Kasia77 Posted February 2, 2013 Posted February 2, 2013 (edited) Stan Iguni chyba się pogarsza... Wróciłam od nich 20 minut temu... Iga pare razy miała ostatnio problem z podniesieniem się, ostatecznie dawała rade, ale były dni, że szło jej gorzej niż wczesniej (miałam nadzieje, ze to tylko takie gorsze dni....), teraz znów nie mogła się podnieść, taka była zesztywniała, pomogłam i wyszła- wyszła i przewróciła się ,naprężyło ją - taki chwilowy paraliż, zrobiła bezwiednie pod siebie , boże... ile myśli mi przeleciało przez myśl jak przy niej klęczałam....:-(:-(:-(, na szczeście odrętwienie puściło i potem było z grubsza normalnie, ale widać są jakieś uciski na nerwy,weterynarz mówił, ze kręgosłup jest w koszmarnym stanie, ledwo sie trzyma, ale ja miałam tyle nadziei.... Strasznie się martwie o Igunie , boje się że nie doczeka wiosny, zielonej trawy i słońca :-(:-(:-( Co za koszmarny dzień... Edited February 2, 2013 by Kasia77 Quote
Kasia77 Posted February 3, 2013 Posted February 3, 2013 (edited) Dzis u Iguni dobrze, to znaczy normalnie jak na jej stan i kondycję, chociaż fakt faktem szybciej się ostatnio męczy . Bardzo bym prosiła żeby Tara w tym tygodniu dostała pieniążki na leki przeciwbólowe . Zawiesina powoli sie kończy, będę jechać w sprawie Iguni do kliniki , to wzięłabym leki dla Tary. Tarka nie ma swoich pieniędzy na suplementy, a jak moge jej nic nie dać kiedy daje Idze? Tarka tez ich potrzebuje, obie są biedne i schorowane ( oczywiście daje- Iga dzieli sie z Tarą). Bardzo chciałabym mieć tyle w zapasie i nadmiarze, żeby nie musieć o tym pisać:oops:,ale Igunia jest w takim kruchutkim stanie w jakim jest - musze i chce pchać w nią jak najwięcej a im więcej porządnych suplementów, tym drożej..., dlatego bardzo bym prosiła, żeby Tara miała swój grosik na "wzmacniacze". Można kupić suplementy wedle uznania i przysłać Tarce, chociaz nie ukrywam ,wole wszystkim dawać to samo, dzięki temu unikne wyrzutów sumienia, ze jedna bacbcia dostaje lepsze witaminy a druga np. mniej skuteczne. ;) Edited February 3, 2013 by Kasia77 Quote
Beat2010 Posted February 4, 2013 Posted February 4, 2013 [quote name='Kasia77']Stan Iguni chyba się pogarsza... Wróciłam od nich 20 minut temu... Iga pare razy miała ostatnio problem z podniesieniem się, ostatecznie dawała rade, ale były dni, że szło jej gorzej niż wczesniej (miałam nadzieje, ze to tylko takie gorsze dni....), teraz znów nie mogła się podnieść, taka była zesztywniała, pomogłam i wyszła- wyszła i przewróciła się ,naprężyło ją - taki chwilowy paraliż, zrobiła bezwiednie pod siebie , boże... ile myśli mi przeleciało przez myśl jak przy niej klęczałam....:-(:-(:-(, na szczeście odrętwienie puściło i potem było z grubsza normalnie, ale widać są jakieś uciski na nerwy,weterynarz mówił, ze kręgosłup jest w koszmarnym stanie, ledwo sie trzyma, ale ja miałam tyle nadziei.... Strasznie się martwie o Igunie , boje się że nie doczeka wiosny, zielonej trawy i słońca :-(:-(:-( Co za koszmarny dzień...[/QUOTE] Kasiu :( ciężko to czytać choć kolejny post nieco podnosi na duchu Quote
iwna5702 Posted February 5, 2013 Author Posted February 5, 2013 (edited) Kasiu pisałam do Agnieszki, dawalam jej link do wątku oraz tez kopie postów dotyczących leków Tary - moze na dniach przesle pieniadze - niezaleznie od wszystkiego wysylam dzis 200,- zl zaliczkowo na Amonka - moze z tego wez cos Kasiu na leki Tary a potem jak Agnieszka wpłaci i bedzie za leki to zwrocimy na konto Amonka, jesli nie bedzie to bede organizowac dodatkowa kaske. Biedna Igunia - u nas dzis piekna pogoda - jesli u Was tez słonko to może troche ja to ozywi i doda energii ... Edited February 5, 2013 by iwna5702 Quote
Beat2010 Posted February 5, 2013 Posted February 5, 2013 Kasiu,czy słyszałaś o spirulinie ? , pisałam z Joteską na temat innego psa i napisała,że polecilaby spirulinę , Joteska jest lekarzem ludzkim, ale w sprawie leczenia psów wierzę Jej w 100%, bo ma olbrzymią wiedzę i , niestety, praktykę tu napisane, że wspomaga wątrobę i wogóle cuda czyni :) [url]http://cali.pl/produkt/spirulina-oczyszczanie-organizmu/id,191.htm[/url] Quote
Kasia77 Posted February 5, 2013 Posted February 5, 2013 [quote name='Beat2010']Kasiu,czy słyszałaś o spirulinie ? , pisałam z Joteską na temat innego psa i napisała,że polecilaby spirulinę , Joteska jest lekarzem ludzkim, ale w sprawie leczenia psów wierzę Jej w 100%, bo ma olbrzymią wiedzę i , niestety, praktykę tu napisane, że wspomaga wątrobę i wogóle cuda czyni :) [URL]http://cali.pl/produkt/spirulina-oczyszczanie-organizmu/id,191.htm[/URL][/QUOTE] znam , karmiłam tym przez jakis czas Zorke , Pinesie... na pewno wspomaga organizm i wzmacnia , chociaż jak przy każdym podawanym specyfiku chciałoby sie wierzyć, ze będzie czynić większe cuda.... Musze wystawić Iguni bazarek, zebrac na suplementy, na badania(chciałabym jej zrobić świeże badania krwi i ogólną kontrole), potem będę obmyślać nowy plan - co kupić i co w Ige "wpychać" ;) Quote
AgnieszkaO Posted February 5, 2013 Posted February 5, 2013 (edited) [SIZE=1]Przepraszam za wstawkę. Bardzo pilnie szukam osoby, która mogłaby zrobić wizytę przedadopcyjną w Warszawie na Mokotowie. Chodzi o DT dla 4 szczeniąt, które w tej chwili przebywają w Toruniu u osób bezdomnych. W baraku jest bardzo ciemno i maluchy mogą zostać przypadkiem zdeptane. Dlatego DT jest dla nich ogromną szansą. Proszę o pomoc. tel. do mnie 783 542 630 [/SIZE]edycja: wizyta już umówiona:) Edited February 5, 2013 by AgnieszkaO Quote
Kasia77 Posted February 5, 2013 Posted February 5, 2013 [quote name='iwna5702']Kasiu pisałam do Agnieszki, dawalam jej link do wątku oraz tez kopie postów dotyczących leków Tary - moze na dniach przesle pieniadze - niezaleznie od wszystkiego wysylam dzis 200,- zl zaliczkowo na Amonka - moze z tego wez cos Kasiu na leki Tary a potem jak Agnieszka wpłaci i bedzie za leki to zwrocimy na konto Amonka, jesli nie bedzie to bede organizowac dodatkowa kaske. Biedna Igunia - u nas dzis piekna pogoda - jesli u Was tez słonko to może troche ja to ozywi i doda energii ...[/QUOTE] Dziękuje. A u Iguni dziś dobrze- trzyma się moja żabka dzielnie, chociaż słabsze łapy wyraźnie... Quote
iwna5702 Posted February 6, 2013 Author Posted February 6, 2013 Oj to dobrze ze Igusia daje rade - ja mam juz porobione fotki fantów - popodpisywane - prosilam córkę zeby zaczela robic bazarek i powklejała je dziś w wolnej chwili ( a ma ich troche bo sa ferie), Mam nadzieje ze od jutra bazarek wystartuje Quote
Kasia77 Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 [quote name='iwna5702']Oj to dobrze ze Igusia daje rade - ja mam juz porobione fotki fantów - popodpisywane - prosilam córkę zeby zaczela robic bazarek i powklejała je dziś w wolnej chwili ( a ma ich troche bo sa ferie), Mam nadzieje ze od jutra bazarek wystartuje[/QUOTE] u Nas ferie zaczynają się od poniedziałku - będzie lenistwo :razz: , bo zagonić do jakiejś pracy czy pomocy... oj ciężko:):) A wracając jeszcze do Tarki- tak sobie myślę, ze Tarze też warto byłoby zrobić badania, było nie było , ona cały czas leci na lekach, więc zwłaszcza stan wątroby należałoby kontrolować. A jak myślałam nad spiruliną , to przypomniał mi się Sufrin ( [url]http://www.sufrin.pl/[/url]) , polecała go kiedyś bardzo Teresa Borcz, jako rewelacyjnie działający specyfik, między innymi przy problemach z wątrobą. Quote
iwna5702 Posted February 6, 2013 Author Posted February 6, 2013 (edited) Juz ruszyl bazarek - wieczorkiem spróbuje jeszcze cos dorzucić. Zapraszam do podrzucania :) (a moze i zakupów) [URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/239628-Różności-dla-staruszków-w-SPA-hoteliku-u-Kasi-do-15-02-2013-godz-20-00[/URL] Edited February 7, 2013 by iwna5702 Quote
iwna5702 Posted February 8, 2013 Author Posted February 8, 2013 Kasiu, coś tam jeszcze poprzelewałam. Masz tyle chodzenia kolo psiaczków - nie tylko nasze korzystaja z dobrodziejstw mieszkania u Ciebie. A Gajunia ile ma lat - oczywiście tego nie wiemy na pewno - ale tak orientacyjnie? Pewnie tez już starsza Pani? Quote
Kasia77 Posted February 8, 2013 Posted February 8, 2013 [quote name='iwna5702']Kasiu, coś tam jeszcze poprzelewałam. Masz tyle chodzenia kolo psiaczków - nie tylko nasze korzystaja z dobrodziejstw mieszkania u Ciebie. A Gajunia ile ma lat - oczywiście tego nie wiemy na pewno - ale tak orientacyjnie? Pewnie tez już starsza Pani?[/QUOTE] według info schroniska Gajka miała 10 lat kiedy przyjechała, teraz mija rok jak jest u mnie, więc 11 ma na pewno a kto wie czy nie więcej Po niej wieku niby tak nie widać, siwizny brak, panna dobrze wyglada jak na swój wiek, ale niestety stawy sie sypią.... ona kulała mocno na przednia łape juz jak przyjechała, odkąd dostaje w stawy sterydy,teraz juz w obie przednie łapy, widać, że nie bolą, całkiem inaczej sie rusza, ale wczoraj mocno mnie zaniepokoiło to, ze z trudem układała się na kanapce, sama nie wiedziała jak poskładać łapy, tylko ze tym razem nie przednie a tylne :( . Musze zrobić jej ogólne a zarazem szczegółowe oględziny u weterynarza- rtg, usg, krew . Gajka jak na mieszańca rottki , jest w poważnym wieku- oby wszelkie choroby trzymały sie tylko z daleka.... Quote
Beat2010 Posted February 8, 2013 Posted February 8, 2013 [quote name='Kasia77']według info schroniska Gajka miała 10 lat kiedy przyjechała, teraz mija rok jak jest u mnie, więc 11 ma na pewno a kto wie czy nie więcej Po niej wieku niby tak nie widać, siwizny brak, panna dobrze wyglada jak na swój wiek, ale niestety stawy sie sypią.... ona kulała mocno na przednia łape juz jak przyjechała, odkąd dostaje w stawy sterydy,teraz juz w obie przednie łapy, widać, że nie bolą, całkiem inaczej sie rusza, ale wczoraj mocno mnie zaniepokoiło to, ze z trudem układała się na kanapce, sama nie wiedziała jak poskładać łapy, tylko ze tym razem nie przednie a tylne :( . Musze zrobić jej ogólne a zarazem szczegółowe oględziny u weterynarza- rtg, usg, krew . Gajka jak na mieszańca rottki , jest w poważnym wieku- oby wszelkie choroby trzymały sie tylko z daleka....[/QUOTE] oby......... Quote
Kasia77 Posted February 9, 2013 Posted February 9, 2013 Dzisiejszy Amuś [URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images40.fotosik.pl/1940/516db26173b11827med.jpg[/IMG][/URL] Dzisiejsza Igunia. Iga porosła pięknym futerkiem, jeszcze niedawno szyja była goła:) [URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images39.fotosik.pl/1933/12f1876a4e872b39med.jpg[/IMG][/URL] A tu powinna byc Tarka, tylko jak zwykle jak mnie zobaczyła z aparatem , chowała się na wszelkie możliwe sposoby :) Patrzy z takim wyrzutem jak chce zrobić jej zdjecie, jakby sie jakieś straszne rzeczy działy, więc poczekamy aż Tarka będzie miała lepszy humor ;) Quote
iwna5702 Posted February 10, 2013 Author Posted February 10, 2013 Igunia nigdy nie miala tak pieknego futra jak teraz - no moze jak byla szczeniaczkiem :) A Tarki nie rozumiem przeciez ladnie wyglada nie ma sie czego wstydzic przed aparatem . Amonek naprawde dorodny . Aga napisala ze przeleje piniazki jutro lub we wtorek - sama czeka na przelewy - wiec zerkaj na konto:) Quote
iwna5702 Posted February 12, 2013 Author Posted February 12, 2013 Na razie spokój na wątku - ale Kasia z siostra pracuja nad kubraczkami - zeby zarobić trochę kaski na staruszki. Pozdrawiamy Was :) Quote
Kasia77 Posted February 12, 2013 Posted February 12, 2013 [quote name='iwna5702']Na razie spokój na wątku - ale Kasia z siostra pracuja nad kubraczkami - zeby zarobić trochę kaski na staruszki. Pozdrawiamy Was :)[/QUOTE] a teraz to już nie z siostrą :), siostra przerzuciła się na broszki :) , ale fakt , że dzięki niej złapałam pomysł kubraczkowy , dopracowałam szczegóły i zlecam szycie , niestety prócz planowania i zakupu materiałów , nie potrafie nic a nic - mam dwie lewe ręce do szycia :) A u naszych szczęść, wszystko w porządku. Byłam dziś w klinice - weterynarka zaleciła podawać Amonowi karsivan jeszcze przez m-c, bo od badań wątrobowych minęły w tej chwili 4 tygodnie a biorąc pod uwagę wyniki sprzed m-ca, Amon powinien brać karsivan jeszcze co najmniej przez kolejny m-c, dopiero w połowie marca zrobimy kontrolne badania krwi. Opowiadałam weter. o Tarce, bo czasem jak się jej po nocy kości zastoją i ciężko jej wstać, to rzuca tylnymi łapami - wykopuje je do tyłu, jak koń, weterynarka mówi, ze takie odruchy są normalne u psów z silnym zwyrodnieniem stawów, kiedy stawy zesztywnieją, mrowieją , to pies ma taki odruch właśnie. Gaja i Iga umówione są na jutro na 10 tą na szczegółowy przegląd - RTG stawów, usg, krew i ...zobaczymy co dalej. Gaja bardzo kuleje na przednią prawą łape, ostatnio zaczęła dziwnie dostawiać prawą tylną , najprawdopodobniej tył ją pobolewa, ciężar przekłada na przednie łapy i dlatego tak bardzo kuleje. Az się boje tego jutra...., ale babcie będą przebadane szczegółowo;) Paragon za dzisiejszy Amonowy karsivan: [URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images39.fotosik.pl/1937/619c889c3228b368med.jpg[/IMG][/URL] Quote
Kasia77 Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 Iga z Gaja pojechały do kliniki. Najpierw było ważenie (oj, jak cięzko zapakować je na wage i dokładnie zwazyć), pobieranie krwi i ogólne oglądanie i rozprawianie nad babciami. Obie zostały,muszą byc po prześwietlane dokładnie, więc będą miały robione RTG w lekkiej narkozie + USG Gai i badania Igowego serca, w dwóch słowach- przegląd generalny. Po RTG będzie wiadomo co, gdzie w jakich ilościach wstrzykiwać w stawy . Trzymajcie kciuki, boje się tego co usłyszę i zobacze na zdjęciach rtg .... Quote
Beat2010 Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 [quote name='Kasia77']Iga z Gaja pojechały do kliniki. Najpierw było ważenie (oj, jak cięzko zapakować je na wage i dokładnie zwazyć), pobieranie krwi i ogólne oglądanie i rozprawianie nad babciami. Obie zostały,muszą byc po prześwietlane dokładnie, więc będą miały robione RTG w lekkiej narkozie + USG Gai i badania Igowego serca, w dwóch słowach- przegląd generalny. Po RTG będzie wiadomo co, gdzie w jakich ilościach wstrzykiwać w stawy . Trzymajcie kciuki, boje się tego co usłyszę i zobacze na zdjęciach rtg ....[/QUOTE] trzymam, trzymam Quote
Kasia77 Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 Jesteśmy Po... Gaja - zwyrodnienia w kręgosłupie i stawach, w różnych miejscach, większe i mniejsze, największe w przedniej łapie,tej na którą tak bardzo kuleje i gdzie ma dostawowo podawany od grudnia steryd. Dziś dostała kolejny. Wyniki nie najgorsze, ale mogłyby być lepsze, mało białych krwinek, musi dostawać coś na wzmocnienie. W RTG ślady po śrucie, w dwóch czy trzech miejscach. USG czyste, generalnie tragedii nie ma, Gaja musi schudnąć- musimy odciążyć stawy, wskazany kwas hialuronowy dożylnie, ale to juz nie teraz, bo sama dzisiejsza wizyta to rozpacz dla portfela... Iga - przy oglądaniu na monitorze RTG Iguni ,słyszałam nieustannie i przemiennie dwa słowa - tragedia i dramat:( Nie ma najmniejszej kosteczki,choćby malusiej, która nie miałaby stanu zapalnego. Kręgosłup- tragedia, zwyrodnienia jak najgorszy koszmar, zaczynające się już między drugim a trzecim kręgiem szyjnym , co jest bardzo rzadkie- weterynarz mówi, że na dziesiątki podobnych zdjęć , żaden pies nie miał zwyrodnien tak bardzo wysoko w odcinku szyjnym :( Stawy - tragedia, zwłaszcza w przedniej łapie, tej na którą Iga chodzi tak sztywno (pytałam Was kiedyś czy miała tą łape złamaną , bo sztywną ma jakby miała doczepiony kawał drewna a nie łape) ,stan zapalny w tej łapie i zwyrodnienie tak ogromne, ze nawet ktoś, kto kompletnie nie zna się na zdjęciach RTG, będzie widział, jak zdeformowany strasznie jest staw ( deformacja łapy sugeruje jakis wypadek). W tej samej łapie widoczne ślady metalu najprawdopodobniej . Coby o Idze nie mówić, jak powiedział weterynarz jedno wynika z prześwietleń - Iga żyła w bardzo złych warunkach... Wyniki z krwi- bardzo mocno i niebezpiecznie zawyżone parametry nerkowe, musimy odchudzić jedzenie z mięsa, dobrze byłoby wspomagać się karma dla nerkowców... Poza tym Iga ma rozedme płuc i powiększone serce, na początek dostała karsivan, powinien wspomóc serce i spowodować, ze nie będzie tak ziała jak zieje (to nie tyle z braku sił i trudnosci w poruszaniu ziała, co przez rozedme jak sie okazuje). Do stawu przedniej łapy (tej z najkoszmarniejszym stanem zapalnym) dostała leki , antybiotyk i przeciwzapalne , w poniedziałek kontrol i kolejna dawka. Na co dzień do podawania dostała zawiesine meloxidyl, taka samą jaką bierze Tara (to zamiast trocoksilu) Każda babcia miała zrobione po 4 zdjęcia, żeby raz a porządnie były prześwietlone - 8 zdjęć RTG + leki Igi = 450 zł ( obie dostały duże znizki , ani za usg Gai ani za zastrzyki w stawy weter. nie policzyła a każde zdjęcie liczone było z upustem) + 93 zł badania krwi w laboratorium + 35 żł dwa przejazdy z w tą i z powrotem ( razem 50 km) = 578 zł a gdzie witaminy i suplementy :( Quote
Beat2010 Posted February 14, 2013 Posted February 14, 2013 przeczytałam i nie chce mi się wierzyć, że w jednym psie moze być tyle chorób Quote
Kasia77 Posted February 14, 2013 Posted February 14, 2013 (edited) [quote name='Beat2010']przeczytałam i nie chce mi się wierzyć, że w jednym psie moze być tyle chorób[/QUOTE] pewnie w nie jednym z tych bid schroniskowych i po schroniskowych jest więcej chorób niż by człowiek przypuszczał, tylko dopóki się nie zrobi szczegółowego przegladu, to nie zawsze wiadomo.... Gdyby nie przeswietlenie płuc i serca żylibyśmy tak jak dotychczas, czyli niby bez tragedii, tyle, ze w zupełnej nieswiadomosci, że płuca Igowe wcale nie są zdrowe i że zianie nie tylko jest spowodowane brakiem sił i słabą kondycją łap , ale też a może przede wszystkim rozedmą . Igulinka to taki pies, który wcale nie zamierza poddawać się chorobom, może dlatego nie widać na oko, ile złego chowa się "pod futerkiem":sad:. Ona na tej sztywnej łapinie zrywa się czasem do biegu tak, jakby chciała pofrunąć , łapy nie nadążają za chęciami i zwykle kończy się lądowaniem nosa w śniegu , ale generalnie Igunia cały czas próbuje nadrabiać stracony czas, włącza się do zabawy z kolegami, próbuje dotrzymac im kroku, kiedy biegną obszczekać kota - "biegnie" za nimi i tez szczeka , szczekaniem zwraca na siebie uwagę człowieka, tak jak wczoraj u weterynarza- Gaja leżała w ciszy a Iga szczekała cały czas kiedy weter. omawiał i tłumaczył mi zdjecia RTG a ja nie zwracałam na nią uwagi , więc nie spuszcza wtedy z człowieka oczu i woła dokąd sił jej na haukanie starczy. Bardzo jest kochana i bardzo wyniszczona przeszłoscią, bardzo.... Gajulec za to ugryzł weterynarkę- aniołek mój , kto by sie spodziewał:) A tu dopiero jadą do weter. : [URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images40.fotosik.pl/1946/7955900950e83416med.jpg[/IMG][/URL] Edited February 14, 2013 by Kasia77 Quote
Beat2010 Posted February 14, 2013 Posted February 14, 2013 [B][COLOR=#ff0000]Walentynkowo[/COLOR][/B] Kasiu, to dla Ciebie: serduszko jamnicze [IMG]http://img90.imageshack.us/img90/4701/sercezjamnikiem.jpg[/IMG] a to dla wszystkich, a szczególnie dla moich deklarowiczek, które nie odmówiły moim prośbom i wpłacają swoje pieniądze na kolejne psy, Magda już 4 rok :) [IMG]http://img89.imageshack.us/edit_preview.php?l=img89/600/serceduze1.jpg&action=rotate[/IMG] Quote
Recommended Posts