Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy ktoś wystawiał u tego pana?

Na co zwraca szczególną uwagę przy sędziowaniu?
Ważniejszy jest ruch czy statyka?
Dużą uwagę zwraca na profesjonalną prezentację?
Mocno grzebie w zębach?
Jaki typ psów preferuje?

Szczególnie chodzi mi o V grupę, ale informacje z sędziowania innych grup też się przydadzą :)

Posted

Nas sędziował w tamtym roku (8 grupa). Konkretny, moim zdaniem(jestem jeszcze nowicjuszem) zwracał uwagę na wszystko: i na ruch i na statykę i na wygląd psa(grooming ,szata ), w zębach z tego co pamiętam nie grzebał. Dla nas to była pierwsza halówka, a 4 wystawa w ogóle( i moja i psa) więc młoda była lekko "przerażona", zwrócił na to uwagę, ale i zrozumiał że obie jesteśmy debiutantkami, noty nie obniżył :)

Posted

Dzięki wielkie, nasz pies był na kilku wystawach, ale czuje się jeszcze trochę niepewnie na ringu, przytłacza go trochę ten chaos i chłopak dopiero nabywa obycia z ringiem, choć jest coraz lepiej z wystawy na wystawę ;) czyli można spokojnie jechać do tego sędziego? :)

Posted

Moim zdaniem warto :) Moja sucz już po ok 13 wystawach a dalej różnie bywa z tym obyciem :lol: A to młoda łaske robi że biegnie, a to kica ....bo przecież pieski przed nią biegają...no idzie się pochlastać. Może do setnej wystawy będzie super:razz:

Posted (edited)

[quote name='Tiana']Moim zdaniem warto :) Moja sucz już po ok 13 wystawach a dalej różnie bywa z tym obyciem :lol: A to młoda łaske robi że biegnie, a to kica ....bo przecież pieski przed nią biegają...no idzie się pochlastać. Może do setnej wystawy będzie super:razz:[/QUOTE]

wielkie dzięki za info :)
Może ktoś jeszcze będzie miał jakieś spostrzeżenia? ;)

Edited by mychaaaaa
  • 3 weeks later...
Posted (edited)

My jesteśmy już po ocenie u tego pana, na Litwie. I się rozczarowaliśmy.

Ocena całej rasy trwała może 3 minuty (7 psów), zero kontaktu z wystawcą. Jedyne słowa wypowiedziane przez sędziego to pytanie o wiek. Później tylko machnął ręką by obiec kółko, w tym czasie podyktował opis na sześć słów i po obiegnięciu jednego kółka wskazał werdykt. W opisie całe nic, dostaliśmy bdb ponieważ nasz pies "ma za mało futra" - gdzie mamy lipiec i pies jest już bardzo ładne obrośnięty po wymianie włosa w kwietniu i ma więcej włosa niż zwycięzca klasy :eviltong: zero uzasadnienia, zero kontaktu z wystawcą, sędziowanie na odwal. A tym razem wyjątkowo pies poszedł bardzo ładnie :evil_lol:

Finały opóźnił o 1,5 godziny, ponieważ miał wybierać bejbiki, a musiał spokojnie zjeść obiad w knajpie na terenie wystawy i wypić swój limit piwka, choć sędziowanie zakończył bardzo szybko ;)

Edited by mychaaaaa
  • 6 months later...
Posted

Jesteśmy świeżo po ocenie, więc krótkie podsumowanie: wg mnie p. Slukin "ma oko" do molosów, zwraca uwagę na wszystko: dokładnie macał psy, zwrócił uwagę na ruch, przygotowanie szaty. Każdemu wystawiającemu starał się dokładnie opisać psa (ustnie, bo w kartach oceny opisy skromniutkie). Przy porównaniu wybór uzasadnił.
Nie wygrywa u niego masa czy też włos. Wygrywa całość.
Nie szasta tytułami, jeden pies w klasie nie oznacza automatycznie wniosku Zw.Ml/CWC.
Według mnie było warto spotkać się z nim na ringu - z chęcią pojadę do niego ponownie.

• 1 month later...
Posted

[quote name='ann1']Nie polecam - układowy !!!![/QUOTE]
dzięki za info, ja ostatnio zaczęłam patrzeć do jakiego oddziału są zapraszani poszczególni sędziowie:evil_lol: i czasem przypuszczenia potwierdzają się :angryy:

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

witam nas oceniał ten sędzia w grupie IX i mogę powiedzieć że sprawdza wszystko nawet pazurki sprawdzał czy czarne. Trochę mi się nie podobał kontakt wpisali ocenę i tyle. Nic nam nie powiedział co zle co dobrze i za to minus. Zwraca uwagę na ruch i przygotowanie. Jest zamotany jezeli chodzi o tytuły czesto sie myli i trzeba sobie przypilnować. Ogólnie miły i sympatyczny :)

Posted

[quote name='Urszulam']Ogólnie miły i sympatyczny :)[/QUOTE]... i koleżeński bardzo .To koleżenstwo się ciągnie za nim od Ukrainy po Polskę :)

Posted

A mnie się bardzo podobał. Dokładnie maca psy co przy rasie długowlosej jest konieczne a wcale nie częste. Uprzejmy, zamienił kilka słów, opis dyktował koło nas więc nie musiałam się nic domyślać. Zwraca dużą uwagę na ruch i handling. Pieska, który nie chciał sie pokazać nie ocenił, mimo że nie miał konkurencji. Potrafi dac bdb psu samemu w klasie.

Posted

[quote name='freda']Dokładnie maca psy co przy rasie długowlosej jest konieczne a wcale nie częste. [/QUOTE]

No to chyba V grupy nie lubi, bo rasę długowłosą (samoyed) oceniał niemal bezdotykowo i na odwal :shake: