judyta2461 Posted April 30, 2011 Posted April 30, 2011 Podejrzewam u mojego psa zaburzenia umysłowe.Czy kastracja pomoże opanować jego rzucanie się na ludzi i szczekanie (na dworze szczeka bez przerwy,a w domu reaguje na najmniejszy szmer)? Quote
Merys Posted April 30, 2011 Posted April 30, 2011 [quote name='judyta2461']Podejrzewam u mojego psa zaburzenia umysłowe.Czy kastracja pomoże opanować jego rzucanie się na ludzi i szczekanie (na dworze szczeka bez przerwy,a w domu reaguje na najmniejszy szmer)?[/QUOTE] Nie. Proponuje skonsultowac sie z behawiorysta. Quote
aspera Posted May 21, 2011 Posted May 21, 2011 szkoda mi tych psów i szkoda, że każdy może mieć psa Quote
Martens Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 Na pewno nie pomoże na te wszystkie problemy, o których pisałaś na Wychowaniu. Na to pomoże spokojna praca z psem - z tak popsutym i agresywnym już chyba tylko ze specjalistą. Jedyny rodzaj agresji, na jaki wyraźnie może pomóc kastracja to agresja wobec innych samców - wywołana rywalizacją o samice i spowodowana nadmiarem testosteronu. W przypadku agresji wobec innych psów na tle lękowym, czy w ogóle agresji lękowej (z ktorą prawdopodobnie macie też przynajmniej częściowo do czynienia) nie pomoże; sa opinie, że może nawet pogorszyć sprawę. Nad Twoim psem długie miesiące pracowano (Ty sama też), żeby był taki jaki jest - nieznośny i agresywny. Teraz trzeba to równie długą albo i dłuższą pracą odkręcić. Nie ma drogi na skróty; obcięcie psu jajek nie naprawi Waszych błędów wychowawczych i drażnienia psa miesiącami. Quote
Recommended Posts