Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej ;)
Wziełam cocker spaniela (ang) z schroniska.
Jest strasznie skołtuniony. Obawiam się że nie będę w stanie tego rozczesać...
Więc mam pytanie: Jak przyciąć mu sierść żeby dobrze wyglądał? ;]
Baardzo proszę o pomoc i może o jakieś zdjęcia? ;]

Posted

Jeżeli jeszcze nie przeczytałaś to zajrzyj do tego wątku.......[url]http://www.dogomania.pl/threads/206573-Czy-Ogoli%C4%87-mojego-Cocker-Spanielka[/url]
tyle że tam chodzi o psa którego ktoś chce ostrzyc bez specjalnej potrzeby, natomiast twój przypadek jest inny........

Posted

Rozumiem że struktura włosa zniszczyłaby się itp. jeśli bym go ogoliła.
Jednak ni chodzi mi o krótki włos cockera, ale o tą dłuższą część. Jest sfilcowana. Myślicie że da się to rozczesać lub coś w tym rodzaju? :roll:

(Proszę jeśli wszedłeś w ten temat i możesz dodać coś od siebie, odpisz! Widzę że mam prawie 60 wejść i tylko 1 odpowiedź! :p)

Posted

Myślę że możesz spróbować delikatnie rozczesać, są specjalne odkołtuniacze dla psiej sierści lub może spróbuj użyć jakiejś odżywki w spray'u dla dla ludzi (Pantene lub Gliss Kur) używaj szczotki tzw "pudlówki",a poszczególne filce rozczesz grzebieniem trzymając włos między palcami aby nie ciągnąć psa za ten włos. A jak nie dasz rady bo pies delikatny lub filc okropny to obetnij.
A strzyżony włos faktycznie traci na urodzie może zacząć się kręcić lub zmieniać kolor na mniej intensywny.

Posted

Awaryjnie możesz użyć ludzkiej (np.maseczka Fructis z serii Nutri Gładki). Możesz też wspomóc się preparatami do rozczesywania końskiej grzywy np.Super Sheen.
Zakładam optymistycznie, że psiak będzie w miarę współpracujący...
Musisz najpierw wykąpać, dać sporo odżywki, szczególnie w miejsca sfilcowane. Jeszcze w wannie z nałożoną odżywką próbuj grzebieniem "odbić" filce od skóry - potem będzie łatwiej rozczesywać. Dobrze rozczesuje się takie zbite filce szczotką "pudlówką", po trochu w różnych kierunkach, w miarę możliwości idąc małymi pasmami. Bardzo "uparte" filce można delikatnie nacinać wzdłuż i rozczesywać.
Jeśli dysponujesz maszynką, to spokojnie - jeśli są tam kołtuny - możesz wystrzyc uda od wewnątrz i pachy.
Jeśli uda Ci się rozczesać, to potem trzeba taki włos intensywnie odżywiać np. spryskując codziennie odżywką (psią) rozcieńczoną wodą (niegazowaną mineralną lub destylowaną).

Posted

Tym razem dobrze napisałaś , zależy jeszcze jak się zachowa pies , czy da się dotknąć do siebie , lubię takie prace , żeby jak najmniej zniszczyć włosa .

Posted

Więc psisko bardzo dobrze reaguje na pielęgnacje. Nie ma z tym najmniejszych problemów. :D
Ja jednak wolałabym nie przysparzać mu bólu, szczególnie że to bez rodowodowa psina i nie będziemy się pokazywać na wystawach...

Próbowałam zrobił zdjęcia filcu, ale praktycznie nic na nich nie widać. Dam fotki z wyglądem ogólnym sprawy:
[URL]http://imageshack.us/g/821/dsc07716z.jpg/[/URL]

W zwykłym zoologicznym kupię to coś do końskiej grzywy, czy raczej szukać w internecie?

Posted

To coś do końskiej grzywy znajdziesz raczej w sklepach jeździeckich, ale możesz kupić zwykłą odżywkę dla psów, która może być w zoologicznym.

Posted

to jest suczka z wroclawia?:cool3:
W Dechatlonie jest dobry lustrant i niedorgi;)
Trzeba suczyne porzadnie wytrymowac z tego co widac,uszy hm nw co tam jest pod tymi wlosami ale jesli filc to albo zgolic i czekac az wlos odrosnie albo filcak,porzadne wymycie tego,odzywka i probowac rozczesac jakos:roll:

skad jestes?moze polecimy ci kogos od spanieli kto sobie poradzi...

Posted

Skye dobre zdjęcia , ruda jest sfilcowana i włosy są przerośnięte , trzeba trymować , obróbkę uszu trzeba umieć zrobić . Cockermaniaczka to by tylko "goliła " te biedne uszy , pewnie nie umie robić . Kilka godz. pracy .

Posted

Cockermaniaczko " jak zwykle trzeba podać przykłady " , a nie ot tak sobie pisać, ale nie obrażaj się , czytam te Twoje posty i widzę że uszu spaniela nie umiesz zrobić , tylko strzyżenie na krótko .

Posted

Piszecie że włosy są przerośnięte - sama to zauważyłam, tylko co z tym fantem zrobić?
Dziś dorwałam ją z szczotką i nożyczkami i wycięłam część filcu, niewidoczną dla oka zwykłego śmiertelnika. Włosów na pół reklamówki.
Jestem z Bydgoszczy, popisałam maile do tutejszych hodowców spanieli, może mi jakiegoś fryzjera polecą?
Ile w ogóle kosztuje trymerka i do czego to kurde jest? :p

Posted

Właśnie na jeden z moich maili dostałam odpowiedź, pozwolę ją sobie tutaj zacytować:
[QUOTE]Witam
Z moich informacji wynika, że fryzjerzy nie "bawią się" w rozczesywanie kołtunów. A gdy sierść jest już sfilcowana to nie ma innego wyjścia jak tylko obcięcie jej. Rozczesywanie byłoby bardzo czasochłonne i bolesne dla psa. Żaden pies nie ma cierpliwości by długo znosić zabiegi czesania, a gdy są bolesne to koniecznie trzeba mu ich oszczędzić. Szata spaniela bardzo szybko odrasta. Ja proponuję obciąć pieska. ( sama na upalne lato obcinam moje spaniele bardzo króciutko)
[/QUOTE]

Wiecie co, chyba się trochę z nią zgadzam, sama widzę że moja suczka męczy się przy takich upałach...
A wy co o tym sądzicie?

Posted

Fryzjerzy "bawią się" w rozczesywanie kołtunów...ale wszystko zależy od tego w jakim stanie jest pies. Tak naprawdę bez oglądnięcia zwierza trudno jest kategorycznie coś doradzić.

Posted

Skye chyba każdy wie , że to są nie normalne upały i trzeba się chronić . Może chcesz się nauczyć jak się robi sfilcowanego spaniela .Zrobić prawidłowo nie każdy potrafi , obrobienie uszu , nogi , spodu (min. 6 godz.)

Posted

Skoro piesek ma bardzo skołtunioną sierść to najlepiej jest się z nim wybrać do Psychodni. Tam można skorzystać z takich zabiegów pielęgnacyjnych jak rozczesywanie skołtunionej sierści, czy strzyżenie. Piesek po takim zabiegi na pewno będzie lepiej wyglądał i czuł się.