Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 180
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Tfu, tfu, zeby nie zapeszyc, ale dzis na spacerze zrobila komplet - oczywiscie wychwalalam ja w niebiosa, co Diefa skwitowala mina "zwalilam 2x wieksza kupe i nawet sie nie zajaknelas na ten temat". Faktem jest, ze profilaktycznie zastawilismy salon krzeslami (tam nie ma drzwi, wiec zamknac nie ma jak), a Trusie na czas ubierania wystawilismy do budy (10-15 minut), wiec nie bardzo miala szanse zrobic cokolwiek w domu. Wczoraj po raz pierwszy psy bawily sie w domu, czyli Diefa byla bez kaganca. Mimo ze syczy i marszczy nos, przy wzajemnej kotlowaninie nie celuje juz w szyje, tylko w lapy i w ogole nie zaciska szczek - czyli naprawde zaczynaja sie bawic. Kto wie, moze wziecie Trusi przedluzy nieco zycie Diefy, bo ostatnio z ruchem to u niej kiepsko bylo. Procz spacerow praktycznie caly czas spi, wypuszczona do ogrodka chwile zwiedza, po czym kladzie sie w sloncu i grzeje stare kosci, a ludzi w ogole nie uznaje za partnerow do zabawy (za mlodu od biedy latala za patykami, ale i to nie zawsze).

Posted

To tfu,tfu powójne :) Żeby Trusia pojęła nauki i Diefa się rozruszała :)
U mnie na razie się nie udało. Wzięłam 4 letnią sunię do mojej 12 letniej Żaby, ale Żaba na razie uznała, że jest na tyle słabsza, że nie ma szans i postanowiła prawie wcale się nie ruszać :shake: Pracujemy nad tym, wzmacniamy stawy i mam nadzieję, że jednak się staruszka rozrusza :)

Posted

Dzis znowu byl komplet na dywanie, i to nonszalancko, miedzy sniadaniem a spacerem, zupelna samoobsluga bez najmniejszej zenady... A juz tak ladnie zalatwiala sie na spacerze! Mam nadzieje, ze to tylko braki w wychowaniu, a nie taka preferencja (pies rodzicow przez 11 lat sie nie oduczyl...). A poza tym cisza-spokoj. Psy sie toleruja bez problemow, jak mloda za bardzo fika, to dostanie od starej po nosie, ale nie ma juz rzucania sie do gardla. Widac, ze bardzo stara sie byc lubiana i stara sie w ogole. Generalnie jest nawet grzeczniejsza od Diefy (przychodzi na zawolanie, jak sie w nocy kreci i kaze jej isc spac, to pojdzie) - tylko czasem jej cos strzeli i musimy brac na to poprawke - tak jak wtedy gdy szalala w ogrodku, zawolalam ja trzymajac smycz w reku, bo chcialam isc z psami na spacer - a ona sobie ubzdurala, ze chce ja przypiac i za nic nie chciala podejsc (podchodzila na 2-3 metry i sie cofala). Chyba jej kupie jakas zabawke do gryzienia, bo widac, ze ja zeby swedza (diefa ma swoje, ale sie zupelnie nie bawi. To jednak nie powod, zeby jej zabierac i dawac mlodej). Patrzylam na te w Polo, ale obawiam sie, ze by je zelknela, musze znalezc cos solidniejszego (i nie piszczacego, bo zwariujemy...).

Posted

Wypuszczamy, ale i to dla niej za pozno. Robilismy tak: wstajemy, schodzimy na dol nakarmic psy i w miedzyczasie sie ubieramy. Schodzimy znow na sniadanie, maz szykuje sie do pracy, ja ubieram corke (jakies 10 minut) - i juz kupa w salonie, zanim zdazymy w ogole psy wypuscic. Dzis wywalilam Trusie na dwor razem z miska ze sniadaniem i elegancko zalatwila sie dopiero na spacerze. Problem chyba nie tkwi w tym, ze nie moze wytrzymac, tylko ze najwyrazniej salon traktuje jak czesc ogrodka. A dzis w nocy znow piszczala, jak jej sie siusiu chcialo, wiec potrafi zawiadomic.

Posted

Musze przyznac, ze dziewczyna tak sie stara, ze z jest rozczulajaca. Wczoraj wieczorem mialam troche pracy, wiec nie moglam sie z nia bawic, Diefa byla zmeczona i chciala spac, wiec Truska z nudow zaczela obgryzac sciane. Dalam jej za to po nosie - i zareagowala jak zbity pies, posmutniala i odeszla zgnebiona w kat i tam lezala juz grzecznie az do pory kladzenia sie spac. Diefa nie dosc, ze nawet najgorszym laniem sie nie przejmuje, to jeszcze potrafi odpyskowac albo sie zemscic. Nie nastawialam sie, ze jakos szczegolnie ja polubimy - Diefa przez 6 lat, ktore z nami jest, niezle dala nam w kosc (nie powiem, ze jej nie lubimy... ale powiedzmy, ze nam tego nie ulatwia), ale naprawde potrafi chwycic za serce.
A moj komputer wciaz lezy, nie wiem, kiedy uda mi sie wyslac zdjecia.

Posted

Troszeczke tak :) Wreszcie udalo nam sie uruchomic moj komputer, wiec wyslalam aurzee :) zdjecia do wrzucenia. Znow mielismy rozczulajacy moment: kupilismy w weekend Trusi zabawke - taki gumowy patyk. Nie bardzo wiedziala co z tym poczac, wiec chcielismy jej pokazac: machniesz jej tym nad glowa, to sie kuli ze strachu. Pacniesz ja tym w nos, to kuli ogon, probujac zrozumiec, co przeskrobala. Na szczescie Diefa oczywiscie jej te zabawke ukradla (choc sama sie nie bawi) i zaczela na jej oczach ja gryzc - i dopiero Trusia pojela idee. Zakompleksiona dziewczyna, nie ma co.

Posted

ona naprawdę wiele przeszła. Tam gdzie byla nikt się z psami nie patyczkuje. Nie chce pisać o jakich wyczynach "ludzi" słyszałam. Nie tylko zresztą w stosunku do psów czy kotów.

Posted

[quote name='trans_b']Troszeczke tak :) Wreszcie udalo nam sie uruchomic moj komputer, wiec wyslalam aurzee :) zdjecia do wrzucenia. Znow mielismy rozczulajacy moment: kupilismy w weekend Trusi zabawke - taki gumowy patyk. Nie bardzo wiedziala co z tym poczac, wiec chcielismy jej pokazac: machniesz jej tym nad glowa, to sie kuli ze strachu. Pacniesz ja tym w nos, to kuli ogon, probujac zrozumiec, co przeskrobala. Na szczescie Diefa oczywiscie jej te zabawke ukradla (choc sama sie nie bawi) i zaczela na jej oczach ja gryzc - i dopiero Trusia pojela idee. Zakompleksiona dziewczyna, nie ma co.[/QUOTE]

Trusia nie potrafiła sie bawić zabawkami :placz:, próbowałam z piłeczką, kółkiem i właśnie raczej sie bała tych przedmiotów. Uwielbia za to patyki, zarówno drobne jak grube i duże znosiła sobie kilka w jedno miejsce i tam sie nimi bawiła.

Posted

Patykami owszem, bawi sie, chetnie tez wyrywa z dzialki suche chwasty i je tarmosi, ale chcielismy tez jej dac tez cos do domu, co moze pocmoktac zamiast swojego legowiska/smyczy/krzesla/sciany/kapci meza. Tak jeszcze z przygod ostatnich dni: w przeciwienstwie do Diefy nie jest smieciozerem, wiec sie zdziwilam, jak ostatnio na spacerze cos chapnela w zeby. Zaraz jej paszczeke rozwarlam, bo sie balam, ze jednak jakies guano ja skusilo - a tu martwa mysz! Az sie przestraszyla, mimo ze myszy na mnie nie dzialaja. Ktos, kto sie boi myszy, pewnie by na zawal zszedl :) Aha, i bardzo chciala wyrwac za krolikiem, ktorego wyploszyla. Drapieznik z niej :)

Posted

[IMG]http://img844.imageshack.us/img844/4428/napodjezdzie.jpg[/IMG]Na podjeździe
[IMG]http://img718.imageshack.us/img718/1221/standardoweujecietrusi.jpg[/IMG]
Standardowe ujęcie Trusi
[IMG]http://img717.imageshack.us/img717/3017/trzeciekolkodookoladomu.jpg[/IMG]
Trzecie kółko dookoła domu!

Posted

Fajne zdjęcia! Trusia może się wyszaleć i widać jak jej dobrze! Jak zazdroszczę Ci tej przestrzeni. U mnie jak w Pekinie, dom przy domu :cool3:

Posted

[IMG]http://img64.imageshack.us/img64/280/wspolneobszczekiwaniein.jpg[/IMG]
Wspólne obszczekiwanie intruza
Reszta zdjęć jutro, bo coś się słabo ładuja................

Posted

U nas z kolei dzicz totalna, ale przynajmniej jest gdzie psy wyprowadzac bez narzekania, ze brudza, smierdza, szczekaja itp. Z tym "standardowym ujeciem" to dokladnie tak jest: zrobilam jej chyba ze 30 zdjec tego dnia, wszystkie wyszly tak samo (tj. na pierwszych jest tylko ogon albo sam tuman kurzu - dopiero potem sie zorientowalam, ze jak chce jej zrobic zdjecie, to migawke musze nacisnac, jak ja slysze za rogiem).

Posted

[IMG]http://img202.imageshack.us/img202/307/zabawaazsiekurzy.jpg[/IMG]
zabawa az się kurzy!
[IMG]http://img213.imageshack.us/img213/72/zaczepki.jpg[/IMG]
zaczepki!
Widac ze Trusia jest szczęśliwa!!!!!!!!!!!!!!!

Posted

trans_b i dzieki temu z trochę nauczysz się robic zdjecia w biegu :) Jak będziesz mniej więcej z tej samej odległości wodziła za nią aparatem i naciśniesz migawkę to zrobisz jej zdjęcie w locie, ale będzie bardziej wyraźne :)