Zzabi Posted July 27, 2011 Posted July 27, 2011 Witam, szukałam tematu ale tego jest tyle że masakra więc chciałam się dopytać gdzie warto zrobić zdjęcie rtg w kierunku dysplazji i jakie to obecnie koszta? Wiem że weterynarze rozszerzyli swoją działalność na takie zdjęcia w swoich prywatnych małych lecznicach, ale jak z fotografem nie każdy ma do tego smykałkę a od dobrze wykonanego zdjęcia zależy orzeczenie... Jakieś propozycje z mazowieckiego albo łódzkiego? Quote
Karolina1992 Posted July 27, 2011 Posted July 27, 2011 W mazowieckim najlepszy jest Igor Bissenik on przyjmuje na Puławskiej 509 w Warszawie, nie pamiętam ile u niego kosztuje RTG. Quote
Zzabi Posted July 27, 2011 Author Posted July 27, 2011 Dzięki, jeszcze jakieś propozycje? aha i jeszcze jedno jaka jest procedura...? robią mi zdjęcie tzn psu rtg i to oni wysyłają do weta, który daje orzeczenie, czy ja to wysyłam? i kto może dać wpis do rodowodu, ten który daje opis, czy jakikolwiek na podstawie orzeczenie czy to już w ZK? Lekarze weterynarii uprawnieni do wydawania orzeczenia na podstawie badania w kierunku dysplazji: [FONT=Arial CE, Arial, Helvetica, Swiss][SIZE=2] WARSZAWA [/SIZE][/FONT] [LIST][FONT=Arial CE, Arial, Helvetica, Swiss][SIZE=2] [*]dr Barbara Blenau - Kat. Chirurgii, ul. Grochowska 272 [*]dr Tadeusz Narojek - Kat. Chirurgii, ul. Grochowska 272[/SIZE][/FONT] [/LIST] [FONT=Arial CE, Arial, Helvetica, Swiss][SIZE=2]WROCŁAW [/SIZE][/FONT] [LIST][FONT=Arial CE, Arial, Helvetica, Swiss][SIZE=2] [*]dr Jan Siembieda - Katedra i Klinika Chirurgii Wydziału Weterynaryjnego Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Plac Grunwaldzki 51, tel. (071) 20-53-46[/SIZE][/FONT] [/LIST] Quote
Karolina1992 Posted July 28, 2011 Posted July 28, 2011 Ja nie jestem pewna czy ten lekarz którego Ci dałam może zrobić wpis, ale wydaje mi się że tak. Może zadzwoń tam i zapytaj? RTG robi się w znieczuleniu i lekarz od razu po zrobieniu zdjęcia ocenia czy jest dysplazja czy nie. Quote
Kula Posted July 28, 2011 Posted July 28, 2011 [url]http://www.zkwp.pl/zg/index.php?n=reg_dys&l=pl[/url] Wykaz lekarzy weterynarii uprawnionych do odczytu zdjęć RTG u psów podejrzanych o dysplazję biodrową: [COLOR=#666666][B][SIZE=2]dr Barbara Blenau[/SIZE][/B][SIZE=2] Centrum Zdrowia MULTI-WET, ul. Gagarina 5, 00-753 Warszawa [B]dr Waldemar Golec[/B] Klinika Weterynaryjna, ul. Bnińska 40, 61-023 Poznań, tel. 61-877-54-75 [B]dr Renata Komsta[/B] Akademia Rolnicza, Zakład Radiologii i Ultrasonografii, ul. Głęboka 30, 20-612 Lublin, tel. 81-445-61-54 [B]prof. dr hab. Stanisław Koper[/B] Akademia Rolnicza, Zakład Radiologii i Ultrasonografii, ul. Głęboka 30, 20-612 Lublin, tel. 81-445-61-54 [B]dr Tadeusz Narojek[/B] SGGW, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, Katedra Nauk Klinicznych, Oddział Diagnostyki Obrazkowej, ul. Nowoursynowska 159c, 02-787 Warszawa [B] dr hab. Marek Nowicki[/B] Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Katedra i Klinika Chirurgii i Rentgenologii, ul. Oczapowskiego 14, 10-957 Olsztyn, tel. 89-523-37-30 [B] dr Jan Siembieda[/B] Akademia Rolnicza, Klinika Chirurgii Zwierząt, Pl. Grunwaldzki 51, 50-366 Wrocław, tel. 71-320-54-90 [/SIZE][/COLOR] Lekarze nie zaakceptowani przez ZWKP nie mają prawa wpisania wyniku badania do rodowodu, z mojego "hodowlanego" punktu widzenia brak wpisu do rodowodu traktuje jak brak badania. U doktora Narojka, najpierw zdjęcie robi radiolog a potem ocenia je sam lekarz (w moim przypadku musiałem poczekać dwa dnia od badania do oceny). Koszt w okolicach 400 zł). Pewnie jest mozliwość zrobienia zdjęcia i wysłania go do uprawnionego lekarza, z tym że zdjęcie musi zostać wykonane prawidłowo, z tego co zauważyłem np. dr. Narojek jest dość wymagający pod tym względem. Znieczulenie (badanie robi sie w narkozie, pies nie może się ruszać.)->zdjęcie->opis->ocena doktora->wbicie pieczątki do rodowodu z wynikiem badania->wycieczka z rodowodem z oceną do właściwego ZKWP celem wpisania do bazy... Quote
puchacz5 Posted July 28, 2011 Posted July 28, 2011 [quote name='Karolina1992']Ja nie jestem pewna czy ten lekarz którego Ci dałam może zrobić wpis, ale wydaje mi się że tak. Może zadzwoń tam i zapytaj? RTG robi się w znieczuleniu i lekarz od razu po zrobieniu zdjęcia ocenia czy jest dysplazja czy nie.[/QUOTE] Na pewno nie może zrobić wpisu! W Warszawie tylko dwóch lekarzy może zrobić wpis do rodowodu: dr Blenau - Multivet na Gagarina i dr Narojek - klinika SGGW na ursynowie. Jak długo - np. w Multivecie zależy w który dzień zrobisz prześwietlenie - bo o ile pamiętam dr Blenau jest w czwartki i wtedy dokonuje wpisów do rodowodów. W innych lecznicach czekasz aż prześlą prześwietlenie i rodowód do odpowiedniego lekarza (patrz wyżej) a potem czekasz aż przyjdzie do danej lecznicy - to czasami trwa nawet dwa tygodnie. Ale też nie w każdej lecznicy są odpowiedni lekarze do robienia rtg. Moicm zdaniem lepiej pojechać do którejś z tych dwóch lecznic. Quote
cockermanka Posted July 31, 2011 Posted July 31, 2011 [quote name='Karolina1992']RTG robi się w znieczuleniu[/QUOTE] Niekoniecznie. Niedużego psa można spokojnie nauczyć leżenia do fotki stawów. Quote
Mona Posted December 11, 2011 Posted December 11, 2011 [quote name='Kula'][url]http://www.zkwp.pl/zg/index.php?n=reg_dys&l=pl[/url] Wykaz lekarzy weterynarii uprawnionych do odczytu zdjęć RTG u psów podejrzanych o dysplazję biodrową: [COLOR=#666666][B][SIZE=2]dr Barbara Blenau[/SIZE][/B][SIZE=2] Centrum Zdrowia MULTI-WET, ul. Gagarina 5, 00-753 Warszawa [B]dr Waldemar Golec[/B] Klinika Weterynaryjna, ul. Bnińska 40, 61-023 Poznań, tel. 61-877-54-75 [B]dr Renata Komsta[/B] Akademia Rolnicza, Zakład Radiologii i Ultrasonografii, ul. Głęboka 30, 20-612 Lublin, tel. 81-445-61-54 [B]prof. dr hab. Stanisław Koper[/B] Akademia Rolnicza, Zakład Radiologii i Ultrasonografii, ul. Głęboka 30, 20-612 Lublin, tel. 81-445-61-54 [B]dr Tadeusz Narojek[/B] SGGW, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, Katedra Nauk Klinicznych, Oddział Diagnostyki Obrazkowej, ul. Nowoursynowska 159c, 02-787 Warszawa [B] dr hab. Marek Nowicki[/B] Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Katedra i Klinika Chirurgii i Rentgenologii, ul. Oczapowskiego 14, 10-957 Olsztyn, tel. 89-523-37-30 [B] dr Jan Siembieda[/B] Akademia Rolnicza, Klinika Chirurgii Zwierząt, Pl. Grunwaldzki 51, 50-366 Wrocław, tel. 71-320-54-90 [/SIZE][/COLOR] Lekarze nie zaakceptowani przez ZWKP nie mają prawa wpisania wyniku badania do rodowodu, z mojego "hodowlanego" punktu widzenia brak wpisu do rodowodu traktuje jak brak badania. U doktora Narojka, najpierw zdjęcie robi radiolog a potem ocenia je sam lekarz (w moim przypadku musiałem poczekać dwa dnia od badania do oceny). Koszt w okolicach 400 zł). Pewnie jest mozliwość zrobienia zdjęcia i wysłania go do uprawnionego lekarza, z tym że zdjęcie musi zostać wykonane prawidłowo, z tego co zauważyłem np. dr. Narojek jest dość wymagający pod tym względem. Znieczulenie (badanie robi sie w narkozie, pies nie może się ruszać.)->zdjęcie->opis->ocena doktora->wbicie pieczątki do rodowodu z wynikiem badania->wycieczka z rodowodem z oceną do właściwego ZKWP celem wpisania do bazy...[/QUOTE] Czy ktoś słyszał może, że do tego szacownego grona lekarzy z uprawnieniami dołączył dr.Orzeł z krakowskiego Krakvetu ? Quote
Elitesse Posted December 21, 2011 Posted December 21, 2011 we Wroclawiu przeswietlenie z wpisem kosztuje aktualnie 150 zl, od nowego roku bedzie to 200 zl Quote
Sukóru Posted February 6, 2012 Posted February 6, 2012 Czy ktoś zna dobrą lecznicę gdzie można zrobić badania na dysplazję w woj. pomorskim a najlepiej w trójmieście? Jakie są mniej, więcej koszty RTG stawów biodrowych i łokciowych razem z wpisem do rodowodu? Quote
Recommended Posts