Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='wikikoniki']ja bym chodziła w miejsca, gdzie jest dużo ludzi, żeby go przyzwyczaić :)[/QUOTE]
Mam to już w planach, ale w sensie mam z nim ćwiczyć różne rzeczy przy tym zgiełku, tak? :diabloti:

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Silky123']No właśnie chcę...tylko co będzie jeśli Cody cały czas będzie biegał do psów, a mnie będzie miał głęboko?...
[/QUOTE]
Miałam tak samo na treningach agi w pewnym momencie, poćwiczcie dobrze przychodzenie na zawołanie, na pewno się przyda :)
Najpierw może daj mu czas, chwilę na zapoznanie się z nowym terenem.

Posted

[quote name='Collie']Miałam tak samo na treningach agi w pewnym momencie, poćwiczcie dobrze przychodzenie na zawołanie, na pewno się przyda :)
Najpierw może daj mu czas, chwilę na zapoznanie się z nowym terenem.[/QUOTE]
Ale w sensie, że będę kazała mu zostać odejde dość daleko i go zawołam czy takie przychodzenie, że dajmy na to biega z psami i od razu jak go zawołam ma przyjść? :)
A z zapoznaniem się z terem to muszę mu dać, bo zamiast patrzeć na mnie co ma robić to by cały czas wszystko obwąchiwał. :)
Macie jeszcze jakieś propozycje? :)

Posted

[quote name='Silky123']Ale w sensie, że będę kazała mu zostać odejde dość daleko i go zawołam czy takie przychodzenie, że dajmy na to biega z psami i od razu jak go zawołam ma przyjść? :)
A z zapoznaniem się z terem to muszę mu dać, bo zamiast patrzeć na mnie co ma robić to by cały czas wszystko obwąchiwał. :)
Macie jeszcze jakieś propozycje? :)[/QUOTE]
Nie, chodzi oto właśnie np. że skończyłyście przebieg po torze i Cody gdzieś odszedł, wołasz wydając komendę, a on ma przybiec. Tak samo jak np. wącha coś czy biegnie w stronę psów to powinien zawrócić ;)
Znam to, nowy teren ważniejszy :cool3:
Może skupianie na Tobie uwagi i nie zwracanie na rozproszenia, jeżeli ćwiczycie często na dworze to może nie macie tego problemu, ale motywacja za pomocą smaków czy zabawki zawsze się przyda :D

Posted

[quote name='Collie']Nie, chodzi oto właśnie np. że skończyłyście przebieg po torze i Cody gdzieś odszedł, wołasz wydając komendę, a on ma przybiec. Tak samo jak np. wącha coś czy biegnie w stronę psów to powinien zawrócić ;)
Znam to, nowy teren ważniejszy :cool3:
Może skupianie na Tobie uwagi i nie zwracanie na rozproszenia, jeżeli ćwiczycie często na dworze to może nie macie tego problemu, ale motywacja za pomocą smaków czy zabawki zawsze się przyda :D[/QUOTE]
Jak idzie do psów i go zawołam, a jest bez smyczy to w sumie mamy opanowane. Jak jest na smyczy to już trochę ciężej, ale on ogólnie bardziej się słucha kiedy nie ma smyczy. Gorzej właśnie jak się zawącha. Wtedy nic go chyba ine oderwie. Możesz go wołać i wołać. No chyba, że po niego pójdziesz to wtedy z góry wie, że od razu idzie na smycz. Nie wiem jak mam to zmienić...
Ostatnio właśnie zaczęliśmy więcej robić rzeczy na dworze niż w domu i chyba zwiększe częstotliwość treningu na dworze. :)

Posted

[quote name='Silky123']Jak idzie do psów i go zawołam, a jest bez smyczy to w sumie mamy opanowane. Jak jest na smyczy to już trochę ciężej, ale on ogólnie bardziej się słucha kiedy nie ma smyczy. Gorzej właśnie jak się zawącha. Wtedy nic go chyba ine oderwie. Możesz go wołać i wołać. No chyba, że po niego pójdziesz to wtedy z góry wie, że od razu idzie na smycz. Nie wiem jak mam to zmienić...
Ostatnio właśnie zaczęliśmy więcej robić rzeczy na dworze niż w domu i chyba zwiększe częstotliwość treningu na dworze. :)[/QUOTE]
Tym bardziej, że teraz ciepło, to miło na dworze ćwiczyć :eviltong:
Może zacznijcie ćwiczyć na lince ?
Cody sobie gdzieś odejdzie na lince, załóżmy, że zacznie coś wąchać- zawołaj go komendą, jeżeli nie reaguje, szarpnij linką w swoją stronę i wtedy ponownie zawołaj (ew. pociągnij linką w swoją stronę jeszcze raz),powinien się oderwać. A gdy już biegnie w Twoją stronę i jest blisko możesz kliknąć klikerem, a jak dobiegnie nagrodzić baardzo entuzjastycznie. Musicie mu pózniej to utrwalać i jeszcze chwilę pracować na lince, do czasu aż będzie spokojnie przybiegał na smyczy czy bez. Dzięki pomocy i takiej radzie trenerki Nelka przypomniałam sobie co oznacza w naszym przypadku komenda "do mnie" :cool3:
Cody powinien kojarzyć przybiegnięcie do Ciebie nie z zapięciem na smyczy i końcem 'wolności', a czymś pozytywnym. I staraj się jak go wołasz, a on nie przychodzi nie iść do niego, bo to on ma przyjść, mimo wszystko :D

Posted

[quote name='Collie']Tym bardziej, że teraz ciepło, to miło na dworze ćwiczyć :eviltong:
Może zacznijcie ćwiczyć na lince ?
Cody sobie gdzieś odejdzie na lince, załóżmy, że zacznie coś wąchać- zawołaj go komendą, jeżeli nie reaguje, szarpnij linką w swoją stronę i wtedy ponownie zawołaj (ew. pociągnij linką w swoją stronę jeszcze raz),powinien się oderwać. A gdy już biegnie w Twoją stronę i jest blisko możesz kliknąć klikerem, a jak dobiegnie nagrodzić baardzo entuzjastycznie. Musicie mu pózniej to utrwalać i jeszcze chwilę pracować na lince, do czasu aż będzie spokojnie przybiegał na smyczy czy bez. Dzięki pomocy i takiej radzie trenerki Nelka przypomniałam sobie co oznacza w naszym przypadku komenda "do mnie" :cool3:
Cody powinien kojarzyć przybiegnięcie do Ciebie nie z zapięciem na smyczy i końcem 'wolności', a czymś pozytywnym. I staraj się jak go wołasz, a on nie przychodzi nie iść do niego, bo to on ma przyjść, mimo wszystko :D[/QUOTE]
Ok, dzięki za pomoc. Dobrze, że wcześniej zaopatrzyłam się w 10 czy 15 m linkę i nie mam teraz problemu z kupnem. :)
Jutro postaram się coś z nim porobić na tej lince. Ostatnio dużo z nim ćwicze na dworze właśnie to obieganie przed aportem i ogólnie przynoszenie różnych rzeczy. Cody był przyzwyczajony do przynoszenia tylko piłki. Nic innego nie potrafił przynieść, dlatego teraz ćwiczę z nim na dyskach(najwięcej, prócz piłki), szarpaku i różnych innych zabawkach. :)
Dzięki jeszcze raz za ten pomysł z linką! :D

Posted

[quote name='Silky123']Ok, dzięki za pomoc. Dobrze, że wcześniej zaopatrzyłam się w 10 czy 15 m linkę i nie mam teraz problemu z kupnem. :)
Jutro postaram się coś z nim porobić na tej lince. Ostatnio dużo z nim ćwicze na dworze właśnie to obieganie przed aportem i ogólnie przynoszenie różnych rzeczy. Cody był przyzwyczajony do przynoszenia tylko piłki. Nic innego nie potrafił przynieść, dlatego teraz ćwiczę z nim na dyskach(najwięcej, prócz piłki), szarpaku i różnych innych zabawkach. :)
Dzięki jeszcze raz za ten pomysł z linką! :D[/QUOTE]
Nie ma sprawy, sama też bym na to nie wpadła gdyby nie P. Magda :evil_lol:
O, to powodzenia, będę czekać na relacje również z przynoszenia :loveu:

Posted

[quote name='Collie']Nie ma sprawy, sama też bym na to nie wpadła gdyby nie P. Magda :evil_lol:
O, to powodzenia, będę czekać na relacje również z przynoszenia :loveu:[/QUOTE]
Dziękujemy. :)

Więc byłam dzisiaj na naszym pierwszym treningu. Nie chcę mi się jeszcze raz pisać tego samego, więc dam Wam linka do nowego posta na blogu:
[URL]http://westikowy.blogspot.com/2012/03/no-to-zaczynamy.html[/URL]

Ale zdjęcia dla wygody dam Wam tutaj. :)
[IMG]http://desmond.imageshack.us/Himg85/scaled.php?server=85&filename=dsc02509o.jpg&res=medium[/IMG]

[IMG]http://desmond.imageshack.us/Himg819/scaled.php?server=819&filename=dsc02519wa.jpg&res=medium[/IMG]

[IMG]http://desmond.imageshack.us/Himg528/scaled.php?server=528&filename=dsc02524u.jpg&res=medium[/IMG]

[IMG]http://desmond.imageshack.us/Himg24/scaled.php?server=24&filename=dsc02536wy.jpg&res=medium[/IMG]

[IMG]http://desmond.imageshack.us/Himg14/scaled.php?server=14&filename=dsc02543h.jpg&res=medium[/IMG]

Posted

[quote name='wikikoniki']Nie będę tam komentować, tylko tutaj :)
Fajnie, że Wam wychodzi. Max dzisiaj na wybiegu odwołał się (co prawda z moim wrzaskiem) od psa zza płotu :D

Fajne fotki ;)[/QUOTE]
To super i dzięki. :D
[quote name='Aleksandra95']to której Ty na tym spacerze byłaś ? :D ja to niedawno dopiero do domu wróciłam.:(

fotki super.:loveu:[/QUOTE]
Byłam koło 14.40 ;)
i dzięki. :)

Posted

[quote name='Patik']Cudne, takie klimatyczne :P świetny jest twój Cody[/QUOTE]
[quote name='A&L']Słodkości :loveu:[/QUOTE]
[quote name='betty_labrador']heej, wstepujemy do Was również :D

hehe Cody z gitarka :D[/QUOTE]
[quote name='Collie']Obserwujemy bloga :D
Świetne zdjęcia :)[/QUOTE]
[quote name='Molowe']Cody uwielbiam go :loveu: <33[/QUOTE]
[quote name='Doginka']Mały, biały grajek:loveu:
[url]http://desmond.imageshack.us/Himg85/scaled.php?server=85&filename=dsc02509o.jpg&res=medium[/url]

Super foteczki:loveu:[/QUOTE]
Dziękujemy wszystkim! :D
Muszę Wam powiedzieć, że Cody ostatnio zajada się samymi przysmakami mojej roboty. :D

Posted

[quote name='Silky123']Narazie piekłam tylko Jabłkowe Bułeczki i Serowe z otrębami. :)[/QUOTE]

brzmi smacznie :D też czekam na nowe fotki ale to jak będziesz miała czas i ochotę poczekamy :)