Posted August 11, 2012 Author Posted August 11, 2012 U nas Doris jest tak łapczywa,że połyka swój cały posiłek na raz , na początku kości gryzła teraz połyka razem z nimi i powiedziałam,że dość, teraz przechodzimy na bento kronen hipoalergiczny. Wet polecił trovet ,ale musiałaby nic więcej nie zjeść przez ok. 6-8 tyg a u nas się to nie sprawdzi,bo młoda nawet z ziemi wykopie,albo trawę zje, czy też okruszki i u nas się to nie sprawdzi więc powiedziałam mu od razu. A kuzynka karmi właśnie tym bento kronenem i psu przeszła alergia tylko ona ma uczulenie na gluten. Quote
Bgra Posted August 11, 2012 Posted August 11, 2012 od małego Hana jadła RC,ale zaczęła się drapać, trafiliśmy na" swoją karmę" my jesteśmy na TOTW i wydaje się być wszystko ok jak zmieniam to tylko smaki tej firmy Quote
rashelek Posted August 11, 2012 Posted August 11, 2012 To chyba taki urok tych psiaków. Koleżanki shih tzu też jedzenie łyka bez gryzienia, ale oni go karmią RC mini, takie megadrobne te granulki i nic mu nie jest. Ale kość w jelitach mu stanęła kiedyś, na szczęście pomogły środku przeczyszczające. A z weterynaryjnych karm RC jest ponoć świetne, ale nie wiem, czy mają typowo alergiczną karmę. No i zależy na co jest ta alergia? Quote
Patik Posted August 12, 2012 Author Posted August 12, 2012 [quote name='Bgra']od małego Hana jadła RC,ale zaczęła się drapać, trafiliśmy na" swoją karmę" my jesteśmy na TOTW i wydaje się być wszystko ok jak zmieniam to tylko smaki tej firmy[/QUOTE] U nas TOTW się nie sprawdził , strasznie się drapała i wyszły jej ropne krostki ;/ Za to Kubusiowi smakuje i jest ok. [quote name='rashelek']To chyba taki urok tych psiaków. Koleżanki shih tzu też jedzenie łyka bez gryzienia, ale oni go karmią RC mini, takie megadrobne te granulki i nic mu nie jest. Ale kość w jelitach mu stanęła kiedyś, na szczęście pomogły środku przeczyszczające. A z weterynaryjnych karm RC jest ponoć świetne, ale nie wiem, czy mają typowo alergiczną karmę. No i zależy na co jest ta alergia?[/QUOTE] Ja coś nie mam przekonania do RC no i ta cena czasami mnie rozwala.W podobnej cenie kupię Trovet ,który jest podobno lepszy.Na razie zobaczymy będziemy na bento kronen A skład jest chyba OK.?? Ryż (40 %), Mączka jagnięca (12,5 %), Drób, Tłuszcze zwierzęce, Pulpa buraczana, Dehydratyzowna ryba, Siemię lniane, Drożdże piwne, Olej z łososia, Minerały, Frukto-oligosacharydy, Lecytyna, Calendula, Algi morskie, Nasiona winogron. Tylko nie pokoi mnie ten drób ;/ ewentualnie teraz znalazłam to ta sama karma tylko natural balance Mączka jagnięca (min 16%), ryż (~55%), tłuszcz zwierzęcy, pulpa buraczana, siemię lniane, suszona ryba, olej z łososia, drożdże piwne, minerały, frukto-oligosacharydy, lecytyna, ekstrakt z nagietka, algi morskie, ekstrakt z pestek grejpfruta. Quote
Paulinka10 Posted August 12, 2012 Posted August 12, 2012 moja przez taki skład nie mogła by tego jeść Ryż (40 %), Mączka jagnięca (12,5 %), Drób, Tłuszcze zwierzęce Mączka jagnięca (min 16%), ryż (~55%), tłuszcz zwierzęcy życze cierpliwości w dobraniu Dorci karmy;) Quote
Patik Posted August 12, 2012 Author Posted August 12, 2012 [quote name='Paulinka10']moja przez taki skład nie mogła by tego jeść Ryż (40 %), Mączka jagnięca (12,5 %), Drób, Tłuszcze zwierzęce Mączka jagnięca (min 16%), ryż (~55%), tłuszcz zwierzęcy życze cierpliwości w dobraniu Dorci karmy;)[/QUOTE] Raczej jednak myślałam o tym drugim składzie ,bo nie ma kurczaka . A cierpliwość mi się już o woli kończy,a teraz zauważyłam,że Doris ważąc 4 kg, i jak ma 8 miesięcy,powinna jeść karmę dla dorosłych,czyli dokładnie tą samą co je pies mojej kuzynki :D Więc wczoraj wzieliśmy na spróbowanie i młoda wcina,aż się uszy trzęsą :P Quote
rashelek Posted August 12, 2012 Posted August 12, 2012 Strasznie dużo ryżu w tych karmach jest, a mało mięsiwa ;) Nie jestem zwolenniczką tych bezzbożowych karm, ale jednak 40 czy (o zgrozo) 55% ryżu to jak dla mnie za dużo. RC jako karma ponoć się popsuł, ale weterynaryjne są nadal na tym samym poziomie i ludzie je bardzo chwalą. No cena jest wysoka, ale znowu Dorcia to mały psiak i duży wór by jej wystarczył na bardzo długo. Quote
Patik Posted August 12, 2012 Author Posted August 12, 2012 My nie możemy prawdopodobnie też mieć zbóż, bo tam jest gluten,czyli coś co jest w mące, a np po bułce od razu ją uczuliło :shake: narazie damy jej to i zobaczymy jak bedzie reakcja,bo dżo osób sobie to chwali,,a do tego będzie dostwać jeszcze miesko tak raz w tygodniu, przeważ nie gotowane , ale surowe też się trafi :D Quote
Bgra Posted August 12, 2012 Posted August 12, 2012 Analiza:TOTW Pacific Stream Canine [TABLE] [TR="bgcolor: #fff5e1"] [TD="width: '"][SIZE=2] Białko[/SIZE][/TD] [TD="width: '"] [RIGHT][SIZE=2]25%[/SIZE][/RIGHT] [/TD] [TD="width: '"] [LEFT][SIZE=2] Cynk[/SIZE][/LEFT] [/TD] [TD="width: '"][SIZE=2] [RIGHT][SIZE=2]150mg/kg[/SIZE][/RIGHT] [/SIZE][/TD] [/TR] [TR="bgcolor: #ffdc94"] [TD="width: '"][SIZE=2] Tłuszcz[/SIZE][/TD] [TD="width: '"] [RIGHT][SIZE=2]15%[/SIZE][/RIGHT] [/TD] [TD="width: '"] [LEFT][SIZE=2] Selen[/SIZE][/LEFT] [/TD] [TD="width: '"] [RIGHT][SIZE=2]0,4mg/kg[/SIZE][/RIGHT] [/TD] [/TR] [TR="bgcolor: #fff5e1"] [TD="width: '"][SIZE=2] Włókno[/SIZE][/TD] [TD="width: '"] [RIGHT][SIZE=2]3%[/SIZE][/RIGHT] [/TD] [TD="width: '"][SIZE=2] Witamina E[/SIZE][/TD] [TD="width: '"] [RIGHT][SIZE=2][SIZE=2]150 IU/kg[/SIZE][/SIZE][/RIGHT] [/TD] [/TR] [TR="bgcolor: #ffdc94"] [TD="width: '"][SIZE=2] Wilgotność[/SIZE][/TD] [TD="width: '"] [RIGHT][SIZE=2]10%[/SIZE][/RIGHT] [/TD] [TD="width: '"][SIZE=2] Omega-6[/SIZE][/TD] [TD="width: '"] [RIGHT][SIZE=2]2,4%[/SIZE][/RIGHT] [/TD] [/TR] [TR="bgcolor: #fff5e1"] [TD="width: '"][SIZE=2] Sód[/SIZE][/TD] [TD="width: '"] [RIGHT][SIZE=2]0,3%[/SIZE][/RIGHT] [/TD] [TD="width: '"][SIZE=2] Omega-3[/SIZE][/TD] [TD="width: '"] [RIGHT][SIZE=2]0,3%[/SIZE][/RIGHT][/TD] [/TR] [/TABLE] jak Hana była na RC nini adult to nie gryzła tych maleńkich chrupek a połykała,przy TOTW gryzie i nie wymiotuje Quote
Ty$ka Posted August 12, 2012 Posted August 12, 2012 A na co Doris ma uczulenie? Wiem, że Jax LadyS ma uczulenie, może się z nią skontaktuj w sprawie karmy? Bo wiem, że testowała ich wiele ;) Quote
ysmay Posted August 12, 2012 Posted August 12, 2012 moja shih tzu pięknie wszystko gryzie i nie ma problemu z kościami. Młody też załapał szybko o co chodzi z ich jedzeniem. Na chrupki nie chcą nawet patrzeć - je je kot. Ja miałam wcześniej beagle i był uczulony to wcinał TOTW Quote
phase Posted August 12, 2012 Posted August 12, 2012 Witanko po południowe. :) Ja zawsze boję się dawać psom kości. Daję czasem Żabie pogryźć , ale już końcówkę jej zabieram , by jej nie połknęła. Quote
ania90 Posted August 12, 2012 Posted August 12, 2012 moje to tylko sie koscia pobawia i ja poobgryzaja ;) wiec jak chce sie ich pozbyc to kupie im gnata i juz mam swiety spokoj z nimi Quote
Paulinka10 Posted August 12, 2012 Posted August 12, 2012 Moja jest uczulona na każde mięso i zboża także właśnie totw nam najbardziej spasował,a próbowałam wszystkie alergiczne i po żadnej nie było efektów takich jak po totw...ale co pies to inaczej więc musisz próbować.... Quote
#Etna# Posted August 12, 2012 Posted August 12, 2012 Hej hej:) ale superaśne fotki. Te Twoje wariaty są niemożliwe:) Co do karm moja sznaucerka była na RC jako szczeniak. Potem przeszłyśmy na Acane i bardzo sobie chwalę:) Jagnięcina z jabłkiem super się sprawdziła i to jest karma też dla tych wrażliwszych;) Quote
Patik Posted August 12, 2012 Author Posted August 12, 2012 Na razie próbujemy, nam po TOTW , mieliśmy antybiotyk ;/ Brit care nie jest źle,dobrze wcale trak samo purina Dog chow lamb& rice, brit premium drapie się , josera drapie się wiec chyba uczulenie na kurczaka, bo tam gdzie jest go mniej tam mniej się drapie, więc teraz padło na bento kronen (dużo osób poleca na alergie)a no i jeszcze barf i połykanie i jednak boje się podawać tych kości teraz, już nie mówię tego ,że częściej wymiotuje żółtą pianą. Quote
Patik Posted August 13, 2012 Author Posted August 13, 2012 Witamy i zapowiadamy,ze tak z tydzień nas nie będzie, a potem w nagrodę dostaniecie dużo zdjęć :evil_lol: Quote
phase Posted August 13, 2012 Posted August 13, 2012 No jak będą zdjęcia to nieobecność da się wybaczyć. :grins: :evil_lol: Quote
Recommended Posts