paulaa. Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 [quote name='Aleksandra95']A dlaczego na Natalie tak naskakujecie ? :shake: To jej sprawa.. nie ma co się na kimś wyżywać, bo ona dostała szanse tego psa..;) ma dużo czasu na zapoznanie się i wierzę, że da radę. Nie ma co naskakiwać na was też kiedyś czas przyjdzie.. a wasze posty można odebrać o złość do niej bo Wy go mieć nie możecie troche niefajnie ;) można by to troszkę grzeczniej Justyna napisać ;)[/QUOTE] Nikt nie naskakuje, po prostu wybierając psa tylko po kolorze sierści, można się nieźle naciąć, szczególnie przy takiej rasie jak border. ;) Szczególnie że patrząc na maść wybiera hodowle, który wychowują psy pasterskie, zaganiające , a nie słyszałam żeby miała uprawiać ten sport, tylko agility... A takie psy potrafią robić duże koła na zakrętach, przez co traci się czas, słyszałam zresztą od innych właścicieli ( w przyszłości planuje bc i na bierząco zdobywam nowe info o tego rasie.. ) że takie psy potrafią też gonić samochody i rowerzystów. Tu podaje tylko jeden z przykładów na jakie można się naciąć, jeszcze pół roku temu też myślałam o nich jako o psach idealnych.. ;) Quote
motyleqq Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 nigdy tu nie byłam, ale nie mogę się powstrzymać ;) co z tego że ktoś decyduje się na jakieś umaszczenie? chyba jak się wydaje kupę forsy na psa, to ma się prawo do tego, żeby nie tylko miał charakter, ale również wygląd taki, jaki nam odpowiada? biorąc psa z hodowli 'pracującej' wcale nie trzeba sobie kupować stada owiec. energię psa można przekierować na sporty, jak to robi większość osó. Quote
Yuveza Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 Ależ ja tu żadnej złości ani tym bardziej naskakiwania nie zawarłam;) Ola "my go mieć teraz nie możemy" ja go teraz nie mogę mieć ale będę go miała;) i nie wywieram tu jakiejś mojej zazdrości tylko zastanawia mnie to, bo branie bordera w jak najszybszym czasie, z wielkim impulsem, a do tego najbardziej niepokoi mnie że taką uwagę przykuwa do masci. Moze i wyda się to jak naskakiwanie ale ja tego kompletnie nie zauważałam ale teraz wyraźnie widać "Ere Bordera" i nie mówię że jest coś złego w posiadaniu tego psa, ale jednak uważam że taką rasę trzeba naprawdę dobrze przemysleć i nie palić się od razu na to żeby mieć go jak najszybciej, tylko jesli juz nam sie rasa spodobała 100% rasa, a nie fakt czekoladowej maści, bo wybieranie psa względem koloru jest po prostu głupie (nie mam zamiaru Cię obrazać;)) a hodowle też powinno sie wybierać względem wlasnych potrzeb czyli czy chcemy psa zaganiającego owce czy raczej po sportowych rodzicach czy też show, a nie czy mają w hodowli czekolady. Może wydaje się to jak naskakiwanie, bo większość osób wie że ja także chcę bordera, ale zaczęłam sie nimi interesować i bedę mieć go nie prędko, a Ty nawet się nimi nie interesowałaś, a nagle już go będziesz mieć stad moje zdziwienie, lecz w żadnym stopniu oburzenie;) Quote
paulaa. Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 [quote name='motyleqq']nigdy tu nie byłam, ale nie mogę się powstrzymać ;) co z tego że ktoś decyduje się na jakieś umaszczenie? chyba jak się wydaje kupę forsy na psa, to ma się prawo do tego, żeby nie tylko miał charakter, ale również wygląd taki, jaki nam odpowiada? biorąc psa z hodowli 'pracującej' wcale nie trzeba sobie kupować stada owiec. energię psa można przekierować na sporty, jak to robi większość osó.[/QUOTE] Ale jeśli ktoś stawia na wygląd to chyba jest coś nie tak ? Teraz się niestety robi taka moda w hodowlach borderów, że psy są rezerwowane już w wieku paru dni, po wyglądzie, nie ważne który ma jaki charakter i usposobienie dopasowane do właściciela, zresztą nie tylko borderów. To nie jest fajne, bo gdy kiedyś sportowa rodzinka będzie chciała psa typowo do sportu, bo co im ze spokojnego bordera ( trafiają się takie egzemplarze ) , a ktoś inny może o takim marzyć, a trafi na wulkan rozwalający mu dom bo nie jest w stanie zapewnić mu wystarczającej dawki ruchu... ;) Quote
motyleqq Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 ja może mam problemy ze wzrokiem, ale gdzie ktokolwiek napisał że stawia tylko na wygląd? Quote
paulaa. Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 [quote name='motyleqq']ja może mam problemy ze wzrokiem, ale gdzie ktokolwiek napisał że stawia tylko na wygląd?[/QUOTE] A widzisz jakiekolwiek inne słowa o przyszłym borderze oprócz o tym, że na pewno będzie czekoladą ? Dobra, bo nikt tu nie chce nikogo obrażać.. ;) Dyskusja o borderach już gdzieś była na forum i to nie ma końca. Ciesze się, że Silky ma zamiar najpierw więcej dowiedzieć się o rasie, bo to podstawa. ;) Quote
Yuveza Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 [quote name='paulaa.']Nikt nie naskakuje, po prostu wybierając psa tylko po kolorze sierści, można się nieźle naciąć, szczególnie przy takiej rasie jak border. ;) Szczególnie że patrząc na maść wybiera hodowle, który wychowują psy pasterskie, zaganiające , a nie słyszałam żeby miała uprawiać ten sport, tylko agility... A takie psy potrafią robić duże koła na zakrętach, przez co traci się czas, słyszałam zresztą od innych właścicieli ( w przyszłości planuje bc i na bierząco zdobywam nowe info o tego rasie.. ) że takie psy potrafią też gonić samochody i rowerzystów. Tu podaje tylko jeden z przykładów na jakie można się naciąć, jeszcze pół roku temu też myślałam o nich jako o psach idealnych.. ;)[/QUOTE] stad też własnie moje watpliwości;) [quote name='motyleqq']nigdy tu nie byłam, ale nie mogę się powstrzymać ;) co z tego że ktoś decyduje się na jakieś umaszczenie? chyba jak się wydaje kupę forsy na psa, to ma się prawo do tego, żeby nie tylko miał charakter, ale również wygląd taki, jaki nam odpowiada? biorąc psa z hodowli 'pracującej' wcale nie trzeba sobie kupować stada owiec. energię psa można przekierować na sporty, jak to robi większość osó.[/QUOTE] Niema w tym nic złego, bo jesli kupujemy psa mamy prawo aby też wyglądał jak nam sie podoba;) Ale jesli patrzy sie na każdą hodowle po rowno, patrząc tylko na ich maści to moim zdaniem jest to naprawdę błąd, nie mozna brac pod uwagę tak samo pastuchów jak np szczeniaków w miocie typowo sportowym (frisbee, agi) charakter to raczej powinna być rzecz najważniejsza, kolor powinien odgrywać najmniejsza rolę w naszym wyborze;) I chyba wazniejsze jest zeby w przyszłości nie mieć problemów z borderem pasącym przeszkody tylko dla tego że wybraliśmy nasz ulubiony kolor. Quote
motyleqq Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 charakter można ocenić tylko do pewnego stopnia. wiele zależy od nas. a to, czy nasz pies będzie wypasał rowery, inne psy czy przeszkody, to różnie z tym bywa, zajrzyjrzie choćby na blog Pauli od Weny, Wena nie wypasa, a jej córka Honda już tak Quote
Yuveza Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 [quote name='motyleqq']charakter można ocenić tylko do pewnego stopnia. wiele zależy od nas. a to, czy nasz pies będzie wypasał rowery, inne psy czy przeszkody, to różnie z tym bywa, zajrzyjrzie choćby na blog Pauli od Weny, Wena nie wypasa, a jej córka Honda już tak[/QUOTE] Moza ocenić między innymi przez wybór rodziców ale co z tego skoro nie patrzymy na rodziców tylko na to czy daje czekoladową maść. Honda jest jeszcze szczeniakiem a border mimo wszystko będzie wypasał bo jest taką rasą, ale są hodowle które mają na celu uzyskać psy typowo zaganiające owczarki, i sa też takie które biorą nacisk na sporty a z wypasaniem nie mają nic wspólnego;) Poza tym moim zdaniem powinno się zainteresowac rasą, czyli najpierw się ona nam spodobała a potem planujemy ewentualny zakup, a nie planujemy daną rase nie wiem na jakiej podstawie, a potem dowiadujemy się czegoś o niej;) troche dziwna kolejność. Bo z tych pierwszych postów własnie wynika że najpierw patrzyła na maści, a teraz ma zamiar sie czegos dowiedzieć, i chodzi mi o to wybieranie względem wyglądu, bo co innego jesli marzymy o tej rasie bardzo nam sie podoba i chcemy zeby ten nasz szczeniak wyglądał tak jak my byśmy chcieli ale to wtedy nie jest naprawde wazne;) Quote
Natalia&Cody Posted January 30, 2012 Author Posted January 30, 2012 [quote name='westie_justa']Bardzo bardzo sie zdziwiłam że nagle postanowiłas mieć od tak bordera, wczesniej sie nimi nie interesowałaś, zastanawiam się dlaczego akurat True Story bo z Twojego podekscytowania w postach widzę że bardzo a nawet w sumie najbardziej zwracasz uwagę na masć czekoladową, nie chcę cię tutaj obrazać ani oceniać, ale jak dla mnie to za szybko i za duży impuls w Ciebie wpadł. Wymieniłaś wczesniej hodowle Energizer to jest świetna hodowla psów owczarskich, ich psy pracują przy owcach, dlaczego więc Cie ona interesowała? bo wiem że są tam "czekolady" moze to to? Zaczęłaś się interesować bc od teraz nagle i napisałas że bedziesz miec, ok ale najdziwniejsze jest że już wiesz ze to będzie czekolada, a hodowla True Story? dlaczego?[/QUOTE] Bradzo mi się poprostu podobają czekoladowe. Przyjdzie czas na Bordera to wybiore takiego szczeniaka, który będzie odpowiedni pod moje wymagania, czyli będzie dobrze zbudowany do psich sportów. Myśle, że hodowla True Story, ponieważ moge tam bezpośrednio pojechać popytać zanim jeszcze będę mieć BC. Z tego co słyszałam i czytałam jest to bardzo dobra hodowla. I nie postanowiłam mieć od tak Bordera. Już o wiele wcześniej o takim psie myślałam tylko poprostu nic nie pisałam, bo myślałam, że to bez sensu jak nawet nie wiem czy wogóle rodzice kiedykolwiek zgodzą się na takiego psa. Teraz się jakby zgodzili, że za 2 lata będzie, więc napisałam. Mam jeszcze dużo czasu. Posłucham rad hodowców, co oni sądzą. Nabędę większego doświadczenia i wtedy będę dokładnie decydować z jakiej hodowli. W między czasie będzie też wystawa psów, więc tam też popytam. Wezme namiary na hodowle i poczytam, która będzie pod moje wymogi najlepsza. + nie mówiłam też, że BC będzie z nami uprawiał tylko Agility. Dojdzie do tego napewno Frisbee, bieganie przy rowerze czy przy mojej nodze oraz różne sztuczki i tresura podstawowa, a o tym, że BC może ganiać rowery i samochody też słyszałam i będę od razu to eliminować jeżeli takie coś się przydarzy. Quote
paulaa. Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 [B]Silky123 [/B]w takim razie trzymam kciuki, ciesze się, że nie jesteś jedną z tych osób które biorą psa bez pojęcia jak ja to kiedyś zrobiłam, ale mi solidnie otworzono oczy. ;) I jestem za to wdzięczna. Ja też ciągle zbieram info o bc, bo tego nigdy dość, chce żeby ten mój już był możliwie idealny. :smile: ale wychowanie psa z moimi rodzicami jest niemożliwe, więc raczej ta decyzja jeszcze poczeka, szkoda mi psa. :D Ale trzymam za was kciuki. ;) Quote
Natalia&Cody Posted January 30, 2012 Author Posted January 30, 2012 [quote name='paulaa.'][B]w takim razie trzymam kciuki[/QUOTE] Dzięki. :D Ja nie mówie, że wiem o Borderach dużo, ale już długi czas czytam posty o BC, różne książki o rasie itp. i cały czas będę zdobywać nowe informacje, co może wystąpić i jak to wyeliminować. Border będzie dopiero za 2 lata, więc czy ja wiem czy to jest na hura. Gdybym miała kupować psa na szybko i nic prawie nie wiedzieć o rasie to byłabym poprostu nienormalna i nieodpowiedzialna. Zrobiła tak moja koleżanka i nie mam zamiaru po niej powtarzać jej błedów. Ten pies ciąga ją po całym osiedlu jak worek, a ona nie potrafi go nawet zahamować. Kiedyś jej powiedziałam: ' weź go naucz chodzenia przy nodze i nie będzie cię tak ciągnął ' i taką otrzymałam odpowiedzieć(mniej więcej): 'to jest taka rasa i on chodzi gdzie chce'. Już jej chciałam coś powiedzieć, ale się powstrzymałam. Dlatego ja już właśnie szukam hodowli i czytam o rasie dużo, dużo wcześniej, a nie tydzień przed jazdą po psa do hodowli... + Dzisiaj doszło nasze materiałowe Frisbee, Codyemu się spodobało. Zobaczymy jak nam pójdzie. :D Quote
Yuveza Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 [quote name='paulaa.'][B]Silky123 [/B]w takim razie trzymam kciuki, ciesze się, że nie jesteś jedną z tych osób które biorą psa bez pojęcia jak ja to kiedyś zrobiłam, ale mi solidnie otworzono oczy. ;) I jestem za to wdzięczna. Ja też ciągle zbieram info o bc, bo tego nigdy dość, chce żeby ten mój już był możliwie idealny. :smile: ale wychowanie psa z moimi rodzicami jest niemożliwe, więc raczej ta decyzja jeszcze poczeka, szkoda mi psa. :D Ale trzymam za was kciuki. ;)[/QUOTE] chyba kazdy tak ma przy pierwszym psie;) Natalia okey rozumiem cię;) fakt TS masz blisko, ja najblizszą hod mam chyba w Łodzi ale mimo to ybrałam z pewenych względów TS i od nich wezmę szczeniaka, z hodowca pisze już ponad pół roku, a za około 3 lata doczekam się pewnie miotu po "mojej" suce;) To życzę Ci wielu info tak samo jak ja i Paula i teraz Ty jestesmy w podobnej sytuacji;) [quote name='Silky123']Dzięki. :D Ja nie mówie, że wiem o Borderach dużo, ale już długi czas czytam posty o BC, różne książki o rasie itp. i cały czas będę zdobywać nowe informacje, co może wystąpić i jak to wyeliminować. Border będzie dopiero za 2 lata, więc czy ja wiem czy to jest na hura. Gdybym miała kupować psa na szybko i nic prawie nie wiedzieć o rasie to byłabym poprostu nienormalna i nieodpowiedzialna. Zrobiła tak moja koleżanka i nie mam zamiaru po niej powtarzać jej błedów. Ten pies ciąga ją po całym osiedlu jak worek, a ona nie potrafi go nawet zahamować. Kiedyś jej powiedziałam: ' weź go naucz chodzenia przy nodze i nie będzie cię tak ciągnął ' i taką otrzymałam odpowiedzieć(mniej więcej): 'to jest taka rasa i on chodzi gdzie chce'. Już jej chciałam coś powiedzieć, ale się powstrzymałam. Dlatego ja już właśnie szukam hodowli i czytam o rasie dużo, dużo wcześniej, a nie tydzień przed jazdą po psa do hodowli... + Dzisiaj doszło nasze materiałowe Frisbee, Codyemu się spodobało. Zobaczymy jak nam pójdzie. :D[/QUOTE] Bo na poczatku to wygladało jakby mialo byc na szybko bo juz w czerwcu;) ja też na poczatku załozyłam sobie 2 lata oczekiwac na mojego BC ale wiedzę że będzie to 3 lata ale wiem czemu:) Quote
Natalia&Cody Posted January 30, 2012 Author Posted January 30, 2012 Bardzo chciałabym w czerwcu, ale stwierdziłam, że jeszcze za mało wiem, że to za wcześnie jeszcze poprostu, więc pewnie będzie za około 2 lata. :) Poczekamy zobaczymy jak to będzie u nas z tymi Borderami. Justyna, to może nas odwiedzicie jak będziecie jechali po BC ? :cool3: Quote
Yuveza Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 [quote name='Silky123']Bardzo chciałabym w czerwcu, ale stwierdziłam, że jeszcze za mało wiem, że to za wcześnie jeszcze poprostu, więc pewnie będzie za około 2 lata. :) Poczekamy zobaczymy jak to będzie u nas z tymi Borderami. Justyna, to może nas odwiedzicie jak będziecie jechali po BC ? :cool3:[/QUOTE] jasne ze lepiej dłuzej czekac, a więcej wiedziec;) Hehe moze moze :cool: Quote
Natalia&Cody Posted January 31, 2012 Author Posted January 31, 2012 [quote name='westie_justa']jasne ze lepiej dłuzej czekac, a więcej wiedziec;) [/QUOTE] Tak chyba jest najlepiej. :) A oto wyczekiwany filmik: :D [video=youtube;xljCk3Z3wJ4]http://www.youtube.com/watch?v=xljCk3Z3wJ4&feature=youtu.be[/video] Quote
Qeeriefire Posted January 31, 2012 Posted January 31, 2012 Tutaj taka dyskusja była :D A ja będę "nie oryginalna" i powiem, że bardziej w pyrkach się zakochałam, chodź miałam "fazę" na BC ;) Trzymam kciuki, a Cody świetnie wygląda, wygłaskać go proszę :eviltong: Genialny filmik :loveu: Quote
Natalia&Cody Posted January 31, 2012 Author Posted January 31, 2012 [quote name='Collie']Tutaj taka dyskusja była :D A ja będę "nie oryginalna" i powiem, że bardziej w pyrkach się zakochałam, chodź miałam "fazę" na BC ;) Trzymam kciuki, a Cody świetnie wygląda, wygłaskać go proszę :eviltong: Genialny filmik :loveu:[/QUOTE] oj, była, była. ;p Każdy ma swój 'oryginalny' gust. :) Wygłaskam go jutro jak będę maltretować go dyskiem. :D i dziękujemy. ;) Quote
Aleksa. Posted January 31, 2012 Posted January 31, 2012 super filmik.:):) i bawi się szarpakiem co mówisz czy nie wiesz czy go zainteresuje. :D ? Quote
wikikoniki Posted February 1, 2012 Posted February 1, 2012 Fajny filmik ! A jaka relaksacyjna muzyka :D Quote
Natalia&Cody Posted February 1, 2012 Author Posted February 1, 2012 [quote name='Aleksandra95']super filmik.:):) i bawi się szarpakiem co mówisz czy nie wiesz czy go zainteresuje. :D ?[/QUOTE] Myśle, że raczej się zainteresuje.(szarpak dojdzie raczej jutro) ;) i dziękujemy. :D [quote name='wikikoniki']Fajny filmik ! A jaka relaksacyjna muzyka :D[/QUOTE] Dzięki. :D Dzisiaj będzie kolejny filmik. Tylko już z frisbee i z tą sztuczką. ;p + Dziś doszły do nas kolejne dwa dyski. Czekamy na jeszcze jeden dysk oraz szarpak od Oli i Dory. :D Naszą kolekcją frisbee pochwalimy się jak przyjdzie ten ostatni dysk. :razz: Quote
wikikoniki Posted February 1, 2012 Posted February 1, 2012 [quote name='Silky123'] Dzięki. :D Dzisiaj będzie kolejny filmik. Tylko już z frisbee i z tą sztuczką. ;p + Dziś doszły do nas kolejne dwa dyski. Czekamy na jeszcze jeden dysk oraz szarpak od Oli i Dory. :D Naszą kolekcją frisbee pochwalimy się jak przyjdzie ten ostatni dysk. :razz:[/QUOTE] Dlaczego Twój pies łapie dyski, a mój kochający frisbee i mega się na nie nakręcający napiera łapami ? :( Quote
Natalia&Cody Posted February 1, 2012 Author Posted February 1, 2012 [quote name='wikikoniki']Dlaczego Twój pies łapie dyski, a mój kochający frisbee i mega się na nie nakręcający napiera łapami ? :([/QUOTE] Może narazie nie rzucaj tak, żeby napierał łapami tylko na początek uklęknij i rób tak, żeby wyskakiwał i brał Ci frisbee z ręki. Jak nie naprze łapami, np. roller, albo inna nagroda, a jak zacznie to cały czas próbuj, żeby tego nie robił, a jak zrobi : nagroda. I tak cały czas do perfekcji. ;) [video=youtube;DXHnDtE48XE]http://www.youtube.com/watch?v=DXHnDtE48XE&feature=youtu.be[/video] Quote
Natalia&Cody Posted February 1, 2012 Author Posted February 1, 2012 [quote name='Aleksandra95']suuuper.:loveu: aa i kaska doszla.;)[/QUOTE] Ok. To super. ;) Quote
Recommended Posts