Czarne Gwiazdy Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 [quote]Czarne Gwiazdy-to przykre,że nie widzisz różnicy między psem a zwierzęciem gospodarskim. Nie wiem,co starasz się udowodnić i przekazać-ale jak nie widzisz różnicy,to niestety już chyba nie zobaczysz. A może piszesz żeby pisać,bez przekoania ale żeby udowodnić swoje racje?Kto wie[/quote] Ja pytam się Ciebie. Piszesz, że zwierzęta sie niczym nie różnią, a za chwilę, że zwierzę gospodarskie to co innego od psa. Zatem, czym [b]według Ciebie[/b] i innych różni się zwierzę gospodarskie od psa? Jakaś dyplomatyczna odpowiedź od miłośnika zwierząt? Żeby nikt nie powiedział, że offtopuję. Zamierzam dowiedzieć się, czym się różni skopiowanie ogona przy zachowaniu wszystkich środków ostrożności, znieczulenia itp od ubijania [b]innych zwierząt[/b], abyśmy sobie mogli zjeść kotlecika, bo smaczny i zdrowy? A jakbym postanowił zjeść psa? Jaka to różnica, czy świnia, czy kurczak czy pies? Konkretne pytanie - Jaka jest różnica między tymi zwierzętami, że nie możemy robic z psami tego, co robimy ze świniami? Quote
niceravik Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 [quote name='Vectra']o a taką śliczną NIEKOPIOWANĄ panienke właśnie adoptowałam .. była skazana na śmierć ,, nie ma papierów więc nie może być wystawiana , co do sportów to nie wiem ,ale na razie musi przejść kuracje tuczącą , bo została zagłodzona .... Walczcie o wystawowe psy BRAWO niech inne zdychają z głodu Niceravik dopisz do swojego hasla - mania niekopiowania psów rasowych ważniejsza niż walka o życie milionów psów :diabloti: bo rozumiem że tylko rasowe są ci bliskie .... [/quote] Gdybyś zechciała przeczytać mój post na str 324, post 3240, przekonasz się, że również walczymy o nierasowe. Moim zdaniem na niekopiowaniu one zyskają najbardziej :multi:. Quote
LALUNA Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 [QUOTE]Zamierzam dowiedzieć się, czym się różni skopiowanie ogona przy zachowaniu wszystkich środków ostrożności, znieczulenia itp od ubijania [B]innych zwierząt[/B], abyśmy sobie mogli zjeść kotlecika, bo smaczny i zdrowy? [/QUOTE] Dla Ciebie niczym sie to nie rózni. Zwierzetom gospodarczym tez mozna uciac ogonki z zachowaniem wszelkich srodków ostroznosci, tak samo jak humanitarnie oddac na rzeź. Dla Ciebie pies czy zwierze gospodarcze jest tym samym. Dla mnie nie. Dla prawa tez nie. Quote
maxxel Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 [QUOTE]A jakbym postanowił zjeść psa? Jaka to różnica, czy świnia, czy kurczak czy pies? Konkretne pytanie - Jaka jest różnica między tymi zwierzętami, że nie możemy robic z psami tego, co robimy ze świniami?[/quote][/QUOTE] Dla pewnych kultur zadna..Co gorsze pies poddawany jest czesto okrutnym praktyka w celu lepszego skruszenia miesa. A juz poza tematem..Stalem sie posiadaczem superanckiego malca (sznaucer sredni),oczywiscie z kopiowanym ogonem.Obserwuje tego lotra i nijak nie dopatruje sie w jego psychice traumatycznych przezyc.. Quote
Just-tea Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 [quote name='Czarne Gwiazdy'] Żeby nikt nie powiedział, że offtopuję. Zamierzam dowiedzieć się, czym się różni skopiowanie ogona przy zachowaniu wszystkich środków ostrożności, [B]znieczulenia [/B]itp od ubijania[B] innych zwierząt[/B], abyśmy sobie mogli zjeść kotlecika, bo smaczny i zdrowy? A jakbym postanowił zjeść psa? Jaka to różnica, czy świnia, czy kurczak czy pies? Konkretne pytanie - Jaka jest różnica między tymi zwierzętami, że nie możemy robic z psami tego, co robimy ze świniami?[/quote] "Znieczulenie":crazyeye: jakie znieczulenie?? Różnica jest taka, że zwierzeta gospodarskie giną między innymi po to żebyś miała co włozyć do michy swojego psa-takie życie,pies marchewką nie żyje. Co do obcinannia uszu i ogonów to jest to zwykłe widzi mi się, nie jest to konieczność , nie ratuje zycia, zdrowia, nie zapewnia przezycia innym, ma tylko zaspokajać potrzeby estetyczne ludzi:shake: Quote
Czarne Gwiazdy Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 [quote]Dla Ciebie pies czy zwierze gospodarcze jest tym samym. [/quote] Czy ja przedstawiłem tutaj swój pogląd? [quote]Dla mnie nie. Dla prawa tez nie.[/quote]No to powiedz, czym się różni. Proponuję w podpunktach, może będzie łatwiej. [quote]"Znieczulenie" jakie znieczulenie??[/quote]A co? Na żywca? :evil_lol: Quote
Just-tea Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 [quote name='Czarne Gwiazdy']Czy ja przedstawiłem tutaj swój pogląd? No to powiedz, czym się różni. Proponuję w podpunktach, może będzie łatwiej. A co? Na żywca? :evil_lol:[/quote] No widzisz tak się składa,że tak na żywca. Ogonki powinno obcinać się na żywca z uwagi na to,że przy zastosowaniu nowokainy(znieczulenie miejscowe) tak małe szczenie może zejść. Quote
Czarne Gwiazdy Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 [quote name='Just-tea']No widzisz tak się składa,że tak na żywca. Ogonki powinno obcinać się na żywca z uwagi na to,że przy zastosowaniu nowokainy(znieczulenie miejscowe) tak małe szczenie może zejść.[/QUOTE] Jest tez powód, dla którego ucina się ogonki takim małym szczeniaczkom, a nie np. 5-tygodniowym - nerwy jeszcze w to miejsce nie zeszły i pies nic nie czuje... Ale o tym już była mowa... Quote
lutomskak Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 co prawda-to prawda-badania wykazaly ,ze wiazka nerwowa zstepuje do ogona po 10 dniu zycia szczeniecia-wiec-do tego czasu -nie odczuwa bolu-ale to tez juz bylo.....-laluna jednak przytoczyla wyniki badan specjalistow z USA-ktorych tak bardzo nienawidzi............... Mrzewinska-zeby byla jasnosc-ja nie neguje wystepow publicznych,zawodow,pracy z psami,kopiowania ,ani zaganiania owiec-ja probuje powiedziec-ze zarowno praca z psem,zawody,codzienny stres ,jaki przezywa nasz pies w zwiazku chocby pozostawienia go samego w domu-niczym nie rozni sie od stresu zwiazanego z zabiegiem kopiowania przeprowadzonego w odpowiednim czsie,miejscu i w odpowiedni sposob........-ktory ma miejsce raz w zyciu-nie jest wielpokrotnie powtarzany i niczym nie rozni sie dla psa-(dostaje on zastrzyk znieczulajacy ,wprowadzajacy go w znieczulenie)-od dziecka ,ktore w pierwszym roku swego zycia-klute jest kilkakrotnie........ Quote
Guest Mrzewinska Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 [quote name='lutomskak']probuje powiedziec-ze zarowno praca z psem,zawody,codzienny stres ,jaki przezywa nasz pies w zwiazku chocby pozostawienia go samego w domu-niczym nie rozni sie od stresu zwiazanego z zabiegiem kopiowania przeprowadzonego w odpowiednim czsie,miejscu i w odpowiedni sposob[/quote] To juz kompletne zaskoczenie dla mnie - takie rozumowanie. Stres pracy, stres sukcesu na polowaniu jest radoscia w zyciu psa, realizacja wrodzonego popedu, obciecie ogona nie realizuje zadnego psiego popedu, a jedynie ludzki poped podazania za moda i tchorzliwe dążenie do niewyrozniania sie z grupy ustanawiajacej takie, nie inne wzorce. Ktos, kogo uznalo sie autorytet, obcial ogon i operacyjnie wymodelowal psie uszy - stalo sie to modnym symbolem przynaleznosci do okreslonej grupy - to obcinamy! Jakby w mode weszlo wystawianie psow z jednym okiem sztucznym, natychmiast znalezliby sie ludzie, ktorych bardzo latwo byloby przekonac, ze to prawdziwe oko wlasciwie nie jest psu potrzebne, bo ma drugie. A na dodatek w tym sztucznym nie grozi zacma. To jak, zaczniemy wydlubywac oczy???? Zofia Quote
niceravik Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 [COLOR=windowtext]Dziewczyny, [/COLOR] [COLOR=windowtext]TD z jakiegoś powodu upiera się i nie daje całej odpowiedzi Ministra. [/COLOR] [COLOR=windowtext]Przeprowadźmy zatem analizę i zadajmy sobie pytania:[/COLOR] [COLOR=windowtext]1. kto ma bezpośredni i wymierny finansowo interes /poza wetami i TuathaDea :p / w tym, aby utrzymywać barbarzyński zwyczaj obcinanie psów?[/COLOR] [COLOR=windowtext]2. kto zatem ma największy interes w udzieleniu takiej zdumiewającej odpowiedzi, na interpelacje Pana Posła Mieczysława Aszkiełowicza?[/COLOR] [COLOR=windowtext]3. kto w przeszłości, dla pokrętnego uzasadnienia rzekomego prawa do kopiowania psów, kreował ideologię związku hodowli psów z działalnością rolniczą?[/COLOR] [COLOR=windowtext]4. kto w uzasadnieniu kopiowania psów, mylnie przywoływał jako tożsamy, zabieg zootechniczny obcinania ogonów prosiakom, stosowany czasami w intensywnej hodowli fermowej, wielkotowarowej?[/COLOR] [COLOR=windowtext]5. kto personalnie odpowiada za propagandą w ZK?[/COLOR] [COLOR=windowtext]6. kto u zarania XXI wieku, bezsensownie lobbował na rzecz „COUNCIL of DECKED BREEDS” /pisownia oryginalna/, w czasopismach kynologicznych?[/COLOR] [CENTER][B][COLOR=green]A może w odpowiedziach na te pytania, pojawi się autor, [/COLOR][/B] [B][COLOR=green]a raczej autorzy tego „anonimowego gniota”, [/COLOR][/B] [B][COLOR=green]podstępnie podsuniętego do podpisu Panu Ministrowi, [/COLOR][/B] [B][COLOR=green]prawda Lutomskak :lol: ?[/COLOR][/B][/CENTER] [COLOR=windowtext]Dziewczyny, ale to oznacza, że za chwilkę do przeszłości należeć będzie, co?[/COLOR] [CENTER][B][SIZE=6][COLOR=green]Paskudna Mania kopiowania![/COLOR][/SIZE][/B] [B][SIZE=4][COLOR=green]Zwłaszcza wielorasowców![/COLOR][/SIZE][/B][/CENTER] Quote
LALUNA Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 [quote name='Czarne Gwiazdy']Jest tez powód, dla którego ucina się ogonki takim małym szczeniaczkom, a nie np. 5-tygodniowym - nerwy jeszcze w to miejsce nie zeszły i pies nic nie czuje... Ale o tym już była mowa...[/quote] Owszem była juz mowa i publikacje na ten temat sa tutaj [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=70841[/URL] tylko wnioski sa zupełnie inne niż Twoje :p Quote
LALUNA Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 [QUOTE]ja probuje powiedziec-ze zarowno praca z psem,zawody,codzienny stres ,jaki przezywa nasz pies w zwiazku chocby pozostawienia go samego w domu-niczym nie rozni sie od stresu zwiazanego z zabiegiem kopiowania przeprowadzonego w odpowiednim czsie,miejscu i w odpowiedni sposob........-ktory ma miejsce raz w zyciu-nie jest wielpokrotnie powtarzany i niczym nie rozni sie dla psa-(dostaje on zastrzyk znieczulajacy ,wprowadzajacy go w znieczulenie)-od dziecka ,ktore w pierwszym roku swego zycia-klute jest kilkakrotnie........[/QUOTE] Cos Ci te próby nie wychodza, juz dawno takiej bzdury nie słyszałam, aby amputowanie ogona porównywac do pracy, czy zostawienia w domu. Czytasz czasem co piszesz? :shake: Quote
niceravik Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 [quote name='beria'][B]Niceravik[/B] poczekam aż napiszesz dla mnie kolejną "odę" :loveu:[/quote] Biegła też jestem w innych gatunkach. Co powiesz na "Epitafium" :lol:? Dla Manii kopiowania, oczywiście :p! Quote
niceravik Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 [quote name='lutomskak']no-wazne ,ze zainteresowani widzieli!!!!!!!!!!!!!!!!!!:evil_lol::multi: zachowuje sie jak .......kolezanki niecaly mniesiac temu,ale tak jest rzeczywiscie.......:loveu:[/quote] [CENTER]Teraz dopiero zauważyłam ten post! A więc moje pytania były zasadne![/CENTER] [CENTER][COLOR=green][B]Już wiemy kto przygotowywał to coś, zwane "anonimowym gniotem" :p ![/B][/COLOR][/CENTER] Quote
Just-tea Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 [quote name='Czarne Gwiazdy']Jest tez powód, dla którego ucina się ogonki takim małym szczeniaczkom, a nie np. 5-tygodniowym - nerwy jeszcze w to miejsce nie zeszły i pies nic nie czuje... Ale o tym już była mowa...[/quote] Hahahahahahahaha nie rozśmieszaj mnie ,nie "nic czuje" co za bzdury. Miała wątpliwą przyjemność być przy obcinaniu ogonków i pieseczki nie zachowywały się jakby nic nie czuły. To,że kilku dniowy psiak czuje nieco słabszy ból np. z uwagi na to,że w ogonie dominuje jeszcze tk.chrzętna nie oznacza, że bólu nie czuje. Nerwy nie zeszły, a co skóra którą się przecina unerwiona nie jest?? Co za bzdury, proponuje zasiąsć do ksiązek, anatomii zwierząt i poczytać !! Quote
niceravik Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 [quote name='Czarne Gwiazdy'] A co? Na żywca? :evil_lol: [SIZE=1]Mój dopisek: "Mowa o obcinaiu."[/SIZE] [/quote] [COLOR=windowtext]Zastanawiam się, w jaki sposób Gogol mógł przewidzieć tę wypowiedź Czarnych Gwiazd?[/COLOR] [COLOR=windowtext]Bo to co zaserwował w ostatniej scenie dramatu poprzez Horodniczego, który zapytuje i odpowiada zarazem: „[I]Z kogo się śmiejecie? Z samych siebie się śmiejecie”, [/I]wypisz, pasuje jak ulał do naszego forumowego „bohatera” .[/COLOR] [COLOR=windowtext]Prorok czy co :lol:?[/COLOR] Quote
niceravik Posted October 19, 2007 Posted October 19, 2007 [B][COLOR=red][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Scotland enforced a FULL TAIL DOCKING BAN with no exemptions as from 30th April 2007. It will not be permissible for dogs to be taken across borders to be docked. The penalty for docking will be £5,000 fine and/or 6 months' imprisonment.[/FONT][/SIZE][/COLOR][/B] Tam już panuje: [CENTER][SIZE=6][COLOR=green][B]Mania niekopiowania![/B][/COLOR][/SIZE] :multi:[/CENTER] Quote
lutomskak Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 Niceravik-reki do tego nie przylozylam!!!!!!!!!!!!!!!! :)))) kochani-mysle soibie tak..... na manie niekopiowania-mamy czas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Quote
LALUNA Posted October 21, 2007 Posted October 21, 2007 [quote name='lutomskak']Niceravik-reki do tego nie przylozylam!!!!!!!!!!!!!!!! :)))) kochani-mysle soibie tak..... na manie niekopiowania-mamy czas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![/quote] Mylisz się. To pisemko - anonim nie jest obowiazujące. Z abrdzo prostej przyczyny. Nikt go nie podpisał, nawet nie nadał nr. daty. I tak sobie myśle ze nawet nie czytał. A nawet jakby to nikt sie do tego nie przyzna. Bo by sie ośmieszył. Bo zwierzeta domowe nie podlegaja zabiegom zootechnicznym, ani technologi produkcji. Nawet ta osoba która to wydziergała, nie miała odwagi sie podpisac, bo jako weterynarz byłaby skończona. Kto to napisał? Tez mogę sie domyśleć. Wiesz kiedys byłam u mojego weta, byli tam tez stażyści. Zeszło na temat kopiowania. Stażysci od razu zakrzykneli ze jest to niezgodne z prawem i tego ich ucza na uczelni. Mój wet powiedział tak młodzi weterynarze tego nie zrobią, ale jest pewna grupa starych weterynarzy którzy juz niczego nowego sie nie chca nauczyć. :p Quote
Elitesse Posted October 21, 2007 Posted October 21, 2007 hmm wczoraj bylo to dlugo wyczekiwane zwiazkowe zebranie majace wprowadzic te ogromne zmiany ... RAVIK i co ? myslisz ze wsio poszlo po twojej mysli ?? Quote
lutomskak Posted October 21, 2007 Posted October 21, 2007 [quote name='Elitesse']hmm wczoraj bylo to dlugo wyczekiwane zwiazkowe zebranie majace wprowadzic te ogromne zmiany ... RAVIK i co ? myslisz ze wsio poszlo po twojej mysli ??[/quote] :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Quote
Czarne Gwiazdy Posted October 21, 2007 Posted October 21, 2007 [quote name='Elitesse']hmm wczoraj bylo to dlugo wyczekiwane zwiazkowe zebranie majace wprowadzic te ogromne zmiany ... RAVIK i co ? myslisz ze wsio poszlo po twojej mysli ??[/QUOTE] Czekamy na relację. Tak samo jak na te oficjalne odpowiedzi ze szwecji i parę innych rzeczy... Tylko błagam, nie mów, że sie rozmyśliłaś i nam nic nie powiesz! :evil_lol: Quote
niceravik Posted October 21, 2007 Posted October 21, 2007 [quote name='lutomskak']Niceravik-reki do tego nie przylozylam!!!!!!!!!!!!!!!! :)))) kochani-mysle soibie tak..... na manie niekopiowania-mamy czas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![/quote] [COLOR=windowtext]Wiem, że ręki nie przyłożyłaś. A serce?[/COLOR] [COLOR=windowtext]Poza tym, dla Ciebie ten „gniot” nie jest anonimowy, prawda?[/COLOR] [COLOR=windowtext]Czas to pieniądz. Pieniędzy nigdy nie mamy za wiele![/COLOR] [COLOR=windowtext]Chociaż ten i ów nieżyczliwy, może myśleć inaczej. [/COLOR] [COLOR=windowtext]Powiem szczerze - rozczarować się mogą, bo ten „anonimowy gniot” jest nie do obrony.[/COLOR] [COLOR=windowtext]A wtedy, już wiecie co zapanuje![/COLOR] [CENTER][B][SIZE=6][COLOR=green]Mania niekopiowania![/COLOR][/SIZE][/B][/CENTER] [CENTER]:multi:[/CENTER] Quote
LALUNA Posted October 21, 2007 Posted October 21, 2007 A ja mam nowe wiadomsoci i to bardzo niedawne, przyszły wytyczne z góry o zaostrzeniu kontroli weterynarzy czy przestrzegaja ustawy i nie łamia jej zabiegami nielegalnego kopiowania. Chyba zaczeło sie robic gorąco ze ktos próbuje podwazac decyzje GIW. Quote
Recommended Posts