orsini Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 [quote name='LALUNA']Ale widze ze kreatywnie wymysliłes nowe słowo -Launka. .[/quote] moja LALUNIA lepsza! a co:diabloti::diabloti::diabloti: Quote
LALUNA Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 [quote name='iwona&CAR'][B]LUTOMSKAK JUZ DAWNO NIE MAJAC ARGUMENTOW [/B] [B]KOMPROMITUJE SIE SIEGAJAC PO CHWYTY PONIZEJ PASA[/B] :crazyeye::shake: I TO WET :crazyeye: :oops::oops::oops: gratuluje !!![/quote] Gratulowac to nie ma tu czego. Lutomskak chyba pomyliła sie z zawodem. Rozsiewać niesprawdzone plotki i to jeszcze w takim żałosniym wydaniu. Po prostu dno. :shake: Quote
LALUNA Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 [quote name='orsini']moja LALUNIA lepsza! a co:diabloti::diabloti::diabloti:[/quote] Orsini nie dostaniesz palmy pierwszeństwa za kreatywnosc. Jasiu już pierwszy przez to przchodził, dopóki mu nie wyjaśniłam, ze to nie to słowo i ze tak sie nie odmienia. Ale że faktycznie troche trudna ta odmiana była, wiec sobie to uprościł na swój sposób. Quote
asher Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 [quote name='LALUNA']Ale widze ze kreatywnie wymysliłes nowe słowo -Launka.[/quote] Może to taki skrót, Laurka dla Lalunki? ;) Quote
Chandler Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 [quote name='orsini']a co Ty z ta ksiazeczka zdrowia??? [B]A co to w ogole jest???[/B] bo moje psy tego nie posiadaja-[B]to jakis OFICJANY dokument???[/B] Moje maja paszporty, a tam nie ma takich stron bzdurnych o jakich Ty mowisz.[/quote] Też mam paszporty swoich psiaków, a książeczki zdrowia posiadam również... Nie zauważyłam, żeby posiadanie paszportu specjalnie przeszkadzało weterynarzom w korzystaniu z wpisywania informacji do książeczki zdrowia. Dla mnie jest to swoista karta zdrowia pacjenta - dokumentacja medyczna mojego psa. Mogę zmienić lekarza, a inny będzie wiedział, co i jak... Czy istnieje obowiązek wystawiania psom paszportów? Nie... Obowiązkowe szczepienia wpisuje się wtedy, o ile wiem, właśnie do książeczki zdrowia... i jest to w pewnym sensie wtedy oficjalny dokument. A poza tym odwracasz kota (a właściwie psa) ogonem... Weterynarze po prostu nie wpisują, że wykonali zabieg kopiowania, a inne zabiegi wpisują bez problemu. Quote
LALUNA Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 [quote name='asher']Może to taki skrót, Laurka dla Lalunki? ;)[/quote] Moze, kto by tam trafił za Orsini, czy Jaśkiem :lol::lol::lol: Tylko co ja mam z tym wspólnego ;) Quote
Chandler Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 [B]Asher [/B]- odpiszę na Twój post później. Muszę poszukać PSA - w sensie czasopisma...:lol: Quote
orsini Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 [quote name='Chandler']Dla mnie jest to swoista karta zdrowia pacjenta - dokumentacja medyczna mojego psa. Mogę zmienić lekarza, a inny będzie wiedział, co i jak... .[/quote] no to widzisz-ksiazeczka jest dla CIEBIE, a wiec TY mozesz wymagac, a zeby wpisywac w nia wszystko. Nie jest to ZADEN oficjalny dokument-zaden, wiec skoro nie jest to oficjalnie zatwierdzony dokument, to wet moze wpisywac co chce i jak chce, wlacznie ze swoim adresem mejlowym i numerem gg bo np sie mu wlasciciel zwierzaka spodobal;-))))) Dokumentacja medyczna moich psiakow jest w lecznicy danej zawsze i rowniez zawsze na moje zadanie musza mi dac odpis, wiec po co mnie ksiazeczki zdrowia???bo pomijam fakt, ze mam w glowie leki, ktore braly moje zwierzatki;-)))) Zupelnie nie rozumie dlaczego chomiki nie maja ksiazeczek zdrowia???i inne nie bedace psem kotem czy fretka;-)))))))) Quote
Jasiek Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 [quote name='LALUNA']Jasiu Twoja ogłada i prostactwo jest wrecz oszałamiajace. NAwet nie bede Ci tłumaczyć zawiłych róznic w połamaniu a zwichnieciu, wypadku na spacerze a rzekomej kontuzji na zawodach, bo takich niuansów i tak byś nie zrozumiał. Ale widze ze kreatywnie wymysliłes nowe słowo -Launka. [/quote] Lalinka masz racje nigdy nie zrozumiem Twojej hipokryzjiiiiiiii Jezeli myslisz ze mi dokopiesz bo brakuje jednej literki to jesteś w bardzo duzym bledzie:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:Uwazasz ze na spacerach z psem tez celowo i świadomie wlasciciele psów narażaja je na kontuzję???Bo Ty trenujac psa i przygotowując go do zawodów przeciez jestes na to przygotowana czyż nie????? Quote
orsini Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 [quote name='Chandler']Obowiązkowe szczepienia wpisuje się wtedy, o ile wiem, właśnie do książeczki zdrowia... i jest to w pewnym sensie wtedy oficjalny dokument. .[/quote] znowu o ile wiem...a wiec NIE WIESZ, bo jesli chodzi o szczepienie p/wsciekliznie to zawsze dodatkowo dostajesz taki swistek papieru prawda???i ten swistek jest to to o czym mowisz, ale co tam:diabloti::diabloti::diabloti: Quote
LALUNA Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 [QUOTE]Lalinka masz racje nigdy nie zrozumiem Twojej hipokryzjiiiiiiii [/QUOTE] Jasiu widzę ze Cię ekstaza ogranęła, ze znalazłeś literkę "i". Prawie Ci sie udało. Ale to jeszcze nie ta literka. Szukaj dalej. Pamietaj "prawie" robi wielką róznicę. A Jasiu cos wspomniałeś wczesniej o tym że: [quote name='Jasiek']Znałem jedna terierke [/quote] Jasiu od terierów to Ty się trzymaj z daleka. [URL]http://pl.youtube.com/watch?v=Q_jbtC4Gp_A&feature=related[/URL] Quote
orsini Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 [B]terier z filmiku ma skopiowany łogonek hihihihihihi[/B] Quote
Chandler Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 [quote name='orsini']no to widzisz-ksiazeczka jest dla CIEBIE, a wiec TY mozesz wymagac, a zeby wpisywac w nia wszystko. Nie jest to ZADEN oficjalny dokument-zaden, wiec skoro nie jest to oficjalnie zatwierdzony dokument, to wet moze wpisywac co chce i jak chce, wlacznie ze swoim adresem mejlowym i numerem gg bo np sie mu wlasciciel zwierzaka spodobal;-))))) Dokumentacja medyczna moich psiakow jest w lecznicy danej zawsze i rowniez zawsze na moje zadanie musza mi dac odpis, wiec po co mnie ksiazeczki zdrowia???bo pomijam fakt, ze mam w glowie leki, ktore braly moje zwierzatki;-)))) Zupelnie nie rozumie dlaczego chomiki nie maja ksiazeczek zdrowia???i inne nie bedace psem kotem czy fretka;-))))))))[/quote] A ja dalej swoje - żaden weterynarz nie potwierdzi na piśmie, że wykonał zabieg kopiowania, nie przybije pieczątki, a tym bardziej nie poda mail i numeru gg... Problem w tym, że inne zabiegi weterynarze chcą wpisywać, a akurat kopiowania nie chcą... Taki mają kaprys...:lol: [CENTER][B][COLOR=#80017f][FONT=Verdana][SIZE=3]KODEKS ETYKI I DEONTOLOGII WETERYNARYJNEJ[/SIZE][/FONT][/COLOR][/B][/CENTER] [CENTER][B][COLOR=navy][FONT=Verdana][SIZE=3]PRZYRZECZENIE LEKARZA WETERYNARII[/SIZE][/FONT][/COLOR][/B][/CENTER] [I][COLOR=navy][FONT=Verdana]Przyrzekam jako lekarz weterynarii, że w zgodzie z mym powołaniem, w trakcie pełnienia obowiązków zawodowych będę postępował sumiennie i zgodnie z aktualna wiedzą weterynaryjną, strzegł godności zawodu, przyczyniał się w miarę możliwości do postępu nauk weterynaryjnych, a także wykonywał obowiązki wynikające z przepisów prawa oraz zasad Kodeksu Etyki i Deontologii Weterynaryjnej[/FONT][/COLOR][/I] [CENTER][COLOR=navy][FONT=Verdana][SIZE=3]Art. 20[/SIZE][/FONT][/COLOR][/CENTER] [B][COLOR=navy][FONT=Verdana][SIZE=3]4.[/SIZE] [/FONT][/COLOR][/B][B][COLOR=navy][FONT=Verdana][SIZE=3]Właściciele lub opiekunowie zwierząt muszą mieć pewność,że domnieniemanie naruszenia zasad Kodeksu Etyki i Deontologi Weterynaryjnej będzie stosownie potraktowane przez właściwy organ samorządu lekarsko-weterynaryjnego i jeśli zostanie ono udowodnione spotka się z działaniem odpowiednim do wagi wykroczenia.[/SIZE][/FONT][/COLOR][/B] [CENTER][COLOR=navy][FONT=Verdana][SIZE=3]Art. 22[/SIZE][/FONT][/COLOR][/CENTER] [COLOR=navy][FONT=Verdana][SIZE=3]2. Lekarz weterynarii dotychczas leczący zwierzę jest zobowiązany [B]na prośbę lekarza przejmującego leczenie tego zwierzęcia, właściciela lub opiekuna, przekazać mu wszystkie posiadane dane i kopie dokumentów o przebiegu dotychczasowego leczenia.[/B][/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=black]Moim zdaniem ważne jest, żeby właściciel zwierzaka (również chomika) posiadał aktualną dokumentację medyczną swojego futrzaka -po to żeby w razie czego miał pewność, że będzie mógł cokolwiek [B]UDOWODNIĆ [/B](art. 20 kodeksu). [B]Namawiam właścicieli, żeby taka[/B] [B]dokumentacja znajdowała się również w ich rękach, a nie tylko w lecznicy...[/B]:lol: Pewnie, że nie musi to być książeczka zdrowia, może być pognieciona kartka papieru w kratkę...[/COLOR] Możemy dalej o tej książeczce, dla odwrócenia uwagi..., ale możemy też zorganizować casting na weterynarza, który oficjalnie potwierdzi na piśmie, ze wykonał zabieg kopiowania na miocie dowolnej rasy szczeniąt... Co myślisz?... Quote
orsini Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 ale gdzie by to mial wpisac??? Bo gwarantuje Ci , ze moje kundle sa wpisane w ODPOWIEDNIA oficjalna dokumentacje i mozesz sie ze mna zalozyc ze tak jest, nie wiem o co?np. o jakis super obiektyw?moze byc Nikona 70-200 2.8 VR- to moje marzenie, kosztuje jakies 5 tysiecy:diabloti::diabloti::diabloti: . Wiec jak mi go kupisz to ja Ci udostepnie dokumentacje medyczna z kopiowania OK?:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
Jasiek Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 [quote name='LALUNA'] Jasiu od terierów to Ty się trzymaj z daleka. [/quote] Lalunia za póżno;) Quote
Chandler Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 [quote name='orsini']ale gdzie by to mial wpisac??? Bo gwarantuje Ci , ze moje kundle sa wpisane w ODPOWIEDNIA oficjalna dokumentacje i mozesz sie ze mna zalozyc ze tak jest, nie wiem o co?np. o jakis super obiektyw?moze byc Nikona 70-200 2.8 VR- to moje marzenie, kosztuje jakies 5 tysiecy:diabloti::diabloti::diabloti: . Wiec jak mi go kupisz to ja Ci udostepnie dokumentacje medyczna z kopiowania OK?:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:[/quote] I jak się spodziewałam klapa z castingu....:diabloti: Quote
LALUNA Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 [quote name='orsini'][B]terier z filmiku ma skopiowany łogonek hihihihihihi[/B][/quote] I dlatego sie zemścił na człowieku. Tylko nie wiem kto lepiej na tym wyszedł. W sumie to byłoby jakieś wyjście prawda Jasiu :razz: Quote
Jasiek Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 [quote name='iwona&CAR'] [B]KOMPROMITUJE SIE SIEGAJAC PO CHWYTY PONIZEJ PASA[/B] :crazyeye::shake: I TO WET :crazyeye: :oops::oops::oops: gratuluje !!![/quote] Carowa a coś Ty się tak ostatnio polskich wetow czepiła????Warszawski specjalista od dysplazji też ci przestał pasić?A coz to sie stalo bo jeszcze rok temu zachwalałas go po niebiosa a nawet osobiscie polecałaś innym.:lol: Quote
orsini Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 [quote name='Chandler']I jak się spodziewałam klapa z castingu....:diabloti:[/quote] ale z zakladu nie to jak???? zakladasz sie???:diabloti::diabloti::diabloti: Quote
LALUNA Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 [quote name='Jasiek']Lalunia za póżno;)[/quote] :-( Jasiu współczuje Ci ale wiesz to jeszcze nie koniec swiata. Quote
Chandler Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 [quote name='asher'] Ok, przyjmijmy, pomijając kruczki prawne i różną interpretację przepisów - że w Polsce dokonywanie kopiowania i kurtyzowania jest prawnie zabronione. Ale z ustawy, którą zacytowałaś nie wynika, że zabronione jest też posiadanie kopiowanego/kurtyzowanego psa? Nadal przecież masz prawo importować psa już skopiowanego, nadal masz prawo z psem kupionym w polskiej hodowli wyjechać do kraju, którego przepisy nie zabraniają kopiowania i dokonać tam tych zabiegów? I to będzie całkowicie legalne. Dlaczego więc ZK ma zakazać wystawiania kopiowanych psów, skoro posiadanie kopiowanego psa nie jest łamaniem prawa?[/quote] Szukałam PSA Nr 6 z 2007 roku, żeby zobaczyć, jak uzasadniała wątpliwości odnośnie zakazu kopiowania psów ZG ZKwP Rzecznik Prasowy A. Bogucka. W cytowanej ustawie o ochronie zwierząt rzeczywiście nie ma przepisu, który zakazuje wystawiania kopiowanych psów w Polsce. Myślę, że jeżeli brzmienie art. 27 Ustawy o ochronie zwierząt nie podlegałoby różnym interpretacjom ze względu na "inne zabiegi wynikające z technologii produkcji", to jasne by było, że ZKwP wprowadziłby ograniczenia dotyczące udziału w ich wystawach psów z obciętymi ogonami i uszami. Wynika to z wypowiedzi Pani rzecznik A. Boguckiej: "Ponieważ odpowiedź Ministra traktujemy jako rozwiewającą wiele wątpliwości, oficjalną interpretację ustawy przez najwyższy rangą urząd państwowy, zdecydowaliśmy się przedstawić je naszym członkom. Jednocześnie informujemy, że do czasu ewentualnej zmiany stanu prawnego Zarząd Główny Związku Kynologicznego w Polsce nie zamierza wprowadzać ograniczeń dotyczących udziału w naszych wystawach psów z kopiowanymi ogonami i uszami" (PIES Nr 6 2007 r.) Rozumiem to tak - - uznanie przez ZKwP, że art. 27 ustawy o ochronie zwierząt zakazuje kopiowania psów w Polsce (nie wystawiania!) = wprowadzenie ograniczeń przez ZKwP odnośnie wystawiania kopiowanych psiaków; - uznanie przez ZKwP interpretacji wydanej przez "najwyższy urząd" za obowiązującą (widzisz asher - nie da się bez tych kruczków prawnych i interpretacji...) = rozwianie wszelkich wątpliwości i powstrzymanie się od wprowadzenia ograniczeń udziału w wystawach psów z obciętymi ogonami i uszami. Wydaje mi się, że ZG ZKwP nie ma takich wątpliwości, jak Ty - uznałby zakaz kopiowania, to ograniczyłby udział w wystawach. Quote
Chandler Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 [quote name='orsini']ale z zakladu nie to jak???? zakladasz sie???:diabloti::diabloti::diabloti:[/quote] Casting z jednym aktorem...? I jeszcze mają być nagrody...? No co Ty...:lol: Quote
MEGNUM Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 Chandler jedno ale... Pani Bogucka nie napisała również, że jeśli nawet czarno na białym w ustawie będzie napisane ze "Zabrania się kopiowania uszu i ogonów u psów" to ZKWP wprowadzi zakaz wystawiania. Quote
Czarne Gwiazdy Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 Pytanie: [b]Dlaczego Związek Kynologiczny miałoby pilnować przestrzegania prawa?[/b] Moim skromnym zdaniem od tego jest policja, sądy itp... Czy jest jakieś rozporządenie na ten temat? Quote
xxxx52 Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 Zwiazki kynologiczne _przynajmniej ten mnie znany :mad: to towarzystwo wzajemnej adoracji ,a nie organizacja przestrzegajaca przepisy i statut :shake:jezeli sami nie moga sobie dac rady ze zlymi hodowlami to co wiecej wymagac:shake:Kopiowanie to dla nich sprawa drugorzedna a pierwszorzedna to.....................:mad::mad::mad: Quote
Recommended Posts