Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='maxxel']Polska nie jest tu odosobnionym przypadkiem!![/quote]
Dla jednego szklanka jest w połowie pusta, a dla drugiego - w połowie pełna ;) .
Przecież są również kraje, w których psa kopiowanego nie wystawisz, jak również kraje, do których psa kopiowanego nawet nie wwieziesz.

• Replies 7.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='aisia']Ale co ma ustawa do wzorca????

Poza tym nie ma prawa doskonalego zawsze jakis cwaniaczek znajdzie w nim dziure...

Tak Mokka, ale nie tylkow POlsce sa zwolennicy kopiowania, ALE [B]chyba [/B]tylko w Polsce sie tego nie przestrzega w tym wypadku ...[/quote]

NAPEWNO kopiowanie praktykuje sie rowniez zagranica:lol:

Posted

[quote name='Mokka']Dla jednego szklanka jest w połowie pusta, a dla drugiego - w połowie pełna ;) .
Przecież są również kraje, w których psa kopiowanego nie wystawisz, jak również kraje, do których psa kopiowanego nawet nie wwieziesz.[/quote]

..no to jak ze wszystkim;) Chodzilo mi ,aby za kazdym razem nie podkreslac,ze te wszystkie domniemane "okropnosci"dzieja sie tylko na naszym podworku!!
Wracajac do geografi,sa tez kraje gdzie w dalszym ciagu we wzorcu podaje sie ucho kopiowane..

Posted

[quote name='aisia']Ale co ma ustawa do wzorca????

[B]Poza tym nie ma prawa doskonalego zawsze jakis cwaniaczek znajdzie w nim dziure...[/B]

Tak Mokka, ale nie tylkow POlsce sa zwolennicy kopiowania, ALE chyba tylko w Polsce sie tego nie przestrzega w tym wypadku ...[/quote]

Bezposrednio niewiele.Skoro jednak w srodowisku ktorego miedzy innymi dotyczy jest tyle kontrowersji,to moze warto ja zredwidowac..?

Posted

[quote name='maxxel']Wracajac do geografi,sa tez kraje gdzie w dalszym ciagu we wzorcu podaje sie ucho kopiowane..[/quote]
Ale chyba nie w ramach FCI? Bo wzorzec jest obowiązujący dla wszystkich organizacji zrzeszonych w FCI, poszczególne kraje nie ustalają elementów wzorca samodzielnie. A FCI to potęga ;) , dużo nas :lol:

Posted

[quote=maxxel;6455311Wracajac do geografi,sa tez kraje gdzie w dalszym ciagu we wzorcu podaje sie ucho kopiowane..[/quote]

Wiec nie zgodne ze wzorcem, to tak jak jak by kazy kraj mial swoj wzorzec...smiechu warte.

[quote]NAPEWNO kopiowanie praktykuje sie rowniez zagranica:lol:[quote]

co jest w tym smiesznego :shake: i owszem zawsze znajda sie "czarne owce" i praktykuja ale sa surowo karani. I oczywiscie sa karaje gdzie to dozwolone jest, to chyba nie zadna nowosc. Mnie chodzilo o to ze prawo jest w innych krajach przestrzegane jak i wzorzec.

Posted

[quote name='niceravik'][COLOR=black][FONT=Verdana]Regulamin wystaw:[/FONT][/COLOR]
[FONT=Verdana]Rozdział I ust.9.[/FONT]
[I][FONT=Verdana]„ W wystawach uczestniczyć mogą tylko psy zdrowe, posiadające zaświadczenia zgodne z wymogami służby weterynaryjnej. Psy chore,[B] kalekie*[/B], z atrofią jąder, suki będące w widocznej ciąży lub z cieczką nie mogą uczestniczyć w wystawach. W przypadku, gdy właściciel nie zastosuje się do tego przepisu, sędzia powinien wykluczyć psa z ringu."[/FONT][/I]

[SIZE=1][FONT=Verdana]* [/FONT][FONT=Verdana]/pies, któremu [U]obcięto[/U] ogon/uszy ->[/FONT][FONT=Verdana] okaleczony ->[/FONT][FONT=Verdana] kaleki/[/FONT][/SIZE]

lutomska, off na off :lol:
Znasz może autora tego wymownego utworu?
/[SIZE=1]w google nie znajdziesz[/SIZE] :p /[/quote]

A widziałaś kiedyś psa na wystawie z [U]obciętym[/U] uchem??
Bo ja widziałam tylko z kopiowanym:p

Posted

[quote name='maxxel']Bezposrednio niewiele.Skoro jednak w srodowisku ktorego miedzy innymi dotyczy jest tyle kontrowersji,to moze warto ja zredwidowac..?[/quote]
Wydaje mi się, że właśnie stosunkowo niedawno została zrewidowana...
Zwolennicy kopiowania robią to, bo im się takie psy po prostu bardziej podobają, to kwestia przyzwyczajenia. Pewne rasy tak wyglądały przez dziesiątki lat, w związku z czym powinno być do przewidzenia, że w ciągu kilku lat wszyscy się nie "nawrócą". To musi trochę potrwać. Stąd pseudoargumenty, że długie ogony się łamią, niecięte uszy chorują itd itp.
Każda ewolucja wymaga czasu, niektórzy pewnie nigdy nie pogodzą się ze zmianą wizeruku ulubionej rasy do tego stopnia, że ją porzucą i że nagle zacznie im się podobać jakaś inna, mniej kontrowersyjna.

Posted

[quote name='MEGNUM']A widziałaś kiedyś psa na wystawie z [U]obciętym[/U] uchem??
Bo ja widziałam tylko z kopiowanym:p[/quote]
No popatrz, a ja widziałam. Było to w czasach, kiedy nie wiedziałam, że uszy się kopiuje. Wtedy widziałam psy z obciętymi uszami :lol:

Posted

[quote name='Mokka']Ale chyba nie w ramach FCI? Bo wzorzec jest obowiązujący dla wszystkich organizacji zrzeszonych w FCI, poszczególne kraje nie ustalają elementów wzorca samodzielnie. A FCI to potęga ;) , dużo nas :lol:[/quote]

Chodzilo mi o AKC w tym wypadku,ale nie jest to moja argumentacja za kopiowaniem,raczej jako ciekawostka;)

Posted

[quote name='aisia'][B]Wiec nie zgodne ze wzorcem, to tak jak jak by kazy kraj mial swoj wzorzec...smiechu warte.[/B]

[quote]NAPEWNO kopiowanie praktykuje sie rowniez zagranica:lol:[quote]

co jest w tym smiesznego :shake: i owszem zawsze znajda sie "czarne owce" i praktykuja ale sa surowo karani. I oczywiscie sa karaje gdzie to dozwolone jest, to chyba nie zadna nowosc. Mnie chodzilo o to ze prawo jest w innych krajach przestrzegane jak i wzorzec.[/quote]

Ja tego nie napisalem:crazyeye: No,ale mozesz jeszcze tego nie wiedziec poza FCI jest np AKC ktora rowniez zrzesza ogrom czlonkow!!

Posted

Co pisza na temat kopiowania w encyklopedii :

[B]Kopiowanie[/B] uszu lub ogona, to w [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Kynologia"][COLOR=#0000ff]kynologii[/COLOR][/URL] zabieg [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Chirurgia"][COLOR=#0000ff]chirurgiczny[/COLOR][/URL] mający na celu odpowiednie ukształtowanie uszu lub ogona psa.
U niektórych [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Rasy_ps%C3%B3w"][COLOR=#0000ff]ras[/COLOR][/URL] zwyczajowo przycina się ogony pozostawiając jedynie krótki fragment przy zadzie. W przypadku uszu najczęściej zabieg chirurgiczny ma na celu spowodowanie, poprzez odpowiednie nacięcia i zszycia, aby uszy nie zwisały na dół lecz stały do góry.
W dzisiejszej kynologii coraz częściej odstępuje się od zabiegów kopiowania pozostawiając psom ogony i uszy w naturalnym kształcie. W tym celu zmieniane zostają wzorce [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C4%99dzynarodowa_Federacja_Kynologiczna"][COLOR=#800080]FCI[/COLOR][/URL] kolejnych ras. W wielu krajach - w tym także w Polsce - kopiowanie ogona i uszu psów jest zabronione prawnie a za wykonywanie tych zabiegów grozi lekarzom weterynarii i właścicielom psa odpowiedzialność karna. Psy z kopiowanymi uszami mogą otrzymać na wystawach ocenę "nie do oceny" lub dyskwalifikację.

wiec w koncu jak to jest z tym ocenianiem na wystawach...czyzby ZKwP przynajmniej raz na miesiac lamie prawo.....

Posted

[quote name='Mokka']Wydaje mi się, że właśnie stosunkowo niedawno została zrewidowana...
Zwolennicy kopiowania robią to, bo im się takie psy po prostu bardziej podobają, to kwestia przyzwyczajenia. Pewne rasy tak wyglądały przez dziesiątki lat, w związku z czym powinno być do przewidzenia, że w ciągu kilku lat wszyscy się nie "nawrócą". To musi trochę potrwać. Stąd pseudoargumenty, że długie ogony się łamią, niecięte uszy chorują itd itp.
Każda ewolucja wymaga czasu, niektórzy pewnie nigdy nie pogodzą się ze zmianą wizeruku ulubionej rasy do tego stopnia, że ją porzucą i że nagle zacznie im się podobać jakaś inna, mniej kontrowersyjna.[/quote]

Dlaczego pseudoargumenty?? Bo co, bo TY tak mówisz?
A może to jednak są, argumenty i trzeba sie z tym pogodzić.
Każdy medal ma dwie strony i ja znam argumenty zarówno za jak i przeciw i je szanuję, o to także i innych poproszę.

Posted

maxxel widze ze sie nie rozumiemy.

Poza FCI jest sporo wiecej organizacji niz AKC. FCI jest najwieksza organizacja w Europie- to tak na marginesie gdybys nie wiedzial ;)

Posted

[quote name='aisia']Co pisza na temat kopiowania w encyklopedii :

[B]Kopiowanie[/B] uszu lub ogona, to w [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Kynologia"][COLOR=#0000ff]kynologii[/COLOR][/URL] zabieg [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Chirurgia"][COLOR=#0000ff]chirurgiczny[/COLOR][/URL] mający na celu odpowiednie ukształtowanie uszu lub ogona psa.
U niektórych [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Rasy_ps%C3%B3w"][COLOR=#0000ff]ras[/COLOR][/URL] zwyczajowo przycina się ogony pozostawiając jedynie krótki fragment przy zadzie. W przypadku uszu najczęściej zabieg chirurgiczny ma na celu spowodowanie, poprzez odpowiednie [B]nacięcia i[/B] [B]zszycia[/B], aby uszy nie zwisały na dół lecz stały do góry.
W dzisiejszej kynologii coraz częściej odstępuje się od zabiegów kopiowania pozostawiając psom ogony i uszy w naturalnym kształcie. W tym celu zmieniane zostają wzorce [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C4%99dzynarodowa_Federacja_Kynologiczna"][COLOR=#800080]FCI[/COLOR][/URL] kolejnych ras. W wielu krajach - w tym także w Polsce - kopiowanie ogona i uszu psów jest zabronione prawnie a za wykonywanie tych zabiegów grozi lekarzom weterynarii i właścicielom psa odpowiedzialność karna. Psy z kopiowanymi uszami mogą otrzymać na wystawach ocenę "nie do oceny" lub dyskwalifikację.

[B]wiec w koncu jak to jest z tym ocenianiem na wystawach...czyzby ZKwP przynajmniej raz na miesiac lamie prawo.....[/quote][/B]

No Dziewczyno brawo!!,jezeli mieli bysmy patrzec na sprawe od strony ZKwP,to lamie prawo wiele czesciej:lol: Dla uspokojenia naszych zwiazkowcow to to samo prawo lamane jes rowniez w innych krajach Unii i nie tylko!!.
Jeszcze slowko odnosnie "aktu kopiowania",wydaje mi sie ,ze raczej pozbawienie czesci malzowiny.Samo naciecie tu nic nie da!!;)

Posted

[quote name='MEGNUM']Dlaczego pseudoargumenty?? Bo co, bo TY tak mówisz?
A może to jednak są, argumenty i trzeba sie z tym pogodzić.
Każdy medal ma dwie strony i ja znam argumenty zarówno za jak i przeciw i je szanuję, o to także i innych poproszę.[/quote]
MEGNUM,poczytaj trochę na ten temat zamiast się tak unosić. Nie zawsze pobożne życzenia stają się faktem. Wyniki badań i statystyk były przywoływane już wielokrotnie.

Posted

[quote name='aisia']maxxel widze ze sie nie rozumiemy.

Poza FCI jest sporo wiecej organizacji niz AKC. FCI jest najwieksza organizacja w Europie- to tak na marginesie gdybys nie wiedzial ;)[/quote]

AKC bylo tylko wspominka do "geografi";)
Dla mojej ciekawosci mozesz mi podac te "sporo"organizacji??

Posted

[quote name='Mokka']MEGNUM,poczytaj trochę na ten temat zamiast się tak unosić. Nie zawsze pobożne życzenia stają się faktem. Wyniki badań i statystyk były przywoływane już wielokrotnie.[/quote]

Wasz problem polega na tym,ze Wy nie sluchacie.Jak siegne pamiecia nikt ze zwolennikow kopiowanie nie negowal waszego wyboru psa "full option"
Podawane przyklady ranienia sie psow w ogony i nastepstwa jakie byly po ,puszczacie mimo uszu twierdzac,ze to jednostkowe przypadki..Podawane drastyczne sceny podczas zabiegu kopiowania karza traktowac Was jak nieznajacy tematu zapalencow..

Posted

ACI, UCI i pare innych. Poszukaj sobie napewno znajdziesz. Mnie one za bardzo nie interesuja bo mnie akurat do gustu przypadlo FCI ;)

Wracajac do tematu to widze ze zrobiles troche zamieszania ;) Mieszasz prawo ze wzorcem ;)

Posted

[quote name='maxxel']Wasz problem polega na tym,ze Wy nie sluchacie.Jak siegne pamiecia nikt ze zwolennikow kopiowanie nie negowal waszego wyboru psa "full option"
Podawane przyklady ranienia sie psow w ogony i nastepstwa jakie byly po ,puszczacie mimo uszu twierdzac,ze to jednostkowe przypadki.[/quote]
Oj, maxxel, słabo pamiętasz, o czym rozmawialiśmy ;) . Przypomnę Ci, że o tym, iż duży odsetek urazów ogonów występował u psów, którym ogonów nigdy nie kopiowano (np. wszelakiej maści owczarków), że urazy ogonów występują zarówno u ras gładkowłosych (to był również argument za kopiowaniem) jak i włochatych i że według statystyk, na tym tle ogonowa urazowość psów zwyczajowo kopiowanych to minimalny odsetek.
A co do nienegowania wyboru psa "full option" to też polecam zagłębienie się w archiwum, bo nie każdy jest tak tolerancyjny, jak Ty :lol: , o czym chyba zapomniałeś ;) .

Posted

[quote name='maxxel']Wasz problem polega na tym,ze Wy nie sluchacie.Jak siegne pamiecia nikt ze zwolennikow kopiowanie nie negowal waszego wyboru psa "full option"
Podawane przyklady ranienia sie psow w ogony i nastepstwa jakie byly po ,puszczacie mimo uszu twierdzac,ze to jednostkowe przypadki..Podawane drastyczne sceny podczas zabiegu kopiowania karza traktowac Was jak nieznajacy tematu zapalencow..[/quote]

Dokładnie.
Zawsze nasze argumenty nie są argumentami. A dlaczego??
A permanentne zapalenie ucha(o wiele boleśniejsze od zabiegu kopiowanie, który jest bezbolesny) to nie argument?? A ranienie podczas zabawy jeśli mamy kilka psów(np. dog argentyński ma takie skłonności) to nie argument?
A dlaczego w naturze zwiarzęta mają uszy "stojące do góry", odsłaniające małżowinę, gdzie powietrze dostaje się do srodka i ucho sie wietrzy?? To my ludzie stworzyliśmy kłapouche rasy i nikt mi nie powie, ze nie ponosimy a raczej nasze psy nie ponoszą za to konsekwencji.

A wzorzec został tak zmodyfikowany właśnie dla zwolenników naturaklnego noszenia, aby wiadomo było jak oceniac ucho kłapciate.
Natomisat nigdzie we wzorcu ucho kopiowane nie jest uznane za wadę.

I tak właściwie to taka dyskusja nie ma końca bo są argumenty i za i przeciw i jedni wolą tak a inni tak. Kwestia wyboru. Jeśli w Polsce będzie kiedyś zakaz wystawiania psów kopiowanych to wystawcy się przyporządkują a swój ideał kopiowany mogą trzymać na kanapie by napawać się takim widokiem psa, w którym siekiedyś kiedyś zakochali:)

Posted

[quote name='Mokka']Oj, maxxel, słabo pamiętasz, o czym rozmawialiśmy ;) . [B]Przypomnę Ci, że o tym, iż duży odsetek urazów ogonów występował u psów, którym ogonów nigdy nie kopiowano [/B](np. wszelakiej maści owczarków), że urazy ogonów występują zarówno u ras gładkowłosych (to był również argument za kopiowaniem) jak i włochatych i że według statystyk, na tym tle ogonowa urazowość psów zwyczajowo kopiowanych to minimalny odsetek.
A co do nienegowania wyboru psa "full option" to też polecam zagłębienie się w archiwum, bo nie każdy jest tak tolerancyjny, jak Ty :lol: , o czym chyba zapomniałeś ;) .[/quote]

Ja opieralem sie na statystykach szwedzkich dotyczacych boxerow..

Posted

[quote name='aisia'][B]ACI, UCI[/B] i pare innych. Poszukaj sobie napewno znajdziesz. Mnie one za bardzo nie interesuja bo mnie akurat do gustu przypadlo FCI ;)

Wracajac do tematu to Mieszasz prawo ze wzorcem ;)[/quote]

Te podane to jakies federacje osiedlowe??Z wyborem federacji to raczej nie miamy wielkiego wyboru i sila rzeczy musi sie podobac..;)

Posted

[quote name='maxxel']Te podane to jakies federacje osiedlowe??Z wyborem federacji to raczej nie miamy wielkiego wyboru i sila rzeczy musi sie podobac..;)[/quote]

:lol: :lol: :lol: poszukaj i poczytaj zanim zaczniesz pisac na ten temat. Wybor masz zawsze, nikt Cie nie zmusza bys nalezal do ZKwP albo tego drugie...Klub psa rasowego czy jak mu tam ;)

Posted

[quote name='MEGNUM']Dokładnie.
Zawsze nasze argumenty nie są argumentami. A dlaczego??
A permanentne zapalenie ucha(o wiele boleśniejsze od zabiegu kopiowanie, który jest bezbolesny) to nie argument?? [/quote]
MEGNUM, ale o tym było mówione już dziesiątki razy, np. że rasą najbardziej dotkniętą infekcjami uszu są owczarki niemieckie. A wszystkie inne, kopiowane czy nie, choruja podobnie.

[quote name='MEGNUM']A ranienie podczas zabawy jeśli mamy kilka psów(np. dog argentyński ma takie skłonności) to nie argument?[/quote]
Z Twojego avatara wnioskuję, że masz doga niemieckiego. Czy uważasz, że powinien mieć obcięty ogon? Urazy ogonków w Twojej rasie też się zdarzają.

[quote name='MEGNUM']A dlaczego w naturze zwiarzęta mają uszy "stojące do góry", odsłaniające małżowinę, gdzie powietrze dostaje się do srodka i ucho sie wietrzy?? To my ludzie stworzyliśmy kłapouche rasy i nikt mi nie powie, ze nie ponosimy a raczej nasze psy nie ponoszą za to konsekwencji.
A wzorzec został tak zmodyfikowany właśnie dla zwolenników naturaklnego noszenia, aby wiadomo było jak oceniac ucho kłapciate.
Natomisat nigdzie we wzorcu ucho kopiowane nie jest uznane za wadę.[/quote]
Skopiujmy jamniki, ogary, spaniele i parę innych? ;)

[quote name='MEGNUM'] a swój ideał kopiowany mogą trzymać na kanapie by napawać się takim widokiem psa, w którym siekiedyś kiedyś zakochali:)[/quote]
A jednak, sama przyznajesz, że głównie o wygląd chodzi :lol: .

Proponuję jeszcze raz - przeczytaj, co zostało już napisane - wyniki badań, statystyki itp.
Mnie się już nie chce powtarzać tego wszystkiego.