Jump to content
Dogomania

Pies a prawo w Legionowie - pozwolenie na posiadanie psów???????????

Recommended Posts

Posted

Witam.
Nie dawno sprowadziliśmy się z Warszawy do Legionowa :shake: i związku z tym mam dwa pytanka :
1. Jakie jest tu prawo co do wychodzenia z psami na spacer tzn czy pies musi być w kagańcu i na smyczy czy albo w kagańcu albo na smyczy ( nie chodzi mi o żadne rasy agresywne lub psy agresywne a o łagodne - w moim przypadku labrador i husky).
2. Obecnie mamy jak już wspominałam labradora i od miesiąca znalezionego husky no i właśnie sąsiad zapytał czy mamy pozwolenie na posiadanie dwóch psów:crazyeye::crazyeye:.
Nie wiem czy tu jest potrzebne jakieś pozwolenie na posiadanie psów?
Labek miał raz zapłacony podatek i jest zaczipowany ale na adres rodziców czyli nasz poprzedni a husky jeszcze nie .
Jak od strony prawnej wyglądają te sprawy?

Posted

Wydaje mi się, że sąsiad mógł wziąść któregoś z Twoich psów za reprezentanta ras agresywnych ;) Dla własnego spokoju, zadzwoń po prostu do gminy i się upewnij jak z tym jest. Radni potrafią mieć róóżżżżne pomysły, niekoniecznie zgodne z prawem powszechnie obowiązującym.
Co zaś do reszty pytań, to odpowiedź znajdziesz w uchwale Rady Miasta w sprawie regulaminu utrzymania czystości i porządku w Gminie Legionowo. Tu masz wyciąg z tego regulaminu:

[B][FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT][LEFT][I]Ro z d z i a ł VI[/I]
[I]Ob ow i ą z k i o s ó b u t r z ymu j ą c y c h zw i e r z ę t a d omowe , ma j ą c e n a c e l u[/I]
[I]o c h r o n ę p r z e d z a g r o ż e n i em l u b u c i ą ż l iw o ś c i ą d l a l u d z i o r a z p r z e d[/I]
[I]z a n i e c z y s z c z e n i em t e r e n ów p r z e z n a c z o n y c h d o ws p ó l n e g o u ż y t k u[/I]
[I]§ 13[/I][/LEFT]
[/B][/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT][LEFT][I]Osoby utrzymujące zwierzęta domowe są zobowiązane do zachowania bezpieczeństwa i środków[/I]
[I]ostrożności, zapewniających ochronę przed zagrożeniem lub uciążliwością dla ludzi oraz przed[/I]
[I]zanieczyszczeniem terenów przeznaczonych do użytku publicznego.[/I][/LEFT]
[/FONT][B][FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT][LEFT][I]§ 14[/I][/LEFT]
[/B][/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT][LEFT][I]7[/I]
[I]1. Do obowiązków osób utrzymujących zwierzęta domowe, a w szczególności psy, należy:[/I]
[I]1) systematyczne poddawanie psa w wieku ponad 2 miesięcy szczepieniu przeciw wściekliźnie[/I]
[I]raz w ciągu roku kalendarzowego, zgodnie z terminami wyznaczonymi przez lekarza[/I]
[I]weterynarii szczepiącego dane zwierzę,[/I]
[I]2) posiadanie zezwolenia na utrzymywanie psa rasy uznawanej za agresywną,[/I]
[I]3) wyposażenie psa w obrożę,[/I]
[I]4) prowadzenie psa na uwięzi, z zastrzeżeniem ust.2; pies rasy uznawanej za agresywną lub pies[/I]
[I]w inny sposób zagrażający otoczeniu powinien mieć nałożony kaganiec,[/I]
[I]5) stały skuteczny dozór nad psami i innymi zwierzętami domowymi, z zastrzeżeniem ust.3,[/I]
[I]6) niewprowadzanie psów i innych zwierząt domowych do obiektów użyteczności publicznej, z[/I]
[I]wyłączeniem obiektów przeznaczonych dla zwierząt, jak schroniska, lecznice, wystawy itp.;[/I]
[I]postanowienie to nie dotyczy osób niewidomych, korzystających z pomocy psów -[/I]
[I]przewodników,[/I]
[I]7) niewprowadzanie psów i innych zwierząt domowych na teren placów gier i zabaw,[/I]
[I]piaskownic dla dzieci,[/I]
[I]8) posiadanie łopatki i woreczka do zbierania odchodów oraz usuwanie zanieczyszczeń[/I]
[I]pozostawionych przez psy i inne zwierzęta w obiektach i na innych terenach przeznaczonych[/I]
[I]do użytku publicznego, a w szczególności na chodnikach, jezdniach, placach, parkingach,[/I]
[I]terenach zielonych (zieleńcach, parkach, pasach drogowych itp.); obowiązek ten nie dotyczy[/I]
[I]osób niewidomych korzystających z psów – przewodników.[/I]
[I]2. Zwolnienie psa ze smyczy, ale z nałożonym kagańcem jest dozwolone jedynie w miejscach[/I]
[I]mało uczęszczanych przez ludzi i tylko w sytuacji, gdy posiadacz ma możliwość sprawowania[/I]
[I]kontroli nad jego zachowaniem.[/I]
[I]3. Zwolnienie psów ze smyczy jest dozwolone wyłącznie na terenie nieruchomości należycie[/I]
[I]ogrodzonej, w sposób uniemożliwiający jej opuszczenie przez psa i wykluczający dostęp osób[/I]
[I]trzecich.[/I][/LEFT]
[/FONT][FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT][LEFT]
Zwróć uwagę na konieczność posiadania łopatki i woreczka na odchody w trakcie spacerów. To tegoroczna nowelizacja regulaminu. Nie masz, to będzie mandat.[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT][/LEFT]
[/FONT]

Posted

Hehehe może mojego czarnego labka uznali tu za przedstawiciela rasy agresywnej :):) - akurat z tym nie ma problemu bo ma rodowód :).
No nie jestem jeszcze zaopatrzona w łopatkę i woreczek :( ale chyba będę musiała to zmienić.
Moje psy nie chodzą w kagańcach ale na smyczy jedynie na chwilę puszczam mojego labradora aby się załatwił bo on od szczeniaka był puszczany i wtedy leci w swoje miejsca za potrzebą a na smyczy nie za bardzo chce.
Dzisiaj mój tz dzwonił do straży w Legionowie i jest prawdą że potrzebne jest zezwolenie ale na posiadanie psów ras agresywnych .
Podobno też teoretycznie każdy pies powinien być wyprowadzany na smyczy czy w kagańcu ale jak sam dyżurny powiedział że nie jest karane np brak kagańca no chyba ze jakis nadgorliwy strażnik się trafi :(.
Niby blisko Wawy ale tu całkiem inni ludzie mieszkają :(.
A nas chyba nie lubią już :(