Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Z każdym tygodniem wakacji przybywało coraz więcej zrozpaczonych,zdezorientowanych mord,które będę wołać DLACZEGO!?

Ano dlatego piesku,że człowiek jest zwierzęceim,które nie uznaje lojalności. Byłes przeszkoda,nikt nie zauwazył,ze masz uczucia. Mieli cie,dopoty byłes zabawny i nowy. Nowość spowszedniala,a najwieksza atrakcja stał sie urlop i wakacje. Od kilku dziesięcioleci media trabia o porzucaniu psów przed wakacjami,a społeczeństwo,jak było głuche i tępe,tak jest do tej pory. Zbieraja na wyjazd kilka miesięcy,ale przez ten czas,ani razu nie pojawi sie reflekcja jak zadnbac o psa,na czas wyjazdu,czy razem,czy osobno i gdzie psa umieścić. Jak to gdzie? Wykopuje sie go z domu lub przyprowadza do schroniska,mówiąc ze znaleziony. Mniej odwazni przywiązuja do bramy,głaszcza na pożegnanie i odchodza roniąc łezke nad swoim wrazliwym sercem,oj,bo tak za psem płakać...

A one zostają.Zrozpaczone,wystraszone i nie wiedzace o co chodzi. Te dorosłe czekaja kilka miesięcy czasem lat. Te powyżej 8miu lat juz zostaja na zawsze w schronisku. Bo nikt ich nie chce.Dlatego tymi starymi nie zawracamy sobie głowy na tym wątku,tu jest watek dla młodych,tych,które maja szanse,niechby tylko im udało sie znaleźć przywoite domy.

Haskowata czekolada,czyli suczka numer 129/11 dostała na imię Sepia.
Ma 6 miesięcy,jest fajniutka. Potrzebuje duzo ruchu,zajęcia i socjalizacji,poniewaz juz w tym wieku ma tendencje do strózowania-lubi poszczekac na przechodzące obce osoby. Nie została prawidłowo nauczona zabawy,prawdopodobnie dlatego wyleciała z domu (urlop rodziny pewnie dołozył swoje),chwyta dosyc mocno za ręce w zabawie,ale potrafi tez ładnie sie skupic i wyciszyc. Wpatrzona w jednego pana,oddana do szpiku kosci.
Wskazana dla aktywnych ludzi,na pewno nie do małych dzieci,nastolatki moga juz byc.

strona schroniska www.schronisko.sopot.toz.pl

• 2 months later...
Posted

MA DOM

Roczniak,dostał na imie Felo,ma nr 127/11. Piesek nieduzy,ale bardzo mocno zbudowany i silny. Widać,ze z natury twardziel i az przykro było patrzec na jego dezorientację,jak biega w koło z podkulonym ogonem,w poszukiwaniu wyjścia i....pana.Ciężko zrozumiec psom,ze jego pan ma inne priorytety,niz dbanie o żywe stworzenie,które tak niedawno wziął pod swoja opiekę.Był pies,nie ma psa,a kogo to obchodzi. Może tylko tego psa.... :(

• 4 weeks later...
Posted

własnie! Sliczna i fajna,zadne lelum-polelum

fajne sa pobudliwe psy,z lekkim ADHD,bo gdy z psa robi się senior,8mio,9ciolatek,dziesięcio,to wszyscy maja juz psie dziadki,a Ty nadal aktywnego psa z polotem,tylko NARESZCIE wyciszonego przez swój wiek.Znane z autopsji/patrz awatar.

Posted

Sepia ma temperament,chce wybiegania i zajęcia,a ludzie nie szukaja aktywnych psów,nawet jeżeli im sie wydaje,że beda chodzic na spacery,to nie chca chodzic z niewybieganym psem,którego trzeba nauczyc poprawnego chodzenia na smyczy. Młoda Sepia niestety jest juz za długo w schronisku.

Posted

brazowa1 napisał(a):
a chocby na FB można Sepie obejrzeć

Ogloszenie na FB to chyba za malo? Moze by ja tak bardzij rozreklamowac i porobic jeszcze inne ogloszenia? Czy sunia zostala dodana na strone HuskyAdopcje.pl ?

Posted

ma nie tylko FB,sa także inne,te najbardziej poczytne w Trójmieście. Problem nie jest w reklamie tej suczki,bo ona wzbudza duże zainteresowanie w schronie,tylko ludzie chca takiego psa,o takim wyglądzie,ale żeby nie skakała,nie ciagneła na smyczy,nie chwytała za smycz,nie podgryzała i nie usiłowała z radości odryźc nosa.I żeby jeszcze nie szczekała za dużo.

Posted

Husky to żywioł ;) W "Promyku" mi powiedzieli, że od bloku husky mi nie dadzą, bo też mieli fajniutką sunię :) Ale tyle razy tam do niej wracałam (bo psiak tak płakała i wołał), że już widziałam, że babka by zmiękła ... no ale ja wiem, że leniuch jestem i husky to nie dla mnie.

Posted

kmoże wiedzieli o niej,że niszczy lub wyje. Głupota,z tym niedawaniem psa do bloku. Akurat te nawięcej wychodzą i najwiecej czasu im włascicelel poswiecają.
Z ta nasza kłopot jest taki,że ona do sportu sie nie nadaje. Moim zdaniem ma dysplazję.

Posted

Wczoraj patrzyłam na Sepię w stosunku do nieznanych osob. Totalnie olała moje znajome,nie okazywała lęku,ale tez nie nawiązywała kontaktu,za to siadała przede mna i podawała mi łapę,samorzutnie. Gdy jedna z kolezanek odeszła w poszukiwaniu patyczka,Sepia uszczypnęła ja w tyłek. Urocze,hehhehehe. Wymarzony pies jednego pana. Moim zdaniem ma ten spore tendencje do stróżowania i chronienia swojego domu.
Fajna jest suka,robi sie coraz mniej roztrzepana,a coraz bardziej skupiona na przewodniku.