Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam dwuletnią suczkę berneńczyka. Od niedawna zaczęła się dziwnie zachowywać przed wyjściem na spacer. Gdy zbliża sie pora wyjścia Mila piszczy, podgryza w ręce i zaczepia by z nią wyjść. Wtedy zaczynam się przygotowywać do spaceru: biorę smakołyki, zakładam buty itd. Gdy wchodzę do przedpokoju i biorę smycz ona leży spokojnie na legowisku z opuszczoną głową. Mówię radośnie "idziemy" , "spacerek" i potrząsam jej smyczą przed nosem ;P ,a Mila nic, ani drgnie! W końcu zakładam jej obroże i siłą ściągam z legowiska. Gdy wyjdziemy z domu zachowuje się normalnie i cieszy sie ze spaceru.
Próbowałam ją zostawić w spokoju na tym legowisku, ale zaraz cała sytuacja się powtarza - przychodzi, zaczepia, potem znów kładzie się i nie reaguje na zachęty...

• 1 month later...
Posted

Dziwne, rzeczywiście. Psy kochają spacery, zazwyczaj cieszą się, że wychodzą. Natomiast weszłam w ten temat i przeczytałam, że przed pies podgryza, cieszy się, zaczepia, piszczy. W jakim to konkretnie czasie? przecież przygotowanie się do spaceru wiele nie trwa.
Zamknij psa w oddzielnym pokoju, Ty spokojnie ubierz buty i przygotuj się do spaceru i wypuść psa. Jeżeli nie będzie chciał iść to idź sama i wróć po chwili zachęcając psa smakołykiem bądź zabawką. (jeśli będzie to smakołyk powiedz choć komendę "do mnie", "chodź", lub coś w tym stylu-i nagródź psa, oczywiście).
Pozdrawiam i życzę powodzenia.