zakla Posted March 8, 2005 Posted March 8, 2005 No slicznie:D Taka hala to fajan rzecz- nawet zima mozna cwiczyc...:) Quote
PATIszon Posted March 8, 2005 Author Posted March 8, 2005 [quote name='Sajko'] Pati, daj mi mail, na który słać, bo jesteś więcej niż 1 raz uwieczniona 8)[/quote] Juz Ci wyslalam sesemesem, ale moze nie dotarl wiec zapodam jeszcze raz: [email][email protected][/email] najbardziej zalezy mi na tym krotkim filmiku, bo dzis bedzie Leon ze swoim komputerem to moglabym go puscic rodzicom, bo na tym kompie to sie go raczej obejrzec nie da :( Wogole strasznie jestem uziemiona jesli chodzi o internet :( Nie dosyc, ze komputer wolny to jeszcze sie zawirusil i non-stop wyskakuja mi jakies gole baby :( Quote
Sajko Posted March 8, 2005 Posted March 8, 2005 Ależ Słonko, już wysłałam Leonowi i więcej, dostałam odpowiedź, że już dostał 8) ale pcham jeszcze co mam :D Quote
Ludek Posted March 9, 2005 Posted March 9, 2005 Speranckie tę zdjęcia :D . Już się nie mogę doczekać, kiedy my dojdziemy do takiej wprawy. Tylko niech w końcu pogoda się poprawi, żeby można zacząć ćwiczyć. Quote
Maniut Posted March 10, 2005 Posted March 10, 2005 wlasnie wiosne prosze, zeby zdazyla sobie treohce pobiegac znaim mi psa na wies wywiaza :( , ale moze nawet :).. sie zobaczy od rozwoju sytuacji :) pztm Hej wsyztkim i pozdrowionka po chwilowej nieobecnosci :) Quote
tamer Posted March 11, 2005 Posted March 11, 2005 [b]Sajko[/b], dziękuję za filmik i za zdjęcia-sprawiły mi strasznie dużo radości ;-) Super że zdecydowałyście się wziąć udział w seminarium i cieszę się, że się Wam podobało :) No i dziękuję za pomoc w podnoszeniu tyczek i "pilnowaniu" tuneli, chociaż to nie Wy powinnyście to robić :evil: W ramach skromnej rekompensaty mogę tylko zaproponować podobną pomoc na jakichś Waszych zawodach-może będziecie robić IAL? :-) Quote
Mokka Posted March 11, 2005 Posted March 11, 2005 [b]UWAGA[/b] WIADOMOŚĆ OD ELKI - nie ma dostępu do kompa, więc prosiła, aby Wam przekazać. Jutro - w sobotę - o godz. 9:30 na Polach Mokotowskich spotkanie połączone ze szkoleniem. Zbiórka przy pomniku Jazdy Polskiej, od strony metra Politechnika. Ela prosi, aby każdy, kto się wybiera skontaktował się z nią telefonicznie, żeby wiedziała, na ile osób może liczyć. Quote
zakla Posted March 11, 2005 Posted March 11, 2005 Bardzo chetnie bym poszla, ale niestety ledwie mowie, wszystko mnie boli i ogolnie grypsko jakies mnie zlapalo:( A szkoda, bo juz wczesnie sie wybieralam z kilkoma osobami na pola w ta sobote...:( Quote
Ludek Posted March 12, 2005 Posted March 12, 2005 Ja niestety tez odpadam. Byłam przekonana, że ze względu na pogodę nie będzie i poczyniłam już inne plany.:( Quote
betty_labrador Posted March 12, 2005 Posted March 12, 2005 e w taki snieg i zawieje to nie chce mi sie jezdzic do wawy , szkoda bo szkolenie stracilam grupowe. Ale jak poszlam dzis na spacer to tragedia, strasznie sie zgrzalam, mialam pelno sniegu w butach i na nogawkach, wiecej nie ide. Snieg musi stopniec najpierw. Opowiedzcie jak bylo na tym szkoleniu- bo jestem ciekawa, i czy ktos w ogole byl? pa Quote
Maniut Posted March 13, 2005 Posted March 13, 2005 Betty to co? bojkotujesz i nie chodzisz na spacery do wiosny?? :wink: ja tez jestem ciekawa jak tam na szkoleniu, ja bym mogla pujsc, ale mialam swoje PT, a przy okazji sie dowiedzialam ze jeszcze mnie czeka IPO1 IPO2 i IPO3 :lol: hahaha juz widze jak to bede zdawac! Quote
Maniut Posted March 15, 2005 Posted March 15, 2005 Czy wie ktos jak to z treningim w tym tyg. ? bo u mnie na osiedlu to juz spokojnie mozna rozstawic przekody i sakac, bo jest cuudna trawka :) Quote
Mokka Posted March 15, 2005 Posted March 15, 2005 [quote name='Maniut']Czy wie ktos jak to z treningim w tym tyg. ? bo u mnie na osiedlu to juz spokojnie mozna rozstawic przekody i sakac, bo jest cuudna trawka :)[/quote] :o :o U mnie rano nadal leżał śnieg i to tak zmrożony, że Monia nawet się nie zapada, tylko biega po powierzchni, a Leon wpada prawie po sam brzuch i mało łap nie pokaleczy, bo robi dziury z ostrymi krawędziami. :roll: Quote
Maniut Posted March 15, 2005 Posted March 15, 2005 u nas nie, snieg jest tylko na tych wszytkich kopczykach przy chodnikach gdzie zgarniali snieg, a na trawniczku jes.. trawniczek :wink: tylee troche szary i "zdechły" ale jest, i nawet sie juz Fart nie ślizga :) to co, trneing u mnie na podwórku ?? :lol: 8) Quote
blaira Posted March 15, 2005 Posted March 15, 2005 dla mnie dzis warszawa , a nawet w okolicach naszego placyku bo bylam w hurtowni to byl jeden wielki "belt" packa taka ze glowa mala ,jak nie woda to bloto bo ziemia jeszcze nie zbiera tej calej wody , tragedia , a w weknd ma byc znowu mroz :-? u nas trening znow odpada z tego wzgledu ze leczymy moczowd osadzil sie osad i jest na karmie leczniczej i lekach ma zakaz chodzenia na dlugie spacery :( Quote
zakla Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 Drodzy cavanowicze...:) Mam do Was prosbe:D W niedalekiej przyszlosci wybieram soe z Elą na PT(egzamin). I o ile zadania typu chodzenie przy nodze bez i na smyczy, aportowanie, pozostawanie i przychodzenie, siad i waruj w marszu, pokazywanie ząbków mamy juz opanowane, a teraz tylko szlifujemy, o tyle komendy BIEGAJ za nic nie mozemy sie nauczyc...:( Wprawdzie pies juz jako-tako pojmuje, o co w tym chodzi, ale nic nad to:( Ja robie tak- pies zostajke w pozycji siad, ja kilka metrow przed nim klade smaka, ide do psa, staje po jego prawej stronie i wskazujac reka w srtone smakolyka mowie BIEGAJ, a pies do niego idzie. No ale jak juz to robie bez smakolyka, to na komende Żwir idzie kilka krokow do przodu, zatrzymuje sie, odwraca... Ja powtarzam komende, a on jeden krok zrobi i zawraca...:/ Moze cwiczyc na spacerach?? Tak ze go spuscic, ale przed spuszczeniem kazac mu przybrac pozycje do nogi, odpiac smycz, powiedziec BIEGAJ, pies odbiegnioe i go przywolac i nagrodzic?? Prosze, pomozcie, a to prosba zwlaszcza do Mokki, ktora z tego co wiem PT ma za soba??:) Quote
Maniut Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 ja jestem jeszcze przed PT ale na moim szkoleniu walasnie tak ucza, na spuszczenie na spacerze (na szkoleniu podcas przerwy) i komenda biegaj, bo jak klikarz gdy pies (cwiczysz klikere nie?) bierze smakollky i zaczyna wracac to moze on sobie msylec ze Ci chodi o to zeby do ciebie wrocil a nie o to zeby gdzies podbiegl :) Quote
Flaire Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 Ja Ci odpowiem, opisując metodę, która jest bardzo skuteczna dla żarłocznych psów w celu zdania egzaminu. :wink: Pies idzie przy nodze. Pokaż mu najlepszy smakołyk. Na komendę "biegaj" rzucasz smakołyk do przodu, na początku nie bardzo daleko, może dwa metry. Pies powinien pobiec za smakołykiem i zjeść go. Oczywiście chwalisz go, ale nie przywołujesz do nogi (to ćwiczysz osobno). Po pewnym czasie, przestajesz psu pokazywać z góry smakołyk - nie za wcześnie, on musi być pewien już, że po komendzie "biegaj" i ruchu ręką, smakołyk pojawi szię przed nim. Resztę robisz tak samo. Z czasem, wyrzucasz smakołyk coraz dalej. Robisz tak do egzaminu. Na egzaminie robisz dokładnie to samo, tylko że nie masz w ręce smakołyka. Jeśli zaczniesz trenować bez smakołyka przed egzaminem, możesz popsuć sprawę. Ale rozumiem, że ciężko będzie Ci się oprzeć. A więc jeśli chcesz, to możesz spróbować bez smaokołyka, ale 1. nie próbuj dopóki nie będziesz pewna, że pies ma już utrwalone, że ma biec naprzód na machnięcie ręką i komendę 2. nie nagradzaj psa po tym, jak wróci do Ciebie - Ty natychmiast podejdź do niego z nagrodą zanim on wróci 3. po każdej próbie bez rzucania smakołyka zrób co najmniej 10 prób z rzucaniem go. Najlepiej nie próbuj bez smakołyka przed egzaminem więcej niż dwa-trzy razy. To wszystko. Tę metodę polecałam już wielu osobom i jeszcze nikogo nie zawiodła. Quote
Flaire Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 Powinnam jeszcze dodać jedną rzecz. To, co opisałam powyżej zakłada, że zostało niewiele czasu. Tak więc rezultat nie będzie "dopracowany" - np. dobry sędzia odejmie Ci 1 punkt za dodatkową komendę ("biegaj" plus machnięcie ręką). Jeśli masz dużo czasu, to możesz oczywiście dalej to dopracować, eliminując jedno lub drugie (u większości psów łatwiej wyeliminować komendę słowną). Quote
Elka Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 Cześć Wszystkim! :) Dawno mnie tutaj nie było... Byłam dzisiaj na naszym terenie i niestety nie wygląda najlepiej... Do garażu nie udało mi się dojść mimo najszczerszych chęci... Jak nie śnieg to kałuża do kostek... naprawdę już bym chciała treningi bo nie chce mi się siedzieć w domu ale z tego co widzę musimi jeszcze chwilkę poczekać! POzdrawiam Wszystkich bardzo gorąco!!! :D Quote
Sajko Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 Zakla, jeśli czasu Wam wiele nie zostało, to nie wiem, jak Wam pomóc, ale ja nauczyłam Bariego bardzo prosto, za każdym razem jak odpinam smycz to jest komenda 'idź', w ten sposób bez smyczy jak idzie i usłyszy 'idź' też sam sobie leci swoje sprawy załatwiać 8) A my jutro wyjeżdżamy do Katowic, wystawiamy się o 12 :D zobaczymy, jak nam pójdzie, bo niemiecki sędzia sędziuje :P Quote
zakla Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 Dziekuje bardzo za odpowiedzi;) Flaire- na egzaminie mozna razem z komenda wykonac ruch reka;) Bede cwiczyla tak jak mowisz, a do tego bede tez na spacerach(tak jak to zrobilam dzisiaj)spuszczac psa, pies idzie przy nodze ale ciagnie go bardzo zeby sobie isc, ja mowie BIEGAJ no i on wtedy bieeegnie...;) A czasu mamy jeszcze duzo:) Mniejwiecej pewnie tyle, co do IALa:P Elka- szkoda...:( Ale juz na szczescie sie wiosna robi...:D Ale my juz w ogrodzie cwiczylismy sobie agility- slalom, skoki przez najrozniejsze rzeczy(takze skok dlugi zrobiony z klod), zmiane strony i wysylanie na przod;) Sajko- trzymamy kciuki:] Quote
Flaire Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 [quote name='zakla']Dziekuje bardzo za odpowiedzi;) Flaire- na egzaminie mozna razem z komenda wykonac ruch reka;)[/quote] zakla, oczywiście wiem, że można i dlatego tak Ci radziłam. Niemniej również wiem, że ostry sędzia może Ci odjąć za to punkt jako za dodatkową komendę. Jeśli chodzi Ci tylko o zaliczenie egzaminu, to jest bardzo mało prawdopodobne, że ten jeden punkt zrobi jakąkolwiek różnicę. Natomiast jeśli zależy Ci na wysokiej ocenie i masz dużo czasu, to powinnaś postarać się wyeliminowć ten ruch. Problem w tym, że jeśli będziesz próbować wyeliminować, to musisz siłą rzeczy najpierw przestać rzucać smakołyk. Jeśli wprowadzisz to za wcześnie, to wszystko zepsujesz. :wink: Ogólna zasada taka, że nie dodajesz żadnych utrudnień dopóki pies nie potrafi co najmniej 10 razy pod rząd wykonać poprawnie na poprzednim poziomie. Quote
Elka Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 Zakla! bardzo się cieszę, że dalej trenujesz w ogrodzie. POwiedz mi (a najlepiej wyślij smsa) gdzie Ty chodzisz do szkoły? W niedługiej przyszłości będę chciała z Tobą porozmawiać w cztery oczy... :P mam dla Ciebie pewną propozycje ale to jak się spotkamy. A o egzamin się nie martw. Jeszcze czas! :) Sajko jak najszybciej możesz wstawić coś na stronkę. Będę potrzebowała za jakiś niedługi czas wrzucić kilka informacji i muszę wiedzieć ile czasu byś na to potrzebowała. Jeśli to jest zależne od dnia tygodnia to powiedz bo to ważne! Quote
blaira Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 Kurcze Elka , jaka sie tajemnicza nagle zrobilas... napewno cos kombinujesz :lol: Quote
Recommended Posts