Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kurczę, myślałam, że Janów Lubelski jest trochę bliżej, a to prawie 300 km :(

Koleżanka bardzo chciała zobaczyć Kubusia i zdecydować się na adopcję, ale taka odległość to dla niej problem, bo nie mają auta i nawet nie ma jak zobaczyć Kubusia :(

Raczej nie ma możliwości żeby Kubełek cudem znalazł się chociaż na jeden dzień w katowicach, nie? :(

Posted

Kubuś był przyzwyczajony do dalekich podróży, uwielbiał je. Prawie co tydzień wyjeżdżał ze swoim panem do domku w Bieszczadach, po dwóch dniach wracali.
Niestety 600 km to spory wydatek na samo paliwo, nie miał by kto zapłacić takiej sumy. :shake:

Posted

Właśnie wiem, że to jest problem. Myślałąm, że może, a nuż jakiś cud się zdarzy i ktoś prztransportowałby psinkę. Ahh gdyby dystans był chociaż o połowę krótszy, już sprawa byłaby trochę łatwiejsza :(

Porozmawiam jeszcze z koleżanką, czy decydują się na 100% na adopcję bez oglądania Kuby. Decyzja jest rodzinna, jak już bedą pewni to wtedy jeszcze napiszę i najwyżej jakiś transport się wymyśli...

Z opisu Kubusia + z moich opowiadań kiedy się nim opiekowałam, Kuba jest dla nich idealny, bardzo przypomina im ich sunię, która niedawno zdechła, dlatego są nim tak zauroczeni...

______

Jeszcze pytanie do kogoś, kto opiekuje się Kubusiem. Czy byłby w stanie zostawać w domu sam tak z 7-8 godzin, czy to raczej niemożliwe?

Posted

Ja może zacytuję słowa P.Magdy ( córki zmarłego pana Kubusia) która miała u siebie pieska przez 2 miesiące :

[FONT=comic sans ms][SIZE=2].Mam nadzieję, że Kuba jako tako znosi pobyt w hoteliku choć...szczerze mówiąc wątpię w to. Psiak po tylu przejsciach, po pobycie w schronisku, zmianie właściciela i kolejnym rozstaniu musi cierpiec. Pare słów o Kubie: według mnie jedyną jego wadą jest to, że nie znosi zostawac sam w domu. Szczeka i dobija się do drzwi, skacze na klamke no i boi się burzy poza tym to złoty pies. Ogromny pieszczoch często podchodzi sam do człowieka i mocno wtula łeb między nogi zeby go głaskać, lubi ,,się,, szczotkowac, to również łasuch.Ładnie chodzi na smyczy a puszczony luzem trzyma sie właściciela. Potrafi wiele sztuczek: siad, waruj, pros, łapa, piątka, slalom, przeskakuje przeszkody, Myśle, że to świetny pies zarówno dla rodziny z dzieckiem jak i osób starszych. Mam nadzieje, że znajdzie dobrych ludzi którzy go przygarną.[/SIZE][/FONT]

Z tego co wiem u Murki w kojcu nie sprawia kłopotów, ale tam zawsze się coś dzieje, ma towarzystwo innych psów, nigdy nie jest sam.
Poczekajmy co jeszcze napisze Murka, jest u niej już prawie pół roku.

Posted

[quote name='Murka']U nas faktycznie nie ma problemu, ale jednak jest to boks, są inne psiaki itd. Brałabym jednak pod uwagę doświadczenia z DSu.[/QUOTE].... to też?....nie jest tak do końca?!... bardzo często , spotykam się z opinią o zachowaniu psa?... w różnych domkach/miejscach?.... w zupełnie różny sposób?!... pewnie behawiorysta wyjaśnił by to bardziej zrozumiale... ale już od pierwszego kontaktu z psem.... budujemy swoje z nim relacje!?.... od pierwszego dnia np w domku(gdzie wszystko jest dla niego nowe) powinno się już wyjść z domu ,zostawiając go samego na 5-10-20min.... i jest sporo takich rad, które naprawdę funkcjonują:)....

Posted

Zgłosił się dzisiaj dom dla Kubusia :)
Pani co prawda z Zabrza, ale nie zraża się odległością, zgadza się na wizytę przedadopcyjną i zaoferowała dorzucenie się do kosztów transportu jeśli nie będzie możliwy gratisowy dowóz (myślałam, że rodzina właściciela Kuby jeździ na trasie Janów Lub. - Śląsk, ale bianka0 oświeciła mnie, że już raczej nie kursują tą trasą :( ).
Przekazałam kontakt do tej pani biance0. Mam ogromną nadzieję, że tym razem coś z tego wyjdzie.
W każdym razie [B]szukamy osoby z Zabrza do wizyty[/B] :)

Posted

[quote name='saphira18']z Zabrza jest [B]__Lara[/B]

... może będzie mogła iść na wizytę, albo kogoś poleci?[/QUOTE]

Dzięki, już do niej napisałam :)

Posted

Dzwoniłam dzisiaj do chętnej pani z Zabrza.
Rozmowa bardzo miła i dobrze rokująca. Dom z ogrodem, Kuba ujął rodzinę swoją urodą, charakterem i przejściami losu. Wyrażają zgodę na wszystkie formalności. Opisałam zachowanie Kuby kiedy musi zostać sam, ale w tym przypadku nie byłoby to większą przeszkodą, bo w domu cały czas ktoś przebywa.
Teraz tylko potrzebna wizyta przed adopcyjna, jeżeli wypadnie dobrze będę szukała transportu i po 14 tym dom może już przyjąć do siebie Kubusia.
Myślę że dopiero po wizycie przed adopcyjnej poinformuję p. Magdę.